NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Szkoła i studia »
Prywatyzacja przedszkoli,
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 24 Paź 2009r. 19:16  
tak samo są z mieszkańcami miasta w sprawie obwodnicy, której nie ma i wielu, wielu innych inwestycji na terenie miasta!!!
banda nieudaczników!!mlotekmlotek

Errare humanum est.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Paź 2009r. 19:16  

Errare humanum est.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Paź 2009r. 19:21  
prezydent aktualny głos dostanie ale radnych na taczkach wuwieźć do niska

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

~~rst
ff
Wysłany: 24 Paź 2009r. 19:21  
Gmina nie dostaje złamanego grosza z budżetu państwa na utrzymanie przedszkoli i żłobków.
Ma za to obowiązek świadczyć bezpłatną 5 godzinną opiekę przedszkolną.
W naszym mieście ostatnio udawało się wygospodarować ok 30mln.rocznie na inwestycje. W tym roku już wiadomo, że zabraknie wpływów w wysokości ok 14 mln, a żłobki i przedszkola z uwagi na wzrost płac nauczycieli będą kosztować o kilka milionów więcej niż dotąd. Koszty płac i narzutów to w tej branży grubo ponad 80% kosztów ogółem. Skąd wziąć pieniądze na te wydatki skoro wpływy do gminy spadły?
To jest pytanie, o to, w jakim tempie nasze miasto będzie się rozwijać.
I czy będzie się rozwijać, czy będą nowe inwestycje, czy trzeba będzie zatrzymać rozpoczęte i nie zaciągać nowych zobowiązań.
Rząd potwierdza, że pensje nauczycieli do 2011 roku się podwoją. Jak inaczej niż przez prywatyzację można ograniczyć koszty, które będą lawinowo rosły przy malejących wpływach do gminnej kasy?
W prywatnych przedszkolach i szkołach nie obowiązuje karta nauczyciela, a dniówka to 8 a nie 4 godziny dziennie.

To, że w naszym mieście już dzisiaj dostrzega się konieczność prywatyzacji przedszkoli jest naszą szansą.Zastanówmy się jak, a nie czy...

~~NIE
ff
Wysłany: 24 Paź 2009r. 19:40  
Wejdź na www.ratujmyprzedszkola.pl i podpisz protest przeciwko planom prezydenta Andrzeja Szlęzaka - prywatyzacji przedszkoli

www.ratujmyprzedszkola.pl - podaj adres dalej !

~~brak miejsc
ff
Wysłany: 24 Paź 2009r. 19:51  
Dla tego chłopca z filmu zabrakło miejsca w przedszkolu publicznym. Może jak powstaną prywatne przedszkola będą miejsca dla wszystkich dzieci?
Ale najpierw trzeba skończyć nierówną rywalizację gminy z przedsiębiorcami.
Dopóki przedszkola będą po 100zł, prywatne przedszkola nie mają szans zaistnieć i ten chłopiec nie dostanie się do przedszkola.

ff
Wysłany: 24 Paź 2009r. 20:01  
ja uważam, że aż tak bardzo ceny nie wzrosną po prywatyzacji. jest to tylko propaganda pseudo-radnych i dyrektorek, które zamiast być menedżerkami placówki popijają kawkę i biorą kasę za nic-koniec!!

Errare humanum est.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Paź 2009r. 20:32  
jakby zaczel isponsorów szukac i rekilamowac nagle to by już nei było fajnie.

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

~~Keyta
ff
Wysłany: 24 Paź 2009r. 23:10  
Można sprywatyzować, ale kilka i zobaczyć jak sobie poradzą. Połowę chociaż zostawić państwowych. Ale pan prezydent niestety chce wszystkie prywatyzować - paranoja !!

~~bingo
ff
Wysłany: 24 Paź 2009r. 23:44  
CYTAT
Gmina nie dostaje złamanego grosza z budżetu państwa na utrzymanie przedszkoli i żłobków.
Ma za to obowiązek świadczyć bezpłatną 5 godzinną opiekę przedszkolną.
W naszym mieście ostatnio udawało się wygospodarować ok 30mln.rocznie na inwestycje. W tym roku już wiadomo, że zabraknie wpływów w wysokości ok 14 mln, a żłobki i przedszkola z uwagi na wzrost płac nauczycieli będą kosztować o kilka milionów więcej niż dotąd. Koszty płac i narzutów to w tej branży grubo ponad 80% kosztów ogółem. Skąd wziąć pieniądze na te wydatki skoro wpływy do gminy spadły?
To jest pytanie, o to, w jakim tempie nasze miasto będzie się rozwijać.
I czy będzie się rozwijać, czy będą nowe inwestycje, czy trzeba będzie zatrzymać rozpoczęte i nie zaciągać nowych zobowiązań.
Rząd potwierdza, że pensje nauczycieli do 2011 roku się podwoją. Jak inaczej niż przez prywatyzację można ograniczyć koszty, które będą lawinowo rosły przy malejących wpływach do gminnej kasy?
W prywatnych przedszkolach i szkołach nie obowiązuje karta nauczyciela, a dniówka to 8 a nie 4 godziny dziennie.

To, że w naszym mieście już dzisiaj dostrzega się konieczność prywatyzacji przedszkoli jest naszą szansą.Zastanówmy się jak, a nie czy...

Żadna gmina nie dostaje pieniędzy z budżetu państwa na utrzymanie żłobków i przedszkoli i jakos w innych miastach nie ma problemu tylko w nas. Wszędzie dokładają bo zdają sobie sprawę z tego,że pełnia funkcję odciążenia finansowego swoich mieszańców.
Co do inwestycji w naszym mieście, to jakoś ich nie ostatnio nie widać. Jeżeli dla kogoś super czy hiper market to duża inwestycja to gratuluje.
Szlęzak się wypalił. Ośmioletnie rządu całkowicie wystarczą, on już nic nowego i dobrego dla Stalowej Woli jako prezydent nie wymyśli i nie zrobi.

~~rst
ff
Wysłany: 24 Paź 2009r. 23:57  
Bingo: "Wszędzie dokładają bo zdają sobie sprawę z tego,że pełnia funkcję odciążenia finansowego swoich mieszańców."

Mieszańców czy nie ,ale ile dokładają i do ilu?
W innych miastach, które nie konkurują z przedsiębiorcami koszty utrzymania jednego przedszkolaka nie są tak wysokie jak u nas!I są nawet wolne miejsca w przedszkolach, bo rodzice mogą wybierać najlepsze przedszkola.
Tylko prywatne przeszkola są szansą, aby gmina i mieszkańcy ponosili w przyszłości najniższe koszty i dostali w zamian usługę lepszej jakości.

ff
Wysłany: 25 Paź 2009r. 09:22  
No proszę a ja myślalem,że do kościola sie chodzi po to aby się modlić.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Paź 2009r. 09:36  
vinci napisał:"liczy się jedność tych ludzi, że są za nami ludzmi, mieszkańcami miasta, którzy utrzymują prezydenta".
To nie wy utrzymujcie prezydenta tylko my, wasze dzieci.
A może zamiast roszczeń czas sie zastanowić aby rzucić palenie albo nie wydawać mniej kaski na benzynę i wtedy wystarczy.... no ale po co jak NAM SIE NELEŻY CO NIE?
Panie Szlęzak jeśli sie pan wyłamie i pod naciskiem garstki
osob ( ktore i tak na pana nie oddałyby głosu) i wycofa ze swoich działań to faktycznie będzie miał pan problemy
w przyszłorocznych wyborach.

Prywatna wiadomość 

~~stachpoloniusz
ff
Wysłany: 25 Paź 2009r. 09:54  
Oto strona niepubliczego przedszkola o nazwie MIS z Rzeszowa. Nie jest to reklama tego przedszkola tylko pokazanie niedowiarkom,że prywatne wcale nie musi być drogie.
Opłaty:
Miesięczna opłata za przedszkole obejmuje:
- opiekę pedagogiczną
- udział dziecka we wszystkich organizowanych w przedszkolu zajęciach dodatkowych
(angielski, rytmika, logopeda, ćwiczenia korekcyjne)
- opiekę psychologa i pielęgniarki
- zakup wszystkich materiałów i pomocy do zajęć (m.in. materiały do prac plastycznych i zabaw; zeszyty ćwiczeń dla starszych dzieci)

Wysokość czesnego zależy od długości pobytu dziecka w przedszkolu:
6-8 godzin - 380 zł
9-11 godzin - 400 zł

Wyżywienie
Stawka żywieniowa wynosi 7 złotych dziennie i obejmuje trzy przygotowywane na miejscu posiłki (śniadanie, obiad, podwieczorek), dostosowane w razie potrzeby do indywidualnej diety dziecka.

arkom co i ile:

~~jahghgh
ff
Wysłany: 25 Paź 2009r. 10:00  
Uważam,że bardzo dobrze sie stanie jak przedszkola zostaną sprywatyzowane - może wtedy przedszkolanki zaczną szanować swoją pracę, bo jak do tej pory to znają tylko swoje prawa i cały czas się czegoś domagają - a jak będą przedszkola prywatne to nauczą się pracować - ja musiałam zatrudnić nianię bo brakło miejsc w przedszkolu dla mojego dziecka - to dlaczego z moich podatków mają być utrzymywane przedszkola?
Panie Prezydencie może Pan liczyć na moje poparcie - w końcu ktoś robi porządek w tym mieście!!!

ff
Wysłany: 25 Paź 2009r. 10:16  
I zapomialem dodać jeszcze jdno: Jeśli danej rodziny po wzroście oplat z tytułu czesnego nie będzie stać na ich poniesienie, może wystapić do MOPS o doplatę z tego tytulu. Ale obawiam sie, ze to nie tu jest problem- bo zdecydowaną wiekszosc rodzicow będzie i tak stać na poniesienie dodatkowej opłaty tylko po co jak moga placić inni.
Mieszkam obok przedszkola i widze codziennie kto i jakimi saochodsmi przywozi dzieci do pzrezkola. Nich mi nikt nie mowi,ze tych osob nie jest stać na poniesienie 200-300zł wiecej.

Prywatna wiadomość 

m87
m87
m87
ff
Wysłany: 25 Paź 2009r. 10:17  
CYTAT
Uważam,że bardzo dobrze sie stanie jak przedszkola zostaną sprywatyzowane - może wtedy przedszkolanki zaczną szanować swoją pracę, bo jak do tej pory to znają tylko swoje prawa i cały czas się czegoś domagają - a jak będą przedszkola prywatne to nauczą się pracować - ja musiałam zatrudnić nianię bo brakło miejsc w przedszkolu dla mojego dziecka - to dlaczego z moich podatków mają być utrzymywane przedszkola?
Panie Prezydencie może Pan liczyć na moje poparcie - w końcu ktoś robi porządek w tym mieście!!!

a nie pomyslalas o tym ,ze zabraklo miejsc z tego wzledu ze prezydent od lat obcina fundusze ?umiech

Prywatna wiadomość 

~~Marek
ff
Wysłany: 25 Paź 2009r. 10:21  
6-8 godzin - 380 zł
9-11 godzin - 400 zł

Wyżywienie
Stawka żywieniowa wynosi 7 złotych dziennie i obejmuje trzy przygotowywane na miejscu posiłki (śniadanie, obiad, podwieczorek), dostosowane w razie potrzeby do indywidualnej diety dziecka.

400 + 7x20 = 540 zł x2(dwójka dzieci)= 1080 zł miesięcznie

Mnie nie stać.

ff
Wysłany: 25 Paź 2009r. 10:30  
CYTAT
6-8 godzin - 380 zł
9-11 godzin - 400 zł

Wyżywienie

Mnie nie stać.

Jak w opiece wukazesz,że nie zarabiasz 1200zł i nie masz fury itp, ( po wywiadzie środowiskowym oczywiście wśród sąsiadów) to dostaniesz 500PLN (po 250PLN na dzieciaka)od MOPS-u

Prywatna wiadomość 

~~rst
ff
Wysłany: 25 Paź 2009r. 10:31  
do m87- wejdź na stronę Urzędu Miasta i przeczytaj ile wydaliśmy na przedszkola i żłobki w poprzednich latach i jak te koszty rosły.
Zobacz też ile wydajemy na opiekę społeczną. Te dane są jawne. Budżet bieżący i z lat poprzednich jest na stronie każdej gminy.
Nie uprawiaj żadnej polityki spiskowej tylko najpierw się dowiedz, a poźniej napisz jakie są twoje wnioski.
W naszej gminie jest 1700 miejsc w złobkach i przedszkolach.
Nasze miasto dopłaca do jednego miejsca w przedszkolu około 8tys. rocznie.
Ty też możesz mieć wpływ na kształt naszego budżetu poprzez wybór swoich przedstawicieli do rady gminnej.

ff
Wysłany: 25 Paź 2009r. 10:36  
CYTAT
6-8 godzin - 380 zł
9-11 godzin - 400 zł

Wyżywienie

Mnie nie stać.

A jak opieka nie da bo za dużo luksusów a ty dalej chcesz palić papieroski (30 X 10PLN +300PLN i jezdzić samochodem min 200PLN/-ac za paliwko )- to zatrudnij nianie - wyjdzie taniej.
Ale mnie nie przekonuja aby dalej dopłacać na twoje dzieciaki- bo do mich nikt nie doplaca i nie prosze o to nikogo.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Paź 2009r. 10:38  
Szanowni Państwo,
Prezydent zapowiedział, że szkoły też czeka prywatyzacja, a po szkole ostatni miejski zakład służby zdrowia ?

Ja mam wielki szacunek do rodziców, którzy w tym trudnym czasie bronią nie tylko swoich interesów, ale również interesów przyszłych rodziców, którzy dopiero za rok, dwa lub trzy lata poślą dzieci do przedszkoli czy szkół. To nie tylko sprawa tych co dziś posyłają swoje pociechy to sprawa również przyszłych rodziców, ale i dziadków, których wnuki będą szły do przedszkoli.

Ja osobiście Szlęzaka nazywam: "SZLĘZAK PRYWACIARZ".

Po pierwsze, rządzi się tak jakby to miasto Stalowa Wola było jego prywatnym folwarkiem, zapominając komu zawdzięcza swoje stanowisko.
Po drugie PRYWACIARZ dlatego, że wszystko chce zrobić prywatne. Zapominając, że jest taka ważna książka, która nazywa się KONSTYTUCJA RZECZPOSPOLITEJ POLSKIEJ.

Oczywiście są potrzebne prywatne przedszkola, ale nie na bazie obecnych jednostek. Są osoby, które chcą większej i szerszej edukacji dla swoich dzieci bo ich stać (jazda konna, basen, kilka języków obcych, szybka i bezpośrednia opieka medyczna-takie przedszkola są w Polsce i są dla bogatych) ale nasz prezydent zapomina o mieszkańcach, któzy żyją z najniższym wynagrodzeniem i co najgorsze może spotkać to, to że są też rodzice samotnie wychowujące dzieci.
Pozdrawiam
Dariusz P.

ff
Wysłany: 25 Paź 2009r. 10:43  
CYTAT
Szanowni Państwo,
Prezydent zapowiedział, że szkoły też czeka prywatyzacja, a po szkole ostatni miejski zakład służby zdrowia ?

Ja mam wielki szacunek do rodziców, którzy w tym trudnym czasie bronią nie tylko swoich interesów, ale również interesów przyszłych rodziców, którzy dopiero za rok, dwa lub trzy lata poślą dzieci do przedszkoli czy szkół. To nie tylko sprawa tych co dziś posyłają swoje pociechy to sprawa również przyszłych rodziców, ale i dziadków, których wnuki będą szły do przedszkoli.

Ja osobiście Szlęzaka nazywam: \"SZLĘZAK PRYWACIARZ\".

Po pierwsze, rządzi się tak jakby to miasto Stalowa Wola było jego prywatnym folwarkiem, zapominając komu zawdzięcza swoje stanowisko.
Po drugie PRYWACIARZ dlatego, że wszystko chce zrobić prywatne. Zapominając, że jest taka ważna książka, która nazywa się KONSTYTUCJA RZECZPOSPOLITEJ POLSKIEJ.

Oczywiście są potrzebne prywatne przedszkola, ale nie na bazie obecnych jednostek. Są osoby, które chcą większej i szerszej edukacji dla swoich dzieci bo ich stać (jazda konna, basen, kilka języków obcych, szybka i bezpośrednia opieka medyczna-takie przedszkola są w Polsce i są dla bogatych) ale nasz prezydent zapomina o mieszkańcach, któzy żyją z najniższym wynagrodzeniem i co najgorsze może spotkać to, to że są też rodzice samotnie wychowujące dzieci.
Pozdrawiam
Dariusz P.

Myśle pani/e/ DAP że pan/i/ przesadza bo póki co to z byłą szkołe publiczną nr 6 oddali za darmo kościołowi radni a nie prezydent i to teraz tam jest szkola prywatna.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Paź 2009r. 10:45  
To na wniosek prezydenta szkoła została wydzierzawiona diecezji. Tego chciał przede wszystkim p. Szlęzak. Miasto i tak w dużej części dofinansowuje dzieci tam uczące się.
Pozdrawiam

ff
Wysłany: 25 Paź 2009r. 10:54  
CYTAT
To na wniosek prezydenta szkoła została wydzierzawiona diecezji. Tego chciał przede wszystkim p. Szlęzak. Miasto i tak w dużej części dofinansowuje dzieci tam uczące się.
Pozdrawiam

No własnie dofianansowuje miasto .... a przez całe lata płaciło państwo

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Paź 2009r. 10:59  
CYTAT
CYTAT
Pozdrawiam

No własnie dofianansowuje miasto .... a przez całe lata płaciło państwo

i jezcze taka mala jedna drobnostka. Kiedyś ksiadz pieniażki dostawal z Kurii
dzisiaj ksiadz -to już nauczyciel bo katecheta. pieniazdki dostaje od państwa a MEN łacznie ze wszystkimi siadeniamiapisanymi w Karcie znauczyciela tak jak inni świeccy nauczyciele.

Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Szkoła i studia »