Uwaga! Trujące grzyby na targu

Image

Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna wydała ostrzeżenie w związku z nielegalną sprzedażą w obrębie targu piestrzenicy kasztanowatej, grzybów trujących nie nadających się do spożycia.

Piestrzenica kasztanowata na pierwszy rzut oka przypomina smardze, które są uważane za rarytas kulinarny i które są chętnie nabywane i spożywane. Grzyby te zwykle pojawiają się od kwietnia do maja, a czasem nawet można je spotkać jeszcze w połowie czerwca. Rosną głównie w piaszczystych lasach sosnowych i świerkowych, na nizinach i na terenach podgórskich, na zrębach, w uprawach leśnych (szkółkach), na nagiej glebie leśnej, w sąsiedztwie pni drzew lub między ich korzeniami.

Jak wyglądają niejadalne grzyby?

Główka – nieregularnie pofałdowana, na wierzchu przypomina fałdy mózgowia lub zwiniętą, pofałdowaną szmatkę; ciemna, ochrowobrązowa, kasztanowata, czerwonobrązowa, czasem jaśniejsza (biała forma owocnika); matowa. Średnica kapelusza- od 2 do 8 cm; wewnątrz główka biała i pusta; kapelusz zrośnięty z trzonem.

Trzon – na zewnątrz biały albo lekko żółtawy wewnątrz pusty i biały, często posiada jamki; wysokość trzonu od 3 do 7 cm; średnica ok. 1,5 do 3 cm.

Miąższ – zwięzły, grubości 1-2 mm o przyjemnym zapachu niedojrzałych orzechów.

Obrazek

Smardz jadalny

Te grzyby rosną się w lasach liściastych i mieszanych, także na łąkach i łęgach, często pod jesionami, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią, na nawożonych glebach. W Europie owocniki wytwarzane są w kwietniu i maju.

Przeważnie wysokość smardza waha się od 3 do 10 cm, średnica: od 3 do 7 cm. Grzyby te są barwy beżowej lub ochrowej (czasami szarej lub prawie czarnej), o owalnym lub stożkowatym pokroju (grzyb pusty w środku), główka przyrośnięta do trzonu, z nieregularnymi wnękami na powierzchni, między którymi żeberka ułożone są w sposób niewyróżniający żadnego kierunku.

Trzon – długości 2–6 cm i 2–4 cm średnicy. Barwy kremowej, żółtej lub białawej, pusty w środku, o powierzchni chropowatej lub ziarnistej. U dojrzałych owocników podstawa trzonu jest rozszerzona i pofałdowana.

Miąższ – białawy, kruchy, o woskowatej konsystencji, łagodnym smaku i korzennej woni.

Obrazek

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
e2rds

Na zdjęciach są piestrzenice olbrzymie które nie są trujące, zawierają niewielkie ilości gyromitryny, a nie kasztanowate.

~ertyu

pisowski truciciel? Jakby co to Duda ułaskawi umiech

~mieszkaniec

to dobra zmiana dla tych nie z pisu są jadalne nawet bez gotowania jak nie chcieli wyjechać to niech jedzą! [mieszkaniec mówi jaka jest prawda]

~Wojciech

Dac Jaroslawowi kaczynskiemu niech sprubuje czy grzyby zwiedna

~dasdas

Uprzejmie donoszę że to lewacki aktyw podmieniał koszyki, nie bacząc na konsekwencje.

Chciałbym też zaznaczyć szanownej komisji że z całą stanowczością wieżę że to Jarosław obalił komunę.

~robcio-pl

trzeba 15 minut wygotować i są ok

~daro

Czy trujace sprzeczal bym sie jedlismy z zona jakies 15- lat temu przyzadone przez wojka i byly ok i zyjemy .Ale w atlasie grzybow sa trujace TO FAKT!!!!!!!!!!!!

~monia

Pisza ze na targu, a nie ma o tym ani slowa w artykule..

~Karol

Nie pokazujcie tych grzybow bo tesciowa zobaczy i nie bedzie chciala na obiad.

~saba

Może myśleli ze to jakaś odmiana trufli ;D

El,Banan

Ooo podobne do mojej żony.

~oluniuniunia

Grzyby nie maja zadnych wartosci odzywczych, takze po co je jesc?

RNI-JEZOWE

co to jest grzyby

~LOP

Należało by jeszcze dodać że smardze są objęte ścisłą ochroną ,a ich zbieranie i sprzedaż może wiązać się z wysoką grzywną.