NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Szkoła i studia »
studium medyczne ( ratownik medyczny), ciekawostki :P
ff
Wysłany: 16 Cze 2009r. 20:47  
powiedzcie cos wiecej o tej szkole bo mam zamiar sie tam zapisac i co najwazniejsze co pytaja na rozmowie kwalifikacyjnej?? z gory dziekuje

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 16 Cze 2009r. 20:47  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 23 Cze 2009r. 20:51  
Jeśli chodzi o szkoęę medyczną to nauka na kierunku ratownik medyczny trwa 2 lata i zaczyna się we wrześniu.Jest to szkoła dzienna zajęcia trwają od poniedziałku do piątku.Więcej informacji na stronie internetowej szkoły www.msp.stalowawola.pl
Zapraszamy

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Cze 2009r. 01:10  
No akurat na stronie to zbyt wiele info nie znajdziesz ...
a co pytaja ?? Idz spokojnie ... ta rozmowa to kpina ... powodzenia na drodze ksztalcenia na ratownika i powodzenia na drodze z pania Bush smiech2cool girl

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Cze 2009r. 01:33  
A ja mam pytanie? Mam w tej chwili 31 lat, czy stoi coś na przeszkodzie bym mógł uczęszczać do tej szkoły?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Cze 2009r. 01:40  
wiek tu chyba raczej nie ma znaczenia..! A może na temat tej szkoły wypowie się jakiś absolwent.. ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Cze 2009r. 01:45  
CYTAT
wiek tu chyba raczej nie ma znaczenia..! A może na temat tej szkoły wypowie się jakiś absolwent.. ?

No właśnie, dobrze by było usłyszeć opinię ludzi którzy ja ukonczyli i chcieli by sie podzielić wrażeniami...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Cze 2009r. 02:04  
Ja jestem absolwentem własnie tej szkoły i mimo ze to tylko szkola policealna a np. na kierunku rat. med. licencjat to podstawa to polecam jej ukonczenie i pozniej dorabianie licencjatu co i ja czynie smiech2
A co do samej szkoly ... nauka po godz 13 plus cwiczenia kolo 8 rano wiec nauka troszke zajmuje czasu w ciagu dnia ... pierwszy semestr rat. to czysta teoria i dla zapalencow w tej dziedzinie to troszke nuda smiech2 teoria teoria i jeszcze raz teoria ... no ale od czegos trzeba zaczac ... pozniej zaczynaja sie cwiczenia a na nich techniki zabiegow itp. Naprawde swietna sprawa ... drugi rok zaczyna sie szpital i kontakt z ludzmi chorymi ... powiem tak pierwsze pol roku max rok i przypadkowe osoby sie przesiewaja ... Jednym slowem jezeli ktos czuje w sobie pociag do tego zawodu to POLECAM ...
A na koniec pozdrowienia dla p.Ozgi i p.Zurawskiej

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Cze 2009r. 09:56  
mam paru znajomych po tej szkole, i wiem że żaden nie siedzi na bezrobociu.. jeden w policji, drugi w wojsku a z tego co wiem to dwóch na pogotowiu,

btw nie wiem dokładnie jak wygląda sprawa z licencjatem, ale zawsze po szkole zrobić licencja nie zaszkodzi umiech

[IMG]http://img197.imageshack.us/img197/1930/photo1507fg0.gif[/IMG]
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Cze 2009r. 11:40  
No przyda sie przyda..!

Ratownik medyczny z licencjatem

Projekt ustawy o ratowaniu życia i zdrowia zakłada, że od stycznia 2010 r. zespół ratownictwa medycznego składać się będzie z co najmniej 3 osób, w tym co najmniej 2 ratowników medycznych. Warunki, jakie musi spełniać ambulans ratunkowy i jego wyposażenie medyczne określi w rozporządzeniu minister zdrowia.
Ratownikiem medycznym będzie mogła być osoba, która ukończy studia na kierunku ratownictwo medyczne lub do końca 2009 r. uzyska tytuł zawodowy ratownika medycznego w szkole policealnej. Osoby, które uzyskają taki tytuł przed wejściem w życie ustawy, czyli przed 1 stycznia 2007 r. będą musiały uzupełnić swoje wykształcenie do końca 2012 r. Ratownik medyczny będzie zobowiązany do ustawicznego kształcenia. Raz na cztery lata będzie musiał potwierdzać swoje kwalifikacje, zdając egzamin z zakresu medycyny ratunkowej. Sposób jego przeprowadzania także określi w rozporządzeniu minister zdrowia.
Osoby oficjalnie współpracujące z jednostkami systemu będą musiały dysponować tytułem ratownika. Żeby go uzyskać, trzeba będzie ukończyć kurs kwalifikowanej pierwszej pomocy i zostać wpisanym do rejestru wojewody. Tytuł ratownika obowiązkowo będą musieli zdobyć strażacy, policjanci, funkcjonariusze straży granicznej i żandarmerii wojskowej.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Cze 2009r. 20:45  
;]]]]

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Cze 2009r. 21:06  
CYTAT
mam paru znajomych po tej szkole, i wiem że żaden nie siedzi na bezrobociu..

Na bezrobociu nie siedzą, ale ile zarabiają jako ratownik??
Chociaż z 2k wyciagają ??

Swoją drogą przyglądałem sie jakis czas temu siedzac na poczekalni ich pracy i wielki respekt dla nich umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Cze 2009r. 00:49  
2 koła lekko, jeśli jest na kontrakcie (nie mylić z etatem w szpitalu) nie wiem jak Stw ale większym mieście w Polsce dostają około 22 zł(ratownik) 25zł(ratownik z uprawnieniami kierowcy) za godzinę.. (dyżur 12 godzin) robisz około 300-400 godzin w miesiącu(przy założeniu że jesteś jeszcze zatrudniony w innych stacjach pogotowia) wychodzi niezła sumka, oczywiście jesteś firmą jednoosobową i odpowiadasz sam za siebie! ale jak mówię tak jest na kontrakcie i to w większym mieście, nie wiem jak jest w stalowej.. Pozdrawiam!

Prywatna wiadomość 

Aja
Aja
Aja
ff
Wysłany: 25 Cze 2009r. 17:13  
CYTAT
No akurat na stronie to zbyt wiele info nie znajdziesz ...
a co pytaja ?? Idz spokojnie ... ta rozmowa to kpina ... powodzenia na drodze ksztalcenia na ratownika i powodzenia na drodze z pania Bush smiech2cool girl

podobno gdy jest dużo kandydatów to zamiast rozmowy jest egzamin
Czy ktoś to pisał ? Trudny ? Co było ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Cze 2009r. 00:21  
O ile mi wiadomo to w przeciagu dobrych kilku lat nie bylo egzaminu ... Dla szkoly to na reke wpisowe 150 PLN a po pol roku z 40 kilku osob zostaje 20 ...

Prywatna wiadomość 

Aja
Aja
Aja
ff
Wysłany: 26 Cze 2009r. 15:39  
CYTAT
O ile mi wiadomo to w przeciagu dobrych kilku lat nie bylo egzaminu ... Dla szkoly to na reke wpisowe 150 PLN a po pol roku z 40 kilku osob zostaje 20 ...

proszę powiedz mi jeszcze jak to wygląda na innych kierunkach?
np.Opiekun medyczny ??

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Cze 2009r. 19:49  
Akurat w okresie kiedy ja chodziłem do tej szkoły tego kierunku nie było ... W czasie mojej kadencji było rat med , dietetyka , terapia zajeciowa i fizjoterapia ... Dietetyke mozna sobie darowac bo zawsze sie konczy ze z braku chetnych nie ma kierunku ... terapia to dla ludzi ktorzy lubia jakies zabawy plastyczne itp a fizjo to wiadomo rehabilitacje ...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Cze 2009r. 15:12  
CYTAT
Akurat w okresie kiedy ja chodziłem do tej szkoły tego kierunku nie było ... W czasie mojej kadencji było rat med , dietetyka , terapia zajeciowa i fizjoterapia ... Dietetyke mozna sobie darowac bo zawsze sie konczy ze z braku chetnych nie ma kierunku ... terapia to dla ludzi ktorzy lubia jakies zabawy plastyczne itp a fizjo to wiadomo rehabilitacje ...

ok

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Cze 2009r. 22:42  
CYTAT
A ja mam pytanie? Mam w tej chwili 31 lat, czy stoi coś na przeszkodzie bym mógł uczęszczać do tej szkoły?

w janowie lub. jest szkoła

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 29 Cze 2009r. 14:16  
niestety TYLKO DLA FACETÓW ! Ustawa jest z błędem i jest sprzeczna z przepisami inspekcji pracy. Każdy dyrektor szpitala jest narażony na mandat jeśli ratownikiem jest kobieta. Chodzi o kilogramy jakie jej wolno podnosić...

Ataki rasistowskie są częścią życia w wielkim mieście.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Cze 2009r. 08:53  
PRYWATNA SZKOŁA W RZESZOWIE

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Cze 2009r. 20:51  
koleś tam studiował, teraz w gb funty liczy...hehhehee

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Lip 2009r. 14:24  
CYTAT
2 koła lekko, jeśli jest na kontrakcie (nie mylić z etatem w szpitalu) nie wiem jak Stw ale większym mieście w Polsce dostają około 22 zł(ratownik) 25zł(ratownik z uprawnieniami kierowcy) za godzinę.. (dyżur 12 godzin) robisz około 300-400 godzin w miesiącu(przy założeniu że jesteś jeszcze zatrudniony w innych stacjach pogotowia) wychodzi niezła sumka, oczywiście jesteś firmą jednoosobową i odpowiadasz sam za siebie! ale jak mówię tak jest na kontrakcie i to w większym mieście, nie wiem jak jest w stalowej.. Pozdrawiam!

no ...
dopóki jesteś piękny i młody to te 300-400 godz. można pociągnąć...
gorzej ,gdy chce się pójść na tzw.urlop
nie pracujesz - nie zarabiasz...
a jak się choroba przyplącze?
jeżeli opłaca się ZUS...płacą
ale najczęściej opłaca się minimum...
więc i minimum płacą
a co jeżeli ktoś się "czepi" i oskarży Cię o coś?
"ubezpieczenie OC" trzeba mieć
bardzo dużo dochodzi do tego tzw ."za godzinę"
jeżeli nie pracuje się gdzieś na etacie a dyżury kontraktowe ma się jako dodatkową pracęgood

Homo sum, Humani nihil a me alienum puto. [Człowiekiem jestem i nic, co ludzkie, nie jest mi obce.]
Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Szkoła i studia »