NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Inwestycje, zmiany, polityka i gospodarka »
« 1 2 3 4 5 6 »
Chronmy doline Sanu,
ff
Wysłany: 23 Cze 2009r. 23:03  
Nie podniecajcie się. UE chce żeby wschód Polski był zalesiony. I tak się stanie. Do pracy możecie pojechać na zachód, a tu się będzie odpoczywać na świeżym powietrzu. smiech2

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 23 Cze 2009r. 23:03  

~~gryps
ff
Wysłany: 24 Cze 2009r. 12:52  
Poszperalem troche w necie.
Dolny San jest w planach wlaczenie do programu Natura2000.
A Stalowa wolajest dokladnie miedzy dwoma zatwierdzoinymi obszarami Natura2000--Lasy janowskie i Puszcza sandomierska.
Jestesmy w kropce .To znacznie utrudnia i zawyza wartosc inwestycji.

~~digit
ff
Wysłany: 24 Cze 2009r. 13:33  

ff
Wysłany: 24 Cze 2009r. 13:38  
CYTAT
CYTAT
W okolicach Brandwicy i Rzeczycy Długiej planowano budowę kąpieliska, miejsc rekreacyjnych...co za tym idzie, inwestycje, bary praca dla ludzi. Przyjechali ekolodzy i uniemożliwiają budowę kąpieliska, czego ? Znaleźli żabki i jakiś gatunek kwiatka... I po budowie...

Nie mówice mi, że Natura 2000 jest dla mnie czymś dobrym. Jest złym i szkodliwym, uniemożliwia inwestycje i zagospodarowanie terenów.

Gdyby Natura 2000 panowała tutaj 100 lat temu to nie powstała by Stalowa Wola, bo ekoterroryści nie pozwolili by ściąć drzewka..

Jeżeli jest jakiś gaunek cenny dla ekologów to w normalnym kraju łapie się się te gatunki i umiescza w obszarze bardziej chronionym. Np budowa tam, gdy zalewa się tereny. Po za tym, jeżeli zbudujemy coś w danym miejscu to gatunki zwierząt przenoszą się w inne miejsce i po sprawie.

Niestety Lewicowi ekolodzy inspirowani pewnie politycznie nie rozumieją tego.. to jest ekstremizm a nie ekologia. Pozdrawiam

100 lat temu nie wiem czy byl choc jeden samochod na zalym dzisiejszym powiecie stalowolskim,nie mowiac juz o zadnym rozwinietym przemysle zatruwajacym srodowisko.Wiec przyroda byla wolna od wszelkich zagrozen.
O jakim normalnym kraju myslisz????W takim kraju za zabicie zaby kara jest rzedu paru ty.euro.jak wyobrazasz sobie wylapanie wszystkich ptakow ,plazow ,ryb chroninych moze samolotem albo lodzia podwodna.!!!!!Budowa tam na terenach zalewowych ...totalna bzdura moze jak nad Tamiza tama chroniaca Londyn??UK zreszta jest znana z rzetelnej ochrony przyrody od anglikow powinnismy sie uczyc jak ma to wygladac.

Z ostatnich szacunków wynika, że działalność człowieka praktycznie nie wpływa na temperaturę (w tym globalne ocieplenie, które jest naturalne)

Nie jestem jakimś ziającym nienawiścią mordercą środowiska i zwierząt, traktuję zwierzęta z szacunkiem a środowisko jest dla mnie ważne ale dla mnie tereny sanu nie są jakimś cudem środowiskowym, jeżeli zaczniemy budować w jednym miejscu zwierzątka powędrują gdzie indziej, częśc wyginie, niestety muszą być jakieś koszty... Owszem tereny szczególnie ważne pod względem środowiskowym należy chronić i trzeba chronić i tak się robi, ale zeby robic z okolic nieistotnych jakies rezerwaty to juz absurd i tutaj mojej zgody nie ma.
Jeszcze trochę i nie będziemy mogli nic robić przez nadmierną ochronę środowiska.

Polska jest biednym krajem, musimy stawiać na inwestycje i rozwój, ochrona środowiska w takim stopniu jak proponujesz jest zabójcza dla ludzi. Na pewnych terenach nie będzie można nic wybudować NIC przez wieki, jeżeli wpiszemy te tereny pod ochronę. Po za tym zachód jest rozwinięty, mają autostrady i mają wszystko już zrobione pewnym kosztem flory i fauny, ale my jestesmy w tyle, wiec niech nam pozwolą się rozwijać do ich poziomu i wtedy możemy stawiać na lepszą ochrone srodowiska.

Najważniejszą kwestią są KOSZTY, Polska jest za biedna na tego typu ekstremalne pomysły, musimy poczekać, a czas na tego typu inicjatywy się znajdzie.

W Polsce są problemy z biurokracją i z decyzyjnością, wprowadzając NATURĘ 2000 spowodujemy, że decyzyjność bedzie wiekszym problemem.

Nalezy likwidować biurokrację a nie ją wzmacniać.

Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Cze 2009r. 13:40  
CYTAT
Nie podniecajcie się. UE chce żeby wschód Polski był zalesiony. I tak się stanie. Do pracy możecie pojechać na zachód, a tu się będzie odpoczywać na świeżym powietrzu. smiech2

Dokładnie, UE chce tutaj (cała ściana wschodnia Polski)
Zrobić BUSZ, małpoludy już są... szukają tylko środowiska.

Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu.
Prywatna wiadomość 

~~jajko
ff
Wysłany: 24 Cze 2009r. 14:30  
najpierw niech tam cos zrobia dla ludzi,a nie syf taki niema gdzie wyjsc w tej stalowej

~~doktorka
ff
Wysłany: 25 Cze 2009r. 13:04  
Przyroda rzeki San sama sie ochroni.Widzieliscie jak woda sie podnosi,zachecam warto sie wybrac nad rzeke.
Za nic w swiecie nie chcialabym na tym terenie mieszkac i pewnego razu obudzic sie w nurcie Sanu.

ff
Wysłany: 25 Cze 2009r. 13:23  
no właśnie a będąc w naturze 2000 wałów nie poprawisz

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

~~@@@
ff
Wysłany: 25 Cze 2009r. 14:09  
CYTAT

Skad wiesz ze wlasnie walow przeciwpowodziowych nie poprawisz w naturze2000?????Ciekawe gdzie to uslyszales??Tez chcialbym to wiedziec.

ff
Wysłany: 25 Cze 2009r. 14:26  
Przy okazji doliny rospudy byłą o tym mowa.
Mieli problemy z przebudową wałów. Zresztą tam przez naturę mają ze wszystkim problemy

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Cze 2009r. 14:28  
CYTAT
CYTAT

Skad wiesz ze wlasnie walow przeciwpowodziowych nie poprawisz w naturze2000?????Ciekawe gdzie to uslyszales??Tez chcialbym to wiedziec.

Jak natura to natura nie wiem , nic nie dotykać , nic nie poprawiać , samo się zrobi zaklopotany. Ważne żeby ptaszki i rybki były bezpieczne...

Ataki rasistowskie są częścią życia w wielkim mieście.
Prywatna wiadomość 

~~@@@
ff
Wysłany: 25 Cze 2009r. 14:44  
CYTAT
CYTAT
CYTAT

Jak natura to natura nie wiem , nic nie dotykać , nic nie poprawiać , samo się zrobi zaklopotany. Ważne żeby ptaszki i rybki były bezpieczne...

Zwykla demagogia,zadna rzeczowa dyskusja.

mam pomysl wyslac pare F16 i wypalic napalmem wszystko co sie rusza w promieniu wielu kilometrow od Stalowej woli.
Odetchniecie z ulga...problemu nie bedzie.

ff
Wysłany: 25 Cze 2009r. 14:45  
jestem za

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Cze 2009r. 15:01  
zdecydowanie jestem ZA !

Ataki rasistowskie są częścią życia w wielkim mieście.
Prywatna wiadomość 

~~@@@
ff
Wysłany: 25 Cze 2009r. 15:45  
Polska mimo, że na jej obszarze znajduje się wiele rzek i jezior jest krajem o skąpych zasobach wody pitnej. Ilość wody zdatnej do picia jest porównywalna z zasobami pustynnego Egiptu. Po okresie komunizmu, gdy zarówno władze jak i społeczeństwo nie były świadome skutków, jakie niesie za sobą nieracjonalna gospodarka wodą, trend ten powinien ulec odwróceniu. Aby móc chronić ludzkie zdrowie i życie oraz określać przydatność wody do celów gospodarczych ustalone zostały normy jakim powinna odpowiadać woda wykorzystywana zarówno do celów gospodarczych, jak i do picia. Obecnie ze względu na stan zanieczyszczeń środowiska coraz większa ilość wód nie odpowiada normom.Cytat.

Moze wtedy kiedy metr szescienny wody do herbaty bedzie kosztowal 1000euro a prysznic wezmiesz raz w roku zastanowisz sie nad ochrona srodowiska.

ff
Wysłany: 25 Cze 2009r. 19:35  
Przy takiej cenie chiny i kraje 3 świata wymrą to przynajmniej bedzie mniej ludzi i sie poprawi srodowisko

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Cze 2009r. 20:11  
CYTAT
Zwykla demagogia,zadna rzeczowa dyskusja.

mam pomysl wyslac pare F16 i wypalic napalmem wszystko co sie rusza w promieniu wielu kilometrow od Stalowej woli.
Odetchniecie z ulga...problemu nie bedzie.

A kto tu mówi o problemach... czy nad sanem są jakieś gatunki wymagające ochrony ?? USTAWY lub innych zasranych przepisów ?
Czy mamy jakiś problem Sanu ?? Jedynym problemem jest to, że do tej pory nikt tego sanu w sposób przemyślany i ładny nie zagospodarował...

Nad sanem na pewno nikt się nie wybuduje, ale jeśli chodzi o uliczki, parki, deptaki, miejsca do imprez to na pewno jest na to szerokie zapotrzebowanie. Więc natura 2000 jest tutaj po prostu zbędna i może więcej zaszkodzić niż pomóc, bo deptaki, parki, ładne uliczki nie zaszkodzą przyrodzie, Więc po co płacić kasę na jakiś system ochrony, który napweno nie mało kosztuje aby go wprowadzić w życie (administracja jak wiadomo duuużo kosztuje)

Po za tym, mam daleko Unijną dyktaturę. Sami w Stalowej Woli wiemy co robić najlepiej. Natura 2000 jest programem ogólnym, te same twarde zasady będą dotyczyły Puszczę Kampinowską i te same zasady nasz teren, a różnice przecież są i program powinien już być inny, mniej lub bardziej restrykcyjny.

Dla mnie to co jest OGÓLNE, WSPÓLNE jest z samej definicji gorsze.

Prywatna wiadomość 

~~@@@
ff
Wysłany: 25 Cze 2009r. 20:58  
Cala rzeka San ma byc chroniona jako korytarz ekologiczny.Program natura2000 nie jest tak rastrykcyjny jak ocherona np.Rezerwatow przyrody.POszperaj troche po necie.
Parki.laweczki.alejki.lampki.budki z lodami znikna po pierwszym wiekszym wylewie Sanu.Co nie zabrala rzeka zniszcza miejscowi gniewni.
Widziales kiedys wody Sanu podzczas wioswnnych roztopow z kra gr.40cm,niszczaca wszystko na swej drodze.?Jesli chodzi o zwierzeta w ramach natura2000 zyjace w sanie lub w oklicach to kumak nizinny,bolen.bobr i wiele gat.ptakow.Wspomne tez o plazach i gadach ktore na podst.tylko polskich przepisow ,
wszystkie sa pod scisla ochrona.

~~me7
ff
Wysłany: 25 Cze 2009r. 21:12  
@@@ ty jestes jakis nawiedzony....przykladowy eko-wariat idz i pokumkaj sobie z tymi zabkami albo zbuduj tame z bobrami...bedzie im razniej a ty bedziesz sie czul lepiej..potluczony

~~me7
ff
Wysłany: 25 Cze 2009r. 21:13  
btw @@@ ty tez powinienes byc pod scisla ochrona...

~~ifg
ff
Wysłany: 26 Cze 2009r. 00:49  
@@@ czy ktos spoza twojej branzy poklepal cie kiedys i powiedzail stary jak to dobrze ze uratowales ta zabe ? albo gdyby nie ty ten waz by zginal ?

~~@@@
ff
Wysłany: 26 Cze 2009r. 01:23  
CYTAT
@@@ czy ktos spoza twojej branzy poklepal cie kiedys i powiedzail stary jak to dobrze ze uratowales ta zabe ? albo gdyby nie ty ten waz by zginal ?

Sory,ale nie jest to najlepsze miejsce na zwierzenia.
Poklep zone po pupci i milych snow.:

ff
Wysłany: 26 Cze 2009r. 06:51  
invx zablokowałbys ten tyemat.

Stwierdzam że mam gdzies eokologie i dzieki bogu nie tylko ja wiec nie jestem sam

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Cze 2009r. 09:14  
Ja pamietam jak kiedys w Sanie plywaly fekalia ,i chyba nie jestem w tym osamotniona ,mysle ze natura i tak juz zbyt wiele znosi cierpliwie , czlowiek sam sobie niszczy srodowisko naturalne .To absurd
Pamietajcie o ogrodach przeciez stamtad przyszliscie

ze co ?
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Cze 2009r. 09:31  
Ludzie ochrona środowiska powinna iść swoją drogą... Przecież nam wszystkim zalezy na ochronie środowiska, ale napewno nie na Naturze 2000, To są przepisy, które blokują dany teren, nie mozna na nim nic zrobić, to durne przepisy i regulację są tutaj problemem, a z za nieczyszczeniami powinno się walczyć na inne sposoby, zwłaszcza u nas !

Prywatna wiadomość 

« 1 2 3 4 5 6 »

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Inwestycje, zmiany, polityka i gospodarka »