Kurczak z dynią i pieczarkami
Kiedy do okien puka październik i listopad to czas na dynię i związane z nią potrawy. Sycące, świetnie komponujące się z tą porą roku danie, które dziś prezentujemy, warto przygotować na obiad lub kolację.
Z dyni można zrobić wiele rzeczy. Rok temu proponowaliśmy marmoladę z dyni i pomarańczy. U nas wspaniale sprawdziła się jako „przekładka” do pierników, ciasta ucieranego i mufinków. Dziś proponujemy Wam kurczaka z dynią i pieczarkami. Gotowi na nową podróż kulinarną? Przepis otrzymaliśmy od naszego Czytelnika.
Składniki:
- 0,5 kg fileta z kurczaka- 0,6 kg obranej i wydrążonej z pestek dyni
- 400 g pieczarek
- 1 średniej wielkości cebula
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 3 łyżki masła
- 0,8 l wywaru z warzyw
- 150 mln śmietany 30%
- zielenina: 1 łyżka świeżego lub 0,5 łyżki suszonego tymianku, siekana natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Na początek kroimy kurczaka w średniej wielkości kawałki. Oprószamy go solą, pieprzem, tymiankiem. Na końcu otaczamy w mące i podsmażamy na oliwie lub oleju z obu stron. Wyjmujemy na talerz. Pokrojone w paseczki pieczarki i cebulę posiekaną w kostkę wrzucamy w miejsce kurczaka. Smażymy na mocniejszym ogniu bez dodatku soli (żeby nie puściły wody). Wyjmujemy na talerz. Teraz kroimy w kostkę dynię. I to ją wrzucamy do podsmażenia wraz z masłem. Solimy do smaku. Dorzucamy kurczaka. Mieszamy często żeby się nie przypaliło. Po kilku minutach wlewamy bulion warzywny. Dynia powinna zmięknąć po 3- 5 minutach. Hartujemy śmietankę (dolewamy do niej kilka łyżek gorącej potrawy, mieszamy i wlewamy do dania). Na końcu dodajemy pieczarki. Gotujemy bez przykrycia przez 2-3 minuty aż potrawa zgęstnieje. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki.
Podajemy z ziemniakami lub chlebem.
Komentarze