Wołowina z ras mięsnych - czym się różni od ras mlecznych?

Materiał zewnętrzny Image

Obecnie na świecie można spotkać kilka różnych ras bydła. Niektóre z nich sprawdzają się lepiej jako krowy mleczne, inne jako bydło mięsne. Rasa black angus jest jest szczególnie ceniona w produkcji wołowiny, ponieważ dzięki naturalnej skłonności do występowania marmurkowatości daje szczególnie delikatne i aromatyczne mięso. Hodowcy starannie wybierają bydło, z którym pracują i sprawdzają jego budowę genetyczną. Dlatego też występują spore różnice między bydłem, z którego powstają steki, a tym, które daje nam mleko.

Czym się różnią rasy mleczne i mięsne?

Tak jak w przypadku psów, poszczególne rasy bydła mają pewne cechy charakterystyczne. Rolnicy i hodowcy tworzą stada w oparciu o niektóre z tych cech. Pod uwagę bierze się budowę, długość życia, wagę i ogólny stan zdrowia. Każda z ras bydła występuje w różnorodnym umaszczeniu. Często myślimy o brązowym i czarnym bydle jako o bydle mięsnym, a o czarnym i biało nakrapianym jako o krowach mlecznych. Są to cechy charakterystyczne dla dwóch różnych ras. Bydło rasy black angus jest znane z najwyższej jakości wołowiny. Krowy rasy holsztyńskiej natomiast znane są z produkcji wysokiej jakości mleka. Mimo że odmian bydła mięsnego i mlecznego jest bardzo wiele, każdy typ ma pewne wspólne cechy.

Najlepsza wołowina rasy mięsnej

Ze względu na swoje szkockie pochodzenie bydło Black Angus jest bardzo wytrzymałe i może przetrwać surowe zimy z opadami śniegu i burzami. Dzięki temu idealnie nadaje się do całorocznego wypasu. Czystej krwi Black Angus są średniej wielkości, mniejsze niż holsztyny i longhorny. Ich rozmiar jest sporą zaletą w chłodniejszym klimacie, a także przekłada się na zwartą tuszę wołową.

Bydło mięsne można porównać do osób podnoszących ciężary. Zwierzęta te są krępej budowy, ponieważ dostarczają sobie energii do budowy mięśni i magazynowania tłuszczu. Dzięki temu mięso jest smaczne. Aby uzyskać odpowiednią strukturę i smak, mięso musi być chude, z charakterystycznym marmurkiem. Zwierzęta te mają silne nogi, które są niezbędne do poruszania się po pastwisku i wypasu. Mają krępą, masywną, zaokrągloną budowę ciała z krótką szyją i mocnym grzbietem.

Zazwyczaj bydło mięsne żywi się mieszanką traw i zbóż, z większym naciskiem na trawy, zwłaszcza gdy jest młode. Krowy produkują mleko, ale tylko tyle, aby nakarmić swoje cielęta. Do produkcji mięsa wykorzystywane są jałówki, woły i krowy. Mięso pochodzące z wołów i jałówek jest na ogół wyższej jakości. Bydło Angus szybko dojrzewa i dobrze przybiera na wadze, dlatego wołowina black angus jest zawsze idealnie marmurkowa i delikatna.

Obrazek


Wołowina black angus - aromatyczna i soczysta

Ze względu na to, że cielęta black angus są mniejsze niż cielęta innych ras, wielu hodowców krzyżuje krowy Angus z większymi bykami, takimi jak Hereford i Holstein, aby uzyskać większe osobniki. Po osiągnięciu dojrzałości rynkowej, takie potomstwo dostarcza więcej mięsa. Jednak niektóre z istotnych cech czystej wołowiny Angus zostają utracone. Jeśli chodzi o marmurkowatość, smak i kruchość, większe niekoniecznie znaczy lepsze.

Bydło magazynuje dwa rodzaje tłuszczu: w postaci grubej warstwy zewnętrznej lub marmurkowy (w postaci drobnych plamek/żyłek) w całym mięsie. Wołowina marmurkowa jest znacznie lepsza od warstwowej wołowiny tłuszczowej. Marmurkowy tłuszcz wytapia się podczas smażenia, dzięki czemu wołowina black Angus jest wyjątkowo soczysta i aromatyczna.

Dlaczego nie wszystkie stada bydła wołowego są rasy black angus?

Bydło black angus zostało wyhodowane, aby przetrwać w chłodniejszym klimacie i nie toleruje wysokich temperatur. Z tego powodu najlepiej hoduje się je na obszarach, gdzie temperatury utrzymują się na odpowiednio niskim poziomie, takich jak Nowa Zelandia, a nie w gorącym klimacie, jak w wielu amerykańskich klasycznych stanach hodowli bydła. W obszarach szczególnie gorących uzasadnione jest hodowanie różnych ras. Dlatego na przykład Teksas słynie z bydła rasy longhorn, które jest bardziej odporne na upały, ale jego tłuszcz ma postać warstwową, a nie marmurkową.

Mięso z bydła rasy black angus jest bardzo popularne ze względu na marmurkowatość tłuszczu, którą trudno uzyskać w rasach mlecznych. To właśnie sprawia, że wołowina black Angus jest tak ceniona przez smakoszy.

Partnerem artykułu są Delikatesy Ekologiczne SpizarniaRydzynska.pl - oferujące świeże mięso w sklepie online -> https://spizarniarydzynska.pl/pl/c/Mieso-swieze/161

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =