|
|
|
Zapodaj to na jakieś forum rzeszowskie, przypomnij im może będą chcieli czytać. Ja tu zaglądam po to żeby dowiedzieć się co w stalówce i czasami się pośmiać. Nie nudź i zachowaj to swoje "science" fiction dla rzeszowiaków.
A B O R C J A - holokaust nienarodzonych. WOLNOŚĆ NIE OZNACZA, ŻE MNIE WOLNO WSZYSTKO A TOBIE NIC!!! |
|
|
|
|
A B O R C J A - holokaust nienarodzonych. WOLNOŚĆ NIE OZNACZA, ŻE MNIE WOLNO WSZYSTKO A TOBIE NIC!!! |
|
|
|
|
popieram bokser, z resztą wątek kościelny już jest nudny hehe
[IMG]http://img197.imageshack.us/img197/1930/photo1507fg0.gif[/IMG] |
|
|
|
|
gdyby nie ten zasrany watek koscielny nie byloby biednych szpitali, niedozywionych dzieci, braku noclegowni dla bezdomnych, platnych prakingow(np. rzeszow), podziemia aborcyjnego, az takich trudnosci ze znalezieniem pracy, bezkarnych klechow, szeroko rozumianych podzialow spolecznych i nienawisci itd.
lista jest bardzo dluga non serviam |
|
|
|
|
CYTAT gdyby nie ten zasrany watek koscielny nie byloby biednych szpitali, niedozywionych dzieci, braku noclegowni dla bezdomnych, platnych prakingow(np. rzeszow), podziemia aborcyjnego, az takich trudnosci ze znalezieniem pracy, bezkarnych klechow, szeroko rozumianych podzialow spolecznych i nienawisci itd. lista jest bardzo dluga I niektórych idiotów... Sorki że wygrzebuję ale jestem tu nowy i bardzo chciałem zobaczyć co czeka Stalową Wolę dzięki PiS-owi. No i takie coś mi bardzo odpowiada bo na penwo większość z Was była w Rzeszowie i z pewnością przechadzała się w okolicach wielkiego pomnika. I jakże cudnie wygląda tam centrum największego w województwie miasta... wspaniały szary nierówny brudny zatłoczony ogromny parking. Piękny widok... Szkoda że autor postu nie poświęcił tyle uwagi temu że zamiast właśnie tego pięknego obiektu powstanie ogród dostępny dla mieszkańców i turystów. Poza tym parking dalej tam będzie! A to że trzeba coś zamknąć żeby to przebudować to chyba normalka :/ Poza tym coś mi się obiło o uszy że zysk z parkingu będzie trafiał do kasy miejskiej ponieważ w innym wypadku Benedyktyni nie dostaną z UE tyle dofinansowania do tego ile by chcieli jeżeli będą z tej inwestycji mieć jakieś zyski. Podsumowując: Teraz: Paskudny śmierdzący brudny nierówny parking w centrum miasta Kiedyś dzięki niby PiS-owi: Zadbane centrum miasta, park oraz parking. |
|
|
|
|
mowisz o parkningu w rzeszowie?
ciekawe kto ci takich bajek naopowiadal jak to jest teren kosciolkowych - a oni nie dziela sie kasa, tylko wyciagaja lapska po coraz wiecej.... non serviam |
|
|
|
|
CYTAT mowisz o parkningu w rzeszowie? ciekawe kto ci takich bajek naopowiadal jak to jest teren kosciolkowych - a oni nie dziela sie kasa, tylko wyciagaja lapska po coraz wiecej.... A co Ty sie tak przyczepiłeś(aś) do Kościoła? Nudzi ci się to sperdal.aj tam skąd przyszłaś, a nie będziesz umoralniać ludzi za wszelką cenę |
|
|
|
|
kajetan, czy Ty aby jestes jednym z wojujacych katoli? Sammael ma pelne prawo do wyrazania swojej opini, ale w przeciwiwenstwie do Ciebie nie atakuje jednostek jak Ty to uczyniles.
Zgadzam sie w pelni - radni wszelkiej masci, takze z pseudolewicy robia kosciolowi w Polsce dobrze pelna para. Skromne szacunki mowia o 5 mld PLN przelewanych z publicznych kies wszelkich szczebli do przepastnej kasy czarnuszkow (nie wspominam juz o nadaniach ziemskich za 1 PLN). Polska tak dlugo bedzie krajem ubogim jak dlugo bedzie utrzymywala na swych barkach ambasady panstwa Watykan. Immortal - All Shall Fall |
|
|
|
|
CYTAT mowisz o parkningu w rzeszowie? ciekawe kto ci takich bajek naopowiadal jak to jest teren kosciolkowych - a oni nie dziela sie kasa, tylko wyciagaja lapska po coraz wiecej.... Weś sie ogarnij człowieku nie znasz faktów a gadasz ciagle i te same głupoty, slogany. Cokolwiek kościół by nie zrobił Ty odrazu kopiuj/wklej swoje teksty i nie ważne czy poparte jakimiś argumentami, wiedzą, faktami byle tylko dowalić coś przeciwko kościołowi bo to jest teraz modne. A ze teren klasztoru to oczywiste, klasztor ma swoje lata i keidy tam stał Rzeszów był o wiele wiele mniejszy od przedwojennego Rozwadowa i można było wiekszą działke dla klasztoru wydzielić. Co jak co ale klasztor na pewno był tam przed parkingiem i wielkim pomnikiem ;P |
|
|
|
|
CYTAT Polska tak dlugo bedzie krajem ubogim jak dlugo bedzie utrzymywala na swych barkach ambasady panstwa Watykan. Prędzej przez różnej maści ignorantów (poczuj ironie) i byłych komuchów. |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT Prędzej przez różnej maści ignorantów (poczuj ironie) i byłych komuchów. Hahahahahahaha. Zenujacy jestes. Tyle Ci powiem, choc to i tak za duzo obecny komuchu i raczej mierny ironisto (cos jak Pietrzak, niby kabareciarz ale wcale nie smieszny Immortal - All Shall Fall |
|
|
|
|
[Marcin] ma pelne prawo do wyrazania swojej opini, ale w przeciwiwenstwie do Ciebie nie atakuje jednostek jak Ty to uczyniles.
Znasz to skądś ;)? Do komucha mi tyle co do spelnienia obietnic PO. I nie wiem na jakiej podstawie mnie tak nazwałeś? Zwrot ziemi zabranych kościołowi przez okupanta oczywiście ma miejsce i oczywiście zdarzają się przy tym rózne "nieprawidłowości" lecz wciąż widząc 10 kościołow twierdze że co najwyżej w 1 kreci się lody a widząc 10 urzędów twierdze że co najmniej w 9 kreci się lody. W mediach okropnie napiętnowane są właśnie takie afery z kościołem bo są to pojedyncze występki których oczywiście równiez nie powinno być natomiast to róznych matactw, lewych premii przetargów samochodów ulg podatkowych pozwoleń budowlanych wypływających ze strony urzędów i urzędników człowiek już się przyzwyczaił. A skala i problem i straty z pewnością są nieporównywalnie większe! Więc wg mnie problem twki gdzie indziej. |
|
|
|
|
CYTAT [Marcin] ma pelne prawo do wyrazania swojej opini, ale w przeciwiwenstwie do Ciebie nie atakuje jednostek jak Ty to uczyniles. Znasz to skądś ;)? Do komucha mi tyle co do spelnienia obietnic PO. I nie wiem na jakiej podstawie mnie tak nazwałeś? Zwrot ziemi zabranych kościołowi przez okupanta oczywiście ma miejsce i oczywiście zdarzają się przy tym rózne \"nieprawidłowości\" lecz wciąż widząc 10 kościołow twierdze że co najwyżej w 1 kreci się lody a widząc 10 urzędów twierdze że co najmniej w 9 kreci się lody. W mediach okropnie napiętnowane są właśnie takie afery z kościołem bo są to pojedyncze występki których oczywiście równiez nie powinno być natomiast to róznych matactw, lewych premii przetargów samochodów ulg podatkowych pozwoleń budowlanych wypływających ze strony urzędów i urzędników człowiek już się przyzwyczaił. A skala i problem i straty z pewnością są nieporównywalnie większe! Więc wg mnie problem twki gdzie indziej. Jednakze [Marcin] kazdorazowo wprost obraza piszacego post bredzac cos o jakim komuchu, co rowniez w moim wypadku sie nie sprawdza. ragnarok i inni akurat nie, zawsze opisuja calosc, a jednostki krytykuja gdy te uzywaja inwektyw jako pierwsze. A ja twierdze, ze w 11 na 10 kosciolach, tak jak i w 11 na 10 urzedow kreci sie lody. Skala bywa rozna, ale tak to wyglada. Jezeli masz dane na temat nieprawidlowosci w dzialaniu sluzb publicznych mozesz pisac pozew a i prokuratura ma obowiazek dzialania z urzedu na mocy donosu prasowego wszczac postepowanie, ale jak chodzi o nieprawidlowosci z czarnymi to akurat prawo panstwowe ich nie obowiazuje (poczytaj sobie co nieco o wiesciach z Podkarpacia, ilu dobrodzieji zostalo skazanych za swoje przestepstwa i zwykle przekrety i ile terenow dostali za friko niemal). I nie pierdziel glupot do kwadratu, ze oddaje sie kosciolowi ziemie zabrane przez okupanta. Wiekszosc ziem oddano kosciolowi w Polsce juz za Gomulki (nie uwierzysz, ale Komisja Majatkowa to wlasnie wytwor tego komucha a nie zadnych esiarzy) a teraz odbieraja to co sobie chca na zasadzie 'donacji Konstantynskiej'. I jada na tym, ze sa Vta wladza. Nie mam nic do nich, kazdy by krecil lody gdyby znalazl frajera, szkoda tylko, ze skubanym frajerem jest spoleczenstwo w tym momencie. Immortal - All Shall Fall |
|
|
|
|
kajetan powiem ci brzydko - morda piesku bo nie wiesz do kogo szczekasz....
a co do umoralniania wystarczy mi twoj przyklad pieknego wyslawiania sie w stosunku do mnie - ave kosciolkowo-zasciankowy kajetan ktory niewiele wie a za wszelka cene chce sie wykazac. pan z toba... non serviam |
|
|
|
|
Jeżeli tak twierdzisz ze 11 na 10 to równierz możesz zglosić nieprawidłości, prawo ich jak najbardziej obowiązuje a to że dostają niskie i śmieszne kary to to samo tyczy się zwykłych obywateli, morderstwa gwałty napady i po 5 lat. Wyroki niestety czasami po prostu bywają śmieszne. Tereny dostają dzieki komisji majątkowej która została utworzona juz w wolnej Polsce po śmierci gomułki. Chyba że masz jakieś ciekawe materiały na ten temat chętnie pcozytam. Ale zgodnie z moją wiedzą gomułka byłby ostatnim który kościołowi szedł by na rękę. patrz: arewsztowania pielgrzymek obrazów zakaz wjazdu papierza. Vta władza hmmm? Jeżeli tak to nie zbyt mocna. ale uwierz mi mogłby by być gorsze władze od tej.
|
|
|
|
|
CYTAT Jeżeli tak twierdzisz ze 11 na 10 to równierz możesz zglosić nieprawidłości, prawo ich jak najbardziej obowiązuje a to że dostają niskie i śmieszne kary to to samo tyczy się zwykłych obywateli, morderstwa gwałty napady i po 5 lat. Wyroki niestety czasami po prostu bywają śmieszne. Tereny dostają dzieki komisji majątkowej która została utworzona juz w wolnej Polsce po śmierci gomułki. Chyba że masz jakieś ciekawe materiały na ten temat chętnie pcozytam. Ale zgodnie z moją wiedzą gomułka byłby ostatnim który kościołowi szedł by na rękę. patrz: arewsztowania pielgrzymek obrazów zakaz wjazdu papierza. Vta władza hmmm? Jeżeli tak to nie zbyt mocna. ale uwierz mi mogłby by być gorsze władze od tej. No jezeli masz wiedze a la IPN to sie nie dziwie, ze wszystko co zle to PRL. Tak, to Gomulka wlasnie znormalizowal stosunki panstwo - kosciol. Polecam lekture np. ksiazki 'Gomulka i jego czasy' albo zbioru felietonow 'Polska pod rzadami PZPR'. A potem porownac to z Roszkowskim i prawda wypada po srodku. Faktem jest, ze u schylku sie zradykalizowal, ale nadeszla odwilz gierkowska i dalsza poprawa stosunkow panstwo - kosciol. A jezeli uwazasz, ze bylo inaczej to zerknij w historie ktoregolwiek demoluda co sie tam dzialo z kosciolami. Niezbyt mocna powiadasz? Zapytaj w jakimkolwiek urzedzie czy maja jakies rachunki 'za usluge sakralna' i na ile opiewaja (wszelkie msze, pokropki itp.) - beda krecic nosem, ale powiedza, ze tak (co ciekawe zadna RIO tych kwitow sie akurat nie czepia, ale jak np. gdzie sie pomyla o 100 PLN to juz jest wielkie halo . Jesli nie taka mocna to dlaczego np. panstwo dotuje prywatna uczelnie katolicka, utrzymuje ordynariaty polowe czy kapliczki w roznych instytucjach, ma na barkach armie katechetow, zezwala na obowiazkowa ocena z religii na swiadectwie, czy wreszcie dlaczego program nauczania w zawodowce obejmuje wiecej zajec z religii niz praktycznych? Czy my aby nie mamy do czynienia z indoktrynacja od najmlodszych lat? Jestesmy 'szariatem' Europy - z zachowaniem skali A co do zgloszenia faktu dokonania przez ksiedza - powodzenia Latwiej zostac apostata niz doczekac sie rozpatrzenia takiego wniosku Immortal - All Shall Fall |
|
|
|
|
CYTAT No jezeli masz wiedze a la IPN to sie nie dziwie, ze wszystko co zle to PRL. Nie ma nic dobrego w PRL. Odbudowa Warszawy? phiiiiiiiii Budowa Stalowej Phiiiiiiiiiii praca dla ludzi phiiiiiii phiiiiii- coś mi się wydaje że obyło by się bez PRL a lata 39-89 to dla mnie nieustająca okupacja przez morderców a jak nas okupują mordercy to nie widze poztytywów w tym. |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT No jezeli masz wiedze a la IPN to sie nie dziwie, ze wszystko co zle to PRL. Nie ma nic dobrego w PRL. Odbudowa Warszawy? phiiiiiiiii Budowa Stalowej Phiiiiiiiiiii praca dla ludzi phiiiiiii phiiiiii- coś mi się wydaje że obyło by się bez PRL a lata 39-89 to dla mnie nieustająca okupacja przez morderców a jak nas okupują mordercy to nie widze poztytywów w tym. Ty chyba masz jakis problem emocjonalny zwiazany z PRL. Nie potrafisz popatrzec na ten okres bezstronnie, dajesz soba manipulowac na zasadzie 'o PRL zle badz nic'. A to byl po prostu system i nic wiecej. Czy moglismy byc gdzie indziej? Odpowiem po barejowskiemu - 'skoro PRL byl to znaczy ze byc musial'. Zadecydowano o tym za nas i bez nas. Na glowny wniosek naszego obecnego wielkiego brata zreszta Tak tak, mordercy. Tak mordowali, ze Twoi rodzice jednak Cie spolodzili... Podobnie na pewno mysla wiezniowie Oswiecimia... A ile bylo tych smiertelnych ofiar za PRLu, co? Cos mi sie wydaje, ze mniej niz w demokracjach po roznego rodzaju zamieszkach... Masz racje, PRL nie ma zadnych zaslug. To okres w ktorym Twoi dziadkowie siedzieli na Syberii, rodzice nie mogli mowic w swoim ojczystym jezyku, Polska nadal jest zas w stanie takim jak po II wojnie swiatowej. Nie ustalono nam najlepszych granic w historii, nie rozwijalismy sie tak jak pozostale panstwa do pewnego momentu, nasz sport nie liczyl sie na arenie miedzynarodowej, nie mielismy wlasnej kultury, nie powstaly wiekopomne filmy, no nic nie bylo. Nie bylo pradu, gazu, drog, przemyslu, rolnictwa. Ugor byl i puszcza i ZOMO Mordowali nas octem i maslem... Jak kazdy system PRL mial wady, ale z wyprzedazy tego co wtedy powstalo zyje od 20 lat niby wolna Polska. Tyle, ze zrodelko sie konczy i niedlugo bedzie szczaw na obiadek bo nie bedzie na nic stac Nie wiem czy miales przyjemnosc odwiedzic kraje Europy Zachodniej, ale wlasnie one daja teraz spoleczenstwom to co dawal PRL - bezpieczenstwo socjalne. A Najjasniejsza wlecze sie w ogonie i w niektorych wskaznikach jest gorsza od Wietnamu i Albanii Immortal - All Shall Fall |
|
|
|
|
CYTAT Ty chyba masz jakis problem emocjonalny zwiazany z PRL. Nie potrafisz popatrzec na ten okres bezstronnie, dajesz soba manipulowac na zasadzie \'o PRL zle badz nic\'. A to byl po prostu system i nic wiecej. Czy moglismy byc gdzie indziej? Odpowiem po barejowskiemu - \'skoro PRL byl to znaczy ze byc musial\'. Zadecydowano o tym za nas i bez nas. Na glowny wniosek naszego obecnego wielkiego brata zreszta Tak tak, mordercy. Tak mordowali, ze Twoi rodzice jednak Cie spolodzili... Podobnie na pewno mysla wiezniowie Oswiecimia... A ile bylo tych smiertelnych ofiar za PRLu, co? Cos mi sie wydaje, ze mniej niz w demokracjach po roznego rodzaju zamieszkach... Masz racje, PRL nie ma zadnych zaslug. To okres w ktorym Twoi dziadkowie siedzieli na Syberii, rodzice nie mogli mowic w swoim ojczystym jezyku, Polska nadal jest zas w stanie takim jak po II wojnie swiatowej. Nie ustalono nam najlepszych granic w historii, nie rozwijalismy sie tak jak pozostale panstwa do pewnego momentu, nasz sport nie liczyl sie na arenie miedzynarodowej, nie mielismy wlasnej kultury, nie powstaly wiekopomne filmy, no nic nie bylo. Nie bylo pradu, gazu, drog, przemyslu, rolnictwa. Ugor byl i puszcza i ZOMO Mordowali nas octem i maslem... Jak kazdy system PRL mial wady, ale z wyprzedazy tego co wtedy powstalo zyje od 20 lat niby wolna Polska. Tyle, ze zrodelko sie konczy i niedlugo bedzie szczaw na obiadek bo nie bedzie na nic stac Nie wiem czy miales przyjemnosc odwiedzic kraje Europy Zachodniej, ale wlasnie one daja teraz spoleczenstwom to co dawal PRL - bezpieczenstwo socjalne. A Najjasniejsza wlecze sie w ogonie i w niektorych wskaznikach jest gorsza od Wietnamu i Albanii oczywiście że był to system polityczny miał różne struktury, prawo itp itd. Być nie musiał on w Polsce no ale tutaj to już trzeba by użyć mnóstwo gdybania historycznego od przyłączenia się do hitlera po rzeczywistą pomoc aliantów. Więc tego się już nie zmieni. Z pewnością jest wielu winnych takiej sytuacji. To że ja czy Ty żyjesz to nie koniecznie dzięki Twoim rodzicom (chociaż z pewnością w większości), może właśnie dzięki tym poległym. Ile było ofiar? moze ponad100tys a na pewno nie miniej niz 50tys. poszukam i napisze a szacunki liczę od 17 września ale to tak na szybko... Dziadkowie może owszem na Syberii ale na szczęscie rodzicom jeszcze pozwolono mówić po Polsku (Rosja okazała się łaskawsze niż keidyś) Polska nie jest w takim stanie jak po IIWŚ ale to tylko i wyłącznie dzięki pracy Polaków. Owszem sprzęt inżynierowie pochodzili z rosji bo nasi inżynierowie niestety już z dziurą w tyle głowy leżeli między drzewami w dole. Ale gdyby jakimś cudem cała ta komunistyczna banda w sekunde wyparowała z Polski uważam że tak czy siak Warszawe byśmy odbudowali bo do zrywu i wspólnej pracy dla naszego państwa nie potrzeba nam sloganów ZSRR. Czym nas mordowali? Kilka z ponad 100 opisanych i wybranych sposobów: Wbijanie dużego i grubego gwoździa do czaszki głowy. Zdzieranie z głowy włosów ze skórą (skalpowanie). Zadawanie ciosu obuchem siekiery w czaszkę głowy. Zadawanie ciosu obuchem siekiery w czoło. Wyrzynanie na czole "orła". Wbijanie bagnetu w skroń głowy. Wyłupywanie jednego oka. Wybieranie dwoje oczu. Obcinanie nosa. Obcinanie jednego ucha. Obrzynanie obydwu uszu. Przebijanie kołami dzieci na wylot. Przebijanie zaostrzonym grubym drutem ucha na wylot drugiego ucha. Obrzynanie warg. Obcinanie języka. Podrzynanie gardła. Podrzynanie gardła i wyciąganie przez otwór języka na zewnątrz. Podrzynanie gardła i wkładanie do otworu szmaty Wybijanie zębów.Łamanie szczęki. A w to że ktoś nam codziennie w dziennkuTV trombił jakim to tygrysem gospodarczym jesteśmy i które to miejsce na świecie nie mamy w produkcji tego i owego można miedzy bajki włożyc. Oczywiście nie wszystko bo nikt nie zaprzeczy że Huta zatrudniala kiedyś paredzeisiąt tysięcy ludzi. Ale jaka to robota była? Czy sie stoi czy sie lezy 2 tys sie nalezy a zawody to min: pomocnik sprzatacza ;) takie sztuczne zatrudnienie dla każdego. A to że po 89 rozprawilismy sie z tymi ludzmi tak jak sie rozprawilismy to juz calkiem inna historia. |
|
|
|
|
CYTAT oczywiście że był to system polityczny miał różne struktury, prawo itp itd. Być nie musiał on w Polsce no ale tutaj to już trzeba by użyć mnóstwo gdybania historycznego od przyłączenia się do hitlera po rzeczywistą pomoc aliantów. Więc tego się już nie zmieni. Z pewnością jest wielu winnych takiej sytuacji. To że ja czy Ty żyjesz to nie koniecznie dzięki Twoim rodzicom (chociaż z pewnością w większości), może właśnie dzięki tym poległym. Ile było ofiar? moze ponad100tys a na pewno nie miniej niz 50tys. poszukam i napisze a szacunki liczę od 17 września ale to tak na szybko... Dziadkowie może owszem na Syberii ale na szczęscie rodzicom jeszcze pozwolono mówić po Polsku (Rosja okazała się łaskawsze niż keidyś) Polska nie jest w takim stanie jak po IIWŚ ale to tylko i wyłącznie dzięki pracy Polaków. Owszem sprzęt inżynierowie pochodzili z rosji bo nasi inżynierowie niestety już z dziurą w tyle głowy leżeli między drzewami w dole. Ale gdyby jakimś cudem cała ta komunistyczna banda w sekunde wyparowała z Polski uważam że tak czy siak Warszawe byśmy odbudowali bo do zrywu i wspólnej pracy dla naszego państwa nie potrzeba nam sloganów ZSRR. Czym nas mordowali? Kilka z ponad 100 opisanych i wybranych sposobów: Wbijanie dużego i grubego gwoździa do czaszki głowy. Zdzieranie z głowy włosów ze skórą (skalpowanie). Zadawanie ciosu obuchem siekiery w czaszkę głowy. Zadawanie ciosu obuchem siekiery w czoło. Wyrzynanie na czole \"orła\". Wbijanie bagnetu w skroń głowy. Wyłupywanie jednego oka. Wybieranie dwoje oczu. Obcinanie nosa. Obcinanie jednego ucha. Obrzynanie obydwu uszu. Przebijanie kołami dzieci na wylot. Przebijanie zaostrzonym grubym drutem ucha na wylot drugiego ucha. Obrzynanie warg. Obcinanie języka. Podrzynanie gardła. Podrzynanie gardła i wyciąganie przez otwór języka na zewnątrz. Podrzynanie gardła i wkładanie do otworu szmaty Wybijanie zębów.Łamanie szczęki. A w to że ktoś nam codziennie w dziennkuTV trombił jakim to tygrysem gospodarczym jesteśmy i które to miejsce na świecie nie mamy w produkcji tego i owego można miedzy bajki włożyc. Oczywiście nie wszystko bo nikt nie zaprzeczy że Huta zatrudniala kiedyś paredzeisiąt tysięcy ludzi. Ale jaka to robota była? Czy sie stoi czy sie lezy 2 tys sie nalezy a zawody to min: pomocnik sprzatacza ;) takie sztuczne zatrudnienie dla każdego. A to że po 89 rozprawilismy sie z tymi ludzmi tak jak sie rozprawilismy to juz calkiem inna historia. Wlaaasnie. Gdybanie. Gdybac to moga filozofowie. A gdybysmy nie poszli na Wieden z Sobieskim to co by sie stalo? Takie bajania do niczego nie prowadza. W jednym z postow napisales, ze od urodzenia ogladasz te same mordy w telewizji. Wnosze wiec, ze masz maksymalnie 20 lat. Ja jestem troche starszy i mam ta przewage, ze zylem w obu systemach i mam skale porownawcza a do tego mialem przyjemnosc poznac ludzi w roznym wieku z obu stron barykady i jedno jest pewne - wszyscy ci co nie sa zacietrzewieni smieja sie z nagonki na PRL serwowanej przez Dudka i reszte usluznych prokuratorow i historykow z IPN (dzialajacyh dokladnie tak samo jak ci co obrzydzali II RP za PRL Uwazac to sobie mozesz. Fakty sa takie, ze PRL byl. Z jego czarnym stalinowskim okresem. Nie podniecaj sie tak tymi opisami, bo i podobne znajdziesz w wyczynach chlopcow z NSZ i AK w roznych czesciach kraju. Tez nie przebierali w srodkach. Wez pod uwage, ze w latach swiezo po wojnie warotsc ludzkiego zycia zdewalouowala sie do zera. Wiec okrucienstwa jednych i drugich nijak nam oceniac (pomijam tez, ze wiekszosc ofiar bezpieki okresu stalinowskiego to byly ofiary sasiedzkich porachunkow - ot chocby przyklad jednej z rodzin z Radomysla, ktora zawistny sasiad podal na bezpieke, ze sa kulakami i antyrewolucjonistami). Poza tym metody, ktore nam opisales sa od zawsze stosowane. Takze po II wojnie swiatowej mozesz sobie co nieco o nich poczytac - od odcinania piersi kobietom po traktowanie jader pradem. I wszyscy to robili ze swoimi wrogami. Takze w rzekomych demokracjach (szczegolnie cudna moze tu byc lektura jak Francja walczyla o utrzymanie swych kolonii I nie sa wymyslem bynajmniej ZSRR, ktore czy chcesz czy nie bylo imperium, ktore zadecydowalo o ksztalcie Polski. A czy Ty myslisz, ze w wielkich zachodnich korporacjach nie ma etatow dla 'podawaczy spinaczy'?? Akurat pracuje dla jednej i widze, jaka to 'oszczednosc' jest u kapitalistow. Zart doprawdy z Twej strony wyborny. Sztuczne zatrudnienie jest wszedzie. A teraz jaka masz prace? Mgr moze liczyc na co? Na mlodszego ukladacza w dziale z jogurtami W przeciwienstwie do PRL obecnie mamy 2 mln ponad rodakow za granica. Rewelacyjny wynik. Faktycznie, jestesmy jak Irlandia. Ale XIX wieczna z emigracja do USA Immortal - All Shall Fall |
|
|
|
|
CYTAT Wlaaasnie. Gdybanie. Gdybac to moga filozofowie. A gdybysmy nie poszli na Wieden z Sobieskim to co by sie stalo? Takie bajania do niczego nie prowadza. W jednym z postow napisales, ze od urodzenia ogladasz te same mordy w telewizji. Wnosze wiec, ze masz maksymalnie 20 lat. Ja jestem troche starszy i mam ta przewage, ze zylem w obu systemach i mam skale porownawcza a do tego mialem przyjemnosc poznac ludzi w roznym wieku z obu stron barykady i jedno jest pewne - wszyscy ci co nie sa zacietrzewieni smieja sie z nagonki na PRL serwowanej przez Dudka i reszte usluznych prokuratorow i historykow z IPN (dzialajacyh dokladnie tak samo jak ci co obrzydzali II RP za PRL Uwazac to sobie mozesz. Fakty sa takie, ze PRL byl. Z jego czarnym stalinowskim okresem. Nie podniecaj sie tak tymi opisami, bo i podobne znajdziesz w wyczynach chlopcow z NSZ i AK w roznych czesciach kraju. Tez nie przebierali w srodkach. Wez pod uwage, ze w latach swiezo po wojnie warotsc ludzkiego zycia zdewalouowala sie do zera. Wiec okrucienstwa jednych i drugich nijak nam oceniac (pomijam tez, ze wiekszosc ofiar bezpieki okresu stalinowskiego to byly ofiary sasiedzkich porachunkow - ot chocby przyklad jednej z rodzin z Radomysla, ktora zawistny sasiad podal na bezpieke, ze sa kulakami i antyrewolucjonistami). Poza tym metody, ktore nam opisales sa od zawsze stosowane. Takze po II wojnie swiatowej mozesz sobie co nieco o nich poczytac - od odcinania piersi kobietom po traktowanie jader pradem. I wszyscy to robili ze swoimi wrogami. Takze w rzekomych demokracjach (szczegolnie cudna moze tu byc lektura jak Francja walczyla o utrzymanie swych kolonii I nie sa wymyslem bynajmniej ZSRR, ktore czy chcesz czy nie bylo imperium, ktore zadecydowalo o ksztalcie Polski. A czy Ty myslisz, ze w wielkich zachodnich korporacjach nie ma etatow dla \'podawaczy spinaczy\'?? Akurat pracuje dla jednej i widze, jaka to \'oszczednosc\' jest u kapitalistow. Zart doprawdy z Twej strony wyborny. Sztuczne zatrudnienie jest wszedzie. A teraz jaka masz prace? Mgr moze liczyc na co? Na mlodszego ukladacza w dziale z jogurtami W przeciwienstwie do PRL obecnie mamy 2 mln ponad rodakow za granica. Rewelacyjny wynik. Faktycznie, jestesmy jak Irlandia. Ale XIX wieczna z emigracja do USA Gdybania faktycznie do niczego nie prowadzą ale historie trzeba pamiętać i wyciągać z niej wnioski bo lubi się powtarzać jak to ktoś powiedział. Okresu przed 89 rzeczywiscie ni w ząb nie pamiętam bo zbyt młody jestem ale mam dośc liczną rodzine i sporo się osłuchałem o tym okresie. Może jednostronnie ale niestety jakoś nikt TW u mnie w rodzinie nie chciał być i wybierał internowania. Ci co teraz obrzydzają mają jakieś argumenty poparte faktami i nie oblepiają miasta plakatami "zapluty karzeł reakcji". Wszystkie okresy komuny były dla Polski czarnymi okresami chociaż uważasz zapewne inaczej. Te opisy to są z początku wojny, metody UPA. I trzeba rozróżnić tutaj broniących się od najeźdzców jeżeli Polacy by się dopuścili do czegoś takiego. Czy chcesz czy nie Polacy nie byli takimi zwierzętami jak Rosjanie i Ukraińcy. Już nie wspomne o jakże kulturowym narodzie miejscu urodzenia wielu artystów myślicieli filozofów naukowców ostoją europejskiej kultury niemcami którzy dali się zezwierzęcić w przeciągu paru lat. Jeżeli dla Ciebie strzał w głowe zadany przez niemca warszawiakowi = strzał w głowe zadany przez warszawiaka niemcowi no to trochę dziwne... Imperium które kilkadziesiąt lat trwało? To już unia sobie chyba dłużej poradzi... Zadecydopwało o kształcie Polski jak już wcześniej zauważyłeś "o nas bez nas". A to co stało się po 89 i kształt obecnej sytuacji w Polsce to wynik złego rozliczenia się z przeszłością dzięki czemu co chwile dowiadujemy się który to w UB który to TW. A że moje żarty Ci się nie podobają to na złość jeszcze jeden SIEDEM CUDÓW SOCJALIZMU 1. Każdy miał pracę. 2. Mimo, że każdy miał pracę, nikt nic nie robił. 3. Mimo, że nikt nic nie robił, plan wykonywano w 100 procentach. 4. Mimo, że plan wykonywano w 100 procentach, nigdzie niczego nie było. 5. Mimo, że nigdzie niczego nie było, większość wszystko miała. 6. Mimo, że większość wszystko miała, wszyscy kradli. 7. Mimo, że wszyscy kradli, tego, co kradli, nigdzie nie brakowało. Żebym nie był jednostronny: SIEDEM CUDÓW KAPITALIZMU 1. Nikt nie ma pracy. 2. Mimo, że nikt nie ma pracy, wszyscy pracują. 3. Mimo, że wszyscy pracują, plan nie jest wykonywany w 100 procentach. 4. Mimo, że plan nie jest wykonywany w 100 procentach, wszędzie wszystko jest. 5. Mimo, że wszędzie wszystko jest, nie każdy wszystko ma. 6. Mimo, że nie każdy wszystko ma, kradną głównie ci, co wszystko mają. 7. Mimo, że kradną ci, co wszystko mają, nie udaje się nikogo złapać za rękę. |
|
|
|
|
ech, no wlasnie, zamykasz sie tylko we wlasnej rodzinie. Wolno Ci, jednakze pamietaj, ze prawda zawsze lezy po srodku.
Co do strzalow w tyl glowy - oba mordy mnie brzydza. Nie rozumiem zabijania w imie czegokolwiek, a juz na pewno czegos tak nieistotnego jak przynaleznosc narodowa (oczywiscie w obronie ojczyzny bym stanal, ale nie wiem jakbym sie zachowal, gdybym mial komus palnac w tyl glowy). Jezeli uwazasz caly PRL za czarny okres to gratulacje. Dales sie zmanipulowac tym samym, co krzyczeli 'a na drzewach zamiast lisci beda wisiec komunisci'. I to oni zamordowali paru milicjantow, nawet byl przypadek w Hucie Stalowa Wola jeden. A ze strajkujacych jakos nie zginal w Stalowce nikt... Takze ci cudowni w Twojej opinii internowani nie zawsze byli swieci (od razu pisze, ze zdecydowana wiekszosc byla wywazona). Zapomnieli Ci o tym powiedziec? Doprawdy popieraja sprawy argumentami? Jak chocby jakas jedna notatka jak w przypadku stanu wojennego? Zelzane dowody, prawie takie same jak zdjecie Becka z Hitlerem, ktoro mialo w PRL ukazywac kolaboracje sanacji z faszystami Z kultura tez bym nie przesadzal. Kultura rosyjska, moim zdaniem, jest o wiele wyzej niz nasza. Jakos czy to w Niemczech, czy w Szwecji czy w Wielkiej Brytanii bez problemu kupisz tlumaczenia Mistrza i Malgorzaty czy tez Wojny i Pokoju, a Pana Tadeusza, Lalke czy Ogniem i Mieczem nigdy. Nie wspominam juz o ich malarzach, muzykach, naukowcach itp. itd. Tak, to bylo imperium. Podobnie jak imperium Aleksandra Macedonskiego, nie trwalo dlugo, ale jednoznacznie bylo imperium. I dokladnie zadecydowano o tym ksztalcie 'o nas bez nas'. A dokladnie decyzje podjely USA, GB i ZSRR. Historie nalezy znac, ale nie nia zyc. A my niestety ciagle wolimy przeszlosc niz przyszlosc. Ale to juz domena biednych narodow. A co do rozrozniania najezdzcow i wybielania Polakow to akurat prezentujesz poglad ze nasi 'nie gwalca, nie morduja'. Zawsze byky mordy na cywilach. Nie jestesmy w niczym lepsi. Ot chocby NSZ maczal palce w paru pogromach Zydow, zabijal chlopow ktorzy pomagali AL. A to byli Polacy, ktorzy pomagali tym co walczyli z faszystowskimi Niemcami. Ale jednak zacietrzewienie ideologiczne bralo czesto gore. Zadna strona nie byla aniolkami, wiec nie widze powodow do gloryfikowania jednych kosztem przemilczania drugich. Immortal - All Shall Fall |
|
|
|
|
Oczywiście zdaje sobie sprawę że często gdy jedna osoba nazywa coś białym a druga czarnym to najczęściej okazuje się że to coś jest pomarańczowe. O śmierć milicjanta faktycznie nie słyszałem. Z pewnością moi rodzice wujkowie słyszeli bo jakże propaganda by tego mocno nie naświetlała w mediach. Oczywiście żal człowieka. Ale powiedz ile bylo przypadków w więzieniach - "poślizgną się na schodach i złamał kark idąc na spacerniak"? ilu ludzi straciło zdrowie? Jeżeli chodzi i kulturę to mówie o stan na rok 39-45 i wybryki czerwonoarmistów którzy zachwycali się smakiem smaru do maszyn popijając go z nocników oraz hitlerowców którzy urządzili nam takie piekło w obozach używali takich okrócieństw że to się w głowie nie mieści :/ 10 lat temu człowiek miał rodzine chodził z żoną do muzeum miał dzieci w wózku spacerował po Berlinie słuchał muzyki klasycznej jeździł do Francji na wystawy itp a za pare lat nadziewał niemowlaki na bagnet. Owszem wojna potrafi różne rzeczy z człowiekiem zrobić to jest fakt bo przecież nei da się ukryć że byli i folksdojczowie. Ale ogólnie Polska nie dała się tak zgnoić jak Węgry Rumunia i nie mieliśmy swoich oddziałoów SS. I odsetek współpracujących z Niemcami był u nas na prawde nie wielki. A ruch oporu był z pewnością największy w Europie. Odrazu przypomina mi się zwrot "francuski ruch oporu". A takie myślenie które prezentujesz może prowadzić do niedawnych publikacji w niemczech i rosji nt tego jak to Polacy są winni II WŚ i w podręcznikach za 50 lat można będzie przeczytać jak to odział AK bestialsko napadł niespodziewanie na transport niemieckich żołnierzy zabijając wszystkich.
|
|
|
|
|
CYTAT Oczywiście zdaje sobie sprawę że często gdy jedna osoba nazywa coś białym a druga czarnym to najczęściej okazuje się że to coś jest pomarańczowe. O śmierć milicjanta faktycznie nie słyszałem. Z pewnością moi rodzice wujkowie słyszeli bo jakże propaganda by tego mocno nie naświetlała w mediach. Oczywiście żal człowieka. Ale powiedz ile bylo przypadków w więzieniach - \"poślizgną się na schodach i złamał kark idąc na spacerniak\"? ilu ludzi straciło zdrowie? Jeżeli chodzi i kulturę to mówie o stan na rok 39-45 i wybryki czerwonoarmistów którzy zachwycali się smakiem smaru do maszyn popijając go z nocników oraz hitlerowców którzy urządzili nam takie piekło w obozach używali takich okrócieństw że to się w głowie nie mieści :/ 10 lat temu człowiek miał rodzine chodził z żoną do muzeum miał dzieci w wózku spacerował po Berlinie słuchał muzyki klasycznej jeździł do Francji na wystawy itp a za pare lat nadziewał niemowlaki na bagnet. Owszem wojna potrafi różne rzeczy z człowiekiem zrobić to jest fakt bo przecież nei da się ukryć że byli i folksdojczowie. Ale ogólnie Polska nie dała się tak zgnoić jak Węgry Rumunia i nie mieliśmy swoich oddziałoów SS. I odsetek współpracujących z Niemcami był u nas na prawde nie wielki. A ruch oporu był z pewnością największy w Europie. Odrazu przypomina mi się zwrot \"francuski ruch oporu\". A takie myślenie które prezentujesz może prowadzić do niedawnych publikacji w niemczech i rosji nt tego jak to Polacy są winni II WŚ i w podręcznikach za 50 lat można będzie przeczytać jak to odział AK bestialsko napadł niespodziewanie na transport niemieckich żołnierzy zabijając wszystkich. Tak, ale II WS skonczyla sie. Okres stalinowski takze. Wskaz mi narod, ktory uprawia polityke historyczna jak nasz. Rosja, owszem, tyle ze z nimi zawsze beda gadali. A z wywijajaca szabla kaczka czy Radkiem Sikorskim juz niekoniecznie. Oczywiscie, ze byly przyklady k******a za PRL. Uwazam tez, ze kazda zbrodnia powinna byc rozliczona, ale niekoniecznie w swietle kamer, bo w ten sposob tracisz sprawiedliwosc a zyskujesz watpliwy material dziennikarski. Procesy kapturowe zawsze konczyly sie moralnym megakacem. I jak pod to podepniemy sprawe pani B. Blidy czy matactwa wokol zabojstwa gen. Papaly? Jak okreslimy sciganie bezdomnego za 'obraze' prezydenta Lecha Kaczynskiego? Co do Niemcow, zwalanie na propagande uwazam za mocno naciagane. W kazdym z nas siedzi zlo, a Niemcy to wykorzystali. Powiedz sam, czy jak czytales opisy wyczynow Skrzetuskiego sam nie chciales nabic wszystkich najezdzcow na pal? To siedzi w kazdym z nas, a zle pojmowana duma narodowa to bardzo podatny grunt na wszelkie bestialstwo. Racja - Polska nie dala sie zgnoic Niemcom jak inne narody. Uwazam, ze wypadamy bardzo dobrze na tle Europy. Nie splamilismy sie zbytnio kolaboracja, i na wszystkich frontach walczylismy z najezdca. Co do gustow zolnierzy Armii Czerwonej nie ma co dyskutowac. Nasi tez byli przyzwyczajeni do nie lepszych 'frykasow' - ot znajdz sobie na necie opis zdrowej diety chlopow w dwudziestoleciu miedzywojennym Immortal - All Shall Fall |
|
|
|
|
Szkoda słów lepiej napić się browara
|
|