|
|
|
Witam wszystkich
W tym roku kończę liceum i powaznie zastanawiam sie nad wyborem studiów o profilu - leśnictwo. Jest to moja pasja i od zawsze chciałem zostać leśniczym. Chciałem zapytać Was co sądzicie o tym zawodzie? Jakie są szanse na pracę itd. Proszę o radę i opinie za które będ szczerze wdzięczny. Pinus |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie pytaj sie innych. Idz za glosem wlasnego serca i rozumu. Jezeli czujesz, ze chcesz to robic to idz na lesnictwo.
Immortal - All Shall Fall |
|
|
|
|
jesli sie tym interesujesz to sprobuj sil . Co do zarobkow to sa 2krotnia sredniej krajowej
|
|
|
|
|
Własnie chodzi o to że czasami lepiej posłuchać rozumu niż serca.
A co do tych 2 średnich krajowych to chyba przesadzone... |
|
|
|
|
Dlatego tez podalem wypadkowa tych dwoch.
Jak chcesz robic kokosy to idz na ksiedza A jak chcesz robic to co lubisz za w miare godziwy szmal plus inne przywileje to sie nie zastanawiaj. Immortal - All Shall Fall |
|
|
|
|
No właśnie gdybym poszedł na księdza to praca zapewniona a z praca jako lesnik własnie niebardzo wiem jak jest...Praca podobno fajna (jak ktos to lubi) kwestia czy będzie ta praca...
|
|
|
|
|
Zastosuj się do tych postów, które już się pojawiły niż do tych, które pewnie się tu pojawią. Nie pytaj tu na forum tylko idź jeśli to jest twoja pasja. Które studia oprócz tych w seminarium dadzą ci 100% pewności zatrudnienia? Jak czujesz, że będziesz lubiał tą robotę to i samą robotę znajdziesz. Gorzej będzie miał ten, który ukończył takie studia, ale sam zawód będzie mu wisiał, wtedy i robotę ciężej będzie znaleźć.
Opuść ten temat zanim zaczną się tu lamenty, jak to w Polsce jest źle i że niczego dobrego nie znajdziesz, no chyba, że masz plecy; niczego ci nie doradzą tylko będą pierdoły posuwać. |
|
|
|
|
żeby zostać leśniczym musisz mieć plecy. Lub 5 klocków. Ale potem wyciagasz realnie 3-4 a na lewo dwa razy tyle w sezonie zimowym.
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
4-5 klocków to chyba jak sie jest na wyzszych stołkach a nie jako leśniczy...
Z tymi plecami to podejrzewam że to prawda, a jeśli chodzi o te 5 klocków to podejrzewam że nie jeden dałby i wiele by dostac taka robotę. Ja pleców raczej nie mam i tego się boję że skończę studia a później bez popychacza ani rusz... |
|
|
|
|
a nie mozesz wejsc na forum dla lesnikow / studentow i tam sie czegos dowiedziec ?
|
|
|
|
|
ja mówie ze 5 klocków by dostać się ale gdzie każdy wie
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|