Garnek chłopski z cieciorką

Image

Dziś coś, co kojarzyć się nam będzie z latem i spotkaniami z przyjaciółmi przy grillu i kociołku. Przyrządzimy sobie garnek chłopski, czyli coś na kształt pieczonki, prażonki, zapiekanki. Nazwa takiego kotła pełnego smaków zależy od regionu Polski. Do kociołków i garnków chłopskich może trafić wiele rzeczy. My zrobimy dziś kociołek „po swojemu”. Dacie się skusić?

Składniki:

- 400 g dobrej jakości kiełbasy,

- 100 g boczku parzonego lub wędzonego,

- kilka ziemniaków (4 - 5 średniej wielkości),

- 200 g ugotowej cieciorki,

- 1 cebula,

-1 marchewka,

- 1 ząbek czosnku,

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,

- 1 szklanka esencjonalnego bulionu (może być z kostki), ewentualnie woda,

- olej do smażenia,

- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, majeranek, sól, pieprz,

- natka pietruszki do dekoracji.

Wykonanie:

Podsmażamy na oleju cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy, by się nam nie przypaliło. Dorzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojony w kosteczkę boczek. Całość smażymy przez około 10- 15 minut. Po tym czasie wlewamy do garnka bulion i dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki (kostka może być większa, nie musi być drobna). Dodajemy przyprawy tj. sól i pieprz do smaku, po pół łyżeczki majeranku i słodkiej papryki, odrobinę papryki ostrej. Dusimy do miękkości warzyw (przez około 15 minut). Pod koniec gotowania dorzucamy cieciorkę, a potem koncentrat pomidorowy. Całość „trzymamy jeszcze na ogniu przez 5 minut. Potrawę podajemy posypaną natką pietruszki wraz ze świeżą bagietką.

Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy










Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.