~~klik | |
|
|
CYTAT CYTAT Pan Verba nie dosłyszał ( a może raczej nie zrozumiał )KUL ma się rozbudować o 3 segmenty z własnych środków ale nie w Parku Miejskim tylko wzdłuż ulicy Kwiatkowskiego od Ofiar Katynia za obecnie już istniejącym dużym parkingiem. Za tym parkingiem KUL będzie już teraz realizował nowe segmenty - ale mają możliwość pozyskania nowych środków dlatego chcą iść dalej w stronę wodexu i bardzo dobrze nie się uczelnie w Stalowej Woli rozwijają nie ma więc mowy o parku miejskim Panie Verba zachęcam do uważniejszego słuchania - oczywiście ze zrozumieniem To ciekawe dlaczego zostaly wyciete drzewa wiosna bezposrednio przy auli Kul w Jordanie?Najciekawsze ze wycinanao je w terminie legow ptakow co jest prawnie zabronione. Ale moze nowy wydzial Inzyneria Srodowiska ma calkiem odmienne zdanie co do ochrony naszego naturalnego srodowiska.W Jordanowskim na 100% beda budowac przy okazji moze za pieniazki publiczne zbudowac sie Czarnym uda i nowy kosciol w tym miejscu.W sumie park jest duzy a dzieci coraz mniej. Popieram powstanie nowego wydzialu i Kosciola.Niech sie Kul rozbudowuje moze mieszkancy Stalowej w koncu zmadrzeja. |
|
|
|
|
|
|
|
|
~~dmd | |
|
|
Na szczescie w tym panstwie jeszcze traktuje sie lepiej ludzi niz ptaki.
|
|
|
~~dmd2 | |
|
|
A inzynieria srodowiska to nie ochrona srodowiska, jak nie masz pojecia to sie nie wypowiadaj, bo pozniej 10 podobnych madrych powtarzqa na forum ze beda ekologow ksztalcic...
|
|
|
|
|
|
"Niech się Kul rozbudowuje może mieszkańcy Stalowej w końcu zmądrzeją".Ciekawe czy po tym "zmądrzeniu" dostaną pracę.Ja osobiście jestem za budową zakładów pracyi pomocy naszego państwa tym i innym (oczywiście polskim przedsiębiorstwom)a nie uczelni.Wszyscy się wyuczą na inżynierów,magistrów a powiedźcie kto będzie pracował fizycznie choćby przy naprawach i budowie nowych dróg lub autostrad,kto przyjdzie naprawić instalacje wodną czy elektryczną?Większość studentów po zakończonych studiach,za które płacimy w podatkach wyjeżdża za granicę i tyle mamy wielkie nic bo pracują na rzecz innego kraju.Polska jest kombinatem kształcącym obywateli i nie odbiera wkładu jaki włożyła w wykształcenie poszczególnego studenta.
Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo, zgodnie z art. 54 Konstytucji RP |
|
~~Fafik | |
|
|
Adam, myślisz, że każdy w tym kraju jest w stanie skończyć studia, więc zabraknie rąk do pracy? Zapewniam, że nie. Jest wielu nieuków, którzy ledwo w gimnazjum sobie radzą, więc ludzi do pracy takiej jak np. budowa dróg nie powinno zabraknąć. A budowanie zakładów pracy już przerabialiśmy, zakłady pracy budowaliśmy przez ponad 40 lat...
|
|
|
|
|
|
Fafik przerabialiśmy również przed kryzysem likwidacje zawodówek,a co za tym idzie brak wykwalifikowanej kadry zawodowej.Nie przekonałeś mnie tym,że są nieuki co nie mogą skończyć gimnazjum.Ciężkie pieniądze idą na uczelnie,z których tak naprawdę Polska nic nie ma.Po studiach większość młodych nie weźmie się w kraju za fizyczną pracę bo "nie po to się uczyłem"ale za granicami nawet ulice będzie zamiatał.Stalowa Wola miała być i była okręgiem przemysłowym,a w tej chwili jest okręgiem uczelnianym niestety,z którego nie da się utrzymać ani obywatel ani miasto.
Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo, zgodnie z art. 54 Konstytucji RP |
|
~~@@@ | |
|
|
Absolwenci Kul w Stalowej to niestety nic nie wnosza dla miasta.80%to studenci zamiejscowi,po studiach wyjezdzaja z Stalowej.Nieliczni z takim poziomem studiow to moga moze w Zus-ie pracowac.Zreszta jaki jest wymierny postep Stalowej zwiazany z uczelnia Kul a mija juz chyba 20 lat od jej powstania?
|
|
|
~~amichnik | |
|
|
niestety, wszelkiego rodzaju marketingi i zarządzania nie przysporzą miejsc pracy. głowny ciężar kształcenia powinien być ulokowany w szkołach technicznych: od zawodówek po politechniki. problem jest w tym, że również dla absolwentów tych szkół też nie ma pracy. przemysł został bowiem zlikwidowany.
|
|
|
~~klik | |
|
|
CYTAT A inzynieria srodowiska to nie ochrona srodowiska, jak nie masz pojecia to sie nie wypowiadaj, bo pozniej 10 podobnych madrych powtarzqa na forum ze beda ekologow ksztalcic... Ty sie niedouczony studencie zastanow zanim cos napiszesz. Z Wikipedii Skocz do: nawigacji, szukaj Inżynieria środowiska to jedna z dyscyplin nauk technicznych, obejmująca swym zakresem przedsięwzięcia inżynierskie dążące do zachowania środowiska przyrodniczego w stanie równowagi oraz zachowania jego możliwości do samoregeneracji i samooczyszczania a w przypadku dewastacji środowiska (np. w wyniku katastrof, zbyt intensywnej działalności gospodarczej, awarii) zmierzające do przywrócenia tej równowagi. Inżynieria środowiska zajmuje się takimi działaniami człowieka w środowisku jak budownictwo, rolnictwo, przemysł. Swoim zakresem obejmuje tak różne zagadnienia i kierunki badań, jak unieszkodliwianie ścieków i odpadów , melioracje, zaopatrzenie w wodę, ogrzewnictwo i klimatyzację, ochrona powietrza, monitoring i ochrona środowiska (inżynieria ekologiczna), gazownictwo, chłodnictwo, energetyka. Źródło „http://pl.wikipedia.org/wiki/In%C5%BCynieria_%C5%9Brodowiska” |
|
|
~~tuor | |
|
|
Pewnie dopiero zaczal studiowac i nie ma najmiejszego pojecia na jakim kierunku sie uczy.Mysle ze tacy sa nieliczni na uczelni Kul a jesli sie myle to wyrazy wspolczucia dla studentow tej slawetnej uczelni.
|
|
|
~~anx | |
|
|
a ja jestem za budowa nowych uczelni.
|
|
|
|
|
|
Do anx:Pewnie uczelnie Cię wykarmią i zapewnią byt w Stalowej Woli.Życzę Ci powodzenia.
|
~~sen | |
|
|
[/cytat]
To ciekawe dlaczego zostaly wyciete drzewa wiosna bezposrednio przy auli Kul w Jordanie?Najciekawsze ze wycinanao je w terminie legow ptakow co jest prawnie zabronione. Ale moze nowy wydzial Inzyneria Srodowiska ma calkiem odmienne zdanie co do ochrony naszego naturalnego srodowiska.W Jordanowskim na 100% beda budowac przy okazji moze za pieniazki publiczne zbudowac sie Czarnym uda i nowy kosciol w tym miejscu.W sumie park jest duzy a dzieci coraz mniej.[/cytat] Zgadzam sie z toba w 100%.Od miesiaca juz trwaja roboty ziemne w tym miejscu.Jak nie kochac naszego Prezydenta ktory tak szczodra reka oddal czesc parrku Jordanowskiego pod takbezsensowna inwestycje. |
|
|
|
|
|
CYTAT Absolwenci Kul w Stalowej to niestety nic nie wnosza dla miasta.80%to studenci zamiejscowi,po studiach wyjezdzaja z Stalowej.Nieliczni z takim poziomem studiow to moga moze w Zus-ie pracowac.Zreszta jaki jest wymierny postep Stalowej zwiazany z uczelnia Kul a mija juz chyba 20 lat od jej powstania? Z tym że sporo studentów jest z poza St. Woli to pradwa i że nie wiele wnosi ta uczelnia do naszego miasta. Co do poziomu nauczania to może powiesz coś więcej. Ja nie studiowałem na KUL'u, ale tak łatwo bym nikogo nie osądzał. Po za tym dużo od studenta zależy czy chce się uczyć i chce wynieść jakąś wiedzę czy tylko przebalować 5 lat... "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
CYTAT a ja jestem za budowa nowych uczelni. Ja też jestem za ale ze środków MEN albo unijnych, a nie kosztem parku miejskiego. Chodzi mi o tereny. Już jest ogrodzenie i trwa jakaś budowa. Tak że sporej części parku już nie ma...... "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
~~ryk | |
|
|
3 razy nie dla nowego kosciola w Parku Jordanowskim.
|
|
|
~~Monika | |
|
|
CYTAT CYTAT Absolwenci Kul w Stalowej to niestety nic nie wnosza dla miasta.80%to studenci zamiejscowi,po studiach wyjezdzaja z Stalowej.Nieliczni z takim poziomem studiow to moga moze w Zus-ie pracowac.Zreszta jaki jest wymierny postep Stalowej zwiazany z uczelnia Kul a mija juz chyba 20 lat od jej powstania? Z tym że sporo studentów jest z poza St. Woli to pradwa i że nie wiele wnosi ta uczelnia do naszego miasta. Co do poziomu nauczania to może powiesz coś więcej. Ja nie studiowałem na KUL\'u, ale tak łatwo bym nikogo nie osądzał. Po za tym dużo od studenta zależy czy chce się uczyć i chce wynieść jakąś wiedzę czy tylko przebalować 5 lat... Po cholerę te uczelnie ) i tak najlepsi stąd wyjeżdzają studiować do prawdziwych ośrodków akademickich... a nawet ci słabsi nie maja perspektyw ani na pracę ani na założenie rodziny, bo mamusie lub tasusiowie (swieżo po studiach) będą siedzieć w domu i wychowywac "bachory" do których juz prezydent nie chce dopłacać HA HAHAHA HAa .Ciekawe po którym z tych WSPANIAŁYCH kierunków zarobi sie na przedszkole wg Szlezaka ??? |
|
|
~~Monika | |
|
|
CYTAT A inzynieria srodowiska to nie ochrona srodowiska, jak nie masz pojecia to sie nie wypowiadaj, bo pozniej 10 podobnych madrych powtarzqa na forum ze beda ekologow ksztalcic... Dla mnie jako inzyniera, to śmiech na sali!!!! takie studia techniczne na uczelni humanistycznej śmiech na sali!!!!!! i kpina z inzynierów. |
|
|
~~zaq | |
|
|
A ja znam wielu studentow kulu ktorzy zostali w Stalowej, w tym tacu ktorzy zalozyli swoje firmy, zatrudniaja teraz ludzi. Trzeba dac tym ludziom mozliwosci i szanse a miasto na tym bardzo zyska.
|
|
|
~~Marcin | |
|
|
Tylko idiota i totalny ignorant nie mający pojęcia o swojej niewiedzy dot. rozwoju miast moze uwazac ze budowa uczelni to cos zlego. Może właśnie trzeba młodych świerzych ludzi żeby zastąpili ten intelektualny beton. Tylko dać im na przedszkola, dofinansować mieszkania i jadłodajnie i by się cieszyli że się dobrze żyje w mieście bez pracy, firm i młodych ludzi.
|
|
|
~~Marcin | |
|
|
CYTAT Tylko idiota i totalny ignorant nie mający pojęcia o swojej niewiedzy dot. rozwoju miast moze uwazac ze budowa uczelni to cos zlego. Może właśnie trzeba młodych świerzych ludzi żeby zastąpili ten intelektualny beton. Tylko dać im na przedszkola, dofinansować mieszkania i jadłodajnie i by się cieszyli że się dobrze żyje w mieście bez pracy, firm i młodych ludzi. Dodam tylko że najnowocześniejsze miasta zyją studentami. stąd jest tam małe bezrobocie, bo jest masa ludzi wykształconych, bo masa młodych ludzi tam przyjeżdza ... wszyscy są nastawieni na działanie. Jeszcze z 10 lat a nie poznacie tego miasta. Studia to nie przedszkola które mają przechować dzieci jak rodzice są w domu. Studia to czynnik wzmacniający potencjał miasta. Wśród ludzi związanych z inwestycjami i rozwojem można usłyszeć że najgorzej wyjdą miasta które za środki unijne (Porgram operacyjny rozwoj polski wschodniej 2009-2013) robią sobie same drogi, ścieżki rowerowe, parki czy chodniki. Rozwój nauki, szkolnictwa wyższego jest według specjalistów najlepszym wyborem. I Stalowa poszła maksymalnie tą drogą. |
|
|
~~reyf | |
|
|
CYTAT [cytat] Rozwój nauki, szkolnictwa wyższego jest według specjalistów najlepszym wyborem. I Stalowa poszła maksymalnie tą drogą. masz racje.ALE dzieki takiej beznadziejnej uczelni jak filia Kul w Stalowej raczej drugiej Doliny Krzemowej nie zrobimy. |
|
|
~~daniel2009 | |
|
|
hmm domniemam iz kul jest tak samo beznadziejna uczelnia jak uj czy jakas inna polska pseudouczelnia. Do stworzenia doliny krzemowej potrzeba : 1) rozwoju uczelni < w polsce brak> , 2 ) wybitnych specjalistow , 3) innowacyjnej gospodarki ; 4 ) prestizowych uczelni < nie ma w polsce zadnej >
|
|
|
~~daniel2009 | |
|
|
hmm domniemam iz kul jest tak samo beznadziejna uczelnia jak uj czy jakas inna polska pseudouczelnia. Do stworzenia doliny krzemowej potrzeba : 1) rozwoju uczelni < w polsce brak> , 2 ) wybitnych specjalistow , 3) innowacyjnej gospodarki ; 4 ) prestizowych uczelni < nie ma w polsce zadnej >
|
|
|
~~Marcin | |
|
|
I dalej w koło macieju, zrzędzenie i narzekanie. A kto powiedział że mamy być doliną krzemową? Z Twoichpdzi wynika że lepiej rzucić to wszystko i nie rozwijać szkolnictwa wyższego, bo nie będziemy doliną krzemową. W Polsce nie udało się zrobić doliny krzemowaej ani w Warszawie, ani we Wrocławiu czy Krakowie, mimo iż mają bardzo dobre uczelnie. Nikt ni twierdzi że mamy być centrum świata, wystarczy że nie damy się zmarginalizowac i będziemy się trzymać jako najwazniejszy osrodek w poludniowo-wschodniej Polsce po Lublinie i Rzeszowie.
Co do wyjeżdżania, to właśnie miasta studenckie zatrzymują najwięcej osób. Popatrz na choćby Nowy Sącz. Nie mają jakichś super uczelni, ale mają ponad 10 tys studentów przy takiej wielkości miasta jak Stalowa ... i mieszkańców nie ubywa. A wcale nie jest to jakieś mega-wypasione miejsce. I jest bliżej Krakowa, a jakoś wytrzymuje konkurencje. Ludzie idą na studia, poznają ludzi, powstają przyjaźnie, miłości, chodzą w danym miejscu do sklepów, barów, zaczynają dorabiać w takim mieście, później znacznie więcej ich łączy zmiejscem gdzi spędzili pierwsze 5 lat swojego życia niż miejscem z którego pochodza. Napewno część wyjedzie, ale znacznei więcej zostanie. Jeśli mielibyśmy 15 tys studenów, co roku kończyłoby studia 3 tys osób. Niech co szósty zostanie i już w stalowej nie będzie ubywać mieszkańców.Niech co 10 otworzy jakąś firemke, co setny zatrzudni więcej nież trzy osoby. Powtarzam. Rozwój szkolnictwa wyższego to najlepsza droga jaką w dzisiejszych czasach może pójść miasto. Jak dodatkowo wykorzysta potencjał ściągając inwestorów, czy pomagając studentom w rozpoczynaniu działalności (choćby budowany inkubator), to za 10 lat zmieni sie na plus nie do poznania. |
|
|