NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Szkoła i studia »
« 1 2 3 »
Po spotkaniu w Balladzie,
~~zenek
ff
Wysłany: 26 Lis 2009r. 21:20  
rst
tylko mącisz,
trzeba bylo zapakowac tylek w troki i pojsc posluchac
o wszystkim byla mowa

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 26 Lis 2009r. 21:20  

~~precz z Dyzmą
ff
Wysłany: 26 Lis 2009r. 21:21  
rst jakby Ci radni mieli pomysł co zrobić to dawno problemuby nie było a tak ignoranctwo doprowadza do sytuacji krytycznych i są na tyle jeszcze bezczelni że przychodzą na takie spotkania

~~ciekawski
ff
Wysłany: 26 Lis 2009r. 21:22  
kurde, a jak w robocie bylem?

niech ktos zreferuje

wchodząc na temat pt "po spotkaniu w balladzie" liczyłem na jakies wieści a tu nic

~~precz z Dyzmą
ff
Wysłany: 26 Lis 2009r. 21:23  
hehe a córka Janikowej ma w warszawce trzy przedszkola prywatne więc skoro jest tak przeciwko to niech ją wydziedziczyumiech

~~Monika
ff
Wysłany: 26 Lis 2009r. 21:23  
CYTAT
wernyhora jakaś czy co, ja uważam, że jakby dał tyle co daje na utrzymanie jednego dziecka to prywatnie byłyby lepsze, a tak to byłem dziś po dzieci w przedszkolu panie siedzą a robotę z dziećmi robią pomocnice, bo panie spiskują, ech dziadostwo i tyle

I ty DUPKU masz dzieciw przedszkolu!!! Widzisz pracę jaką te kobiety wykonują dla twojego zapchlonego i zasmarkanego gówniarza i jeszcze masz czelność je atakować!!!!!

Ujawnij się i spójrz mi innym kobietom w oczy!

~~precz z Dyzmą
ff
Wysłany: 26 Lis 2009r. 21:25  
CYTAT
CYTAT
wernyhora jakaś czy co, ja uważam, że jakby dał tyle co daje na utrzymanie jednego dziecka to prywatnie byłyby lepsze, a tak to byłem dziś po dzieci w przedszkolu panie siedzą a robotę z dziećmi robią pomocnice, bo panie spiskują, ech dziadostwo i tyle

I ty DUPKU masz dzieciw przedszkolu!!! Widzisz pracę jaką te kobiety wykonują dla twojego zapchlonego i zasmarkanego gówniarza i jeszcze masz czelność je atakować!!!!!

Ujawnij się i spójrz mi innym kobietom w oczy!

umyj się kulturalna i inteligentna istoto jak się chcesz do mnie odzywać

~~Monika
ff
Wysłany: 26 Lis 2009r. 21:29  
CYTAT
CYTAT
ja mam trójkę dzieci i nikt z mojej rodziny was buraki pisowskie popierał nie będzie...

i ja też - przedszkolanki straszą rodziców,że to bedzie koniec świata, a dlaczego tak robią? bo czują, że stracą pracę i tylko o to im chodzi, podwyżki będą tak czy siak, ale dlaczego my rodzice jestesmy w to wmanipulowani, w tą walkę? niech powiedzą,o co im chodzi, a nie posługują sie naszymi głowami i naszymi dziećmi!

A tak poza tym, to ja też mam 2 dzieci w przedszkolu i jestem za prywatyzacją, bo wiele mozna wtedy zrobić w kierunku obniżenia kosztów -przede wszystkim zmniejszyć ilość etatów administracyjnych, np. na wszystkie przedszkola może być jeden dyrektor, jeden manager, jedna księgowa, no, może dwie, jedna kadrowa...w końcu w wielu duzych firmach tak jest i jakoś sobie radzą - poza tym zaopatrzenie jest łatwiejsze na większą ilość można robić przetargi- walczyc o upusty - jasne jest, że im więcej tym taniej!
I może się w końcu okazać, że wcale nie będzie tak drogo.
Ale pomyślcie, że tu nie chodzi wcale o dzieci albo rodziców!
Tu chodzi o ciepłe posadki przedszkolanek, dyrektorek i całej leniwej administracji, która nie wie, co znaczy efektywna praca!

Ja jestem za!

A czy ty wiesz ile jest tej administracji!!! tatusiu???? guzik wiesz, bo nie ma żadnej kadrowej.
Zresztą dyrektorki nie widzą problemu w redukcji np. dozorców czy kucharek, ale one MUSZĄ zwolnić nauczycielki, bo prezydent tak kazał!!
Poza tym, czy ty zdajesz sobie sprawę co ty opowiadasz??? Zainteresuj się trochę instytucją gdzie przebywają twoje dzieci.
A najlepiej zabierz je z tego beznadziejnego drogiego przedszkola i zapisz do wspaniałego taniego bąbelkowa!!!
Albo do Niska...

~~zocha
ff
Wysłany: 26 Lis 2009r. 21:30  
ciekawski,
wyluzuj, trudno w kilku slowach opisac, ale byly 4 telewizje, i wszystkie lokalne gazety i radio, to sie wkrotce dowiesz w szczegołach.
Ogolnie, to radni (no promują się i grzeją w reflektorach nie da sie ukryc) obeicali ze nikt niczego zamykac nie bedzie, ze zadnych oddzialów sie nie zamknie, nikt nie wyrzuci dzieci z przedszkoli, że znależli gdzies tam i przekierują odpowiednia sume na przedszkola, żeby nie zabrakło. Sagatowska mówila żeby referendum robic do konca grudnia bo potem jest juz prezio chroniony rawem przedwyborczym.
Cisek przynudzal lekko jak za dawnych czarno-bialych czasów, ale tlumaczyl jakie kompetencje ma rada a jakie prezio, i ze zazwyczja prezio olewa sikiem prostym to co ustanawia rada, bo on sobie sterem żeglarzem okrętem, więc w zwiazku z tym że jest nieprzewidywalny to lepiej WYRWAC CHWASTA

~~ciekawski
ff
Wysłany: 26 Lis 2009r. 21:32  
dzięki Zocha umiech

~~tatuś
ff
Wysłany: 26 Lis 2009r. 21:41  
CYTAT
Zresztą dyrektorki nie widzą problemu w redukcji np. dozorców czy kucharek, [cytat] no, to jest akurat oczywiste

[cytat]ale one MUSZĄ zwolnić nauczycielki, bo prezydent tak kazał!![cytat] może on jednak ma więcej rozumu ?

[cytat] Poza tym, czy ty zdajesz sobie sprawę co ty opowiadasz??? Zainteresuj się trochę instytucją gdzie przebywają twoje dzieci.
A najlepiej zabierz je z tego beznadziejnego drogiego przedszkola i zapisz do wspaniałego taniego bąbelkowa!!!
Albo do Niska...

Nie rozumiem...

A tak nawiasem mówiąc, to babelkowo nie ma m iejsc, w Nisku też - więc niestety nie wiem

~~tatuś
ff
Wysłany: 26 Lis 2009r. 21:45  
Moniko, ciekawe, kogo bardziej martwi, że pracę straci kilka nauczycielek?

Was, czy rodziców?

A może to własnie na ciebie padło, co? i trzęsiesz tyłkiem, bo grunt ci sie pali pod nogami?

~~precz z Dyzmą
ff
Wysłany: 26 Lis 2009r. 21:49  
"...dla twojego zapchlonego i zasmarkanego gówniarza i jeszcze masz czelność je atakować!!!!!"

pewnie tak i ma ciekawe jak na przedszkolankę podejście do dzieci...umiech

ff
Wysłany: 26 Lis 2009r. 22:29  
CYTAT
\"...dla twojego zapchlonego i zasmarkanego gówniarza i jeszcze masz czelność je atakować!!!!!\"

pewnie tak i ma ciekawe jak na przedszkolankę podejście do dzieci...umiech

Kpisz sobie??? z całą pewnością nie jestem żadną przedszkolanką, ani intendentką, ani dyrektorką. Nawet nie jestem urzędniczką, a juz z cała pewnością nie jestem "odbiorcą" zasilków i zapomóg. Jestem po prostu obserwującą matką, mam dziecko w przedszkolu (trzecie juz zresztą).

Mam wolny zawód, zarabiam całkiem sporo i stać mnie na prywatne przedszkole, nawet dla dwójki dzieci!!!! Ale na poziomie co najmniej takim jak obecne miejskie przedszkola publiczne. Nie wyobrażam sobie bulić taką kasę( 480zł) za to pożal się boże bąbelkowo!!! Poza tym styl w jakim nasz prezydent prowadzi te, nazwijmy je negocjacje i rozmowy w sprawie przedszkoli, jego podejście, ignorancję, lekceważenie, chamstwo poprostu mnie wk...wia na maksa.
Jeżeli się czegoś boję to tylko dewastacji czegoś na co pracowały pokolenia i co DOBRZE FUNKCJONUJE!!!!

Ja (w przeciwieństwie do ciebie) posiadam coś co się nazywa EMPATIĄ, i potrafię zrozumieć innych i mechanizmy (wypracowane przez lata) pracy nad dziećmi przedszkolach... bo -po pierwsze -jestem kochającą matką, której zależy na przedszkolu dla dziecka a nie przechowalni a - po drugie - obserwuję pracę przedszkolanek i naprawdę potrafię docenic to co robiły i robia dla moich dzieci. I widzę jak dzieci uwielbiają chodzić do przedszkola.

Ale najczęściej tatusiów "to wali" co dziecko robi cały dzień, ważne by bylo TANIO, CICHO i z oczu, ale uwierz mi nie będzie ani tanio, ani lepiej...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Lis 2009r. 22:38  
CYTAT
Moniko, ciekawe, kogo bardziej martwi, że pracę straci kilka nauczycielek?

Was, czy rodziców?

A może to własnie na ciebie padło, co? i trzęsiesz tyłkiem, bo grunt ci sie pali pod nogami?

"Was, czy rodziców?" co masz na myśli??? Bo ja jestem rodzicem właśnie i mnie martwi, że moje dziecko będzie bez wystarczającej opieki!!!
Ja za żadne skarby nie chciałabym opiekować się przez te 5-8 godzin dziennie dziećmi, zwłaszcza cudzymi, a juz zwłaszcza mających takich zrąbanych tatusiów...
Nigdy o tym nie marzyłam i dziękuję bogu, że nie musze sie użerać z takimi jak ty: czy w przedszkolu czy w urzędzie.
Na szczęście nic na mnie nie "padło" i zapewniam cię, że przez najbliższe 30 lat będę miała pracę, prędzej ty zatrzęsiesz gaciami ze starości.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Lis 2009r. 22:38  
Jeśli prywatyzacja polegała by na tym że urząd miasta nie dokłada się do przedszkola wogóle, to ok niech prezydent sobie prywatyzuje,
ale do prywatnych przedszkoli urząd miasta musi dołożyc 75% wydatków- więc jakie są to oszczędności.
My jako rodzice nie protestujemy przeciwko podwyżkom, liczymy się z tym że muszą byc, ale niech one będą w granicy rozsądku ok 140-160 zł, a nie tak jak chciał zrobic prezydent 285zł.
Myślę że z każdej sytuacji jest jakieś rozwiązanie, ale aby problem rozwiązac trzeba rozmawiac z tym co tę wojnę rozpętał, a nie jak zwykle chowa głowę w piasek i na żadne zebranie się nie zjawia....

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Lis 2009r. 22:42  
CYTAT
Ludzie wy nie widzicie tego, że ci radni lecą do kamer jak muchy do lepy, ok, bronią przedszkolaków i chwała im za to ! bo nie można dopuścić do bezprawia prezydenta, ale oni też was wykorzystują!!

a Rogowski, chce pokazać jak ten problem dla niego jest ważny

Tu się zgadzam, że robią sobie kampanię wyborczą, a nas rodziców szlag trafia... lepiej by było gdyby sie trochę mniej angażowali... jak widać prezydent od razu tak to odebrał i sie "okopał"...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Lis 2009r. 23:32  
Wreszcie wiemy o co w tym burdelu z przedszkolami chodzigood
Bezradni radni pod płaszczykiem dbania o dzieci ,bo dziecko jest takie niewinne bezbronne chcą uciąć łeb Prezydentowi Szlęzakowi a muszą się śpieszyć bo tylko 2 miesiące im został.Podłe jest to w jaki sposób nasi niby radni to robią. Wiecie jak się mówi na ludzi co wykorzystują dzieci.zarumienionyplacze

cytat z sierotkimarysi

Wydaje się że samorzutnie powstał właśnie komitet odwołujący prezydenta z zajmowanego stanowiska - jako osoby NIEPRZEWIDYWALNEJ, AROGANCKIEJ, ŁAMIĄCEJ OBOWIĄZUJĄCE PRAWO I OGÓLNIE SZKODLIWEJ SPOŁECZNIE. Ale jak mówiła radna Sagatowska, trzeba się spieszyc bo za 2 miesiące będzie tyran nietykalny.

POSIADANIE WŁASNEGO ZDANIA NIE JEST ŻADNYM PRZESTĘPSTWEM.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Lis 2009r. 10:01  
Zmieniono godzine programu w TVN 24
PIATEK, 27.11.2009
godz. 17:10 Prosto z Polski
Program poświęcony sprawom i problemom, którymi Polacy żyją na co dzień.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Lis 2009r. 12:36  
Do Precz z Dyzmą.
Bąbelkowo jednak jest przedszkolem (minus dla ciebie za niewiedę).
I nie wypowiadaj się leszczu ma tematy o których nie masz pojęcia, byłeś w bąbelkowie że osądzasz, odpowiem za ciebie nie no to siedź na dupie i se w simsy pograj.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 27 Lis 2009r. 14:21  
CYTAT
Nie tylko przedszkolaki poprą, ale samych pobierających świadczenia rodzinne, gdzie zmusił do kart jest 3500 ludzi + ich rodziny to już 7 tysięcy. Oprócz tego wszyscy prawdziwi katolicy powinni podpisać - sprawa krzyża. Referendum mamy wygrane umiech

Z tym krzyżem to uważaj. Bo jak połączysz te dwie sprawy to się okaże że prezydent wygra...

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Lis 2009r. 09:13  
Ci którzy nie byli na spotkaniu mogą sie wypowiadac , że Radni zrobili to pod publikę.
Nie bylo Was nie wiecie więc bzdur nie mowcie.
Zreszta bylo powiedziane na tym zebraniu , ze po tym spotkaniu odezwa sie "głosy" ze bylo to zrobione dla kampania i dla tego aby Radni sie mogli pokazac.
Zreszta myslcie sobie co chcecie.
Nie znacie doglebnie tamatu więc nie krytykujcie a jezeli ktos chce prywatbne przedszkoola..prosze bardzo : wynajmijcie sobie budynki , wezcie sobie dotacje i stwórzcie zdrowa konkurencje.
Huta Nasz juz sprezdana teraz wszystkie przedszkola juz niedlugo szpital.
Nie no po co Nam to wszystko dajmy to w jakieś prywatne rece dl ktorych nie liczy sie czlowiek ani dobro ludzkie tylko kasa i zysk.
Niestety na edukacji i na zdrowi u sie nie powinno zarabiac.
Jak chcvecie budujcie sobie prywatne szkoly szpitale przedszkola ale zostawcie tez cos dla "lyudzi".
Pana Prezydenta oślepiła mamona. Jestem pewna , że przed zakonczeniem kadencji poprzez prywatyzacje przedszkoli obłowi się i to nieźle.
Wiadomo w jaki sposób. Was mieszkancow za przeproszeniem ma daleko z tyłu. Nie chce Go potepiac bo to tez jest człowiek ale troche za bardzo rozbestwila Go to władza

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Lis 2009r. 09:55  
Kochani!
Aby wszyscy mogli zrozumieć obie strony sporu należałoby zadbac o rzetelna informację i to u źródła - przedstawić projekt prezydenta, ze szczegółami i projekt drugiej strony - jesli taki w ogóle istnieje.
Wtedy , po przeanalizowaniu , kazdy bedzie mógł mieć własne zdanie.
A teraz jest tak, że szeroka opinia zna tylko okrzyki i skargi, a konkretów mało.
Może ktoś z zainteresowanych w sporze zajmie się rzetelnym przedstawieniem sprawy dla tych, którzy nie mają akurat dzieci w przedszkolu lub zbyt mało czasu na szukanie informacji źródłowych lub chodzenie na zebrania-spotkania-debaty.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Lis 2009r. 11:39  
CYTAT DNIA:
"Nie widzę powodów, żeby przedszkola żyły sobie jak pączek w maśle w momencie, kiedy wszyscy muszą zaciskać pasa".
Andrzej Szlęzak, prezydent Stalowej
Wypowiedź Pana Prezydenta już po spotkaniu w Balladzie.
Niewiem jak można doprowadzać do tego aby oszczędzać na najmłodszych dzieciach.
Każdy rodzic i człowiek przy zdrowych zmysłach dba głownie o dobro dzieci.
Sam nie zje a odda dziecku. Powinien Prezydent być zadowolony , że w Przedszkolach tak sie dba o dzieci.
Ja zaciskając sama pasa napewno nie dam tego odczuć memu dziecku.
Dziecko jest najważniejsze i nigdy nie wolno oszczędzać na dzieciach
Nie mówię tu o rozbestwianiu ale o zdrowym wychowniu.
Pan Prezyden podjął walkę z najmłodszymi którzy nie mają głosu ale na szczęście mogą ich jeszcze reprezentować dorośli.
Chodzi o to , że powinniśmy walczyć o dobro dzieci.
Pomyśleć także o tych ktorzy maja 2 lub wiecej dzieci w przedszkolach, o samotnych rodzicach zarabiajacych po 1000zł ktorzy nie moga zrezygnowac z pracyi nie stac ich na nianie po ,sprywatyzowaniu przedszkoli.
...a tak wogóle Pan Prezydent też żyje jak pączek w maśle...uśmiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Lis 2009r. 12:28  
Fakty są takie:
w każdej grupie przedszkolnej licżącej zazwyczaj 25 dzieci ( a często i 27-28, bo najczęsciej to z UM lub starostwa dzwonią zapominalscy żeby sobie lub rodzinie załatwic miejsce z tekstem 'jaka to różnica jedno czy dwa więcej w grupie' - a różnica jest OGROMNA ).
Taką grupą opiekuje się jeden nauczyciel (i niestety nie jest tak jak sobie mysli pan Prezydent, że można zastąpic nauczycieli wykształconych - stazystami, bo w przeciwieństwie do szkół, w przedszkolach stażysta może byc jedynie POMOCNIKIEM nauczyciela) oraz jedna pani woźna.
Pani woźna cały dzien zajmuje się sprawami porządkowymi ( a jest tego masa, bo sanepid wymaga sterylnosci szpitalnej i kontroluje często), posiłkami oraz gdy ma wolna chwile, pomaga przy dzieciach, a już koniecznie przy spacerach, zajęciach i czynnościach samoobsługowych nie tylko w grupach młodszych.Wyobraźcie sobie jedną osobę jak próbuje ubrac stado 25 dzieci, ile czasu może zając przygotowywanie sie na spacer? jak opanowac te ktore juz ubrane nudza sie i walczą w szatni a nauczyciel walczy z guzikami, szalikami, sprzaczkami.... nawet z pomocą pani woźnej jest czasem dobre pół godziny. A gdzie przygotowanie do leżakowania, posiłki, rytmika (też przebieranie się).....

Spacer wymaga czesto 'wypożyczenia' dodatkowej pani woźnej z innej grupy, by nie doprowadzic do wypadku.

Dzieci są stety-niestety, jak to dzieci, ruchliwe, głośne, wymagające ciągłej uwagi. To nie są dzieci szkolne, które nauczyciel spacyfikuje w ławkach, zmobilizuje do posłuchu kartkówką, czy wezwaniem rodzica.

Czyli te 2 panie, a właściwie, najczesciej sam nauczyciel z dochodzącą ale niezwykle potrzebną pomocą pani woźnej - to jest wg pana Szlęzaka ROZPASANIE KADROWE PRZEDSZKOLI, ŻYCIE JAK PĄCZEK W MAŚLE.
Niech sam spróbuje. I za takie same pieniądze. A potem leczy gardło z ciągłych stanów zapalnych, oswoi się z nasilającą się chrypką i obniżeniem skali głosu, znajdzie w sobie POKŁADY cierpliwosci i zrozumienia dla ogromnej grupy, cudownych, kochanych, inteligentnych, jedynych w swoim rodzaju, ale jednak strasznie męczących w grupie dzieci.
Dlatego optymalne jest zatrudnienie nauczyciela na etatowe 25 godzin. Z tych samych, albo i wielu wiecej jeszcze powodów, dla których nauczyciele w szkołach pracują po 18-20 godzin.
BO SIE NIE DA WIĘCEJ- ze wzgledów zdrowotnych,bezpieczeństwa i higieny psychicznej.

Co bedzie po cięciach, do których nadal zmusza prezydent dyrektorki?
Dzieci będą maxymalny czas spędzac w sali, bo spacer, wyjscie na ogród, nawet gimnastyka w strojach okaze sie zadaniem wykraczającym poza możliwosci jednej upoconej i ogłuszonej krzykiem nauczycielki.

Wpadnijcie czasem do przedszkola, nie wtedy gdy nie ma juz prawie dzieci, tylko gdy akcja trwa!!!

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 29 Lis 2009r. 09:30  
czy to prawda ze prezydent odwołał sie od prywatyzacji ??

Prywatna wiadomość 

« 1 2 3 »

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Szkoła i studia »