Mistrzowie noża i widelca
Uczeń z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Króla Jana III Sobieskiego w Stalowej Woli wygrał konkurs „KREATYWNY KUCHARZ”.
Konrad Borowski i Piotr Zagaja wraz z nauczycielką Agnieszką Kuszyńską 19 marca 2014 brali udział w III-ej edycji Konkursu Kulinarnego pt.: „KREATYWNY KUCHARZ”. Zmagania odbyły się w ZSP Nr 1 w Tarnobrzegu. Zadaniem uczniów było przygotowanie przystawki wegetariańskiej oraz dania zasadniczego z fileta z indyka. Do konkursu przystąpiło 19 uczniów z województwa podkarpackiego oraz świętokrzyskiego.
W skład komisji konkursowej wchodzili szefowie lokalnych restauracji: Piotr Sabala, Tomasz Ciaś oraz ekspert kulinarny firmy RM GASTRO w Wadowicach Krzysztof Gawlik i Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników Marcin Polus.
Poziom konkursu był bardzo wysoki, ale mimo dużej rywalizacji 2 uczniom z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Króla Jana III Sobieskiego w Stalowej Woli udało się zaistnieć w czołówce. Konrad przygotował przystawkę z powideł cebulowych na cieście francuskim oraz roladę pistacjową z filetu z indyka na musie z pasternaka zdobywając I MIEJSCE.
Piotr zrobił przystawkę z pieczonych buraków z lawendowym musem z migdałów i pierś z indyka w cydrze na dzikim ryżu w towarzystwie sosu z owoców leśnych uzyskując miejsce pod podium.
Komentarze
Witam pan Piotr Sabala nie jest z regionlnej restauracju tylko z wielkiego Hotelu Arłamów i u siebie ma kilka restauracji
gratulacje
Wielkie brawa!
Brawo dla Konrada masz wielkie możliwości tak trzymać.
Po zdjęciach widać, że w Tarnobrzegu nie mają takich pracowni jak w stalówce.