Dodatkowe wyposażenie nowoczesnych piekarników
Piekarnik elektryczny to obecnie najczęściej stosowane rozwiązanie. Nawet jeśli stosujesz płytę gazową, to piekarnik najczęściej jest elektryczny albo gazowo-elektryczny. Wynika to przede wszystkim z większej liczby możliwości i funkcji, jakie daje zasilanie energią elektryczną.
Czym zaskakują piekarniki elektryczne?
[p[Szybkie nagrzewanie, różnorodność programów, jakie może zaproponować jeden piekarnik, wygodne prowadnice teleskopowe i łatwy system czyszczenia to tylko niektóre z rozwiązań, którymi uwagę odbiorców przyciągają producenci piekarników elektrycznych. Nowoczesne modele piekarników Electrolux oferują bardzo bogatą listę dodatkowych funkcjonalności przy jednoczesnym niskim zużyciu energii. Marka Electrolux udowadnia, że sprzęt może być bardzo funkcjonalny, a jednocześnie energooszczędny. Najniższa cena to nie jedyne kryterium wyboru. Warto sprawdzić choćby, jakie zużycie prądu zakłada konkretny sprzęt. [/p]Oczywiście każdy rodzaj piekarnika ma swoją specyfikę, natomiast wiele modeli nowoczesnych piekarników Electrolux do zabudowy oferuje między innymi wykorzystanie pary wodnej. Rozwiązanie to daje bardzo dużo możliwości. Właściwie każde danie możesz przygotować w sposób klasyczny i na parze, a to drugie rozwiązanie pozwala na gotowanie ulubionych potraw w nieco zdrowszej i mniej kalorycznej wersji. Ponadto nowoczesne piekarniki Electrolux z opcją pieczenia na parze umożliwiają: pieczenie, duszenie, gotowanie. Posiłki zachowuje pełnię wartości odżywczych. Praktyka udowadnia także, że gotowanie na parze pozwala zachować wyjątkowy aromat i smak potraw. Piekarnik elektryczny Electrolux dodatkowo posiada funkcję Steamify, dzięki której automatycznie dopasowuje ilość użytej pary oraz inne parametry, na podstawie określonej temperatury pieczenia.
Piekarnik elektryczny i jego ciekawe funkcje
Szybkie nagrzewanie, funkcja grilla, a także szereg atrakcyjnych programów do pieczenia, gotowania, duszenia to zdecydowanie najważniejsze elementy, jakimi producenci piekarników starają się przekonać klientów do swoich urządzeń.
Warto jednak zwrócić także uwagę na konstrukcję, jaką mają nowoczesne piekarniki Electrolux. Z pewnością bardzo ciekawym rozwiązaniem jest piekarnik parowy Electrolux. Korzystanie z jego funkcji ułatwiają nowoczesne prowadnice teleskopowe, idealnie zaprojektowane pod konkretny piekarnik blachy. Przydają się specjalne zestawy do pieczenia na parze, kraty, ruszty ułatwiające układanie potraw, ich przygotowanie, a następnie wyjmowanie.
Z pewnością cennym rozwiązaniem jest blokada drzwi zarówno w trakcie czyszczenia piekarnika, jak i na wypadek zalania. Tego typu rozwiązania są bardzo cenne, ponieważ pozwalają uniknąć wielu niebezpiecznych wypadków. W kuchni gazowo-elektrycznej cennym rozwiązaniem jest także zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu.
Warto zwrócić uwagę na intuicyjny panel sterowania, jaki posiadają piekarniki elektryczne do zabudowy, jak i modele wolnostojące Electrolux. Bogactwo funkcji musi jednocześnie gwarantować przejrzysty sposób korzystania z nich. Plusem są także chowane pokrętła, które pozwalają zadbać o czystość zewnętrznej strony piekarnika.
Programy automatyczne i nie tylko
Klasę piekarnika w dużej mierze wyznaczają jego programy. Zanim jednak do nich przejdziemy, przypominamy, że znaczenie ma moc przyłączeniowa. Przed zakupem upewnij się, że piekarnik pasuje do łącza, jakim dysponujesz. Rzadko zdarzają się niespodzianki, ale lepiej ich unikać.
Podstawowym programem, który większość z użytkowników uznaje dzisiaj za standard, jest termoobieg, który pozwala na efektywne przygotowywanie bardzo wielu potraw.
Klasycznym rozwiązaniem jest już także rożen, funkcja grilla. Wykorzystanie pary wodnej w piekarnikach Electrolux pozwala na wygodne rozmrażanie mięsa lub gotowych potraw, a także ich odświeżanie. Piekarnik parowy Electrolux potrafi jednak zaskakiwać jeszcze innymi rozwiązaniami. Obecnie grill, rozmrażanie, praca z termoobiegiem czy funkcja mikrofalówki to standard. Popularnością cieszyć zaczyna się natomiast funkcja pieczenia sous vide, która polega na próżniowym przyrządzaniu dań w niskiej temperaturze (50-80 stopni Celsjusza). Ten sposób przygotowania gwarantuje nie tylko wyjątkowy smak i soczystość potraw, lecz także ich bezcenne właściwości zdrowotne. Sous vide pozwala zachować wszystkie cenne wartości odżywcze składników dania. Trzeba jednak pamiętać o workach próżniowych niezbędnych do tego sposobu przygotowania potraw.
Uwagę miłośników pieczywa może także przykuć specjalny program dedykowany do wyrastania ciasta, dzięki któremu przygotujesz nie tylko pyszne ciasto drożdżowe, lecz także różnego rodzaju bułki, rogaliki, a nawet chleb.
Czyszczenie piekarnika
Możliwość zakupu piekarnika z opcją pary zmienia także kwestię czyszczenia. Automatyczny program do czyszczenia piekarnika pozwala w ekologiczny sposób pozbyć się skutecznie wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń, które zbierają się w piekarniku podczas jego użytkowania. To znacznie ułatwia zachowanie wysokiego poziomu higieny, a ciebie zwalnia z obowiązku długiego i męczącego czyszczenia każdej ściany piekarnika.
Komentarze