~~wyborca | |
|
|
Dwóch panów radnych skończyło działaność? Czyżby benzyna i torby foliowe nie przyniosły popularności? Może warto pomyśleć o kolejnym temacie? Żeby mówili. Przecież nieważne jak. Panowie czytają stronkę. Może warto pomyśleć co trapi ludzi, a nie działać tak jak dotychczas? Na oślep.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
~~assa | |
|
|
o ile z benzyną był to dobry pomysł
o tyle z torbami sie ośmieszyli :blee: |
|
|
~~ | |
|
|
byłby dobry, o ile byłby doprowadzony do końca. Już gdzieś napisano, że zmowy paliwowej nie ma. Przejedźmy się po stacjach i będziemy wiedzieć. Z torbami będzie to samo. Mam nadzieję, że Panów wyborcy rozliczą z obietnic i akcji nie mających nic wspólnego z rzeczywistością.
|
|
|
~~ | |
|
|
może nasi dzielni chłopcy zajęliby się czymś świątecznym
|
|
|
~~Edzio | |
|
|
Malowaniem jajek?
|
|
|
~~zoll | |
|
|
Proszę przyczytać sobie artykuł z ostatniej Sztafery nr 47 CO STALOWA WOLA ZROBI Z ODPADAMI, a nastepnie udać się na wysypisko śmieci.
Paliwa, mieszkańcy sami nie potrafią się zmobilizować do sprzeciwu, a wszyscy rządają tego od 2 radnych. Prezydent zapowiedział są plany na BUDOWE MIEJSKIEJ STACJI PALIW i GAZU. |
|
|
~~ | |
|
|
Jeden z panów mocno broni układu i swego posła, więc nie ma czasu na działalność radnego
|
|
|
|
|
|
Witam serdecznie!
W odpowiedzi na wasze wątpliwości co do mojej działalności i kolegi Dariusza Przytuły, chciałbym niestety rozczarować i stwierdzić, że nie zaprzestaliśmy działalności. Co do akcji przez nas prowadzonych podkreślam są to akcje społeczne, które wybiegają poza działalność ściśle w Radzie Miejskiej. Akcje te podejmowane są przez nas społecznie i finansowane z naszej kieszeni ( czytaj diet ). Czy są, czy były skuteczne? 1. Akcja „zmowie nie”: Chyba każdy kierowca musi przyznać, że w pierwszych tygodniach po akcji widać było jej wyraźne efekty. Ceny paliwa w Stalowej Woli były identyczne jak w Kraśniku czy Lublinie, w niektórych momentach nawet niższe. Można było zauważyć także zróżnicowanie cen poszczególnych cen paliw. Obecnie cena na Lotosie paliwa 95 to 4,39 natomiast średnia cena paliw w Polsce na dzień 20 listopada to 4.45. ( źródło www.e-petrol.pl ) . Oczywiście cena 4,39 nie jest zachwycająca ale jest w granicach przyjęcia. Przypomnę, że gdy zaczynaliśmy akcję cena w Stalowej Woli na każdej stacji odbiegała od średniej ceny w Polsce o około 15 groszy w górę. Zachęcam więc do stałej analizy cen paliw w Polsce, a później do rozlewania swojej krytyki. Średnia cena paliw w Rzeszowie to 4,30 czyli 9 groszy taniej niż w Stalowej. Sytuacja jednak rynku paliwowego w Rzeszowie jest diametralnie różna od rynku stalowowolskiego. Mianowice w Rzeszowie działają stacje przy hipermarketach i przede wszystkim stacje miejskie pod szyldem miejskiego zakładu komunikacyjnego. Za główny pozytywny cel tej akcji uznaję jednak nie delikatną poprawę cen – ale wywołanie dyskusji w mieście na ten temat. Bardzo gorącej, która doprowadziła do, prawie potwierdzonej listem intencyjnym współpracy ZMKS, z instytucją, która umożliwi uruchomienie w przeciągu dwóch lat stacji paliwowej, która będzie pod kontrolą miasta. Był to główny cel tej akcji – ponieważ od samego początku podkreślaliśmy, że bez miejskiej stacji na dłuższy okres czasu nie uda się złamać całkowicie panującej zmowy cenowej. Stacja, która powstanie będzie oferować paliwa oraz gaz. Przy całym więc krytycyzmie i dystansie do swoich własnych działań nie mogę przyznać Państwu racji, że akcja „zmowie nie” nie przyniosła żadnych pozytywnych efektów. 2. Akcja dotycząca promocji toreb materiałowych i ograniczenia wydawania torebek foliowych „jednorazówek” jest w fazie tworzenia. Mogę przyznać, że z docierających artykułów prasowych cała akcja może się wydawać niepotrzebna. Natomiast pozornie ograniczenie wydawani zrywek może kojarzyć się ze zwiększeniem kosztów produktów spożywczych lub kosztów prowadzenia działalności handlowej. Jest to jednak pozorne wrażenie. W rzeczywistości promocja toreb wielokrotnego użytku jest sposobem na zmniejszenie kosztów zakupu przez prowadzących sklepu tysiąca kilometrów bieżących jednorazówek rocznie. Ze strony mieszkańców jest to natomiast oszczędność polegająca na zmniejszeniu ilości ton masy odpadowej na wysypisku śmieci. Od 1 stycznia cena za 1 tonę nieposegregowanych śmieci zwiększa się z 15 do 75 złoty. Jest to podwyżka 6 krotna. Jeśli mieszkańcy Stalowej Woli nie zaczną segregować śmieci wszyscy będziemy płacić więcej za wywóz śmieci. Dlatego właśnie każda akcja i nawet decyzja administracyjna w formie zakazu promująca i zachęcająca do segregacji śmieci oraz stosowania toreb wielorazowego użytku jest opłacalna dla całego miasta. Na koniec jeszcze raz powtórzę, że ten projekt jest w początkowej fazie formułowania, a jego właściwy przebieg będzie się odbywał na zasadzie dużej publicznej debaty nad racją lub nie racją wprowadzenia takich uregulowań w naszym mieście. Podsumowując dziękuję za krytykę, także w imieniu kolegi radnego Dariusza. Przypomnę Państwu jeszcze, że typowa działalność radnego odbywa się na komisjach – a tej pracy często Państwo nie widzą, ponieważ uczestniczą w niej sami radni bez obecności mediów. Pozdrawiam serdecznie Lucjusz Nadbereżny Lucjusz Nadbereżny |
|
~~ala | |
|
|
Nie wiem, czy śmiać się czy płakać. Człowieku, pomyśl trochę. Może to jeszcze nie wiek na zajmowanie się polityką (nawet lokalną). Szanuję za próby, ale jak wyborcy widzą, nie wychodzi. Nie chodzi o to, żeby robić coś głośno, chodzi o to, żeby przynosiło efekt. Mamy dość kolejnych nieudanych prób zwrócenia na siebie uwagi. Nie po to braliśmy udział w wyborach. Chcemy, żeby w mieście zmieniło się coś naprawdę. Pozdrawiam.
|
|
|
~~ | |
|
|
no tak weseli chłopcy dadzą nam jeszcze rozrywki szkoda, że nie za darmo tylko z diet czyli tak jakbyśmy wykupili bilet do cyrku
|
|
|
~~jasio | |
|
|
Najwazniejsze aby o nich sie mówilo nie wazne co.Umiejetnosc robienia szumu wokol wlasnej osoby jest w zyciu niezwykle wazna.Grunt to miec,,pomysła,,.
|
|
|
~~ | |
|
|
Faktycznie, macie rację. Szkoda, że Ci co powinni nie wyciągają wniosków, tylko ośmieszają się i niestety nas.
|
|
|
~~DAP | |
|
|
aby dana uchwała weszła w życie trzeba nad nią siąść i dyskutować. Pomysł jest w 100 % słuszny. Osoby interesujące się ochroną środowiska mają tego pojęcie.
|
|
|
|
|
|
Oczywiście najlepszym sposobem działania jest zaniechanie działania. Oczywiście najlepszym Radnym jest Radny „dietetyczny” niepróbujący podejmować żadnych działań, przychodzący wyłącznie na Sesje i pobierający za to diety. Oczywiście najlepszym jest radny, któremu wszystkie pomysły „wypaliły”, a udały się, ponieważ ich nie miał lub nie miał odwagi lub chęci ich przeprowadzenia. Oczywiście najlepszym jest Radny, który ukrywa swoją tożsamość, nazwisko oraz trwa w mentalności średniowiecznego przekonania, że pod swoim działaniem, tekstem lub innym typem działania powinien pozostać podpis anonima. Oczywiście taki typ Radnego jest dla was najlepszym przykładem działania.
Oczywiście, mam inne zdanie niż przedstawiłem je powyżej. Czy coś się udało w moim działaniu lub się nie udało – cóż zapewne uważacie, że podejmując wyzwanie danego podjęcia działania zakładam z góry ze nic z tego działania pozytywnego nie wyjdzie. Może faktycznie jestem za młody na działanie – może faktycznie próba wyjścia młodego człowieka na forum przedstawienia innego zdania niż inni jest przejawem młodego wieku? A może jednak jest przejawem tego, że zależy mi na dialogu, polemice i innych formach dyskusji publicznej, a mój wiek nie ma tutaj żadnego znaczenia? Może …? I tak w wielu sprawach możemy się tak tutaj spierać i zastanawiać, oraz wysuwać wnioski przeciwne. Jedno skromnie sobie jednak przyznam, że w przeciwieństwie do Was Szanowni Forumowicze przedstawiłem jakieś konkretne odpowiedzi, – z których wywodzę, że jednak akcje te miały i mają jakiś sens i potrafię wskazać jakieś pozytywy. Dla was natomiast notowania cen paliw, średnie ceny paliw nie grają roli, ponieważ widzicie, że jest drogo… Nie zauważacie również, że przez wiele lat nie było decyzji o powołaniu miejskiej stacji paliw…, a za 2 lata takowa w Stalowej będzie. Można powiedzieć niby nic… albo choćby dobrze, że to. Wy Szanowni jednak przedstawiacie argumenty tak, bo tak, które raczej mają swoje korzenie w sympatiach i antypatiach do poszczególnych radnych czy poglądów, które przedstawiają niż odwołanie ad rem. Pozdrawiam Lucjusz Lucjusz Nadbereżny |
|
~~asa | |
|
|
reklamowki foliowe - rozkladaja sie kilkaset lat - wiec sa nieszkodliwe dla srodowiska.
natomiast aby "robic" papierowe - trzeba wycinac drzewa, lasy, recykling tez nie jest taki "fajny" - bo energia tez kosztuje. - energetycznie korzystniej jest korzystac z foliowych. Panie Lucjuszu - mniej łaciny. Bo tresc jaka pan przekazuje mozna by ujac w kilku prostych zdaniach - a pan laduje tekst na pol storny - az sie czytac nie chce tego pustoslowia |
|
|
~~ | |
|
|
"reklamowki foliowe - rozkladaja sie kilkaset lat - wiec sa nieszkodliwe dla srodowiska."
TO CHYBA PISAŁA BLĄDYNKA |
|
|
~~agata | |
|
|
przedstawił jakieś odpowidzi a kto zadał pytania i o jakiej treści uffff do nauki chłopcze a skoro już przedstawiłeś odpowiedzi to może zadaj też sobie pytania i tak w koło macieju
|
|
|
~~ | |
|
|
jako żywo te teksty bez sensu i składu przypominają mi Staszka Krupkę i Jacentego Jędrucha
|
|
|
~~marek | |
|
|
CYTAT Oczywiście najlepszym sposobem działania jest zaniechanie działania. Oczywiście najlepszym Radnym jest Radny "dietetyczny" niepróbujący podejmować żadnych działań, przychodzący wyłącznie na Sesje i pobierający za to diety. Oczywiście najlepszym jest radny, któremu wszystkie pomysły "wypaliły", a udały się, ponieważ ich nie miał lub nie miał odwagi lub chęci ich przeprowadzenia. Oczywiście najlepszym jest Radny, który ukrywa swoją tożsamość, nazwisko oraz trwa w mentalności średniowiecznego przekonania, że pod swoim działaniem, tekstem lub innym typem działania powinien pozostać podpis anonima. Oczywiście taki typ Radnego jest dla was najlepszym przykładem działania. Oczywiście, mam inne zdanie niż przedstawiłem je powyżej. Czy coś się udało w moim działaniu lub się nie udało - cóż zapewne uważacie, że podejmując wyzwanie danego podjęcia działania zakładam z góry ze nic z tego działania pozytywnego nie wyjdzie. Może faktycznie jestem za młody na działanie - może faktycznie próba wyjścia młodego człowieka na forum przedstawienia innego zdania niż inni jest przejawem młodego wieku? A może jednak jest przejawem tego, że zależy mi na dialogu, polemice i innych formach dyskusji publicznej, a mój wiek nie ma tutaj żadnego znaczenia? Może …? oczywiscie, oczywiscie, oczywiscie ... oczywista oczywostosc naszczescie juz od wladzy odsunelismy te oczywistosci nieszczesne :zdechly: - szkoda ze tylko na szczeblu centralnym |
|
|
~~marek | |
|
|
D. Tusk kiedys pieknie w debacie telweizyjnej odniosl sie do tej wszechogarniajacej oczywostosci - nie chce go cytowac
ale w kawalku, z pamieci: "pan mowi jakas teze, powtarza ja, popiera slowami oczywista oczywistosc i wierzy ze tak jest" |
|
|
~~Aska | |
|
|
Lucku - Twoje teksty by zrozumiec trzeba studiowac logikę prawniczą ...
|
|
|
~~B. K. | |
|
|
jako żywo te teksty bez sensu i składu przypominają mi Staszka Krupkę i Jacentego Jędrucha
Co masz do St.Krupki? To moj dawny herbatnik,wiec sie nie czepiaj pacanie. A nie widzialem sie z nim juz 20 lat |
|
|
~~ | |
|
|
też mówi bez ładu i składu i bardzo zawile i tylko on wie o co chodzi
|
|
|
~~ | |
|
|
"i o to chodzi ze nikt nie wie o co chodzi"
oczywista oczywistosc w rzeczy samej :-: |
|
|
~~anna | |
|
|
wypowiedzi Lucjusza jako bełkot "pseudointelektualisty" - oczywista oczywistosc :haha:
|
|
|