Plastik a żywność – fakty i mity

Materiał zewnętrzny Image

Na temat plastiku krąży wiele mitów. Dotyczy to również opakowań z tworzyw sztucznych, produkowanych dla branży spożywczej. W konsekwencji niektórzy mają pewne obawy przed wykorzystaniem tego typu opakowań. Czy są one uzasadnione? Obalamy najbardziej szkodliwe mity na temat przeznaczonych dla branży spożywczej opakowań z plastiku.

Opakowania plastikowe do żywności, a ich wpływ na zawartość

Plastik, jako tworzywo syntetyzowane chemicznie, budzi pewne obawy. Użytkownicy obawiają się przede wszystkim szkodliwego wpływu tworzywa na żywność. Warto wyraźnie podkreślić, że obawy te są bezpodstawne. Należy zaznaczyć, że istnieje wiele różnych tworzyw sztucznych. Rzeczywiście niektóre z nich nie powinny być użytkowane z żywnością, ponieważ poszczególne cząsteczki materiału mogłyby przenikać do żywności i wpływać na jej właściwości. Jednak opakowania plastikowe do żywności powstają z tworzyw znajdujących się na liście materiałów dopuszczonych do użytku z produktami spożywczymi. Mowa o plastikach, które w żaden sposób nie zagrażają żywności. Nie wpływają na jej skład, zapach czy smak.

Do najpowszechniej wykorzystywanych w branży spożywczej należą tworzywa z grupy poliolefin. Wśród nich na wyróżnienie zasługuje polipropylen, materiał nie tylko bezpieczny, ale również doskonale spisujący się w ochronie pożywienia.

Czy opakowanie plastikowe do żywności jest trwałe?

Kolejny mit dotyczy rzekomo niskiej trwałości opakowań plastikowych. Utarło się przekonanie, że tworzywo sztuczne jest nietrwałe. W tym miejscu ponownie należy wskazać na różnorodność tworzyw sztucznych. Niskiej jakości plastik może ulec uszkodzeniu wskutek lekkiego uderzenia czy też oddziaływania wilgoci. Jednak jakościowe plastiki, na przykład wyższej klasy polipropylen, są bardzo odporne na wspomniane czynniki. Doskonale znoszą również oddziaływanie promieni słonecznych czy też działanie rozmaitych substancji chemicznych. Tym samym można być spokojnym o długą trwałość produktów z tego typu tworzyw sztucznych. Co więcej, opakowania plastikowe do żywności zachowują wysokie walory estetyczne nawet po upływie dłuższego czasu.

Czy plastik chroni żywność?

Opakowania do żywności pełnią kilka funkcji. Do najważniejszych należy niewątpliwie ochrona zawartości. Jak pod tym względem spisuje się opakowania plastikowe do żywności? Niewątpliwie trzeba tutaj znów odwołać się do ich dużej trwałości. Ponadto wbrew powszechnemu przekonaniu, wiele tworzyw sztucznych jest bardzo odpornych na uszkodzenia mechaniczne. Jednak w kontekście żywności ważniejsze jest co innego, a mianowicie szczelność. Opakowania plastikowe do żywności są bardzo szczelne, przez co uniemożliwiają przedostanie się do wnętrza drobnoustrojów, czy wilgoci.

Istotną kwestią jest też zapobieganie nadmiernemu nagrzaniu zawartości. W przypadku żywności ochrona przed gorącem jest szczególnie istotna. Wysokie temperatury sprawiają, że żywność szybko się psuje, lub przynajmniej znacząco skraca się jej okres przydatności do spożycia.

Opakowania plastikowe do żywności znajdziesz na: https://www.plast-box.com/produkty/branza-spozywcza/

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =