Kurkuma - właściwości i zastosowanie

Materiał zewnętrzny Image

Kurkuma jest przyprawą, której właściwości od dawna wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale również w medycynie tradycyjnej Dalekiego Wschodu.

Wykazuje dużo prozdrowotnych właściwości i wykorzystuje się ją również w kosmetyce. Zawdzięcza to w szczególności kurkuminie, choć bogata jest także w inne składniki odżywcze.

Kurkuma działanie

Kurkuma wykazuje kompleksowe i wielokierunkowe działanie na ludzki organizm:

• Wspomaga pracę mózgu - dzięki zawartości tumeronu, czyli związku, pobudzającego namnażanie oraz różnicowanie komórek nerwowych, kurkuma może pomóc w naprawie mózgu po urazie albo chorobie,

• Działa przeciwstarzeniowo – kurkuma wykazuje bardzo silne działanie przeciwutleniające, które neutralizuje wolne rodniki, odpowiadające za szybszy proces starzenia się całego organizmu, w tym skóry,

• Wykazuje właściwości antynowotworowe - ze względu na zawartość kurkuminy, ostryż długi działa antyoksydacyjnie oraz przeciwzapalnie, dzięki czemu przydatny jest w leczeniu, a także profilaktyce wielu nowotworów, np. skóry, płuc, żołądka, wątroby, jelita cienkiego, trzustki oraz szyjki macicy,

• Poprawia funkcjonowanie układu trawiennego - działa żółciopędnie oraz pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych, sekretyny i gastryny. Działa też przeciwbakteryjnie, np. na Helicobacter pylori oraz rozkurczająco,

• Wzmacnia odporność - okazało się, że kurkumina w pewnym stopniu jest w stanie podnieść poziom katelicydyny. To peptyd, który wspomaga profilaktykę przeciwko infekcjom wirusowym, bakteryjnym oraz grzybiczym,

• Wspomaga leczenie chorób oczu - wstępne badania wykazały, że kurkuma korzystnie działa przy leczeniu jaskry, zapalenia spojówek oraz zespołu suchego oka,

• Działa przeciwmiażdżycowo,

• Obniża ciśnienie krwi,

• Hamuje agregację płytek krwi,

• Działa przeciwgorączkowo, łagodzi kaszel, katar i zapalenie zatok,

• Wspomaga leczenie anemii, ze względu na dużą zawartość żelaza,

• Łagodzi dolegliwości w jamie ustnej, takie jak stany zapalne dziąseł oraz przyzębia. Zmniejsza też produkcję płytki nazębnej, wspomaga leczenie nawracającego aftowego zapalenia jamy ustnej, gdyż szybko uśmierza ból oraz goi owrzodzenia.

Co zawiera kurkuma?

Oprócz niezwykle wartościowej kurkuminy, ostryż długi jest bardzo bogatym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych. Kłącze kurkumy obfituje w witaminy z grupy B, tj. ryboflawinę, tiaminę, kwas foliowy, niacynę oraz witaminę B6. Oprócz tego, kurkuma dostarcza organizmowi witaminę K i E. Z kolei składniki mineralne, które zawiera to żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk i sód.

Kurkuma jak stosować?

Kurkumę można stosować na wiele sposobów - na surowo, dodając sproszkowaną do potraw, czy w formie suplementów, choć popularne jest także picie kurkumy. Jak pić kurkumę? Wystarczy łyżeczkę sproszkowanej przyprawy dodać do szklanki wody i dokładnie wymieszać. Kurkumę można łączyć z innym składnikami, np. z mlekiem, sokiem z cytryny, cynamonem, miodem i imbirem.

Decydując się na wprowadzenie kurkumy do swoje diety, warto pamiętać o jednej ważnej kwestii. Kurkumina, czyli substancja zawarta w przyprawie, stosowana samodzielnie nie jest wysoce przyswajalna. Z tego względu, w suplementach diety zwykle spotyka się duet – kurkuma i piperyna. Ten drugi składnik zawarty jest w czarnym pieprzu i stosowany wraz z kurkuminą, znaczącą zwiększa jej biodostępność, co wpływa na uzyskanie o wiele lepszych efektów.

Suszoną kurkumę warto również stosować razem ze zdrowymi tłuszczami, które poprawiają wchłanianie się substancji odżywczych z przyprawy. Sposób ten świetnie sprawdzi się przy przygotowywaniu aromatycznych sosów, zup i innych potraw.

Kurkuma a odchudzanie

Kurkumina i piperyna przyspieszają procesy metaboliczne, dzięki czemu poza usprawnieniem funkcjonowania układu trawiennego, organizm oczyszcza się ze związków toksycznych i pozbywa zbędnych kilogramów. Działanie kurkumy obejmuje:

• Bezpośrednie oddziaływanie z białą tkanką tłuszczową, odpowiedzialną za hamowanie przewlekłych stanów zapalnych,

• Zmniejszanie ekspresji prozapalnych adipokin, promujących rozwój chorób metabolicznych, które towarzyszą otyłości,

• Hamowanie różnicowania adipocytów, czyli komórek, z których składa się tkanka tłuszczowa.

Picie kurkumy skutki uboczne

Czy woda z kurkumą ma jakieś działania niepożądane? Jeśli stosuje się ją z umiarem, to nie powinny wystąpić żadne skutki uboczne. W przypadku nadwrażliwości na kurkumę, nie zaleca się jej przyjmowania. Kurkuma nie jest także zalecana kobietom w ciąży oraz osobom, które przyjmują leki rozrzedzające krew, gdyż ostryż długi również ją rozrzedza.

Z kolei w przypadku przedawkowania kurkumy, może pojawić się biegunka, wysypka i ból głowy. Wystąpić może również zmiana zabarwienia kału, który przybierze żółtawy odcień.

Systematyczne stosowanie kurkumy to w szczególności naturalny sposób na wzmocnienie układu immunologicznego, działanie hamujące starzenie się organizmu i poprawa funkcjonowania układu pokarmowego. Warto jednak wybierać produkty, które zawierają w składzie piperynę, aby maksymalnie skorzystać z właściwości kurkumy.

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =