Kamień do pizzy, czyli sposób by profesjonalna pizzeria zajrzała do naszego domu
Zrobienie profesjonalnej pizzy w domu nie jest już zadaniem arcytrudnym. Osiągnięcie odpowiedniej temperatury, stworzenie warunków do tego żeby wyrosło chrupiące i aromatyczne ciasto jest już możliwe. Wystarczy mieć odpowiedni kamień do pizzy by każda kuchnia stała się pizzerią. Wiedzieliście o tym?
Pizzę piecze się w profesjonalnych piecach, najlepiej na drewno, osiągających bardzo wysokie temperatury. Takich temperatur normalnie nie da się uzyskać w domach, nawet jeśli włączymy piekarnik na tyle stopni, ile fabryka dała. To zupełnie niemożliwe. Do niedawna więc żeby zjeść dobrą pizzę trzeba było udać się do pizzerii. Na szczęście czasy się zmieniają, a naukowcy pilnie zaglądają do naszych kuchni by wprowadzić do nich takie udogodnienia, które pozwolą nam więcej czasu spędzać z rodziną w domowym zaciszu, wspólnie pichcić i tworzyć kulinarne dzieła.
CO TO TAKIEGO KAMIEŃ DO PIZZY?
I oto jest coś, co pozwoli nam zrobić w domu pizzę porównywalną jakościowo do tej z pizzerii. Jak to możliwe? Już wyjaśniamy.
Profesjonalny kamień do pizzy jest odpowiedzią na nasze potrzeby. To właśnie na nim da się upiec pizzę idealną, której ciasto zadowoli każdego smakosza. Kamień do pieczenia pizzy Pastone pozwala na przygotowanie pizzy o jakości porównywalnej do tej z profesjonalnej pizzerii, nawet w domowych warunkach. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które nie posiadają drewnianego pieca do pizzy, ale chcą piec pizzę na profesjonalnym poziomie.
Kamień do pizzy to produkt niemal magiczny, zmienia właściwości naszego zwyczajnego piekarnika, przenosząc nas do świata prawdziwej pizzy. Pozwala on na równomierne rozprowadzenie ciepła, co przekłada się na doskonałe wyniki pieczenia. I to właśnie dlatego, mimo braku drewnianego pieca, możemy cieszyć się smakiem profesjonalnej pizzy, ale pieczonej w domowym zaciszu. Wkłada się go do piekarnika i powoli nagrzewa. Różne kolory grzałki mogą wskazywać na różne temperatury – ciemnowiśniowy kolor może oznaczać temperaturę w okolicach 450-550°C, a czerwony kolor sugeruje temperaturę w okolicach 550-750°C. Te wartości są oczywiście orientacyjne, gdyż różne modele piekarników mogą się pod tym względem różnić, a kolory grzałek nie zawsze dokładnie odzwierciedlają rzeczywistą temperaturę. Kamień Pastone kumuluje ciepło z górnej grzałki w piekarniku osiągając temperaturę potrzebną do wypieczenia pizzy jak w profesjonalnym lokalu. I to w zasadzie wszystko, bo resztę za nas zrobi nasz kamień. Wystarczy posypać go mąką i na nim ułożyć łopatką ciasto, a potem cierpliwie poczekać na fenomenalny efekt.
DOMOWA PIZZA NA POZIOMIE PROFESJONALNEJ PIZZERII? UWAGA! ZAGROŻONE PIZZERIE!
A gdy nasza pizza, wypełniona ulubionymi dodatkami skwierczy już na kamieniu, dzieją się cuda. Kamień Pastone sprawi, że skórka zrobi się rumiana, chrupiąca, a w środku miękkie ciasto wyrośnie idealnie, zgodnie z oczekiwaniami. Profesjonalny kamień do pizzy w całkiem nieprofesjonalnym piekarniku, zrobiony z granitu, nie zmieni zapachu, ani smaku ciasta. Jest bezpieczny, ekologiczny, zdrowy dla żywności. Wśród akcesoriów kuchennych powinien zajmować przednie miejsce. Od kiedy zaczniesz go używać, stracisz zainteresowanie swoją ulubioną pizzerią na mieście.
Nie musisz już wyobrażać sobie smaku, zapachu unoszącego się po całym lokalu, nie musisz przywoływać widoku doskonałego ciasta, które pieści twoje podniebienie ideałem smaku i aromatu.
BY BYĆ JAK PROFESJONALISTA
Wypróbuj profesjonalny kamień w swoim piekarniku i zostań pizzowym supermenem własnego domu. Zaproś rodzinę i przyjaciół do stołu i przedstaw nowego członka kuchennej rodziny- kamień do pizzy Pastone.
Komentarze