Jak przygotować cold brew w domu?

Materiał zewnętrzny Image

Cold brew cieszy się coraz większą popularnością. Można ją zamówić w małych kawiarniach, sieciówkach z kawą, a także zamkniętą w butelkach w sklepach. Przygotowanie jej wymaga nieco cierpliwości, dobrej jakości ziaren i czasu, ale efekt z pewnością pozytywnie zaskoczy każdego, kto uwielbia eksperymentować z kawą. Sprawdź, jak zostać mistrzem cold brew w domu!

Jak powstaje cold brew?

Kawa typu cold brew powstaje w procesie maceracji, czyli długotrwałego moczenia zmielonych ziaren w wodzie. Pod wpływem wody i niskiej temperatury powstaje napój o dużej zawartości kofeiny i małej kwasowości. Powolny proces pozwala wydobyć ze zmielonych ziaren to, co najlepsze. Cold brew w ciągu ostatnich lat cieszy się coraz większą popularnością. Jest doskonałą alternatywą dla ice americano, czy kawy mrożonej na lodzie z mlekiem.

Jaka kawa do cold brew?

Do przygotowania cold brew doskonale sprawdzą się wszystkie ziarna dedykowane alternatywnym metodom parzenia. Najlepiej sięgać po paczki z Kenii, Etiopii czy Kolumbii. Lekkie, owocowe, orzeźwiające smaki doskonale sprawdzą się w upalne dni, a jednocześnie przyjemnie pobudzą. Doskonałej jakości ziarna znajdziesz w sklepie https://coffeelove.pl/. Tuż przed zalaniem zmiel je dosyć grubo. Odpowiednie ustawienie młynka pozwoli ziarnom oddać całą esencję. Na początku możesz poeksperymentować ze stopniem zmielenia. Jeżeli na co dzień pijesz kawę z dripa lub chemexu, to zmień ustawienia na grubsze mielenie. Fani kawy z ekspresu przelewowego mogą spróbować na tych samych ustawieniach. Wysokiej jakości młynki i akcesoria zamówisz w sklepie https://coffeelove.pl/pl/c/Mlynki-automatyczne-do-kawy/71.

Przepis na cold brew

[p]By przygotować cold brew w domu potrzeba ulubionej kawy, wody i naczynia – najlepiej sprawdzi się french press. Wiele ciekawych modeli zaparzaczy, które ułatwią przygotowanie napoju, znajdziesz w sklepie https://coffeelove.pl/pl/c/Zaparzacz-do-herbaty/812. Warto pamiętać, że woda, której używasz, powinna być filtrowana. Zwykła woda z kranu spowoduje, że smak kawy się zmieni – nie będzie tak głęboki. Ziarna kawy powinny być świeżo zmielone. Na młynku ustaw grubsze mielenie, dzięki czemu oddadzą pełny aromat. Stosunek wody do ilości zmielonej kawy powinien wynosić 8:1 lub 9:1. Zalej kawę, przykryj naczynie i wstaw do lodówki na całą noc. Jeżeli używasz french pressa, nie dociskaj sitka. Po około 12-16 godzinach wyjmij cold brew z lodówki. Możesz pozostawić kawę na dłużej, ale nie przekraczaj 24 h. Im dłużej ziarna się macerują, tym więcej kofeiny będzie miał napój. Przelej kawę przez sitko lub zwilżony papierowy filtr do kawy. Tak przygotowaną kawę możesz przechowywać od 3 do 5 dni w lodówce. Nie straci swoich walorów smakowych, a podawać możesz ją solo, z lodem lub dodatkiem mleka. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =