Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Materiał zewnętrzny Image

Wielu z nas rozpoczyna swój dzień od filiżanki aromatycznej kawy, która w trybie natychmiastowym pobudza do działania. Jednym z najwygodniejszych i najszybszych sposobów przyrządzania kawy w domu jest ekspres ciśnieniowy. Jaką kawę wybrać do ekspresu, aby cieszyć się naparem o bogatym smaku i aromacie? W naszym artykule zamieściliśmy garść porad, które ułatwią wybór odpowiedniej kawy.

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Szybki poranek, leniwe popołudnie w ulubionym fotelu, spotkanie w gronie przyjaciół. Gorący, kofeinowy napar doskonale sprawdzi się w różnych sytuacjach! Miłośnicy kawy chętnie używają ekspresu, który pozwala błyskawicznie przygotować kawę dla siebie, bądź też dla kilku osób. Szczególną popularnością cieszą się ekspresy automatyczne, które posiadają zintegrowany młynek. Dzięki temu samodzielnie mielą ziarna, a ich użycie nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku.

Jaką kawa ziarnista do ekspresu sprawdzi się najlepiej? Istnieje wiele rodzajów kaw, które różnią się od siebie gatunkiem ziaren, ich stopniem wypalenia, a także regionem, z którego pochodzą. Ilu koneserów, tyle opinii na temat najlepszej kawy ziarnistej. Wybór odpowiednich ziaren zależy od indywidualnych preferencji, ale warto zwrócić uwagę na kilka kwestii.

Przede wszystkim, kawa do ekspresu gwarantuje najbogatsze walory smakowe i zapachowe wtedy, kiedy jest świeża. Zanim kawa z palarni trafi do marketu spożywczego, a następnie do naszego domu, zwykle mija sporo czasu i produkt zdąży stracić swoją świeżość. Dlatego ziarna warto kupować bezpośrednio z palarni, np. za pośrednictwem sklepu internetowego. Ponadto w rzemieślniczych palarniach kawy często można znaleźć unikalne rodzaje kawy, których próżno można szukać w zwykłych sklepach.

Kawa ziarnista do ekspresu – na co zwrócić uwagę?

Ważnym aspektem, na który warto zwrócić uwagę przy wyborze kawy do ekspresu, jest stopień wypalenia ziaren. Rodzaj kawy dobiera się w zależności od typu ekspresu. Dla przykładu, najlepszy wybór do ekspresu automatycznego stanowi ciemno lub średnio palona kawa. W tej drugiej możemy spodziewać się dużo bogatszego smaku i aromatu w zależności od kraju pochodzenia, plantacji czy obróbki ziarna. Jej walory docenią zwłaszcza osoby, które preferują kawę o łagodnym smaku. Kawa jasno palona zaparzona w ekspresie automatycznym nie będzie urzekała pełnią smaku, mało tego, może okazać się kwaśna.

Kupujemy dobrą kawę do ekspresu

Aby uzyskać w pełni aromatyczny i bogaty w smaku napar z ekspresu, warto sięgnąć po wysokiej jakości, świeżo paloną kawę. Szeroki wybór kaw z różnych rejonów świata znajdziesz w palarni kawy elgatocafe.pl. W sklepie dostępne są kawy ziarniste jasno, średnio i mocno palone. Dzięki wielu oferowanym wariantom, nawet najbardziej wybredny kawosz znajdzie tu coś dla siebie. El Gato Coffee Roasters jest rzemieślniczą palarnią kawy, która sprowadza wyselekcjonowane ziarna ze sprawdzonych plantacji na całym świecie.

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =