Zawalcz o maksymalną odporność
z Naturhouse Stalowa Wola
Układ odpornościowy jest barierą ochronną organizmu przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i wewnętrznymi. Układem najbardziej narażonym na wnikanie drobnoustrojów do wnętrza organizmu jest układ pokarmowy. Na odporność organizmu wpływają różne czynniki, m.in. wiek, uwarunkowania genetyczne, ogólna kondycja organizmu, sprawność fizyczna i stres. Ważny jest też sposób żywienia i obecność w diecie następujących składników: kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy
Co jeść aby wzmocnić swoją odporność?
To ważne pytania zwłaszcza w okresie spadku odporności oraz ogarniającego nas, czasami podświadomie, stresu przed otaczającą pandemią. Nasz jadłospis powinien być urozmaicony, odpowiednio zbilansowane posiłki regularne i bogate w naturalne przeciwutleniacze i probiotyki.
Urozmaicenie to podstawa!
Odpowiednio zbilansowana dieta wpływa na pracę układu odpornościowego. Składniki odżywcze oddziałują na funkcjonowanie błony śluzowej jelit, odpowiedź przeciwzapalną oraz aktywność komórek obronnych organizmu. Dieta wzmacniająca organizm powinna zawierać następujące składniki: kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne oraz przeciwutleniacze.
Nie ma jednego produktu spożywczego, który dostarczałby wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Aby nie dopuścić do powstania niedoborów żywieniowych należy w codziennym jadłospisie uwzględnić produkty ze wszystkich grup: warzywa i owoce, produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, produkty dostarczające białko oraz zdrowe tłuszcze.
Zapraszamy do zapisów na bezpłatną konsultację z dietetykiem ilość miejsc ograniczona:
telefon: 503-940-573
stacjonarnie: Stalowa Wola, ul. Okulickiego 93
rezerwacje online:
https://rezerwacje.naturhouse-polska.pl/index.php/?lokalizacja=stalowa.okulickiego
fb: https://www.facebook.com/naturhouse.stalowa
intargram: https://www.instagram.com/naturhouse_stalowawola/?hl=pl
Komentarze