Zasmakuj się w Stalowowolskim
Powiat Stalowowolski rozpoczął właśnie realizację projektu „Zasmakuj się w Powiecie Stalowowolskim”. Odbędą się warsztaty kulinarne i czerwcowa wystawa potraw, wydany zostanie album. We współpracy z lokalnymi stowarzyszeniami i osobami fizycznymi zajmującymi się dbaniem o lokalne tradycje będziemy promować potrawy z gmin Powiatu: Bojanowa, Pysznicy, Radomyśla nad Sanem, Zaklikowa, Zaleszan. Wartość projektu to 20 000,00 zł.
W albumie i na wystawie zostaną zaprezentowane: szczodraki, szynkę pieczoną, salceson drwala, korowar, kwas z zielonych gąsek, karpia po zaklikowsku, amura w zalewie octowej, wybornego karpia po zaklikowsku, pazibrodę, żurawinówkę, placki na kwaśnym mleku, gołąbki bojanowskie, bojanowską kaczkę na miodzie, nalewkę jarzębinową, nalewkę na miodzie, piernik bojanowski, zawijańca z kaszą gryczaną, wiśniówkę na miodzie, ciasteczka miodowe, żeberkaz dodatkiem miodu, kotlety z ziemniaków w sosie szczypiorkowym, knedle z kiełbasą, kotlety z płatków owsianych, ogórki w musztardzie, barszcz chwałowski z kiełbasą i wędzonką, zapiekankę ziemniaczaną na waflu, pasztet z kaczki, podpłomyki z pieca, babkę ziemniaczaną.
Lista długa i brzmi smacznie. Lokalne potrawy są marką promującą region. Warto o tradycje kulinarne dbać i je przekazywać mieszkańcom, żeby o nich pamiętali. Wydane zostaną albumy. Mieszkańcy zainteresowani tradycyjnymi kulinariami Powiatu będą mogli otrzymać je w Starostwie Powiatowym w Stalowej Woli. Ale to dopiero w maju.
Najpierw zorganizowane zostaną warsztaty kulinarne dla lokalnych restauratorów i uczniów. A odbędą się one w nowoczesnej i nowo otwartej pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Króla Jana III Sobieskiego w Stalowej Woli. Wybrani uczestnicy będą pod fachowym okiem kół gospodyń wiejskich uczyć się gotowania wybranych potraw z projektu.
Realizacja: 13.01-27.06.2014 r.
Kwota dofinansowania: 17 000,00 zł=5002,94 CHF
Wkład własny Powiatu Stalowowolskiego: 3000,00 zł
Komentarze
Chcesz jeść płać hahah
Zrobiłam kiedyś kotlety z płatków owsianych, to mój stary przez tydzień się na mnie boczył,kiedy podałam mu na stół.
Chciałam być trendy a wyszło fatalnie.
"Mieszkańcy zainteresowani tradycyjnymi kulinariami Powiatu będą mogli otrzymać w Starostwie Powiatowym w Stalowej Woli."
CO OTRZYMAĆ?
Ze mną pracuje Mietek z Bojanowa już chyba z 25 lat ale nigdy nie słyszłem ażeby kiedyś wspominał o kaczce bojanowskiej na midzie.
Nigdy tego nie jadł,a posiłki w pracy spożywamy wspólnie.
Powiem mu o tym daniu, ale się chłopina ucieszy, gorzej jak od żonki na obiad tego zażąda.
W USA znają??? Jakoś po nich nie widać!!!
JEDZ OPTYMALNIE - Bądź zdrów! - znacie????
Nie... bo skąd niby
(w USA i nie tylko znają)