Sezon na paprykę

Image

Wrzesień przywitał nas wysokimi temperaturami i słońcem. To wprost idealne warunki do wzrostu papryki i pomidorów. Tej na targu i w sklepach nie brakuje. Sezon rozpoczęty!

Papryka jak letnie wspomnienia...

Jest jak wspomnienie lata, ma w sobie wszystko to, co przyniosła nam letnia pogoda: kolor, aromat, smak. W zimie przypomina nam o minionych, ciepłych dniach...

W piątek sprawdzaliśmy aktualne ceny papryki. W zeszłym roku było chłodniej i na dodatek padały deszcze. Papryka nie była tak dorodna i aromatyczna jak teraz. Sezon ogórkowy można uznać za zakończony. Nikt już nie rozgląda się za ogóreczkami. Teraz na pierwszym planie są pomidory i papryka.

W piątek za 1 kg papryki trzeba było zapłacić ok. 3,5 zł. Ale ktoś, kto chce robić z niej przetwory kupuje po cenach hurtowych. Worek papryki, dorodnej, dużej i czerwonej można było dostać już za 14-15 zł. To nieco mniej niż w roku ubiegłym.

- Zainteresowanie jeszcze jest średnie. Na razie ludzie głównie pytają o cenę, oglądają, sprawdzają jakość. Myślę, że taki wysyp konsumentów nastąpi za jakiś tydzień, może nawet dwa. Wtedy będzie mi schodziło po kilkanaście worków papryki dziennie. Dzisiaj sprzedałem zaledwie kilka, a warto teraz kupić, bo papryka dobra, mięsista, ze słońca. Papryka będzie w tym roku dorodna, jeśli oczywiście nie zmieni się pogoda, a na to się nie zanosi. Na giełdzie też jest jej sporo, więc ceny nie będą wygórowane- mówi handlowiec ze Stalowej Woli.

Dwa lata temu za worek papryki trzeba było zapłacić od 19-25 zł, w roku ubiegłym 19-20 zł. W 2012 jest więc jeszcze taniej. Sezon paprykowy rozpoczęty!

Pomidory pełne słońca

Na pierwszym planie są również pomidory. Wielu mieszkańców kupuje je w ilościach niemal hurtowych na przetwory. W piątek za 1 kg pomidorów do smażenia płacono nawet 1 zł. Ceny takich, które trafią na nasze kanapki zaczynają się od 2 zł. Z zielonych pomidorów gospodynie robią także sałatki.

Najbardziej jednak popularna jest odmiana Lima. To pomidory uprawiane na skalę przemysłową, podłużne, mięsiste, doskonale nadające się do smażenia na keczupy i przeciery. Uprawiane są dla przemysłu na skalę towarową. Nadają się również do suszenia i dłuższego przechowywania. Na naszym targu przy ulicy Okulickiego ta odmiana ostatnio króluje niepodzielnie. Za 1kg tej Limy trzeba było zapłacić 2-2,5 zł.



Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
~wee

Żreć paprykę jak na obiad się zarobić nie da w III RP!

jusek

Już Ci Michał podaję.
Papryka w dowolnej ilości i stanie jakościowym.Sól i pieprz.
Potrzebne akcesoria-garnek i okno.
Paprykę do gara.
Posolić i popieprzyć.Otworzyć okno i...wypieprzyć :-)

~Michał

Poprosimy jeszcze raz o przepis umiech zmoderujemy zeby było ladnie umiech

~mniam mniam

a gdzie przepis? moze wstawisz jeszcze raz ale mniejszy co? bo fajnie sie zapowiadal

~miauł

człeku przepis na pewno git ale rozwaliles strone tym komentem, zmniejsz to czleku zeby sie dalo poczytac ;)

~papryczka

ja susze chilii i pozniej robie z pomidorami

~buba

fakt, bylam wczoraj na rynku i poza odmiana Lima prawie nie ma innych,a ta lima jak sie nadaje na przetwory, tak do jedzenia dla mnie za pancerna

~Ania

ja dodaje lyzke miodu do octu na 5 litrow zalewy, wtedy łagodzi a nie czuc tego miodu w papryce wcale, jest swietnie, pysznie

~marta

Dodajecie miodu do papryki? znajoma mówiła ze troche sie powinno dac ja do tej pory nie dawałam. Jakie macie przepisy dobre: )