NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
« 1 2
WYBORY PARLAMENTARNE 2007, WYBORY PARLAMENTARNE 2007
~~staszek ptaszek
ff
Wysłany: 20 Wrz 2007r. 12:10  
Spokojnie Sagatowska nie wystartuje centrala jej niechce, a Bładek to żaden kandydat, zresztą niewiadomo czy będzie na liscie. PiS warszawski ma już dość nieporadności i porażek. A platforma to jak zawsze nie wie co robić, kogo wystawić (podobno sadzi się pan i władca Stalowej Woli A. Szlęzak). Jak go PO wystawi to porażka!!!!! Znów nie ma na kogo głosować!!

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 20 Wrz 2007r. 12:10  

~~rambo
ff
Wysłany: 20 Wrz 2007r. 12:51  
do Rambo!!

Szanowny Kolego!!!

Powiem Krótko....Z takim podejściem do problemów miasta, do spraw bieżących, do patriotycznego pozwolenia wyrażenia swojego głosu w wolnych demokratycznych wyborach jakie masz ty jako mieszkaniec Stalowej Woli - proponuje Ci zarezerwowac przed 21 pażdziernika bilet do Irlandii (taka piękna zielona wyspa) - a wyjdzie to napewno na dobre wszystkim mieszkańcom Stalowej Woli !!!!

przez takich jak ty i popierani przez ciebie inbecyle mieszkancy naszego miasta musza wyjezdzac do irlandii by tam moc godnie zyc i pracowac. swego czasu rzadzacy chwalili sie ze zalatwili mozliwosc legalnego zatrudnienia na wyspach. dlaczego zalatwiaja zatrudnienie na wyspach a nie w kraju, dlaczego nie w stalowej woli. ludzie nie moga czekac na poprawe sytuacji w kraju bo zbyt dlugo to trwa a co niektorzy maja dzieci do wyzywienia. ale tacy jak ty tego nie rozumieja , tylko powtarzaja w kolko bzdurne hasla (wymyslone pewnie przez przelozonych partyjnych) jesli jestes taki madry to przekonaj czlowieka ktory byl zmuszony do wyjazdu na wyspy , do pozostawienia domu i rodziny, w celu zarobienia na jedzenie rachunki , szkole, lekarza dla swojej rodzin do powrotu do kraju. zalosny jestes gosciu i gowno wiesz o zyciu. to byl moj ostatni post do ciebie

~~gęś
ff
Wysłany: 20 Wrz 2007r. 13:41  
popieram "kolege" rambo bylem na zielonej wyspie i głosowałem na PIS czego zaraz pozałowałem jak nie wyzywał ludzi od "dziadów" to nazwał mnie nieudacznikiem za to ze wyjechałem.Teraz jestem w domu i poczekam na wybory żeby zagłosowac na kogoś innego bo "kaczolandu" nie chce .PIS nie dał mi godnie zarobic tu a żeby było mało chce jescze sciagnac ludzi z zagranicy żeby zastapic mnie i mi podobnych. Nie mają zamiaru zrobić nic żeby nam było lepiej. A "kwakanie" już mnie nie zmyli.Starałem sie nie obrazić nikogo kto popierał PIS lecz jak moge zrozumieć "mohery" bo im każą to nie rozumiem ludzi których mają troche oleju w głowie i dalej walczą za dobro dla jednostek w PIS-e

~~Łun
ff
Wysłany: 20 Wrz 2007r. 14:13  
a może tak panowie politycy pograją w bierki elektryczne albo szachy spalinowe?smiech2
Może wtedy byłoby widać jakiekolwiek postępy w karierze?

~~Mk60
ff
Wysłany: 20 Wrz 2007r. 14:40  
Trzeba zrobić jak Włosi parę dni temu, i wzorem dziadka z "Konopielki" wrzasnąć - "a odp... się od nas!" - równo wszystkim politykierom.

~~LiDer!
ff
Wysłany: 20 Wrz 2007r. 17:51  
Nawet lewicowi działacze na Podkarpaciu nie spodziewali się, że dostaną takiego kandydata. Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc zdecydował, że wystartuje w wyborach na senatora.

W środę jako pierwsi podaliśmy tę informację. Rano została ona ogłoszona oficjalnie: Tadeusz Ferenc jako kandydat Lewicy i Demokratów będzie walczył o mandat senatora.

LiD dostał prezent

Od środowego ranka wszyscy spekulowali, co się stało. Dlaczego człowiek, który jako prezydent Rzeszowa jest rozpoznawalny w całym kraju, nagle postanowił zostać senatorem. Członkiem izby, o której likwidację apelują niemal wszystkie opcje polityczne.

- Ktoś mu umiejętnie doradził, a on w to naprawdę uwierzył, że jako senator będzie mógł więcej zrobić dla Podkarpacia. Być może wpływ na to mieli nawet ludzie Kościoła - stawia śmiałą tezę jeden z ważnych polityków SLD.

Wersja oficjalna - jak mówi Anna Kowalska, szefowa sztabu wyborczego LiD-u - jest następująca: - Międzynarodowa instytucja, która badała kondycję ekonomiczną miasta i regionu, stwierdziła, że miasto rozwija się świetnie, a hamulcem rozwoju regionu jest jego słabe skomunikowanie z resztą kraju. Uważamy, że Ferenc, który tak świetnie pracował na rzecz rozwoju miasta, teraz przysłuży się regionowi. Będzie w Warszawie lobbował na rzecz województwa. - I nie ma żadnych innych podtekstów tej decyzji - dodaje.

- Taki senator jak Tadeusz Ferenc gwarantuje, że i miasto, i region będą miały świetnego ambasadora w stolicy - dopowiada szef SLD Tomasz Kamiński.

Ale nieoficjalnie działacze lewicowi szepcą, że decyzja Ferenca i dla nich była zaskoczeniem. Ferenc po prostu zadzwonił i powiedział, że podjął decyzję o kandydowaniu na senatora. Nikogo o zdanie nie pytał. Działacze LiD-u nie rozumieją do końca tego, co się stało, a co gorsza, nie wierzą, by rzeszowianie to zrozumieli. - Boję się, że na Ferenca nie zagłosują mieszkańcy miasta. Dostanie pewnie dużo głosów, ale spoza Rzeszowa - mówił nam jeden z nich.

- Nie jestem zadowolony z decyzji prezydenta Ferenca, jestem nią zaskoczony. To będzie dla mnie bezpośredni konkurent - mówi wprost Grzegorz Lato, który także będzie kandydatem LiD-u na senatora.

W urzędzie zaskoczenie

Miejscy urzędnicy nie mogli w środę uwierzyć w te informacje. - To prawda, że będzie kandydował? - pytał konspiracyjnym szeptem dziennikarza "Gazety" Józef Wisz, komendant straży miejskiej. - Szkoda - westchnął, gdy usłyszał potwierdzenie. Zaskoczony był również Krzysztof Biskupski, dyrektor Miejskiego Zarządu Budynków Mieszkalnych, który załatwiał wczoraj służbowe sprawy w ratuszu. - Dowiedziałem się o tym w środę z rana. Duże zaskoczenie - mówi.

Nawet najbliżsi współpracownicy prezydenta nie kryli zaskoczenia decyzją szefa. Marcin Stopa, rzecznik prezydenta, mówi, że o starcie Ferenca w wyborach dowiedział się we wtorek, w przeddzień upublicznienia tej informacji. - Jestem trochę zaskoczony, ale wiem, że wszystkie ważne decyzje, które podejmuje prezydent, mają na celu dobro miasta - mówi Stopa oficjalnym tonem.

Marek Ustrobiński, pierwszy zastępca prezydenta, w środę rano dzwonił do Ferenca. - Aby upewnić się, czy to prawda. Potwierdzenie przyjąłem spokojnie - mówi Ustrobiński, choć na jego twarzy spokoju nie widać, mimo że Ferenc obiecał mu poparcie, jeśli zdecyduje się kandydować na prezydenta Rzeszowa. - Otrzymałem taką propozycję od prezydenta Ferenca. I przyjmę ją, bo to dla mnie duże wyróżnienie - mówi. - Nie obawia się Pan tej funkcji? - pytamy.

- Jakieś obawy zawsze są, ale miałem dobrego nauczyciela - odpowiada Ustrobiński.

Nieoficjalnie słychać jednak głosy obawy. - Z nadania Ferenca jest tu sporo ludzi. Wszyscy cieszyliśmy się rok temu z jego wygranej, mieliśmy pewną pracę na cztery lata. A dziś nie wiadomo, co się z nami stanie - mówi jeden z urzędników.

PiS zaciera już ręce

Jeśli Ferenc dostanie się do Senatu, Rzeszów będzie musiał wybrać nowego prezydenta. Rok temu wybory kosztowały 240 tys. zł.

Zanim jednak do nich dojdzie, miastem rządzić będzie ktoś inny. Wraz z odejściem prezydenta pracę stracą z mocy prawa wszyscy jego zastępcy. Nowego gospodarza miasta - komisarza - powoła premier rządu. Komisarz będzie mógł rządzić nawet pół roku. PiS doskonale to wie. Już wczoraj ruszyła giełda, kto zajmie to stanowisko. - Ja, jeśli zostanę posłem, na pewno nie zrezygnuję z mandatu na rzecz komisarzowania - zastrzega Stanisław Ożóg, szef PiS-u w okręgu rzeszowskim. - Mamy wielu innych świetnych ludzi. Jest przecież Marian Hady - podpowiada Ożóg.

Hady był kandydatem PiS-u rok temu. Zdecydowanie przegrał z Ferencem.

Zaskoczony decyzją Ferenca jest też jego konkurent sprzed pięciu lat. - W Senacie nie walczy się o żadne pieniądze, tam dokonywana jest tylko kosmetyka. Jego start w wyborach parlamentarnych wynika ze zobowiązań politycznych - uważa Andrzej Szlachta z PiS-u, ale zapewnia, że sam nie ma planów, by startować w wyborach na prezydenta Rzeszowa.

Małgorzata Bujara

DLA "GAZETY"

Tomasz Soliński, specjalista ds. PR

- Jak ludzie ocenią decyzję Ferenca? Jeśli poznają szczere intencje prezydenta, to być może u jakiejś części znajdzie on zrozumienie. Ale jestem pewien, że większość widziałaby go chętniej na tym miejscu, w którym jest teraz. Jestem przekonany, że gdyby mieszkańców Rzeszowa zapytać, czy woleliby go w Senacie, czy w ratuszu, większość opowiedziałaby się za tą drugą opcją.

Prowadził tu działania, które są widoczne i którym nikt chyba nie zaprzeczy. Potrafił przy tym odejść od polityki. Cieszył się wciąż poparciem mieszkańców i zapewne doprowadziłby swoje plany do końca.

Nie wiem natomiast, jak ludzie zrozumieją jego motywy. Pewnie część pomyśli, że kieruje nim żądza władzy, ambicja. Ale on komunikuje jasno, że będzie chciał lobbować na rzecz miasta i regionu. Zapewne część ludzi uwierzy więc w ten komunikat. Ale ja wątpię, czy jeden senator może skutecznie lobbować. Widzimy teraz, ilu ludzi mamy z PiS-u w parlamencie, w rządzie, a czytamy o milionach, które Jasionka straciła. Jeśli oni mają kłopoty, to co może zrobić jeden senator, i to z opozycji?

~~Balcerek
ff
Wysłany: 22 Wrz 2007r. 10:35  
Rzeszów ma mądrego prezydenta, dlaczego Stalowa Wola nie moze mieć takiego Ferenca? No nasz buduje rondaumiech i zapewnił dzieciom stomatologów i basen bezpłatny. A co do wyborów to pewnie Stalowa nie bedzie miała znów posła. Sagatowska wstydu nie zna i znów się pcha!!!!. Błądek (on był gdzieś wogóle poza Stalową) mierny kandydat, bardzo mierny - bez szans no ale też się pcha. Platforma to wogóle zgłupiała z tą Butrynową. A SLD to już porażka. Nasze tak zwane "elity" przez tyle lat niepotrafili wygenerować jednej sensownej osoby, zawsze te same twarze nikogo nie dopuszczą, ciągle ten sam układzik. Ciągle te same osoby rozgrywają. I można przegrywać wybory i znów beszczelnie się pchać!!!!. Co taki Bładek zrobił dla miasta, rządzi już pare ładnych miesięcy i coś zrobił?? Co zrobiła i co wogóle reprezentuje pani Butryn?. Jeszcze pewnie Boguś Tofilski jak co wybory wystartuje i bedzie jak zawsze. A nasz prezydent dalej buduje ronda....

~~oekenzaburo
ff
Wysłany: 16 Paź 2007r. 01:53  
Zapraszam serdecznie na stronę kandydatki PO pani Renaty Butryn:
www.renatabutryn.pl

~~
ff
Wysłany: 16 Paź 2007r. 02:04  
http://antonibladek.ovh.org

Jedyna szansa na posła ze Stalowej Woli. Ale oczywiście nikomu, na czele z jego grubością i łysością prezydentkiem miasta na tym nie zależy. Jeszcze musi dużo czasu upłynąć, abyśmy mogli dotrzeć do poziomu Kolbuszowej czy Mielca...

~~Edi
ff
Wysłany: 16 Paź 2007r. 09:29  
http://www.stalowawola.platforma.org/

RENATA BUTRYN

« 1 2

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »