Ile kosztuje whisky single malt?
Whisky single malt jest produkowana przez jedną gorzelnię przy użyciu ziarna single malt i jest to zwykle jęczmień. Najbardziej znana jest szkocka whisky single malt, która jest wzorem dla innych single maltów produkowanych na całym świecie.
Czym jest szkocka single malt?
Mówiąc najprościej wszystkie szkockie to whisky, ale nie wszystkie whisky to szkockie. Whisky single malt szkocka to bardzo szczególny rodzaj whisky. W szczególności whisky pochodząca ze Szkocji. Szkocja ma określone przepisy dotyczące tego, co można, a czego nie można nazwać szkocką. Stają się bardzo szczegółowe, ale najważniejsze to:
• szkocka musi być produkowana w Szkocji• szkocka powinna być produkowana z jęczmienia
• szkocka musi dojrzewać nie krócej niż 3 lata w dębowych beczkach
• szkocka powinna być destylowana i fermentowana w tym samym miejscu
Szkocka whisky single Malt, a blended – różnice
Główne różnice między Single Malt (https://eszampan.pl/146-single-malt), a Blended Scotch to:
• Whisky single malt jest wytwarzana i butelkowana w jednej destylarni, podczas gdy blended whisky jest wytwarzana z dwóch lub więcej whisky.• Single malt jest wytwarzany z wody i słodu jęczmiennego, podczas gdy whisky blended jest wytwarzana z whisky słodowej i mieszana z whisky zbożową.
• Single malt dojrzewa około 3 lat, podczas gdy szkocka blended około 5 lat.
Jak powstaje szkocka whisky single malt?
Jeżeli szukasz dobrej jakościowo whisky, to zajrzyj do sklepu eszampan.pl. Znajdziesz tam kilkadziesiąt gatunków whisky. Single malt i blended malt eszampan, to nie tylko najlepsze, wyrafinowane smaki whisky, ale również atrakcyjne ceny.
A teraz przyjrzymy się procesowi produkcji szkockiej whisky single malt. Przygotowanie szkockiej obejmuje sześć odrębnych etapów. Pierwszy to słodowanie. Jęczmień jest zbierany, a następnie moczony w wodzie w celu wywołania kiełkowania. Kiełkowanie jest dość szybko zatrzymywane przez ogrzewanie z odpowiedniego pieca. Drugi krok to zacieranie. Prażony słód jęczmienny jest mielony i łączony z wodą w celu wydobycia cukrów. Kolejny etap to fermentacja. Zmiksowaną „brzeczkę” umieszcza się w „bębnie” i łączy z drożdżami, aby rozpocząć fermentację cukrów w alkohol. Czwarty etap to destylacja. Sfermentowany zacier przechodzi destylację w celu usunięcia alkoholu z mieszanki słodowej. Zwykle ma to miejsce w przypadku dwóch oddzielnych destylacji. Na koniec najczystsza część alkoholu zostaje skondensowana i przechodzi do procesu dojrzewania. Jest to przedostatni etap w produkcji whisky.
Whisky to zwykle klarowny płyn po destylacji, który wlewa się do beczki specjalnie dobranej przez destylatora ze względu na jej smaki. Whisky jest następnie starzona w tych beczkach przez okres od 3 lat do kilkudziesięciu. To tam uzyskuje swój kolor i smak. Ostatni krok to butelkowanie. Różne beczki whisky są połączone, aby stworzyć idealną kolekcję smaków.
Whisky single malt – ceny
Internetowy sklep z alkoholami, jakim jest eszampan.pl, to miejsce, gdzie znajdziesz whisky single malt w szerokim zakresie cenowym. Znajdziesz tam alkohole już od kilkudziesięciu i kilkuset złotych (Crabbie's Yardhead Single Malt, Glenfarclas Aged 8 Years, MACLEOD`S LOWLAND SINGLE MALT) oraz whisky za kilka tysięcy złotych (Glenmorangie 1997 Grand Vintage Malt, BenRiach 1994 Single Malt, Dalmore Vintage 2003).
Komentarze