Czeremcha - Właściwości, zastosowanie i działanie
Czeremcha jest dużym krzewem albo drzewem, które spotkać można między innymi w wilgotnych lasach i w okolicach zbiorników wodnych. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie, dlatego nie brak go też w parkach i ogrodach. Kora, liście, kwiaty i owoce czeremchy to cenne, choć stosunkowo mało popularne ziołowe surowce, które pomóc nam mogą w wielu problemach zdrowotnych. Jakie są najważniejsze właściwości czeremchy i jak ją stosować?
Czeremcha - czym jest i jak wygląda?
Czeremcha to należąca do rodziny różowatych pospolita roślina występująca na obszarze całej Polski oraz w innych krajach Europy. Rośnie też w Azji Mniejszej i na Syberii. Znana jest również pod wieloma innymi ludowymi nazwami, np. śliwa kocierpka i trzemcha. Dwie główne odmiany czeremchy występujące w naszym kraju to czeremcha zwyczajna (pospolita) i czeremcha amerykańska.
Czeremchę napotkać można w licznych miejscach: w parkach, ogrodach, lasach, nad brzegami jezior, rzek, strumieni, mokradeł. Jest jednocześnie rośliną leczniczą, jadalną i ozdobną. Jej drewno jest wykorzystywane jest jako surowiec stolarski. Jej owocami odżywiają się liczne gatunki ptaków i ssaków.
Czeremcha ma formę drzewa (dorastającego do 15 m) lub krzewu (dorastającego do 4 m) o szerokiej, jajowatej koronie i zwieszających się gałęziach. Najczęściej jej pień rozrasta się na wiele cieńszych pni, przybierając postać krzewiastą. Liście są wydłużone, eliptyczne, gładkie, lśniące i mają jasnozielony kolor. Liście i kora czeremchy po potarciu wydzielają charakterystyczną, mocną, nieprzyjemną woń.
Kwiaty czeremchy są białe, zebrane w zwisające kwiatostany, wydzielają bardzo intensywny, upajający aromat. Roślina kwitnie wiosną (w kwietniu i w maju). Owoce są kuliste, czarne, cierpkie. Zarówno wyglądem, jak i smakiem przypominają owoce aronii.
Spodobał Ci się ten artykuł? Więcej wartościowej treści o ziołach, witaminach i suplementach znajdziesz na stronie Zielares.pl
Czeremcha - właściwości
Czeremcha zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników, w tym cały szereg substancji spełniających rolę antyoksydantów. W ziołolecznictwie czeremcha stosowana jest głównie jako środek moczopędny, przeciwbakteryjny, przeciwreumatyczny, ale ma też wiele innych cennych działań.
W składzie owoców czeremchy znajdziemy:
• garbniki,• pektyny,
• kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy),
• antocyjany,
• karotenoidy,
• witaminę C,
• cynk, potas, wapń, fosfor.
Czeremcha - właściwości zdrowotne
Czeremcha pomaga w wygaszaniu infekcji i łagodzeniu stanów zapalnych, a także na wiele innych sposobów wspomaga nasze zdrowie. Oto jej główne właściwości prozdrowotne:
• wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza częstotliwość przeziębień i infekcji,• działając moczopędnie, wspiera pracę dróg moczowych, chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych i nasila proces oczyszczania organizmu z toksyn,
• pozytywnie wpływa na górne drogi oddechowe, jest pomocna w kaszlu, pomaga zwalczać zapalenie gardła,
• jest pomocna przy bólach reumatycznych i gośćcu,
• ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, antyseptyczne, przeciwgrzybicze,
• pomaga zwalczyć stres, niepokój i napięcie nerwowe, działa uspokajająco,
• zwalcza biegunki, zatrucia pokarmowe, poprawia pracę układu pokarmowego, stymuluje perystaltykę jelit, wspiera czynność wątroby, zwalcza dolegliwości trawienne,
• pomaga regulować kobiecą gospodarkę hormonalną, zwalcza objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, normuje cykl miesiączkowy, łagodzi bóle menstruacyjne,
• wykazuje działanie ściągające,
• ma korzystny wpływ na skórę, łagodzi podrażnienia, jest pomocna w przypadku ukąszeń, oparzeń, owrzodzeń, atopowego zapalenia skóry, egzemy, łojotoku,
• wspomaga zdrowie oczu, działa łagodząco, jest pomocna przy zapaleniu spojówek, zwalcza pieczenie, świąt, redukuje opuchliznę i sińce wokół oczu,
• wykazując działanie antyoksydacyjne, zwalcza nadmiar wolnych rodników i zwiększa barierę obronną organizmu przed chorobami takimi jak nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzyca, choroby neurodegeneracyjne.
Czeremcha - zastosowanie
Owoce czeremchy możemy wykorzystać w kuchni jako dodatek do koktajli z blendera, przekąsek, sałatek, deserów. Możemy też spożywać je na surowo, bez dodatków. Nadadzą się także do produkcji domowych przetworów takich jak konfitury, dżemy, soki, nalewki.
W zastosowaniu zewnętrznym sprawdzą się odwary z kory czeremchy, które przyrządza się w następujący sposób: zalewamy 3 łyżki rozdrobnionej kory czeremchy około 2 szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Przecedzamy, studzimy, stosujemy w formie okładów.
Z kwiatów i liści czeremchy możemy zaś przyrządzać prozdrowotne herbatki (łyżkę suszonych kwiatów lub liści zalewamy szklanką wrzątku, zaparzamy 15 minut).
Dodatkowo z kwiatów czeremchy można przygotować syrop na wzmocnienie odporności.
Komentarze