Letnia zabawa w gotowanie, czyli smakujemy to, co teraz najlepsze
W sobotni, ciepły, słoneczny i jeszcze wakacyjny dzień dla mieszkańców Stalowej Woli i okolic przygotowano warsztaty kulinarne. Tym razem można było spróbować sezonowych, czyli letnich przysmaków.
Lato to ogrom warzyw i owoców, wielość smaków, witamin, aromatów i kolorów. Warto naładować akumulatory na zimę, by później organizm mógł czerpać to, co najlepsze w chwili gdy za oknem będzie plucha, a wirusy szukać będą tych mniej odpornych dzieciaków i dorołych. Na lokalnym targowisku nie brakuje tegorocznych plonów, które cieszą oko i podniebienie.
W sobotę w hali owocowo- warzywnej "Zieleniak" w Stalowej Woli odbyły się warsztaty kulinarne. Nasi lokalni edukatorzy kulinarni, blogerzy z „Zabawa w gotowanie” stworzyli wykwintne, a zarazem nieskomplikowane menu, które będzie można odtworzyć w każdej domowej kuchni. Warto więc było zatrzymać się w chwili robienia zakupów, podpatrzeć jak gotują mistrzowie, nawet zapytać i poradzić się, by później przenieść tę wiedzę do domu i zastosować we własnym gospodarstwie domowym. Kto chciał mógł na miejscu skosztować co nieco.
Mieszkańcy Stalowej Woli chętnie próbowali przygotowanych dań, a wśród nich znalazł się: chłodnik, gazpacho z grzankami, placuszki z cukinii z sosem tzatziki czy też orzeźwiająca i dobrze gasząca pragniecie w upały takie jak te ostatnio nas nawiedzające lemoniada cytrynowo- miętowa.
Komentarze