Jaki destylator sprawdzi się w domu?
Destylator jest niezbędny przy produkcji trunków o większej zawartości alkoholu. Na posiadanie takiej aparatury nie trzeba mieć zezwolenia, a zamiast budować ją samodzielnie, lepiej kupić gotowy model u sprawdzonego dostawcy. Jakie destylator będzie najlepszy?
Miedziany czy stalowy?
Sprzęt do produkcji alkoholu wykonuje się z różnych materiałów. Chałupnicze konstrukcje najczęściej robi się po kosztach, z tanich rur i blach, które w ogóle nie nadają się do procesu destylacji, natomiast kupne destylatory są z miedzi albo stali nierdzewnej. Sprzęt stalowy jest tańszy, można też łatwo taką konstrukcję rozbudowywać o kolejne akcesoria, jednak to destylatory miedziane są najbardziej cenione przez producentów alkoholu – miedź pozwala uzyskać bardziej szlachetny smak, do tego jest to pierwiastek bakteriostatyczny, absorbujący związki siarki oraz inne szkodliwe substancje.
Jaki rozmiar destylatora?
Bardzo ważnym parametrem destylatora jest średnica rury wychodzącej z kotła. W profesjonalnym sprzęcie do destylacji średnica wynosi co najmniej 50 mm – przy mniejszej wartości aparatura będzie po prostu mało wydajna. Aparatura do bimbru, jaką dostać można na dobrydestylator.pl/, potrafi pracować w tempie nawet ok. 4 litrów na godzinę. Do domu raczej nie poleca się destylatorów ze średnicą powyżej 80 mm, chyba że ma to być aparatura zdolna produkować większe ilości alkoholu do działalności komercyjnej, na przykład w prowadzonym przez rodzinę pensjonacie z restauracją. Więcej o możliwościach jakie daje aparatura do destylacji: dobrydestylator.pl/potstill-fi-76.
Wysokość rury także ma znaczenie dla produkcji alkoholu – nie ma znaczenia dla tempa destylacji, ale zbyt niska kolumna nie oczyści dobrze destylatu i negatywnie wpłynie na jego moc. W modelu Pot-Still rura może mieć około 30-50 cm, jeśli jednak sprzęt ma służyć również do przerabiania nastawów cukrowych, powinno to być 70-80 cm. Kolumna rektyfikacyjna, która służy do przygotowania jak najbardziej oczyszczonego destylatu (spirytusu), musi być wyższa, na co najmniej 100 cm, a najlepiej 120 cm.
Pojemność kotła
Wielkość kotła powinna być adekwatna do rozmiaru destylatora, dlatego przy małej średnicy destylatora, lepiej wybrać mały kocioł, na przykład na 30 litrów, i analogicznie, do dużej średnicy sprzętu wskazany jest kocioł o większych pojemnościach (50-70 litrów). Przy niewielkiej produkcji spokojnie wystarczy mały model, ale do przerabiania dużych ilości surowca wygodniejszy będzie destylator z odpowiednio pojemnym zbiornikiem.
Wybrać Pot-Still czy kolumnę?
Pot-Still to idealny wybór dla osób, które chcą robić alkohole smakowe: nalewki, calvadosy, wódki ziołowe, gin. Destylator typu Pot-Still służy do destylacji prostej, dlatego nie nada się do produkcji czystego, mocnego spirytusu – czysty alkohol można otrzymać dzięki kolumnie rektyfikacyjnej, w której odparowywanie i skraplanie zachodzi kilkukrotnie.
Komentarze