Posty: 162
Dołączył: 13 Lip 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Nie tylko ja z użytkowników forum "stalowemiasto" próbuje swoich sił z winkiem własnej roboty.
Mój przepis taki na szybko z winogrona a dobre winko wychodzi: Winogrona zrywam póżnym wrześniem ale czym później tym są słodsze. Przepuszczam przez sokownik uzyskując sok ---- tak na gąsior 45 litrowy żeby było jakieś 22 litry soku + od 2 do 4 litrów wody + cukier od 4 do 5 kg dodawany razem z owocami do sokownika. Po wystudzeniu wlewam do gąsiora i dodaje uprzednio rozmnożone drożdże winiarskie, zatykam rurką fermentacyjną. Powinno ruszyć od razu a w ciągu kilku godzin będzie szaleć ---- piana itp. Za pare dni jak drożdżyki wyjedzą sobie cukier dosładzam w/g obliczeń przyjmując 0,3kg cukru na 1 litr soku z wodą. (0,25 do 0,35) tak np. 22lit soku + 4lit wody = 26lit x 0,3kg cukru = 7,8kg zaokrąglając do 8kg. Po 2 odciągach jeśli będzie wytrawne delikatnie dosładzam. |
|
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
|
|
Posty: 2083
Dołączył: 26 Cze 2007r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Na moje oko to do takiego dużego gąsiora 22l soku to trochę za mało, a wody to już zdecydowanie, ale jeśli piszesz, że z takich proporcji wychodzi ci dobre wino to nie będę się wtrącał .
|
|
Posty: 781
Dołączył: 28 Sie 2007r. Skąd: z miasta rowerów Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
ja tam wogóle nie dodaje drożdży tylko na samym cukrze i wychodzi jak ta lala
Errare humanum est. |
|
Posty: 711
Dołączył: 0 00 0000r. Skąd: Tarnobrzeg - Stalowa Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
CYTAT ja tam wogóle nie dodaje drożdży tylko na samym cukrze i wychodzi jak ta lala Nie lepiej bylo napisac ze ty kupujesz u wędrycha na litry Twój napój bogów. Śmiejecie się ze mnie, bo jestem inny. Ja się śmieję z was, bo wszyscy jesteście tacy sami. |
|
Posty: 162
Dołączył: 13 Lip 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT Na moje oko to do takiego dużego gąsiora 22l soku to trochę za mało, a wody to już zdecydowanie, ale jeśli piszesz, że z takich proporcji wychodzi ci dobre wino to nie będę się wtrącał . potem dodaje jeszcze cukru rozpuszczonego w wodzie, około 30l wina powinno wyjść
|
|