NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
1 2 »
Kto na prezydenta Stalowej?, za rok wybory
ff
Wysłany: 13 Paź 2009r. 21:36  
Za rok wybory samorządowe, podawajcie zasłyszane informacje kto chce kandydować oraz jakie nowe komitety mogą powstać w naszym mieście ?

mnie najbardziej interesuje czy obecny prezydent potwierdził w swoim gronie znajomych że będzie kandydował...

kto ma jakieś ciekawe informacje ?

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 13 Paź 2009r. 21:36  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 13 Paź 2009r. 21:46  
No coz, lokalny polswiatek polityczny jest biedny i cienki jak dupa weza.
Uwazam, ze jedynym konkretnym kandydatem, ktory gwarantuje w miare sprawne funkcjonowanie biezace i rozwoj miasta jest pan A. Szlezak.
O panach Nadbereznym, Przytule, Gargasiu czy Cisku nawet nie warto wspominac, bo zachowuja sie jakby Stalowa Wola byla Wersalem i pepkiem wszechswiata, a jak wiemy naszej miescince daleko do tego. Panie Sagatowska i Grobel - Proszowska - patrz jak wyzej. Wiecej w tej grupce bufonady niz zdolnosci do dzialania (chyba, ze na przekor komus, co jest niekonstruktywne wiec na stanowisku zwiazanym z kreacja i administrowaniem zbedne i szkodliwe).
Lewica nie za bardzo ma kogo wystawic,(wspomniana wyzej przedstawicielka tej formacji ma z lewica tyle wspolnego co Lepper z oglada osobista), bo zapewne powoli zaczyna schodzic do kompletnego podziemia jak w poczatku lat 90-tych. Jej poprzedni kandydat moze co najwyzej zostac radnym, bo prawie nikt go nie zna.
Wobec powyzszego sadze, ze tylko obecny prezydent jest w stanie znalezc uznanie w oczach mieszkancow Stalowej Woli. Przemawiaja za nim dwie calkiem udane kadencje. Na pewno mogl zrobic wiecej i lepiej, ale i tak calkiem niezle mu poszlo.

Immortal - All Shall Fall
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 13 Paź 2009r. 21:53  
Kandydaci Stalowowolscy wg. prasy:
- Andrzej Szlęzak
- Wiesław Siembida (PiS)
- Zygmunt Cholewiński (PiS)
- Bronisław Tofil (SLD)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 13 Paź 2009r. 22:10  
No to tylko pozycja 1 i 4 sa godne rozpatrzenia.
Pozycja nr 2 nie umie mowic po polsku a nr 3 nadaje sie na Wojta Pysznicy, bo w wojewodztwie jakos nie blysnal.

Prywatna wiadomość 

ch.
ch.
ch.
ff
Wysłany: 13 Paź 2009r. 22:32  
Co jak co ale Shrek jaki jest każdy wie ale nie jest zły.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 13 Paź 2009r. 23:28  
Czyli obecny starosta Wiesław Siembida będzie kandydował ? a z jakiego ramienia? bo wiem, że jest związany z PiS ale z drugiej strony z tego co słyszałem to nie jest tak naprawdę związany z PiS

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 13 Paź 2009r. 23:34  
a czy to wazne czy zwiazany czy nie? Kaza mu wystartowac to wystartuje. Choc wydaje mi sie, ze oni predzej Bladka wystawia hehehe umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Paź 2009r. 00:18  
Ja stawiam na Sibigę ! bardzo dobry człowiek, robi wiele dobrego, choć nie wiem, czy będzie startował.

Teraz trochę subiektywnie: oczywiście, żaden z tych kandydatów PARTYJNYCH a także obecny prezio, który według mnie nie ma się czym poszczycić.

Prezydentem powinien zostać ktoś:
- majętny
- wykształcony (mądry nie tylko wykształcony)
- nie uwikłany w brudną politykę (partyjną)
- bezpartyjny
- Najlepiej by było gdyby reprezentował podejście liberalne do tematu
- ewentualnie młody i ambitny (bezpartyjny)
- oczywiście bez przeszłości (konfident,partyjniak, SBek itp.)
- żaden miłośnik SLD itp... jak obecny prez...

Prezydentem młodego miasta Stalowa Wola powinna być młoda osoba z charakterem, człowiek który bywa po za Stalową Wolą i potrafi wnieść do Stalowej trochę kultury, stylu, powiewu nowości i pomysłów Być może powinna zostać prezydentem kobieta, ale kobieta z jajami (w przenośni cool).

Żaden z przedstawionych kandydatów nie spełnia moich oczekiwań oprócz Jana Sibigi. Mam nadzieję, że media (Sztafea, Echo Dnia, tv Stella, tvStalowa Wola) nie będą faworyzować dwóch osób w TV tylko rzetelnie przedstawią wszystkich kandydatów i ich program, pomysły. Wtedy mogę podjąć jakąś efektywną decyzję. takie sytuacje jak PO, PIS w mediach uznaję za gwałt na obywatelach, nie pozwalając im dobrze wybrać.

Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Paź 2009r. 00:20  
CYTAT
Kandydaci Stalowowolscy wg. prasy:
- Andrzej Szlęzak
- Wiesław Siembida (PiS)
- Zygmunt Cholewiński (PiS)
- Bronisław Tofil (SLD)

Nie ma innych kandydatów tylko komuniści, socjaliści i aferałowie i partyjniacy ?

Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Paź 2009r. 00:34  
CYTAT
Prezydentem powinien zostać ktoś:
- majętny
- wykształcony (mądry nie tylko wykształcony)
- nie uwikłany w brudną politykę (partyjną)
- bezpartyjny
- Najlepiej by było gdyby reprezentował podejście liberalne do tematu
- ewentualnie młody i ambitny (bezpartyjny)
- oczywiście bez przeszłości (konfident,partyjniak, SBek itp.)
- żaden miłośnik SLD itp... jak obecny prez...

Większość Twoich wymagań spełnia właśnie obecny prezydent Andrzej Szlęzak umiech I choć nie jest idealny lepszego kandydata nie widzę na to miejsce. Nie wyobrażam sobie, że np. Wiesiu Mechanik czy Janusz Kotulski, o Wielebnym Lucyjanie nie wspominając, któryś z nich zostałby prezydentem miasta. To byłby koniec Stalowej Woli.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Paź 2009r. 00:37  
Echodna pisałeś w swkoich kryteriach, że to powinien być ktoś młody i trochę poza obecnymi osobami przy władzy, a z drugiej strony podajesz Pana Sibigę... który działa od wielu lat był v-prezydentem tego miasta ... no i młody nie jest .. a i raczej nastawienia liberalnego chyba raczej nie ma skoro jest związany ze spółdzielnią mieszkaniową ... coś mi się tu gryzie

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Paź 2009r. 00:45  
No napewno nie ten debilny "Nuncjusz" bo czarna mafia się rozpleni jeszcze bardziej niż jest teraz...:szok:

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Paź 2009r. 01:17  
CYTAT
Echodna pisałeś w swkoich kryteriach, że to powinien być ktoś młody i trochę poza obecnymi osobami przy władzy, a z drugiej strony podajesz Pana Sibigę... który działa od wielu lat był v-prezydentem tego miasta ... no i młody nie jest .. a i raczej nastawienia liberalnego chyba raczej nie ma skoro jest związany ze spółdzielnią mieszkaniową ... coś mi się tu gryzie

przyznaję rację.. mój błąd, może dlatego, że znam go osobiście i bardzo cenię..

CYTAT
Większość Twoich wymagań spełnia właśnie obecny prezydent Andrzej Szlęzak I choć nie jest idealny lepszego kandydata nie widzę na to miejsce. Nie wyobrażam sobie, że np. Wiesiu Mechanik czy Janusz Kotulski, o Wielebnym Lucyjanie nie wspominając, któryś z nich zostałby prezydentem miasta. To byłby koniec Stalowej Woli.

Przede wszystkim nie dokonał niczego szczególnego, wartego zapamiętania, po za pyskówkami nie ma nic. Zbyt wiele niezrealizowanych obietnic.

- Jego podejście do tematu często jest liberalne, ale niestety na słowach się kończy, Po za tym jest w dobrych kontaktach z politykami SLD, bynajmniej nie kryje się z tym.

Szlezak nie jest głupi nie zaprzeczę, ale jest leniwy, brak mu charyzmy w działaniu i konsekwencji na co składają się niezrealizowane obietnice.
Owszem mówcą jest wyśmienitym, każdy mu to przyzna, ale to nie wystarczy jak na dwie kadencje. Owszem sam prezydent nie wiele może zdziałać ale po co te obietnice skoro nie można ich realizować ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Paź 2009r. 01:20  
Jak pisałem wolałbym aby włodarzem naszego miasta był ktoś świeży, nie musi mieć dużego doświadczenia ale musi mieć chęć i ambicje, pewnie taki ktoś nie istnieje na pewno nikt z partyj. W partach siedzą wierni klakierzy bez zdania

Dlatego apeluję o to, aby wpisywać tu kandydatów, może w ten sposób wybierzemy kogoś odpowiedniego. Tylko bez tych partyjniaków good

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Paź 2009r. 09:32  
echodna,

to Ty spelniasz te kryteria wiec wystartuj.
Pan Jan Sibiga - hm, jakos nie moge sobie przypomniec co ten dzentelmen zrobil jako wice Alfred. Nie za wiele.
Jego dokonania jako zarzadcy najlepiej widac na przykladzie spolki, ktora zarzadzal, prawda?
Obawialbym sie powierzenia zarzadzania miastem komus kto jakas instytucje polozyl na lopatki.
Pan Andrzej Szlezak ma natomiast pewne sukcesy (i porazki jak najbardziej tez) - rozwija miasto, powoli przyciaga inwestorow i nie liczy na pusty poklask jak np. panowie Nadberezny czy Przytula.
Dlatego tez to on powinien kierowac miastem przez nastepne cztery lata. Jego wizja jest najklarowniejsza.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Paź 2009r. 10:03  
tylko andrzej szlezak - uwielbiam jego ciete riposty, a posiedzenia z rady miejskiej ogladam niczym M jak Milosc, lub Na Wspolnejumiech))

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Paź 2009r. 15:42  
CYTAT

Przede wszystkim nie dokonał niczego szczególnego, wartego zapamiętania, po za pyskówkami nie ma nic. Zbyt wiele niezrealizowanych obietnic.

- Jego podejście do tematu często jest liberalne, ale niestety na słowach się kończy, Po za tym jest w dobrych kontaktach z politykami SLD, bynajmniej nie kryje się z tym.

HA HA HA dawno się tak nie uśmiałem ,bardzo proszę podać jakiegoś polityka co dokonał coś wartego zapamiętania. Co do kontaktów z SLD to przypominam że jest to 3-cia siła polityczna w tym kraju. Może jak będą w koalicji w rządzie to warto mieć z nimi dobre kontakty.Przypominam że nasz region ZAWSZE głosował w wyborach krajowych na tych co właśnie przegralimlotek A ONI PAMIĘTAJĄ NA KOGO BYŁY ODDANE GŁOSY chytry

Ataki rasistowskie są częścią życia w wielkim mieście.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Paź 2009r. 15:57  
Też jestem za endriu.
najmniejsze zło i jeszcze cos robi - i nie klaska pośladami jak zagra warchoł

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Paź 2009r. 23:42  
wybierzmy sobie jednego swojego radnego z forumsmiech2

ff
Wysłany: 15 Paź 2009r. 08:14  
wiesz test88,

ale musimy znalezc kogos naprawde naiwnego, zeby wytrzymal na tych sabatach zasluzonych wiedzm i czarnoksieznikow na sesjach. Nikogo normalnemu nie zyczylbym tego losu, no chyba ze za kare smiech2smiech2smiech2

Widze, ze w naszym mini rankingu pan A. Szlezak cieszy sie poki co najwiekszym poparciem.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 15 Paź 2009r. 10:55  
CYTAT

HA HA HA dawno się tak nie uśmiałem ,bardzo proszę podać jakiegoś polityka co dokonał coś wartego zapamiętania. Co do kontaktów z SLD to przypominam że jest to 3-cia siła polityczna w tym kraju. Może jak będą w koalicji w rządzie to warto mieć z nimi dobre kontakty.Przypominam że nasz region ZAWSZE głosował w wyborach krajowych na tych co właśnie przegralimlotek A ONI PAMIĘTAJĄ NA KOGO BYŁY ODDANE GŁOSY chytry

NP Prezydent Janowa Lubelskiego - to jest wzór dla innych, np prezydent Sandomierza, To tak blisko, dalej wybija się prezydent Zamościa.

Takich ludzi nam trzeba, Sorry, po prostu SZ. nie jest osobą całkowicie niezależna, jak pisałem ma dobre kontakty z SLD, często go widać na różnych przycięciach i okolicznościach. To, że nie jest partyjny oficjalnie nie oznacza, za kim jest i z kim trzyma (to zupełnie podobna sytuacja jak z Kamińskim z CBA niby nie za PISEM a każdy wie ze z PISem)

Każdy polityk dla mnie mający cos wspólnego z partią komunistyczną twuuu postkomunistyczną SLD, powstałą za Moskiewskie pieniądze jest dla mnie nikim, jest dla mnie osobą współodpowiedzialną za komunę i ten syf pokomunistyczny. SLD - nie ma dla mnie takiej partii.
Ale jeżeli nie wiecie albo nie interesuje was przeszłość partii to już wasza niewiedza. Albo głupie zaufanie do kłamliwego słowotoku tych partyj.

Oczywiście, że wybieracie Andrzeja - bo jest doskonałym mówcą
PR-owcem, w tym wszystkim trzeba rozróżnić słowa od czynów w ciągu dwóch kadencji można wyliczać zasługi a jakoś tych zasług jest mało. (oczywiście jakieś muszą być) Ale może wystarczy co ? może czas na kogoś młodego ?

NIESTETY na razie NIE MA dużego WYBORU:
A) Andrzej Szlezak
B) Kotulski
C) Simbida

Więc wcale się wam nie dziwie, po prostu poczekajmy na to kto będzie jeszcze startował w tych wyborach. Bo jeśli takie będzie zestawienie to nie idę głosować wcale (dla mnie wszyscy ci są siebie warci.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 15 Paź 2009r. 11:02  
Echodna,

skoncz juz z bredniami niezaleznosci. Kazdy prezydent musi miec okreslone zaplecze w radzie aby realizowac swoje zadania. Wymienieni przez Ciebie wlodarze nawet by nie pierdneli gdyby nie posluszne im rady.
Popatrz na Rzeszow - tez sie rozwija a rzadzi nim ktos z partii, ktorej dla Ciebie nie ma umiech

Zaprzestan wiec z bredniami 'bogaty, wyksztalcony i niezalezny' bo to mit ukuty przez ludzi myslacych, ze jak ktos sie dorobil to sie na publicznym juz dorabiac nie bedzie. Wrecz przeciwnie - taki ktos bedzie chcial tylko wiecej i wiecej. Popatrz chocby na Palikota - ma szmalu po uszy a ciagle chce poslowac. A z lokalnego podworka ot chocby radna Grobel - Proszowska - niby wybitna majetna bizneswoman a tu ciagle wyciaga raczki po pare zlotych diety (to tylko przyklad, pobudki jej moga tu byc oczywiscie inne).

I jezeli twierdzisz, ze SLD powstala za moskiewskie pieniadze to jestes juz wiecej niz smieszny. Formacja ta nie mogla za nie powstac bo:
1. SLD zanim zostalo partia bylo jedynie zlepkiem roznych formacji lewicowych,
2. SLD powstalo w 1999 roku z wlasnych srodkow finansowych.
Wystarczy sprawdzic stosowne dokumenty w Sadzie Rejonowym dla Miasta Warszawy i sie wszystko bedzie wiedziec. Ale widac wolisz rozpisywac wiadomosci na poziomie gazety 'Skandale' smiech2
'Syf postkomunistyczny' jak Ty to ladnie ujales spada takze na zachod, ktory nas w komunie umiescil. Wiec nie zwalaj winy na kogos kto na ksztaltowanie ladu pojaltanskiego nie mial najmniejszego wplywu bo sie zwyczajnie przy rozdawaniu kart nie liczyl umiech
A przy okazji pomysl za czyje pieniadze dzialala Solidarnosc. Ot, takie proste cwiczenie logiczne smiech2

Twoje czynne prawo wyborcze - Twoja sprawa. Osobiscie jednak bym poszedl po to, aby miec do kogo zglaszac pretensje umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 15 Paź 2009r. 11:11  
CYTAT
Każdy polityk dla mnie mający cos wspólnego z partią komunistyczną twuuu postkomunistyczną SLD, powstałą za Moskiewskie pieniądze jest dla mnie nikim, jest dla mnie osobą współodpowiedzialną za komunę i ten syf pokomunistyczny. SLD - nie ma dla mnie takiej partii.
Ale jeżeli nie wiecie albo nie interesuje was przeszłość partii to już wasza niewiedza. Albo głupie zaufanie do kłamliwego słowotoku tych partyj.

Tak samo można powiedzieć o politykach wywodzących sie z okrągłego stołu.Pajace zachłysneli się władzą.Pamiętaj władze ma ten kto ma pieniądze.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Paź 2009r. 10:24  
A OCO TU CHODZI???

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Paź 2009r. 19:11  
Pan Alojzy Niebywały...urzędnik z UMgood

Prywatna wiadomość 

1 2 »

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »