Na których patelniach najlepiej smażyć?
„Bez patelni, to jak bez ręki”, powiedziałby z pewnością niejeden kucharz. Trudno się temu dziwić, skoro to naczynie kuchenne odpowiada za produkcję niemal każdego dania. Należy się jednak zastanowić, na których modelach najlepiej będzie się nam smażyć? Postanowiliśmy odpowiedzieć na to pytanie.
Aby zapewnić sobie optymalne warunki do przygotowywania posiłku, niezbędny będzie dobry sprzęt pod ręką w postaci jakościowej patelni właśnie. Pod tym pojęciem rozróżniamy też produkt, który dzięki swojej wytrzymałości będzie w stanie zostać z nami na dłużej.
Teflon
Teflon jest materiałem najczęściej wybieranym, jeśli chodzi o patelnie. Na nim bez problemu będziemy mogli przyrządzać naleśniki, dania kojarzone z kuchnią Dalekiego Wschodu i placki. Jest to też wariant korzystny pod względem ekonomicznym, co z pewnością przyczyniło się do jego rynkowej popularności. Prócz tego patelnia teflonowa jest wysoce odporna na wysokie temperatury, a z racji delikatnej powłoki uniemożliwiającej przywieranie pomaga w smażeniu wykorzystującym niewielką ilości tłuszczu.
Patelnia teflonowa ZWIEGER OBSIDIAN Ø20cm
Ceramika
W produkcji patelni ceramicznej wykorzystuje się mieszankę poszczególnych minerałów i gliny, które następnie są wypalane. Pozwala to na stworzenie konstrukcji przodującej pod względem odporności cieplnej. Wytrzyma bowiem podgrzanie do kilkuset stopni Celsjusza. Zaletą ceramiki jest też równomierność ogrzewania, dzięki czemu przyrządzane na niej danie dłużej utrzymują swój aromat. Nie należy jednak pod żadnym względem naruszać powłoki naczynia, inaczej zaistnieje zagrożenie jego zniszczenia.
Żeliwo
Patelnia żeliwna pozbawiona jest powłoki, dlatego nie można jej uszkodzić, czy też zarysować. Dodatkowo powierzchnia nie została niczym pokryta, niwelując potencjalne występowanie szkodliwych związków chemicznych wywoływanych przez smażenie. Ma to też związek ze sposobem ich wytwarzania, pozbawionym udziału środków chemicznych.
Podsumowanie
Każdy z wymienionych rodzajów naczyń kuchennych służących stricte do smażenia ma szereg własnych zalet, które każde faktycznie przydadzą się w kuchni. Zalecamy przeanalizowanie własnych potrzeb i wybranie modelu najlepiej odpowiadającemu naszym preferencjom. Ponadto, jeśli mamy problem z selekcją, to zawsze możemy sięgnąć po kilka typów. Tym samym zapewnimy sobie zarówno różnorodność, jak i wszechstronność.
Komentarze