|
|
|
Czy w Stalowej Woli ktoś zajmuje się kalibracją monitorów LCD ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CYTAT Taki sposób znam. Chodzi mi o sprzętową kalibrację (z użyciem kalibratora i to raczej lepszego niż byle jakiego). Pozdrawiam |
|
|
|
|
Chciałam pomóc ;)
|
|
|
|
|
CYTAT Czy w Stalowej Woli ktoś zajmuje się kalibracją monitorów LCD ? Ponawiam temat. Czy ktoś w St.W. potrafi to zrobić i ma sprzęt do tego? |
|
|
|
|
Też mnie to interesuje. Czyżby nikt tu nie chciał zarabiać?
|
|
|
|
|
sorki za lekki off
CYTAT Też mnie to interesuje. Czyżby nikt tu nie chciał zarabiać? Szczególnie że kalibrator można kupić w każdym sklepie "wszystko po 4zł" a i chętnych do kalibracji na pęczki. Czasem warto się zastanowić zanim się coś napisze. Do autora - popytaj znajomych fotografów. Niektórzy posiadają kalibrator. |
|
|
|
|
Witam.
Po pierwsze jaki masz monitor ? Pamiętaj że kalibracja sprzętowa != kalibracji kalibratorem. Kalibracja sprzętowa - to kalibracja kalibratorem i zapis do LUT monitora. Kalibracja programowa to - kalibracja kalibratorem i zapis do LUT karty graficznej. LUT monitora ma większą dokładność niż karta graficzna, przez co korekcja jest bezstratna. Kalibrację sprzętową oferują tylko najwyższe modele monitorów NECa i najwyższe modele Eizo (nawet 24 calowe Eizo za 3500 zł nie oferuje kalibracji sprzetowej). Ja osobiście polecam monitory NEC serii PA. Kalibratora w tej chwili nie mam i w sumie nie wiem kto w Stalowej może mieć. Tak czy inaczej do kalibratora potrzeba trochę wiedzy, żeby zrobić to dobrze. Jak odwiedzasz Kraków to mogę ci dać namiar do najlepszego speca od kalibracji i profiliowania monitorów i drukarek. |
|