|
|
|
"Rzeczpospolita": Kontrolerzy skarbowi ujawnili, że dyrektor Radia Maryja o. Tadeusz Rydzyk powinien zwrócić fiskusowi 4,3 mln zł z VAT.
Gazeta wyjaśnia, że chodzi o ponad 20-milionową pożyczkę, której cztery lata temu zakon redemptorystów udzielił fundacji Lux Veritatis. Za te pieniądze rozbudowała ona kampus należący do związanej z o. Rydzykiem Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu. Urzędnicy skarbowi zwrócili uwagę, że fundacja nie oddała pożyczki, a po zakończeniu inwestycji nowe nieruchomości przekazała na własność redemptorystom, już jako darowiznę. Nie omieszkała przy tym odliczyć sobie VAT-u od inwestycji, w wysokości 4,3 mln zł. Kontrolerzy uznali, że do odliczenia fundacja nie miała prawa, a zatem kwotę podatku powinna zapłacić. Pytanie tylko jak ma to zrobić, bo ze sprawozdania finansowego Lux Veritatis wynika, że fundacja jest zadłużona na 30 mln zł. BURN YOUR LOCAL CHURCH |
|
|
|
|
BURN YOUR LOCAL CHURCH |
|
|
|
|
Spartan. Sledze Twoje posty od paru miesiecy... Medycyna zna takie przypadki: fobie, natrectwa, konfabulacje, omamy, urojenia, paralogia...
|
|
|
|
|
O. Jan Król z zarządu Fundacji Lux Veritatis zażądał na antenie Radia Maryja wyjaśnienia, kto złamał tajemnicę skarbową, informując dziennikarzy, że Fundacja będzie musiała zapłacić ponad 4,3 mln zł niesłusznie odliczonego podatku VAT.
O sprawie napisała czwartkowa "Rzeczpospolita", powołując się na nieoficjalne informacje o raporcie Urzędu Kontroli Skarbowej w Białymstoku. - Proszę pana dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie, żeby wyjaśnił, kto ujawnił tajemnicę skarbową, kto złamał prawo. Pytam też, czy prokuratura z urzędu rozpocznie tutaj śledztwo. Fundacja Lux Veritatis działa w Polsce w oparciu o prawo i zgodnie z prawem. Fundacja nigdy nie uchylała się od jakichkolwiek zobowiązań wobec państwa, zawsze respektowała i respektuje obowiązujące w Polsce prawo - powiedział o. Król w Radiu Maryja. Redemptorysta podkreślił, że kontrolerzy zapewniali, że udzielane im informacje i udostępniane dokumenty są tylko do ich wiadomości. Zaznaczył, że za złamanie tajemnicy skarbowej grozi kara do pięciu lat pozbawienia wolności. - Spokojnie, poczekajmy. Jeżeli nawet jest protokół pokontrolny, gdzie pewne sprawy będą wymagały wyjaśnienia, będziemy to wyjaśniać zgodnie z obowiązującymi w Polsce procedurami - powiedział. "Rzeczpospolita" napisała, że według kontrolerów z UKS w Białymstoku fundacja powinna zwrócić fiskusowi 4,3 mln zł za VAT. Decyzję, czy fundacja zapłaci podatek, ma podjąć Urząd Skarbowy Warszawa-Wola. Gazeta wyjaśnia, że chodzi o ponad 20-milionową pożyczkę, której cztery lata temu zakon redemptorystów udzielił fundacji Lux Veritatis. Za te pieniądze rozbudowała ona kampus należący do związanej z o. Rydzykiem Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu. Urzędnicy skarbowi zwrócili uwagę, że fundacja nie oddała pożyczki, a po zakończeniu inwestycji nowe nieruchomości przekazała na własność redemptorystom, już jako darowiznę. Nie omieszkała przy tym odliczyć sobie VAT-u od inwestycji, w wysokości 4,3 mln zł. Kontrolerzy uznali, że do odliczenia fundacja nie miała prawa, a zatem kwotę podatku powinna zapłacić. O. Król nie podał, dlaczego oczekuje, aby sprawę ujawnienia tajemnicy wyjaśniał dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie. W artykule "Rzeczpospolitej" dyrektor warszawskiej izby jedynie informuje, że izba czeka na dokumenty z Białegostoku, by wszcząć postępowanie podatkowe. BURN YOUR LOCAL CHURCH |
|
|
|
|
CYTAT Spartan. Sledze Twoje posty od paru miesiecy... Medycyna zna takie przypadki: fobie, natrectwa, konfabulacje, omamy, urojenia, paralogia... Też nie rozumiem jaki jest sens istniena osoby na forum która wkleja artykuły z portali informacyjnych do których każdy sobie sam indywidualnie może dotrzeć :/ Idąc tym tokiem myślenia to oprócz osób najeżdzających na PO PiS SLD oraz Radio Maryja których jedyna działalność na forum ogranicza się na kopiuj/wklej przydał by się ktoś od: pogody, sportu, gospodarki, motoryzacji, itp. Przykład: Trzej więźniowie z zakładu karnego w Brugii, na północy Belgii, zbiegli śmigłowcem. Pilot maszyny, którą wykorzystali do ucieczki, został przez ich wspólników wzięty jako zakładnik - poinformowały belgijskie media. Jeden z uciekinierów jest uważany za szczególnie niebezpiecznego. Brawurową ucieczkę potwierdził rzecznik resortu sprawiedliwości Leo De Bock. Według niego nie było strzałów i nikt nie został ranny. Rzecznik odmówił jednak zidentyfikowania więźniów. Porzucony śmigłowiec odnaleziono w pobliżu Gandawy. - Bandyci kontynuowali ucieczkę samochodem, ukradzionym ze stacji obsługi pojazdów, po czym jeszcze innym autem udali się w kierunku belgijskiego wybrzeża - powiedział De Bock, powołując się na relacje świadków. Według gazety "De Standaard" i telewizji VRT jednym z trzech zbiegów jest 26-letni Ashraf Sekkaki, uważany za wyjątkowo brutalnego. Spędził on za kratami 10 lat. Sekkaki ma na koncie 10 napadów na banki i wiele aktów przemocy. Już raz uciekł z więzienia, we wrześniu 2003 roku. Wolnością cieszył się pięć miesięcy, zanim schwytała go policja. |
|
|
|
|
bo lubie pietnowac !!!!
BURN YOUR LOCAL CHURCH |
|
|
|
|
CYTAT Spartan. Sledze Twoje posty od paru miesiecy... Medycyna zna takie przypadki: fobie, natrectwa, konfabulacje, omamy, urojenia, paralogia... Czyli się jednak potwierdziło. |
|
|
|
|
Spoko Spratan Wymysli jakas nowa zbiorke Poza tym fiskus mu odpusci hehhehehe.
Immortal - All Shall Fall |
|
|
|
|
Ojciec Rydzyk może utracić swoją sieć komórkową
W 2007 roku firmie Centernet, której właścicielem jest biznesmen Roman Karkosik, przyznano częstotliwość, na której kilka dni temu uruchomiono sieć komórkową o. Rydzyka - wRodzinie. Tymczasem Polska Telefonia Cyfrowa - właściciel sieci ERA domaga się unieważnienia przetargu na przyznanie wspomnianej częstotliwości - Wojewódzki Sąd Administracyjny przyznał spółce rację. PTC złożyła wniosek do Urzędu Komunikacji Elektronicznej, w którym domagała się unieważnienia przetargu, w wyniku którego przyznano częstotliwość między innymi firmie Centernet. Właściciel ERY zarzucał UKE dyskryminację i niedopełnienie warunków przetargu. Urząd odrzucił wniosek PTC, po czym sprawa trafiła do sądu. 21 lipca 2009 Wojewódzki Sąd Administracyjny przyznał rację Polskiej Telefonii Cyfrowej i unieważnił decyzję przetargową UKE o przyznaniu częstotliwości. Rzecznik urzędu prezentuje jednak stanowisko niezgadzające się z wyrokiem sądu - "Dokumentacja jasno określała zasady przeprowadzenia przetargu, a jego regulamin został podany do publicznej wiadomości. Firmy uczestniczące w przetargu miały bardzo dużo czasu, by wyjaśnić wszelkie wątpliwości dotyczące procedury". UKE zapowiedziało odwołanie się od nieprawomocnego wyroku do Naczelnego Sądu Administracyjnego. Również spółka Centernet złożyła wniosek o kasację wyroku do NSA. Obecnie jest jeszcze za wcześnie, aby mówić czy sieć wRodzinie przestanie istnieć z powodu utraty częstotliwości - trzeba poczekać na wyrok NSA w tej sprawie. UKE oraz Centernet liczą oczywiście na to, że Naczelny Sąd Administracyjny unieważni decyzję pierwszej instancji. BURN YOUR LOCAL CHURCH |
|
|
|
|
CYTAT Też nie rozumiem jaki jest sens istniena osoby na forum która wkleja artykuły z portali informacyjnych do których każdy sobie sam indywidualnie może dotrzeć :/ Idąc tym tokiem myślenia to oprócz osób najeżdzających na PO PiS SLD oraz Radio Maryja których jedyna działalność na forum ogranicza się na kopiuj/wklej przydał by się ktoś od: pogody, sportu, gospodarki, motoryzacji, itp. Bo w swojej głupocie wydaje mu się, że wszyscy tutaj są głupsi od niego, więc uważa, że sam musi nam pokazać jakie tematy mają nas interesować i jest dla nas tak wielkoduszny, że sam nam odpowiednie artykuły przedstawi. Sami przecież w życiu byśmy na nie nie trafili. Wydaje mu się ponadto (w tej samej a wyżej wymienionej już głupocie), że robiąc ctr-c i ctrl-v coś tam sobie piętnuje . |
|
|
|
|
echelon, wolno mu. Od tego sa fora. Nie podoba sie to nie wchodz na jego tematy i nie czytaj postow.
Wcale nie glupie prawda? Immortal - All Shall Fall |
|
|
|
|
Głupie. Niech sobie założy jeden temat, np. pod nazwą "moje krucjaty" albo "moje piętnowanie" i tam niech to sobie wlepia zamiast na siłę wywoływać kolejne napinki.
Też mogę w każdym nowym temacie wklejać osobny artykuł z onetu czy wp, tak żeby zasrać tymi tematami całe forum widoczne ze strony głównej. Wolno mi? Wolno. Jak uważasz, czy to też nie będzie takie głupie, będzie ci się podobać? |
|
|
|
|
CYTAT echelon, wolno mu. Od tego sa fora. Nie podoba sie to nie wchodz na jego tematy i nie czytaj postow. Wcale nie glupie prawda? Fora są do wymiany opini. A co to za opinia kopiuj/wklej, zapomnij i znowu kopiuj/wklej, zapomnij. Pozatym jak zauważył echelon bajzel okropny się robi. Bo ani takie coś nie ma sensu ani ładu ani składu. Gdzie są moderatorzy? |
|
|
|
|
CYTAT Głupie. Niech sobie założy jeden temat, np. pod nazwą \"moje krucjaty\" albo \"moje piętnowanie\" i tam niech to sobie wlepia zamiast na siłę wywoływać kolejne napinki. Też mogę w każdym nowym temacie wklejać osobny artykuł z onetu czy wp, tak żeby zasrać tymi tematami całe forum widoczne ze strony głównej. Wolno mi? Wolno. Jak uważasz, czy to też nie będzie takie głupie, będzie ci się podobać? Nie wiem czy zauwazyles ze wklejam w jednym temacie a nie zakladam nowych !!!! a skoro ci to tak przeszkadza to po co tu wchodzisz i czytasz??? nie pasuje to nie czytaj !!!! BURN YOUR LOCAL CHURCH |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT echelon, wolno mu. Od tego sa fora. Nie podoba sie to nie wchodz na jego tematy i nie czytaj postow. Wcale nie glupie prawda? Fora są do wymiany opini. A co to za opinia kopiuj/wklej, zapomnij i znowu kopiuj/wklej, zapomnij. Pozatym jak zauważył echelon bajzel okropny się robi. Bo ani takie coś nie ma sensu ani ładu ani składu. Gdzie są moderatorzy? dokladnie fora sa od wyrazania opini !!!! a to sa wlasnie moje opinie !!! BURN YOUR LOCAL CHURCH |
|
|
|
|
http://stalowemiasto.pl/forum/forum.php?mode=pokaz_posty&id=127406
http://stalo(...)d=103694 Faktycznie nie zakładasz nowych. Widzę, że oprócz fobii i urojeń masz jeszcze zaburzenia pamięci. Przecież te artykuły nie są opiniami więc może zaglądnij do słownika języka polskiego i sprawdź co znaczy słowo opinia . |
|
|
|
|
CYTAT Nie wiem czy zauwazyles ze wklejam w jednym temacie a nie zakladam nowych !!!! a skoro ci to tak przeszkadza to po co tu wchodzisz i czytasz??? nie pasuje to nie czytaj !!!! Nie wiem czy zauważyłeś że co chwilę tworzysz nowe tematy z nowymi artykułami z portali internetowych bo jakże by inaczej-własnymi? CYTAT dokladnie fora sa od wyrazania opini !!!! a to sa wlasnie moje opinie !!! Sprawdź najpierw na czym polega dyskusja oraz wyrażanie swojej opini. |
|
|
|
|
CYTAT Głupie. Niech sobie założy jeden temat, np. pod nazwą \"moje krucjaty\" albo \"moje piętnowanie\" i tam niech to sobie wlepia zamiast na siłę wywoływać kolejne napinki. Też mogę w każdym nowym temacie wklejać osobny artykuł z onetu czy wp, tak żeby zasrać tymi tematami całe forum widoczne ze strony głównej. Wolno mi? Wolno. Jak uważasz, czy to też nie będzie takie głupie, będzie ci się podobać? A Ty sam sie teraz nie napinasz? I wklejaj. Mi to nie przeszkadza. Mozesz wklejac nawet przepisy kulinarne, nie widze przeszkod. I nie jest to glupie, skoro chcesz sie tym podzielic ze swiatem to sie dziel Nie rozumiem Twojego problemu. Immortal - All Shall Fall |
|