Kulinarny majstersztyk

Image

W piątkowy wieczór, 29 listopada w Gminnym Ośrodku Kultury w Zaleszanach odbyło się spotkanie podsumowujące roczną działalność Ludowego Uniwersytetu Zaleszańskiego ze szczególnym uwzględnieniem projektu „Smacznie zdrowo kolorowo – Zaleszański Przysmak 2013”. Przybyło wiele fascynatek sztuki kulinarnej.

- Ludowy Uniwersytet Zaleszański powołany został jesienią 2012 r. i stanowi nieformalną grupę osób, które w sposób przyjemny chcą wspólnie spędzać czas, a przy okazji także kultywować lokalne tradycje wywodzące się z terenu Gminy Zaleszany. Od samego początku połączyła nas pasja kulinarna, którą dzięki pozyskanym w ramach programu „Działaj Lokalnie VIII” środkom finansowym mogliśmy zrealizować w roku 2013 – mówi Sebastian Nabrzeski, organizator i opiekun Ludowego Uniwersytetu Zaleszańskiego.

Wiedzieć więcej, jeść zdrowiej, żyć dłużej

Podczas pierwszych warsztatów kulinarnych w Skowierzynie Małgorzata Maziarz – instruktor w krótkiej prezentacji „Wiedzieć więcej, jeść zdrowiej, żyć dłużej” przedstawiła zasady zdrowego żywienia. Po części teoretycznej nastąpiło wykorzystanie zdobytej wiedzy w praktyce. Uczestniczki warsztatów miały okazję samodzielnie przygotować potrawy. Potem pozostało już tylko delektowanie się nowymi smakami…

Zaleszański Przysmak 2013

W lipcu 2013 r. podczas obchodów Dni Gminy Zaleszany w Skowierzynie rozstrzygnięto konkurs na najsmaczniejsze danie. Swoje umiejętności kucharskie zaprezentowało 18 pań. Ocenie jury podlegało 24 dania konkursowe. Były to prawdziwe kulinarne arcydzieła. Nie zabrakło ciast w tym wspaniałego, tradycyjnego sernika, jabłecznika, gołąbków, golonki z kapustą, bigosu z grzybami, pierogów słodkich, z serem, kaszą jaglaną i miętą. Można było też dogadzać podniebieniu smakując bułeczki drożdżowe, z jagodami, z wiśniami i z serem. Prawdziwym hitem okazała się kiełbasa świńska, przygotowana przez Panią Danutę Dulapę z Pilchowa. Kiełbasa została królową stołu – Zaleszańskim Przysmakiem 2013.

Nie marnuj jedzenia i składników odżywczych!

Drugie a zarazem ostatnie warsztaty LUZ – u odbyły się w Turbi. Uczestniczki wzbogaciły wiedzę na temat prawidłowej obróbki i przechowywania produktów, potraw. Poruszone zostało także zagadnienie niemarnowania jedzenia oraz składników odżywczych. Po części teoretycznej Panie przygotowały pod okiem instruktora kilka przepysznych potraw. Były to m.in. fritatella, buraczkowe ratatouille, czy muffinki ze śliwkami.

Kulinarne od A do Z

Podczas spotkania podsumowującego roczną działalność LUZ – u uczestniczki warsztatów otrzymały certyfikat potwierdzający zdobytą wiedzę i tytuł Przyjaciela Ludowego Uniwersytetu. Ponadto dla każdej z Pań przygotowano pięknie wydaną książkę „Smacznie zdrowo – kolorowo – Zaleszański Przysmak 2013”, opracowaną na podstawie przepisów gromadzonych przez rok działalności LUZ – u. Wielbicielki sztuki kulinarnej nie kryły zachwytu:

- Książka zawiera bardzo ciekawe przepisy. Skorzystam z niej przygotowując potrawy na Boże Narodzenie – mówi Anna, uczestniczka warsztatów.

W oczekiwaniu na święta…

Druga część spotkania poświęcona została ozdobom choinkowym. Pani Elżbieta Myszka zaprezentowała bożonarodzeniowe cudeńka – bombki, aniołki, świąteczne serwetki inspirując wszystkich do samodzielnego wykonania artystycznych ozdób choinkowych.

BU

Przewiń do komentarzy





















Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
~Zegar

Czyżby Nabrzeski wziął się za gotowanie? Nareszcie właściwe miejsce.

~gucio

Nabrzeski jak za dwie pensje z gminy to się nie wysila tylko podpina pod czyjeś działania

~uczestniczka

Dobrze,że podejmowane są takie zadania. Każdy powinien wiedzieć więcej o zdrowym żywieniu a dzięki temu być zdrowszym i żyć dłużej. Brawo!

~Bleeee

Nabrzeski rozdaje autografy? Co za wies jednak

~jaga

Piękne ozdoby choinkowe! Podziwiam talent!

~gosposia

Fajna inicjatywa, dobre przepisy - przydadzą się na Święta.

~siki

Wsiowa impreza ;p

~journalist

Ciekawe pomysły kulinarne zebrane w starannie wydanej książce. Profesjonalnie przygotowane spotkanie podsumowujące projekt - prezentacja multimedialna, certyfikaty dla uczestniczek warsztatów itd. Gratulacje dla organizatora!