MensaQul Fundacji Uniwersyteckiej

Image

MensaQul to nie tylko stołówka. To miejsce, gdzie będzie można zjeść smacznie i zdrowo. Czasy zwyczajnych obiadów poszły do lamusa. A to dopiero początek rewolucji kulinarnej KUL...

Zmiany, remonty, nowoczesny wizerunek

Po latach stołówka akademicka Wydziału Zamiejscowego Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II przy ulicy Ofiar Katynia 6 została przejęta przez Fundację Uniwersytecką. Zmieniła się nie tylko jej nazwa na MensaQul, zmieniło się tam wiele…

Na początek wszystko dokładnie przemyślano i zaplanowano, bardzo ważna także była opinia tych, którzy ze stołówki korzystali dotychczas, między innymi studentów, wykładowców, pracowników. Na pewno dawna stołówka wymagała rewolucyjnych zmian, nowego wystroju, a przede wszystkim menu przystosowanego do wymagań współczesnego klienta.

Na początek został wykonany remont kuchni. Zainwestowano w profesjonalny sprzęt kuchenny. Zakupiono też nowe naczynia. Sam wystrój części jadalnianej również się zmienił. Pojawiły się obrusy, obrazy na ścianach, czyli wszystko to, co sprawia, że konsumuje się w przyjemnych warunkach. To jednak dopiero początek. Już podczas wakacji lokal w części jadalnej będzie powiększany. Będzie więc jeszcze bardziej wygodnie i przestrzennie.

Stołówka serwuje już obiady, wkrótce będzie tam można skorzystać z całodziennego wyżywienia. Samo miejsce powstało głównie z myślą o środowisku uniwersyteckim (studentach, wykładowcach, pracownikach), ale nie tylko. Ze stołówki mogą korzystać np. uczniowie pobliskich szkół, mieszkańcy osiedla, przyjezdni, którzy goszczą w akademikach Fundacji i KUL-u. Goście będą mogli zjeść zarówno w MensieQul , jak i zabrać obiad na wynos.

Socjologowie WZ KUL na prośbę Fundacji Uniwersyteckiej przeprowadzili wśród studentów badania. W ankiecie pytano między innymi o upodobania kulinarne, oczekiwania względem oferty stołówki, cen, jakie powinny obowiązywać za serwowane potrawy. Jak się okazuje poza tradycyjną kuchnią, respondenci chętnie spożywaliby dania kuchni hiszpańskiej i włoskiej. Wiele osób oczekuje, że w menu pojawią się ryby, sałatki, świeże soki i niskokaloryczne potrawy drobiowe.

Ekologiczna kuchnia, lokalne, świeże, sprawdzone produkty

W MensaQul będzie można zjeść nie tylko ekologicznie, ale i także sięgnąć po wyszukane potrawy, mniej znane, a co za tym idzie, urozmaicić swój jadłospis. Przede wszystkim będzie można zjeść tanio dobry, przyrządzony ze świeżych, lokalnych produktów obiad.

- Chcemy żeby te produkty, które będą trafiać do naszej kuchni, pochodziły z najbliższego otoczenia, z małych gospodarstw, z którymi chcemy wejść we współpracę. Chcemy od sadowników lokalnych pozyskiwać świeże owoce i robić własne soki - mówi prezes Fundacji Uniwersyteckiej Jolanta Róża Kozłowska.

Obiad będzie kosztował 2,80 zł za 100 gram. Oprócz tego codziennie będą oferowane również dania ciepłe w cenie 6,50 - 7 zł za porcję. Będą również serwowane zestawy (w ryczałcie). Student wykupując 15 obiadów, za jeden będzie płacił 10,50 zł zamiast 12,80 zł. W tej cenie będzie można zjeść dwudaniowy obiad z kompotem.

Współpraca międzyszkolna

WZ KUL powstał z myślą o lokalnych uczniach i to do szkół właśnie Fundacja Uniwersytecka wyszła z propozycją nawiązania współpracy. Wkrótce studenci będą mogli wziąć udział w warsztatach kulinarnych, a uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Stalowej Woli będą mogli, prawdopodobnie, już po wakacjach, odbywać praktyki uczniowskie w uczelnianej stołówce pod okiem profesjonalnego kucharza.

Działalność konferencyjno- szkoleniowa

Fundacja Uniwersytecka oferuje przestrzeń do organizacji konferencji i szkoleń (FU posiada sale 10, 50, a nawet 500- osobową- Aulę im. Solidarności). Na miejscu będzie można skorzystać z cateringu (obecnie trwa kompletowanie załogi, która się będzie tym zajmować). FU dysponuje również tanią bazą noclegową w Akademiku nr 2, uczestnicy konferencji mogą przenocować na miejscu. Aktualnie część pokoi jest modernizowana, w planach jest poprawa standardu wszystkich pokoi.

- Chcielibyśmy w campusie stworzyć centrum edukacyjno - konferencyjno- seminaryjne. Chcielibyśmy, by przy uniwersytecie działo się jak najwięcej rzeczy związanych z uczelnią i wokół uczelni - mówi prezes Fundacji Uniwersyteckiej.

Kawiarnia na patio

Fundacja Uniwersytecka planuje również otwarcie kawiarni (projekt aranżacji wnętrza jest już gotowy). Będzie się ona mieściła w budynku auli, obok akademików, w części, która należy do FU. Kawiarnia będzie miała charakter kafejki studenckiej, otwartej także na zewnątrz.

- Chcemy współpracować z instytucjami w mieście, chcemy młodzieży studenckiej, ponadgimnazjalnej zaoferować program kulturalny. Chcielibyśmy, żeby społeczność akademicka wszystkich uczelni ze Stalowej Woli włączała się w to - mówi prezes Fundacji Uniwersyteckiej.

W kawiarni będzie można nie tylko napić się kawy i zjeść dobre ciasto, ale również zrelaksować się, odpocząć z książką w ręku. Fundacja Uniwersytecka posiada własną oficynę wydawniczą, dlatego też w kawiarni będzie można sięgnąć po dobrą książkę i prasę, a także korzystać z Internetu.

- Mamy plany organizacji spotkań literackich, spotkań z autorami literatury historycznej. Wychodzi sporo ciekawych książek z najnowszej historii, stąd nasza współpraca z różnymi instytucjami, np. IPN-em w Rzeszowie, Edition Spotkania w Warszawie i Wydawnictwem Diecezjalnym w Sandomierzu - mówi prezes Fundacji Uniwersyteckiej.

Fundacja Uniwersytecka współpracuje również z Muzeum Regionalnym w Stalowej Woli i stalowowolską szkołą muzyczną. Planowane są warsztaty sztuki, mini wystawy, różnego rodzaju koncerty. Zaproszenie kierowane jest także do seniorów. We współpracy z MDK planowane są wykłady, prelekcje, kursy dla tej licznej grupy mieszkańców.

W wakacje Fundacja uruchamia kursy języków obcych skierowane głównie do dzieci i młodzieży. Będą potem kontynuowane i rozszerzane na inne grupy wiekowe od nowego roku szkolnego i akademickiego.

A co znalazło się w menu stołówki?

Menu, które przygotowano dla korzystających ze stołówki jest naprawdę imponujące i urozmaicone. Są w nim więc i zupy, i różnego rodzaju dania obiadowe, i mięsa, i zapiekanki, i sałatki, i przeróżne pierogi, dania rybne i mączne, a do tego dodatki i surówki. Profesjonalna i miła obsługa doradzi i skomponuje nam posiłek na jaki właśnie mamy ochotę. Wkrótce dla dbających o linię lub pozostających na diecie pojawi się także oferta dietetyczna. Oni wciąż nie mają dość, bo tworzą, wymyślają i komponują coraz to nowe potrawy, jakich nie skosztuje się nigdzie indziej.

Sprawdziliśmy też co obecnie znajduje się w karcie dań. Są więc w niej zupy (ceny za porcje 400 ml): Bogracz drobiowy– 7,50zł; serowa z grzankami– 3,50zł; barszcz ukraiński– 3,00zł; krem z dyni– 3,00zł; ogórkowa z ziemniakami- 3,00zł; wegańska zupa Coldo Verde ze szpinakiem– 3,00zł; grochówka– 3,50zł; rosół– 3,00zł; gulaszowa– 5,50zł; brokułowa- 3,50zł; szczawiowa z jajkiem– 3,50zł; kapuśniak ze świeżej kapusty– 3,50zł; hiszpańskie gazpacho– 8,00zł; krupnik jęczmienny– 3,00zł; pieczarkowa– 3,00zł; fasolowa– 4,50zł; zupa meksykańska (chili con carne)– 3,50zł; zupa jarzynowa– 3,00zł; zupa koperkowa z jajkiem- 3,50zł; kapuśniak z kiszonej kapusty– 3,00zł.

Z dań obiadowych serwowane są (cena za porcję ok.150g): gulasz wegetariański– 6,00zł; kociołek cygański– 11,00zł; spaghetti mięsne– 6,00zł; risotto z mięsem i warzywami– 9,00zł; gołąbki (z pieczarkami, mięsem)+ sos– 6,00zł; łazanki z kapustą i mięsem– 4,00zł; porcja mięsa (cena za porcję): gulasz wieprzowy– 5,00zł; pieczeń wieprzowa z szynki– 6,50zł; kotleciki siekane drobiowe– 5,00zł; filet drobiowy zapiekany– 6,00zł; schab ,,dobra gospodyni”– 10,00zł; bitki wołowe– 10,00zł; devolay– 7,50zł; filet panierowany– 5,50zł; filet z indyka w glazurze– 8,50zł; schab po cygańsku– 7,00zł; uda faszerowane- 5,00zł; gulasz drobiowy– 5,00zł; stek z cebulką– 6,00zł; kurczak po myśliwsku– 4,00zł; klopsiki wieprzowe– 6,50zł; medaliony drobiowe- 5,50zł.

Smakosze zapiekanek mają do wyboru: Gratin (zapiekanka) z filetów rybnych- 6,50zł; zapiekanka z pieczarkami (bułka)- 3,50zł; zapiekanka warzywna ze szpinakiem pod beszamelem- 3,00zł. Do obiadu można zamówić sobie dowolne dodatki (ryż, kasze, ziemniaki z wody czy opiekane). Wśród sałatek wypatrzyliśmy (cena za 100g): grecką- 8,50zł; z kurczakiem- 8,50zł; jarzynową- 2,50zł.

Ulubionym daniem Polaków są oczywiście pierogi. W MensaQul dostaniemy (ceny za kg): ruskie- 11zł; z kapustą i pieczarkami- 12zł; z kapustą i mięsem- 13zł; z serem białym i jabłkami- 14zł; z kaszy gryczanej i sera białego- 15zł, z owocami- 14zł. Są też ryby i produkty mączne: racuchy z jabłkami – 3zł (2-3 szt.); naleśniki z marmoladą- 3zł; naleśniki z serem- 3,50zł; krokiety z kapustą i pieczarkami- 3,50zł, bliny drożdżowe z owocami- 1,50 zł i kopytka.

Tym, którzy odwiedzą MensaQul życzymy już tylko smacznego!

Artykuł sponsorowany

Przewiń do komentarzy












Komentarze

Możliwość komentowania tego artykułu została wyłączona