Międzyszkolny MASTER SZEF pod okiem lokalnej Magdy Gessler

Image

W PSP nr 1 w Stalowej Woli odbył się międzyszkolny konkurs kulinarny MASTER SZEF. Uczestnicy zmierzyli się z 6 konkurencjami (m.in. ubijanie piany na czas, lepienie pierogów).

W konkursie wzięło udział 10 dwuosobowych drużyn z: PSP nr 1, PSP nr 2, PSP nr 3, PSP nr 4, PSP nr 5, PSP nr 7, PSP nr 9, PSP nr 11, PSP nr 12, SSP. Wszystkie drużyny składały się z uczniów klas szóstych.

Uczestnicy musieli wykazać się nie tylko wiedzą kulinarną, zasadami zdrowego żywienia, ale również zręcznością, szybkością i pomysłowością. Pierwszym zadaniem konkursowym było obieranie jabłek. Najwięcej punktów otrzymał ten zespół, który stworzył najdłuższą obierkę.

- Wśród konkurencji było lepienie pierogów, dzieci miały przygotowane ciasta i kształtowały pierogi, ocenialiśmy zręczność i szybkość. Kolejna konkurencja to quiz wiedzy o zdrowym trybie życia. Było także ubijanie piany z jajek, wykonywanie zwierzątek z warzyw i owoców- mówi Elżbieta Sarzyńska z PSP nr 1.

Po każdej konkurencji jury, pod przewodnictwem lokalnej Magdy Gessler, przyznawało drużynom punkty. Za najlepiej wykonane zadanie można było otrzymać od 1 do 4 punktów. Dodatkowo jury przyznało punkty za wykonaną wcześniej przez uczniów piramidę żywieniową. Trzeba przyznać, że młodzież wykazała się dużą pomysłowością. Każdej ze szkół kibicowali. Doping był niezwykle mocny.

Na wszystkie drużyny czekały nagrody. Najlepszy zespół zdobył dla swojej szkoły bon o wartości 1000 zł do realizacji w sklepie sportowy. Losowane były także nagrody niespodzianki.

Przewiń do komentarzy





































Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =