~~tums | |
|
|
O co mi sie rozchodzi. Mieszkam na Poniatowskiego 10 i kilka dni temu założono mi kaloryfer (dodam ze ładny biały bla bla). Powiesili mi go na linii przepływu powietrza ,z dziury w drzwiach ( na dole), tuż przy otworze wentylacyjnym . Jakoś nie czuje ciepła z niego w czasie kąpieli ani jakiejkolwiek satysfakcji z jego zawieszenia . Czy płacąc PEC mogę żądać zwrotu ogrznia powietrza z okna na dach z ktorego nie mam jak skorzystac ? Chyba że ktoś mi wytłumaczy dziłanie tego obiegu....:blee::blee:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
~~GD | |
|
|
a moze by zatkac ta dziure w drzwiach ? trudno by grzejnik wieszac w zaleznosci jakie kto ma dziry w drzwiach.
A tak wogole - to przedtem jaki grzejnik mialas ? grzal ? BTW: w lazienca bardzo praktyczna jest "drabinka" |
|
|
~~mieszkaniec 1 | |
|
|
a moze by zatkac ta dziure w drzwiach ? trudno by grzejnik wieszac w zaleznosci jakie kto ma dziry w drzwiach.
Nie można tak robić !!!.Chyba że chcesz się przenieść w szybciej na tamten świat, przy pierwszej kontroli każą odetkać "dziurę w drzwiach" (i słusznie). |
|
|
~~ | |
|
|
A czy masz podzielniki?Jeżeli tak to nic nie wygrasz!
|
|
|
~~GD | |
|
|
CYTAT Nie można tak robić !!!.Chyba że chcesz się przenieść w szybciej na tamten świat, przy pierwszej kontroli każą odetkać "dziurę w drzwiach" (i słusznie). trzeba odroznic dziure - od wentylacji, od wymiany powietrza. Stosuje sie nawiewniki, rozszczelnia stolarke, sotsujac mikro wentylacje - ale to nie sa dziury i nie dmucha nimi tak ze az wyciaga cale cieplo z grzejnika. |
|
|
~~ | |
|
|
CYTAT Nie można tak robić !!!.Chyba że chcesz się przenieść w szybciej na tamten świat, przy pierwszej kontroli każą odetkać "dziurę w drzwiach" (i słusznie). trzeba odroznic dziure - od wentylacji, od wymiany powietrza. Stosuje sie nawiewniki, rozszczelnia stolarke, sotsujac mikro wentylacje - ale to nie sa dziury i nie dmucha nimi tak ze az wyciaga cale cieplo z grzejnika. Gość wyraźnie pisze "dziura w drzwiach" - chodzi więc o dziurę (dziury, otwory jak zwał tak zwał) w dolnej części drzwi łazienki - których w żadnym razie nie należy "zatykać" i nie ma co udziwniać sprawy bo żadne inne systemy wentylacji w opisanej sytuacji nie występują. pozdrawiam |
|
|
~~GD | |
|
|
napisal dziura - i ja bezwzglednie nalezy uszczelnic. To sa drzwi - a nie sito.
Wymiane powietrza ma zapewnic kratka wentylacyjna (w drzwiach)/lub tuleje - a nie dziury bo ktos sobie podcial drzwi o 6cm za dużo. Aczkolwiek trzeba tez sprwdzic sprawnosc wentylacji grawitacyjnej(mechanicznej?) - może ma zaduży ciag ? może za mały ? |
|
|
~~GD | |
|
|
Trzeba zrobic konkretne pomiary.
|
|
|
~~ | |
|
|
Napisał "z dziury w drzwiach na dole" więc chodzi o otwory wentylacyjne w drzwiach łazienki jak nic.
|
|
|
~~GD | |
|
|
dla mnie dziura w drzwiach nadole - to za bardzo "podciete" drzwi ...
|
|
|
~~ | |
|
|
Przede wszystkim nie zatykaj otworu wentylacyjnego ani w drzwiach łazienki ani w ścianie!W łazience musi być wymiana powietrza do prawidłowego spalania gazu w termie.A tak w ogóle to trzeba było zapytać tych co montowali Ci ten grzejnik,pewnie mieli jakąś wiedzę na ten temat...Pozdrowienia!
|
|
|
~~GD | |
|
|
- a skad zalozenie ze ma terme ?
|
|
|
~~tums | |
|
|
Nigdy mi nie przyszło do głowy zatykanie otworu wentylacyjnego czy to w drzwiach czy w ścianie.
Z reszta ciepło czy zimno mam gdzie skarpetki suszyć |
|
|
~~ | |
|
|
- a skad zalozenie ze ma terme ?
Bo w tym bloku są termy a nie ciepła woda z pec-u |
|
|
~~tums | |
|
|
... jedno wiem , że jak sie zacznie ( bo tak napewno bedzie) okres podwyżek za PEC lub powiększy się składka na fundusz remontowy ( jedno z dwojga) wykręce wszystkie kaloryferopodobne urządzenia i zacznę się ogrzewać farelką(ami). Może w końcu uda mi się przeciążyć instalacje elektryczną która i tak powinna najpierw być wymieniona. W końcu te bloki maja ponad 30 lat .. instalacja aluminiowa , ble.
KOńcze bo pewnie przynudzam |
|
|