XX edycja konkursu AGRO - POLSKA

Image

W siedzibie Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie wręczono nominacje regionalnym producentom żywności wysokiej jakości w ramach XX edycji konkursu promocyjnego AGRO – POLSKA. Spotkaniu towarzyszyła konferencja promująca „Leksykon Podkarpackich Smaków".

Celem konkursu jest wyróżnienie wytwórców żywności, która cechuje się szczególnymi walorami jakościowymi, smakowymi, zapachowymi i ekologicznymi, promocja innowacyjnych rozwiązań technologicznych w zakresie przetwórstwa rolno – spożywczego oraz propagowanie przedsiębiorczości w zakresie produkcji rolnej i spożywczej. Przedmiotem rywalizacji jest Godło Promocyjne AGRO – POLSKA – prestiżowy symbol gospodarczy wyróżniający najlepsze produkty branży rolnej i przetwórstwa rolno – spożywczego.

-„Odbywająca się dzisiaj uroczystość to wspaniałe święto producentów żywności wysokiej jakości. Impreza ta organizowana od 20 lat, w doskonały sposób pokazuje nam osiągnięcia podkarpackich producentów – przyczyniając się do promocji naszego województwa" – mówił Marszałek Województwa Podkarpackiego Mirosław Karapyta podczas spotkania z przedstawicielami firm produkujących tradycyjną żywność.

W tym roku aż 23 producentów żywności z naszego regionu otrzymało nominacje w konkursie AGRO – POLSKA.

Podczas spotkania promowano wznowione w ramach Funduszu Promocji Produktu Regionalnego wydanie „Leksykonu Podkarpackich Smaków". W leksykonie znajduje się ponad 400 przepisów mocno zakorzenionych w podkarpackiej kulturze kulinarnej. 111 receptur jest wpisanych na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Na nową edycję Leksykonu Podkarpackich Smaków czekali m. in. restauratorzy, przedsiębiorcy, którzy promują żywność wysokiej jakości, Koła Gospodyń Wiejskich, miłośnicy regionalnych smaków, goście odwiedzający nasz region.

2400 egzemplarzy Leksykonu powstało dzięki finansowemu wsparciu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego, oraz Funduszu Promocji Produktu Regionalnego, który jest współfinansowany w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Po konferencji uczestnicy spotkania mogli skosztować produkty wytwarzane przez firmy nominowane do nagrody AGRO – POLSKA. Czas po oficjalnej części był doskonałym momentem do wymiany doświadczeń i wiedzy związanej z prosperowaniem na rynku wytwórców produktów wysokiej jakości.

Lista firm nominowanych do konkursu „AGRO – POLSKA" 2013 1 Zakład Przetwórczo – Handlowy BASZPOL z Grzegorzówki 2 Hortino Zakład Przetwórstwa Owocowo – Warzywnego Sp. z o.o. w Leżajsku 3 Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej 4 Gospodarstwo Rolno-Pasieczne Jerzy i Nathalie Leban w Muninie 5 Zakłady Mięsne HERMAN Sp. z o.o. z Hermanowej 6 Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie 7 Zakład Mięsny Jasiołka z Dukli 8 Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego TAURUS Sp. z o.o. z Pilzna 9 Maria i Mieczysław Łabęccy z Ulanowa 10 AR Szelc Sp. jawna w Krosna 11 Witold Kłaczyński z Mielca 12 Zakład Piekarniczo-Cukierniczy IZA Izabela Szczęch z Rzeszowa 13 Gospodarstwo Rybackie w Starzawie Sp. z o.o. 14 P.P.H.U. ANMAR Anna Surmacz – Kałamarz z Rogóżna 15 Piekarnia – Cukiernia Szelców z Leska 16 Owocowe Smaki Antoni Tudryn z Jelnej 17 Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” z Żołyni 18 Zakład Mięsny „DOBROWOLSCY” 19 Cukrownia Ropczyce 20 Trafunek bis sp. z o.o. z Dębowca 21 Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej 22 Makarony Polskie 23 PPHU AWB Alina Becla Źródło: UMWP

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =