Dietetyk radzi: łatwiej schudnąć latem

Image

To, jak się odżywiamy nie powinno być zależne od pory roku, ale faktem jest, że latem mamy większy zapał do zmian, a sama natura bardzo nam w tym pomaga.

Co pomaga nam w odchudzaniu?

Dietetyk Naturhouse w Stalowej Woli - Żaneta Zdolska wymienia:

- Nasz metabolizm działa latem na wyższych obrotach w porównaniu do zimowych miesięcy, mamy więc mniejszą tendencję do gromadzenia tłuszczu w organizmie, a co za tym idzie łatwiej jest pozbyć się nadmiarów tkanki tłuszczowej już zgromadzonej.
- Kiedy jest ciepło mamy mniejszy apetyt, więc łatwiej jest nam wytrwać w swoich postanowieniach.
- Spędzamy zdecydowanie więcej czasu na świeżym powietrzu, chętniej podejmujemy aktywność fizyczną, chociażby poprzez spacer, rower czy pływanie. Latem jest nam łatwiej zagospodarować wolny czas i zamiast siedzieć przed telewizorem zajadając słodkości, mamy wiele alternatyw na aktywne spędzenie czasu poza domem.
- Natura przychodzi nam z pomocą, jeżeli chodzi o komponowanie zdrowych i dietetycznych posiłków. Podstawę zdrowej zbilansowanej diety stanowią między innymi świeże warzywa i owoce, a dostępność i różnorodność produktów polecanych podczas odchudzania jest najlepsza właśnie latem.
- Podczas zimowych miesięcy nie tylko chętniej sięgamy po bardziej kaloryczne, tłuste potrawy, ale też ciepłe napoje takie jak herbata, kawa czy kakao. Latem bardziej intuicyjnie wybieramy wodę, która najlepiej nawadnia nasz organizm i bardzo pomaga w utracie masy ciała. Musimy pamiętać jednak, że w upalne dni nasze zapotrzebowanie na wodę jest zdecydowanie większe, dlatego też musimy dbać o odpowiednią jej podaż. Przez dodatek mięty, cytryny czy wyciśniętego soku z pomarańczy smak wody zdecydowanie się poprawi, co może być cenną wskazówką dla osób, którzy mają problem z wypijaniem odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia.

Wybieraj to co najlepsze

Sklepy i targi obfitują w warzywa i owoce sezonowe najbardziej wartościowe pod kątem składników odżywczych w tym okresie. Pomidory, ogórki, sałaty, brokuły, papryka, szparagi czy rzodkiewki to tylko niektóre z warzyw, które powinny królować na naszych stołach. Jednak uważajmy na owoce - nie wszystkie sprzyjają szczupłej sylwetce. Wśród nich najlepsze są te o niższej zawartości cukru, czyli truskawki, maliny, porzeczki, arbuzy, brzoskwinie czy agrest. Unikajmy czereśni, winogron czy bananów, które są nieco bardziej kaloryczne.

Szukaj zdrowych zamienników

Jeśli mamy skłonność do jedzenia większych ilości słodyczy, dobrą alternatywą będą desery owocowe na bazie jogurtu czy uwielbiane przez nas koktajle owocowe. Owoce w takiej wersji powinniśmy spożywać między głównymi posiłkami w ramach drugiego śniadania i podwieczorku, ale również mogą one stanowić smaczną i odżywczą formę deseru po niedzielnym obiedzie czy podczas spotkania ze znajomymi. Jeśli lubimy lody, dobrym rozwiązaniem są sorbety owocowe np. ze świeżych truskawek czy malin, które możemy z łatwością zrobić w domu bez obawy o efekty odchudzania.

Zacznij odchudzanie od dziś

Nie przekładaj decyzji o odchudzaniu na później. Zmień nawyki żywieniowe już teraz, a pod koniec wakacji będziesz mogła pochwalić się szczuplejszą sylwetką. Jeśli brakuje Ci motywacji, podejmowałaś już wiele prób odchudzania bez rezultatu, chcesz zdrowo schudnąć, skorzystaj z fachowej pomocy dietetyka i zapisz się na bezpłatną konsultację. Dzięki wsparciu specjalisty nauczysz się prawidłowo komponować posiłki, szybciej odczujesz spadek kilogramów i unikniesz efektu jo-jo.

Skorzystaj z pomocy dietetyka Naturhouse i zapisz się na wizytę:

Stalowa Wola
ul. Gen. Leopolda Okulickiego 99
tel.: 503 940 573
e-mail: stalowa.okulickiego@naturhouse-polska.com

Godziny otwarcia :
Poniedziałek, Czwartek: 11:00-19:00
Wtorek, Piątek: 8:00-16:00
Środa: 10:00-18:00

Obrazek



Artykuł sponsorowany

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
~seanor

Podpowiem ci - Normalnie znaczy się Tłusto!!!
Wie o tym ponad 3 mln Polaków i nie tylko Polaków , ale wszystko , jak zwykle Musi przyjść z hameryki.

http://www.styl.(...)ifestyle

My , którym dane było , wiemy to od...prawie 50 lat(wtedy to Dr J.Kwasniewski ogłosił swoje epokowe odkrycie)

~seanor

Napisz co znaczy "normalnie" w/g ciebie...
Życie bez ruchu nie jest zyciem.

~-30kg

Dlaczego piszecie takie głupoty, wystarczy normalnie się odżywiać i dużo ruchu.

CYTAT
Zmiana sposobu żywienia to jedna z najważniejszych decyzji jaką należy podjąć, aby zredukować stężenie cholesterolu. Jest to także kierunek dla tych, którzy w ramach działań profilaktycznych chcą zadbać o swoje serce.

Poniżej prezentujemy wskazówki, które w skuteczny sposób pozwolą obniżyć bądź utrzymywać poziom cholesterolu na prawidłowym poziomie.

1. Tłuszcze
Najistotniejsze dla redukcji oraz utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi są margaryny, zawierające stanole roślinne, jednonienasycone lub wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6. Margaryna Benecol, zawierająca stanole roślinne, aktywnie obniża poziom cholesterolu we krwi, dlatego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany, słonecznikowy zawierają kwasy tłuszczowe, które również pozytywnie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz frakcji „złego cholesterolu” LDL, trójglicerydów, jak również przeciwdziałają powstawaniu zakrzepów.

WYSTRZEGAJ SIĘ: tłuszczu zwierzęcego w postaci smalcu, słoniny oraz utwardzonych tłuszczów piekarniczych, znajdujących się w pieczywie cukierniczym.

2. Produkty zbożowe
Produkty zbożowe to główne źródło energii i powinny stanowić ok. 50-55% naszego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Węglowodany dostarczają witaminy z grupy B oraz cenne minerały takie jak: żelazo, wapń, cynk itp. Są także ważnym źródłem błonnika, który zapobiega zaparciom, zmniejsza wchłanianie tłuszczu i cholesterolu oraz reguluje pracę jelit. Ważne jest, aby spożywać głównie produkty z pełnego ziarna, brązowy ryż, kasze (gryczaną, jęczmienną, jaglaną), makarony z pełnego ziarna, płatki owsiane, otręby, musli, bo wpływają one na lepszą kontrolę cukru (glukozy) we krwi, co zapobiega napadom wilczego głodu i pozwala odczuwać sytość przez dłuższy czas.

WYSTRZEGAJ SIĘ: węglowodanów prostych w postaci: pszennego pieczywa, pieczywa cukierniczego, ciast, słodyczy, wysoko przetworzonych płatków śniadaniowych z dodatkiem cukru, mąki pszennej, gotowych ciastek i wafli oraz białego cukru.

3. Warzywa i owoce

Zarówno warzywa jak i owoce są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Ma on korzystny wpływ na poziom cukru i cholesterolu we krwi, ponieważ obniża ich stężenie. Warzywa i owoce są także bogate w witaminy, mikro- i makroelementy. Niezwykle cenne są zwłaszcza witaminy antyoksydacyjne (wit. E, C, A), albowiem redukują powstające w organizmie wolne rodniki, zmniejszając tym samym stan zapalny, który może przyczyniać się do szybszego rozwoju miażdżycy. Dodatkowo wpływają korzystnie na ściany naczyń krwionośnych, uszczelniając je, dzięki czemu układ sercowo-naczyniowy jest bardziej wydolny, a ciśnienie krwi zostaje obniżone. Zalecane jest spożywanie warzyw i owoców codziennie w postaci surowej oraz gotowanej, szczególnie na parze.

WYSTRZEGAJ SIĘ: warzyw smażonych na tłuszczu zwierzęcym, warzyw przygotowywanych z udziałem dużej ilości soli lub cukru, warzyw konserwowych, owoców w postaci słodkich deserów, dżemów wysoko słodzonych, marmolad, owoców kandyzowanych, soków z dodatkiem cukru.

4. Orzechy, nasiona i pestki
Produkty z tej grupy są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6, które ochronnie wpływają na serce, obniżając poziom cholesterolu. Zawierają także żelazo i magnez, które wspomagają walkę z niekorzystnym wpływem stresu na organizm. Witaminy z grupy B występujące w tych produktach usprawniają pracę układu nerwowego, co dodatkowo wspiera walkę ze stresem.

WYSTRZEGAJ SIĘ: orzechów solonych i smażonych, w posypkach, w miodzie.

5. Mięso i ryby
Ta grupa produktów dostarcza głównie pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B. Ryby są też źródłem kwasów omega-3, wpływających na obniżenie poziomu cholesterolu. Należy jednak pamiętać o prawidłowym przygotowaniu tych produktów do spożycia. Zaleca się gotowanie, pieczenie, czy duszenie z minimalnym dodatkiem tłuszczu oraz soli.

WYSTRZEGAJ SIĘ: smażonych i panierowanych mięs, tłustych wędlin, pasztetów, kiełbas, podrobów, parówek o zawartości mięsa mniejszej niż 85%, smażonych i panierowanych ryb, konserw mięsnych i rybnych.

6. Jaja
Pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych, jajka należą do najdoskonalszych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jako jedyne zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, tzn. takie, których organizm człowieka nie potrafi sam wytworzyć, a które są dla niego niezbędne i dlatego musi je otrzymywać z pożywieniem. Dwa jaja o masie 58 g kazde, pokrywają w 35 % dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na te aminokwasy. Jednak ze względu na wysoką zawartość cholesterolu zaleca się spożywanie do 2-3 jaj tygodniowo, najlepiej w postaci jaj gotowanych, a nie smażonych.

WYSTRZEGAJ SIĘ: większej ilości jaj w ciągu tygodnia, jajecznicy z bekonem i skwarkami.

7. Mleko i jego przetwory

Ważne jest, aby produktów z tej grupy nie zabrakło w twoim codziennym jadłospisie, ponieważ są źródłem białka, witamin oraz wapnia. Wapń wpływa na prawidłową pracę serca, a dodatkowo ma działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Wybieraj chude produkty i przetwory mleczne.

WYSTRZEGAJ SIĘ: pełnego mleka powyżej 2% tłuszczu, serów żółtych i pleśniowych, śmietany, tłustego twarogu.

8. Napoje

Głównym napojem w ciągu dnia powinna być niegazowana woda, która nie zawiera kalorii i pozwala oczyścić organizm z toksyn. Polecanymi napojami są też naturalne soki warzywne i owocowe bez dodatku cukru, oraz herbaty, szczególnie zielone i owocowe.

WYSTRZEGAJ SIĘ: napojów gazowanych i słodzonych, alkoholu w dużych ilościach, zbyt dużej ilości kawy.

Źródło:

http://www.zadba(...)aktyka-r
http://zwalc(...)terolem/
Przysławski J. Cholesterol i jego znaczenie dla organizmu człowieka. W: H. Gertig, J. Przysławski. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2010, s. 104-107.
Zasady zdrowego odżywiania opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia.
Rudnicka A. Żywienie w miażdżycy. W: H. Ciborowska, A. Rudnicka. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2010, s. 421-423.
http://www.porad(...)713.html

metan

Najwyrazniej jestem za slabo w temacie.

~seanor

Ja nie znam zywienia optymalnego bez węglowodanów...

metan

Czy zywiac sie optymalnie, zdrowie nie szwankuje? Z tego co wiem to model ozdywiania polegajacy na spozywaniu bialka i tluszczu. Mozg potrzebuje dziennie 50g-100g weglowodanow. Czy moze w stanie ketozy nie sa one konieczne?

~seanor

Tylko durnota ludzka wymysliła setki-tysiące diet wszelakich.
Zatem która jest Właściwa?
A tego już nie wie nikt , oprócz żywiących się optymalnie...

(co do skóry , innych organów należy zastosować terapię sympatyczną Kristana(skuteczna taniocha)

metan

Dodam tylko jezeli ktosc chce schudnac albo poprostu zdrowo sie odzywiac polecam termin dieta zbilansowana i forum sfd to nie reklama tylko mozliwosc zapoznania sie ze zdrowym odzywianie i trybem zycia oraz wymiana doswiadczen z osobami znajacymi sie na temacie.

metan

Wlasnie ze latwiej trzymac sie diety zima niz latem. Zima wiecej czasu spedzamy w domu a tylko posilki przygotowywane w domu mozna nazwac zdrowymi. Co innego zeby zachowac smukly wyglad musimy pilnowac tego co jemy caly rok. A co do specjalistow to ostatnio pytalem jednego co zrobic zeby ujedrnic skore, wymienilem mu co robie do tej pory a ten mi mowi ze musze do tego jesc zelatyne, odpowiedzialem mu ze kolagen zazywam w tabletkach. Takich fachowcow mamy teraz po studiach.

~tłusc bis

kosmos- trzech dziadków to raczej nikt nie ma. O pierwszych dwóch pociłeś się w innych art - wiec wyluzuj i nie bądź forumową mątwą...

ps. te osobniki o znakomitym instynkcie , a braku rozumu(zwierzątka)zjadaja to co im nakazuje "instrukcja".
Natomiast te co mają niby rozum(kosmos-inni)wcinaja wszelkie swiństwa zywienowe swiata tego i tak na końcu rozwala je...meteoryt.

~dieta

No i słusznie , bo juz od dziesięcioleci wymyśla się setki diet, a ludzie jak tyli tak tyją i po dwudziestej dieci, grupi jak wieprze, zaczynaja praktykować dwudziestą pierwszą. W czasach PRL nie było tego problemu więc wydaje się rozsądne, aby dla zdrowia tysiąca tyjących polskich wieprzy dokonać przeciwnej transformacji ustrojowej dla ratowania zdrowia i życia jego tyjących obywateli. Tłuściochy wszystkich krajów łączcie się dla spalania kalori z PRL-em i jego polityczną kuchnią, w której na pewno nie będzie tłustych ośmiorniczek, pieczonych ogonów i policzków.

~bez diety

mam dość tych kretyńskich artykułów jak i co mam jeść, w co i za ile ma się ubierać, jem to co mi się podoba, mój żołądek sam mówi nie albo tak, a oczami nie będę jesć i wara tym wszystkim niby dietetykom, bo muszą zarobić, won!

~kosmos

Mój dziadek żył 199 lata. Korzystał z diety opracowanej przez Wielkiego Kucharza z piętnastego wymiaru przestrzennego, a odkrytej w czterwowymiarowej przestrzeni ponownie przez dr Kwaśniewskiego do spółki z prof Chazanem. Dziadek sam rozpracował dietetyczną instrukcję bezawaryjnego funkcjonowania człowieka, ale zginał w okolicznościach dosyć nietypowych, bo nie można powiedzieć, że tragicznych. Otóż po obfitym śniadaniu udał się jak zawsze, zgodnie z instrukcją obsługi człwowieka do domu publicznego na konsumpcyjny deser złożony z młodego delikatnego mięsiwa z delikatnymi przystawkami, ale w trakcie intensywnego obijadanie się w przytulny burdelik trafił kilogramowy meteoryt i ranił dziadka w nogę tak nieszczęśliwe, że rozerwał tętnicę udową i dziadek wykrwawił się na śmierć nim przybyła pomoc. Niestety, dieta miała jednak słaby punkt; nie chronił przed kosmosem, choć dziadek chyba jednak miał pecha biorąc pod uwagę, że ostatnimi organizmami, które odeszły z tego świata w takich samych okolicznościach jak dziadek były dinozaury i miało to miejsce ok 65 mln lat temu. Do ukończenia 200 lat zabrakło mu 2 dni i 25 minut. Na tej diecie pociągnąłby jeszcze wiele lat, gdyby miał dodatkowo oprócz diety życia, rozkład lotów kosmicznego gruzu.

~seanor

Krowom, żywicielkom dietetycy zaproponowali mączke kostną swoich poprzedniczek.
Wolały zwariować niż ich słuchać.
Z ludźmi jest podobnie , a nawet gorzej , co zauważył duzo wcześniej Eric Fromm. Wszyscy jestesmy wariatami(za mocne słowo)-szaleńcami , których należy wyeliminować , tylko kto kogo ma wyeliminować , jak wszyscy są szaleni , a szaleństwo uważamy za normę

Bóg jak stworzył człowieka dał mu również "instrukcję obsługi"(diete)-JEDNA - JEDYNĄ!
Odkył to jeden lekarz med -dr JK , który został wrogiem , tak czarnych , jak i białych