Chleb może być tylko dobry
Dla Polaka chleb jest najważniejszym pokarmem. Większość z nas nie wyobraża sobie bez niego życia. Nic więc dziwnego, że wypieki z ciasta chlebowego doczekały się muzealnej wystawy…
Chleb w roli głównej doczekał się swojej wystawy (Dobry chleb) również i w naszym Muzeum Regionalnym. W naszej tradycji jest ważnym symbolem dostatku i pomyślności. Na wystawie znalazły się weselne szyszki i kołacze, „kukiełki” dla chrześniaka, kurpiowskie „byśki” i „nowe latka”.
Wszystkiego co związane historycznie z chlebem można dowiedzieć się w naszym muzeum do 30 października 2016 roku. Ale nie tylko. Zwiedzający mogą poznać ciekawostki o tradycyjnym pieczywie, poczuć zapach ciasta przygotowanego na zakwasie, a może nawet zdobyć sprawdzony przepis na chleb. Wystawa „Dobry chleb” jest dobrym źródłem wiedzy dla wszystkich zainteresowanych wypiekiem prawdziwego wiejskiego chleba, przybliża historię chleba, „drogę” od ziarna do jego wypieku, prezentuje wyroby piekarnicze oraz bogactwo obrzędowe, jakie wiąże się z chlebem w tradycji ludowej.
Obok sprzętów rolniczych, gospodarskich i kuchennych obrazujących temat, znajdą się zabytki archeologiczne oraz ciekawe przykłady ciasta obrzędowego i piekarniczego, charakteryzujące się bogactwem kształtów i precyzją wykonania. Wyświetlany film o wypieku chleba to prawdziwy instruktaż tego procesu, natomiast stanowiska interaktywne pozwolą poznać działanie ważnych urządzeń gospodarskich związanych z pozyskiwaniem mąki na chleb. Wystawa będzie bazą dla wielu działań edukacyjnych promujących dawne tradycje związane z wypiekiem różnorodnego pieczywa. Muzeum zaplanowało kulinarne lekcje i warsztaty, także z udziałem regionalnych mistrzów tradycji. Nie zabraknie więc zajęć edukacyjnych, z pieczeniem chleba włącznie.
Komentarze