Czy masło klarowane jest zdrowe? Do czego go używać?

Image

Masło klarowane (ghee) to produkt, po który coraz częściej sięgają osoby chcące się zdrowo odżywiać. W przeciwieństwie do masła w kostce nie pali się w wysokiej temperaturze. Można więc na nim bezpiecznie smażyć, a także przygotowywać zdrowe wypieki. Sprawdź, jakie właściwości ma masło klarowane i do czego można go używać.

Co to jest masło klarowane?

Masło klarowane to rodzaj tłuszczu mlecznego, który wytwarza się z mleka, śmietanki lub bezpośrednio z masła. Wywodzi się z Indii i funkcjonuje tam pod nazwą ghee. Tradycyjnie wytwarza się je z krowiego bądź bawolego mleka i przyrządza się z niego różne dania. Klarowanie masła polega na ogrzewaniu i usuwaniu tworzącej się na jego powierzchni piany (zawierającej białka serwatkowe i kazeinowe). W procesie tym usunięta zostaje również woda znajdująca się w maśle. Produkt końcowy ma żółty kolor, jest przejrzysty i ma stałą konsystencję.

Masło klarowane – właściwości

Masło klarowane jest zdrową alternatywą dla zwykłego masła w kostce. W procesie klarowania usuwa się z niego wszelkie zanieczyszczenia, białka i wodę. Zostaje czysty tłuszcz o bardzo korzystnych właściwościach:

• można na nim smażyć, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia,

• ma długą przydatność do spożycia – szczelnie zamknięte można przechowywać w lodówce nawet przez kilkanaście miesięcy,

• pozbawione jest kazeiny i laktozy, więc może być używane nawet przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi,

• ma przyjemny smak – delikatny, słodkawy i lekko orzechowy.

Masło ghee działa korzystnie na florę jelitową i nie podnosi poziomu cholesterolu. Spożycie masła klarowanego wpływa za to na wytwarzanie interferonu – substancji o działaniu przeciwwirusowym.

Ponieważ masło klarowane jest czystym tłuszczem, charakteryzuje się wysoką kalorycznością (1 g tłuszczu to 7 kcal). Jedna łyżka stołowa masła ghee zawiera około 112 kcal. Z tego względu zaleca się używanie małych ilości tego produktu – 1–2 łyżki dziennie w zupełności wystarczą. Tłuszcze nie powinny bowiem przekraczać 30% dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Masło klarowane – do czego używać?

Masło klarowane można przygotować samodzielnie w domu ze zwykłego masła w kostkach, ale jest to proces długotrwały i wymagający sporej precyzji oraz cierpliwości. Wygodniej jest kupić je w sklepie ze zdrową żywnością online. Masło klarowane stanowi idealny dodatek do wielu zdrowych dań.

Przede wszystkim używa się masła klarowanego do smażenia. Punkt dymienia tego tłuszczu, czyli temperatura, w której zaczyna się palić i wytwarzać toksyny, jest bardzo wysoki – dochodzi bowiem aż do 250°C. Dzięki temu na maśle klarowanym można przygotować warzywa, mięso, risotto, placki naleśniki i inne dania wymagające smażenia, duszenia lub pieczenia w piekarniku. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu można nawet usmażyć pączki, frytki lub popcorn. Odrobina ghee wzbogaci warzywa ugotowane na parze oraz zupy – potrawy zyskają ciekawy smak i aromat.

Masła klarowanego ghee warto używać zamiast margaryny do przygotowania domowych wypieków i zdrowych przekąsek. Jest to o wiele zdrowsze rozwiązanie, ponieważ masło klarowane w przeciwieństwie do utwardzonych tłuszczów, pozbawione jest niekorzystnych izomerów trans.

Na bazie masła klarowanego (zamiennie z olejem kokosowym) przyrządza się kawę kuloodporną (tzw. bulletproof coffee), która ostatnio cieszy się ogromną popularnością, zwłaszcza wśród osób na diecie ketogennej. Taka kawa z tłuszczem daje uczucie sytości i znacznie zwiększa poziom energii.

Co ciekawe, masła ghee używa się również do pielęgnacji skóry. Głównie ze względu na wysoką zawartość witaminy E. Ma ono właściwości odżywcze i odmładzające.

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =