Uwaga! Trujące grzyby na targu
Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna wydała ostrzeżenie w związku z nielegalną sprzedażą w obrębie targu piestrzenicy kasztanowatej, grzybów trujących nie nadających się do spożycia.
Piestrzenica kasztanowata na pierwszy rzut oka przypomina smardze, które są uważane za rarytas kulinarny i które są chętnie nabywane i spożywane. Grzyby te zwykle pojawiają się od kwietnia do maja, a czasem nawet można je spotkać jeszcze w połowie czerwca. Rosną głównie w piaszczystych lasach sosnowych i świerkowych, na nizinach i na terenach podgórskich, na zrębach, w uprawach leśnych (szkółkach), na nagiej glebie leśnej, w sąsiedztwie pni drzew lub między ich korzeniami.
Jak wyglądają niejadalne grzyby?
Główka – nieregularnie pofałdowana, na wierzchu przypomina fałdy mózgowia lub zwiniętą, pofałdowaną szmatkę; ciemna, ochrowobrązowa, kasztanowata, czerwonobrązowa, czasem jaśniejsza (biała forma owocnika); matowa. Średnica kapelusza- od 2 do 8 cm; wewnątrz główka biała i pusta; kapelusz zrośnięty z trzonem.
Trzon – na zewnątrz biały albo lekko żółtawy wewnątrz pusty i biały, często posiada jamki; wysokość trzonu od 3 do 7 cm; średnica ok. 1,5 do 3 cm.
Miąższ – zwięzły, grubości 1-2 mm o przyjemnym zapachu niedojrzałych orzechów.
Smardz jadalny
Te grzyby rosną się w lasach liściastych i mieszanych, także na łąkach i łęgach, często pod jesionami, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią, na nawożonych glebach. W Europie owocniki wytwarzane są w kwietniu i maju.
Przeważnie wysokość smardza waha się od 3 do 10 cm, średnica: od 3 do 7 cm. Grzyby te są barwy beżowej lub ochrowej (czasami szarej lub prawie czarnej), o owalnym lub stożkowatym pokroju (grzyb pusty w środku), główka przyrośnięta do trzonu, z nieregularnymi wnękami na powierzchni, między którymi żeberka ułożone są w sposób niewyróżniający żadnego kierunku.
Trzon – długości 2–6 cm i 2–4 cm średnicy. Barwy kremowej, żółtej lub białawej, pusty w środku, o powierzchni chropowatej lub ziarnistej. U dojrzałych owocników podstawa trzonu jest rozszerzona i pofałdowana.
Miąższ – białawy, kruchy, o woskowatej konsystencji, łagodnym smaku i korzennej woni.
Komentarze
Na zdjęciach są piestrzenice olbrzymie które nie są trujące, zawierają niewielkie ilości gyromitryny, a nie kasztanowate.
pisowski truciciel? Jakby co to Duda ułaskawi
to dobra zmiana dla tych nie z pisu są jadalne nawet bez gotowania jak nie chcieli wyjechać to niech jedzą! [mieszkaniec mówi jaka jest prawda]
Dac Jaroslawowi kaczynskiemu niech sprubuje czy grzyby zwiedna
Uprzejmie donoszę że to lewacki aktyw podmieniał koszyki, nie bacząc na konsekwencje.
Chciałbym też zaznaczyć szanownej komisji że z całą stanowczością wieżę że to Jarosław obalił komunę.
trzeba 15 minut wygotować i są ok
Czy trujace sprzeczal bym sie jedlismy z zona jakies 15- lat temu przyzadone przez wojka i byly ok i zyjemy .Ale w atlasie grzybow sa trujace TO FAKT!!!!!!!!!!!!
Pisza ze na targu, a nie ma o tym ani slowa w artykule..
Nie pokazujcie tych grzybow bo tesciowa zobaczy i nie bedzie chciala na obiad.
Może myśleli ze to jakaś odmiana trufli ;D
Ooo podobne do mojej żony.
Grzyby nie maja zadnych wartosci odzywczych, takze po co je jesc?
co to jest grzyby
Należało by jeszcze dodać że smardze są objęte ścisłą ochroną ,a ich zbieranie i sprzedaż może wiązać się z wysoką grzywną.