|
|
|
informacja ze strony www tvp rzeszów:
Punkty widzenia - debata regionaln Najbliższa debata poświęcona będzie sytuacji w przedszkolach. Porozmawiamy z prezydentem Stalowej Woli, który chce żeby rodzice płacili więcej za opiekę przedszkolną nad dziećmi. W Rzeszowie władze miasta zdecydowały się obniżyć dotacje dla przedszkoli niepublicznych. Zdaniem samorządowców instytucje te nieprzepisowo przyjmują dzieci poniżej 3 roku życia, które powinny chodzić do żłobków, w których zaś brakuje miejsca. W programie obok przedstawicieli samorządu zasiądą dyrektorzy publicznych i niepublicznych przedszkoli. Polecamy 20 października 2009 roku o godzinie 18.30. |
|
|
|
|
|
|
|
~~małpka | |
|
|
OGLĄDAĆ WŁAŚNIE LECI!!
|
|
|
~~prawica | |
|
|
kudłaty z robieniem obciachu już się nie ogranicza do stalówki, nad Stalową przedkłada interes swojej promocji i chciejstwa budżetowego pisiorów, ciekawe czemu pisiory jak były u władzy to nie objęły subwencją oświatową przedszkoli a teraz są dobrzy jak naród ich pogonił
|
|
|
~~rodzic | |
|
|
Zapraszamy Wszystkich zainteresowanych na BARDZO WAŻNĄ debatę w sprawie prywatyzacji przedszkoli w Stalowej Woli i czekających nas podwyżkach, która odbędzie się 24 pażdziernika (Sobota )o godzinie 16-tej w domu katechetycznym "Kana" przy parafii Opatrzności Bożej w Stalowej Woli.
Rodzice Przedszkolaków |
|
|
~~do prawica | |
|
|
prawica widać, że nie bardzo masz się do czego doczepić bo Nadbereżny naprawdę bardzo dobrze reprezentował głos rodziców w tej debacie ! mam nadzieję, że właśnie tacy młodzi ludzie jak on przejmą stery nad Stalową Wolą !
dziękujemy rodzice przyjdzcie na debatę w sobotę o czym wyżej ! |
|
|
|
|
|
CYTAT mam nadzieję, że właśnie tacy młodzi ludzie jak on przejmą stery nad Stalową Wolą ! i postawią kolejny kościół, a na przedszkole jak nie było tak nie będzie. Aleś Ty [mądry inaczej] ... |
|
~~małpka | |
|
|
[cytat]kudłaty z robieniem obciachu już się nie ogranicza do stalówki, nad Stalową przedkłada interes swojej promocji i chciejstwa budżetowego pisiorów, ciekawe czemu pisiory jak były u władzy to nie objęły subwencją oświatową przedszkoli a teraz są dobrzy jak naród ich pogonił
~prawica pewnie jest pociotkiem Szlęzaka na etacie w UM . Nie dziwie się, że chłop panikuje, bo Szlęzakowi pali się grunt pod nogami. Chociaz ja sam Nadbereżnego uważałem za dogryzającego małolata, który o samorządzie nie ma pojęcia. Jednak ostatnie jego działania pokazują, że nie jest taki głupi, jak niektórzy myślą. Teraz widać, że każdy kto mu zarzuca, że ma kręcone włosy i dwadzieścia parę lat, nie posiada innych przeciwstawnych mu argumentów w rzeczowej dyskusji. Tylko szydera i wyzwiska - oczywiście zza ekranu monitora. |
|
|
~~mruczek | |
|
|
Właśnie takie małpki na swój lep chce złapać młody człowiek, który preferuje rozdawnictwo ponad przyszłość i rozwój naszego miasta.
Głupi naród to kupi? Czy tak może myśleć gospodarz miasta? Czy taka osoba może być radnym i stać na straży naszego wspólnego majątku, zarządzać finansami naszej gminy? |
|
|
~~mmm | |
|
|
mówcie sobie co chcecie, to są głośne hasła. \"tanie przedszkola\". Tylko że nie zapominajcie że te przedszkola nie są tanie. Płaci na nie każdy mieszkaniec w podatkach, a korzystać mogą tylko uprzywilejowani którzy się dostaną na listę. Druga sprawa to koszt utrzymania. Z tego co słyszałem jest gigantyczny (kwot nie pamiętam). W prywatnych przedszkolach w dużych miastach gdzie rodzic płaci 100% cena utrzymania dziecka jest mniejsa niż to co płacimy w Stalowej + dotacja.
Jak ja słyszę że miasto wydaje kilkanaści milionów na utrzymanie przedszkoli, a bdrzet Stalowej to ok 150mln to to jest niebotyczna kwota. A ma zostać na drogi, oświetlenia, sprzątanie, trawniki, pensje dla nauczycieli, inwestycje, itp itd. |
|
|
~~rzeszowiak | |
|
|
CYTAT mówcie sobie co chcecie, to są głośne hasła. \\\"tanie przedszkola\\\". Tylko że nie zapominajcie że te przedszkola nie są tanie. Płaci na nie każdy mieszkaniec w podatkach, a korzystać mogą tylko uprzywilejowani którzy się dostaną na listę. .... Jak ja słyszę że miasto wydaje kilkanaści milionów na utrzymanie przedszkoli, a bdrzet Stalowej to ok 150mln to to jest niebotyczna kwota. A ma zostać na drogi, oświetlenia, sprzątanie, trawniki, pensje dla nauczycieli, inwestycje, itp itd. każdy mieszkaniec Stalowej płaci, natomiast większość dzieci w przedszkolach pochodzi z okolicznych wsi - może trzeba by z tym porządek zrobić? skoro tak bardzo ludzie chcieli mieszkać po wsiach, pobudowali chałpy i przenieśli się na wieś to niech i z przedszkoli korzystają po wsiach (a jak tam mało miejsc to ich problem - sami chcieli), a nie blokują miejsca w mieście, pierwszeństwo przy przyjęciach do przedszkoli w Stalowej powinni mieć mieszkańcy Stalowej |
|
|
~~prawica | |
|
|
a może lepiej debatujcie w lasku na Wojska? ale pewnie to sobie Nadbereżny tu pisze o sobie ja twierdzę, że gość zajmuje się pustosłowiem nie osadzonym w realiach budżetowych i tyle a dzieci to ja mam w przedszkolu więc proszę małolatów o zajmowanie się skate parkiem czy podobnym a nie wypowiadaniem tekstów promocyjnych, czy autopromocyjnych
|
|
|
|
|
|
policzcie sobie ile kosztuje rocznie utrzymanei tych przedszkoli.
Nie sa to małe kwoty wiekszośśc ludzi ma mniej na miesiąć na utrzymanie niż przedszkole dostaje na malucha. A wiadomo co za te pieniądze się otrzymuje - super nowoczesne zabawki, wykwalifikowana kadra pedagogiczna. Liczne nieodpłatne zajęcia dodadtkowe........... taa a na poważnie zlikwidować przedszkolabo te prywatne lepiej wykorzystują te same środki. "Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
~~ktoś | |
|
|
Rzeszowiak tyle, że rodzic z dzieckiem melduje się u dziadków w Stalowej, a faktycznie mieszkają poza Stalową... Osobiście znam takie przypadki.
|
|
|
|
|
|
Powiem tak.
przedszkola powinny być prywatne, nie może być tak że płacimy wszyscy, a Kowalskiemu udało się po znajomości umieścić dziecko w przedszkolu a mi nie, bo nie mam znajomości, a mimo tego muszę w podatkach płacić na przedszkole i dodatkowo na prywatne. To samo tyczy się studiów i innych szkół. Te same problemy z ilością miejsca. Brakuje elementarnej sprawiedliwości. PROBLEM jest w tym, że Podatki są ukryte w tym kraju, w USA tych problemów nie ma, i jak rząd, czy senator chce wprowadzić jakiś podatek spotyka się z oporem mieszkańców, u nas jest tyle podatków na tyle celów, że nie wiadomo już na co płacimy. Po prostu Socjalizm PS. w tym temacie zgadzam się po trochu z podejściem SZlezaka, ciekawe co na to lewicowi piewcy z tej strony, którzy tak stawiają na Szlezaka, przecież to liberalne co mówi Szlezak. Popieracie go ? Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
~~mrówka | |
|
|
CYTAT informacja ze strony www tvp rzeszów:
Punkty widzenia - debata regionaln Najbliższa debata poświęcona będzie sytuacji w przedszkolach. Porozmawiamy z prezydentem Stalowej Woli, który chce żeby rodzice płacili więcej za opiekę przedszkolną nad dziećmi. W Rzeszowie władze miasta zdecydowały się obniżyć dotacje dla przedszkoli niepublicznych. Zdaniem samorządowców instytucje te nieprzepisowo przyjmują dzieci poniżej 3 roku życia, które powinny chodzić do żłobków, w których zaś brakuje miejsca. W programie obok przedstawicieli samorządu zasiądą dyrektorzy publicznych i niepublicznych przedszkoli. Polecamy 20 października 2009 roku o godzinie 18.30. |
|
|
~~małpka | |
|
|
Ja osobiście nie mam dzieci, ale nie przeszkadza mi to, że część moich podatków przeznaczane jest na utrzymywane przez samorząd przedszkoli. Wręcz przeciwnie,co jak co, ale żłobki, przedszkola, szkoły (o ile jest zapotrzebowanie) powinny być finansowane przez państwo.
Dlaczego w innych miastach nie ma takiego problemu? Dlaczego Rzeszów jest w stanie utrzymywać przedszkola, a Stalowa nie? Może z naszym "włodarzem" coś nie tak... |
|
|
~~rst | |
|
|
Bo w Rzeszowie, jak wynika z audycji koszty utrzymania jednego przedszkolaka wynoszą 600zł miesięcznie, a w Stalowej Woli już dawno tysiąc.
|
|
|
~~bono | |
|
|
a idąc dalej czemu to utrzymywać clebrytę kudłatego i bandę stretyczałych dziadków w dzadzie z podatków?
|
|
|
~~małpka | |
|
|
CYTAT Bo w Rzeszowie, jak wynika z audycji koszty utrzymania jednego przedszkolaka wynoszą 600zł miesięcznie, a w Stalowej Woli już dawno tysiąc. Ciekawe na czym Rzeszów tak tnie koszty. Nauczyciele zarabiają mniej? A może menu jest uboższe (chleb z samym masłem) albo tylko zimna woda w kranach. Może grupy dzieci 50 osobowe i w zimie nie grzeją... Pojeździć, popytać, popodgladać skoro inni są mądrzejsi - to właśnie jest zadaniem Szlęzaka. A co do samej audycji to nawet ta ekonomistka (chyba dr ekonomi)wyśmiała Szlęzaka cyt.\"Kto wybrał takiego człowieka na prezydenta\". |
|
|
~~rst | |
|
|
A może wysłać tam dyrektorów przedszkoli, żeby nauczyli się rozsądnie gospodarować publicznymi pieniędzmi?
Chociaż zawsze najlepsza jest prywatyzacja. Małpko, Szlęzak przecież zawsze mówił, że będzie się bił z każdym o szybszy rozwój naszego miasta ! Ta Pani go nie zna, nie zna problemów naszego miasta, nie wie dlaczego go wybraliśmy. |
|
|
~~m87 | |
|
|
CYTAT A może wysłać tam dyrektorów przedszkoli, żeby nauczyli się rozsądnie gospodarować publicznymi pieniędzmi? Chociaż zawsze najlepsza jest prywatyzacja. Małpko, Szlęzak przecież zawsze mówił, że będzie się bił z każdym o szybszy rozwój naszego miasta ! Ta Pani go nie zna, nie zna problemów naszego miasta, nie wie dlaczego go wybraliśmy. szlezak sobie moze mowic ale utrzymanie edukacji na szczeblu podstawowym jest obowiazkiem gminy. Prezydent powiedzial jednej ze stalowolskich dyrektorek ( zażądał 120 tys. oszczednisci , dyrektorka uzbierala 80 tys. zl) ze nawet jesli by znalazla te 40 tys. brakujace to by sie przedszkole wykonczylo po 2-3 miesiacach. |
|
|
~~sprostowanie | |
|
|
Ktoś manipule na tym forum o kosztach przedszkoli w Rzeszowie a w Stalowej - w debacie było powiedziane, że w Rzeszowie koszt utrzymania dziecka to ok 600 zł - ale bez przygotowania żywności.
w Stalowej pod tym względem jest nawet lepiej bo średni koszt to poniżej 600 zł - ale również bez wyżywienia. te wspominane 1000 zł to koszt z wyżywieniem i taki sam jest również w Rzeszowie, ja płace podatki i mam prawo aby moje dzieci mogły korzystać z publicznego przedszkola... mnie np. nie interesuje muzeum czy sport i piłka nożna - ale nie mam też zamiaru komuś tego ograniczać - pozwólcie naszym dzieciom się rozwijać ! |
|
|
~~Monika | |
|
|
CYTAT Po za tym nie stać nas jako biedne społeczeństwo na dotowanie tego typu spraw, są to indywidualne wybory a raczej powinny być gdyby nie nasze kochane opiekuńcze państwo. A czego jesteśmy biednym społeczeństwem ? A bo nasze państwo odbiera nam około 70% z naszych zarobków (ZUS, akcyza, dochodowy, VAT) No i od razu widać że jestes prawdziwe DNO umysłowe. Przedszkole to zaplecze czy inaczej "baza" naukowa dla dzieci. To tu dzieci wynoszą najwięcej. Nie życzę sobie wydawania moich niemałych podatków na meneli, dreszczy, łysych pał na stadionach,czy jakiś durne gale boksu gdy brakuje kasy np na przedszkola!!!! Te dzieci będą zarabiac również na Twoja emeryturę. Łyse pały mogą spokojnie sie powybijać... będzie mniej debili na ziemi, zwłaszcza stalowowolskiej. Myslę, że wiele osób się ze mna zgodzi w tej kwestii. To że prezio lubi mordobijców (czyli boks) nie znaczy, że większość mieszkańców STW to popiera. |
|
|
~~małpka | |
|
|
CYTAT A może wysłać tam dyrektorów przedszkoli, żeby nauczyli się rozsądnie gospodarować publicznymi pieniędzmi? Chociaż zawsze najlepsza jest prywatyzacja. Małpko, Szlęzak przecież zawsze mówił, że będzie się bił z każdym o szybszy rozwój naszego miasta ! Ta Pani go nie zna, nie zna problemów naszego miasta, nie wie dlaczego go wybraliśmy. Prywatyzacja jest najlepsza, ale dla kogo? Bo na pewno nie dla rodziców i dzieci. Znaczną część rodziców obecnie posyłających dzieci do przedszkola nie będzie stać na prywatne placówki. W ruch pójdą babki, dziadki, ciotki, sąsiadki, siostry stryjeczne itp. Komu to na dobre wyjdzie? Chyba tylko Szlęzakowi bo problemu się pozbędzie. Co do rozwoju naszego miasta to nie mamy się czym pochwalić. Same super i hiper markety nie wystarczą, a oprócz tego w ostatnim czasie nic nie powstało. Mam na myśli zakład produkcyjny, który rokowałby na przyszłość rozwojem działalności, zwiększeniem etetów. Obecny prezydent miał już swoje 5 minut. Jednak to 5 minut minęło. |
|
|
~~rst | |
|
|
Dziewczyny, zamiast wyzywać innych mających całkiem rozsądne opinie od umysłowego dna, spróbujcie odpowiedzieć sobie na pytanie, ile powinna kosztować miesięczna opieka nad jednym dzieckiem w przedszkolu przez średnio 8-9 godzin dziennie.
Można założyc 70% frekwencję. Porównajcie to później do faktycznie ponoszonych wydatków na utrzymanie przedszkoli w naszym mieście. |
|
|