NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
1 2 »
Przedszkola-radni PO manipulują faktami ! ! !, kłamstwo w platformie to standard od Tuska po Przytułe
ff
Wysłany: 11 Gru 2009r. 09:56  
Dla wyklarowania manipulacji PO poniżej oświadczenie radnego

Oświadczenie radnego Lucjusza Nadbereżnego

Szanowni Państwo!

Ponieważ radny Dariusz Przytuła postanowił wykorzystać sprawę podwyżki opłat za przedszkola do walki politycznej z PiS, kierując w stronę radnych nieprawdziwe oskarżenia, pozwalam sobie przesłać swoje stanowisko w tej sprawie. Zachowanie radnego, nacechowane tezami politycznymi, pokazuje kto tak naprawdę w tej sprawie prowadzi bezwzględną akcję polityczną na emocjach rodziców przedszkolaków. Na samym wstępie zachęcam Państwa do dokładnego przesłuchania upublicznionego nagrania trzech komisji, ponieważ jeden z przygotowanych filmów przez radnego Przytułę jest czystą manipulacją w związku z wykorzystaniem tylko fragmentów wypowiedzi wyrwanych z kontekstu.

Dla przejrzystości pozwolę sobie na przedstawienie mojego stanowiska w punktach:

1. Po pierwsze radni PiS nigdy nie sprzeciwiali się podwyżce opłat za przedszkola do 170 zł. Moje wątpliwości dotyczyły faktycznej efektywności finansowej podwyżki w związku z nowym sposobem naliczania opłat oraz możliwości bezpłatnego korzystania z przedszkoli w ramach pięciu godzin postawy programowej. Przedmiotem obrad trzech komisji nie była zasadność podwyżek, ponieważ to nie budziło żadnych wątpliwości. W swoich wypowiedziach na komisji podkreślaliśmy, że podwyżka musi zostać przyjęta, ale w porozumieniu z Prezydentem, który na dzień obrad komisji publicznie stwierdzał, że nie będzie żadnych rozmów z radnymi. Prezydent stwierdził w „Sztafecie”, że nawet jeżeli radni znajdą 3 miliony zł. na przedszkola, to i tak ich nie wydatkuje, a placówki do końca lutego będą miały odcięte media. W takiej sytuacji nie można mówić, że na dzień komisji, czyli 20 listopada, istniał jakikolwiek kompromis ze strony Pana Prezydenta. Niestety, ale radny Przytuła w bardzo nieprzyzwoity sposób manipule faktami, które miały miejsce w tym czasie.
2. Twierdzenie radnego Przytuły, jakoby radni PiS blokowali kompromis, którego de facto nie było, jest czystą manipulacją, ponieważ to właśnie radni PiS od samego początku nawoływali do dialogu i kompromisu Prezydenta Szlęzaka. Oczekiwaliśmy na rzeczową i merytoryczną dyskusję, która przyniesie rezultaty w formie całościowego zabezpieczenia finansowania przedszkoli na rok 2010.
3. Nie jest prawdą, jak twierdzi radny Przytuła, że kompromis mógł być zawarty już miesiąc temu. O kompromisie w tej sprawie i łagodzeniu napiętej sytuacji ze strony Pana Prezydenta Szlęzaka, możemy mówić dopiero po 26 listopada, czyli po spotkaniu rodziców w kinie Ballada. Zmiana stanowiska Prezydenta w tej sprawie nie jest więc zasługą żadnego z radnych, czy projektu uchwały o podwyżkach, ale przede wszystkim rodziców. Determinacja i zorganizowanie rodziców, które zaprezentowali w kinie Ballada zmusiło Pana Andrzeja Szlęzaka to złagodzenia swojego stanowiska i otwarcia się na dialog również z radnymi w sprawie podwyżki. Obrazuje to kolejną manipulację kalendarzem wydarzeń w sprawie przedszkoli dokonaną przez Pana Przytułę.
4. Od samego początku nawoływaliśmy i byliśmy gotowi na prowadzenie dialogu z Prezydentem Szlęzakiem w tej sprawie. Tworzenie budżetu dla przedszkoli wymaga pełnego współdziałania radnych i prezydenta. Podejmowanie jednostronnego działania bez woli drugiej, mijało się z celem. Podkreślałem również, że nie można okłamywać rodziców i opinii publicznej mówiąc, że zaproponowana podwyżka stanie się panaceum na problemy budżetu i sprawa przedszkoli będzie załatwiona. Oczywistym jest, że podwyżka przyczyni się do wzrostu wpływów, ale nie będzie ona w stanie pokryć zapotrzebowania na cały 2010 rok. Musimy z pełną odpowiedzialnością wraz z Prezydentem Szlęzakiem znaleźć pieniądze na zabezpieczenie funkcjonowania przedszkoli. Tę potrzebę znalezienia środków i oszczędności poza podwyżkami, jako niewystarczającymi, podkreślaliśmy podczas komisji w dniu 20 listopada.
5. W sytuacji kiedy Prezydent Szlęzak, chce prowadzić swój dialog w tej sprawie, deklarujemy pełne współdziałanie oraz udział w specjalnym zespole ds. przedszkoli. Nigdy naszym celem nie było blokowanie rozmów i dialogu. Z pełną odpowiedzialnością, bez oszukiwania rodziców chcemy zabezpieczyć funkcjonowanie przedszkoli, z jednej strony tak, aby nie zamykać oddziałów, z drugiej aby racjonalizować koszty funkcjonowania.
6. Odnosząc się do samego zarzutu Pana Dariusza Przytuły: „że Radni PiS…”, z przykrością stwierdzam, że to pokazuje kto tak naprawdę na tej sprawie próbuje działać politycznie i antagonizować środowisko samorządowe w Stalowej Woli. Upolitycznienie wszelkich działań w stalowowolskim samorządzie przez Pana Przytułę stało się już przykrym zwyczajem. W tym przypadku próba grania na uczuciach rodziców i nastawianiem ich politycznie do walki z PiS jest wysoko nieetyczne i łamiące dobre standardy samorządowe. Pomimo, że jestem członkiem PiS, Dyrektorem Biura Poselskiego oraz osobą zaangażowanym w działalność na szczeblu lokalnym i wojewódzkim, to nigdy w debatach samorządowych nie używam sformułowań: „radny PO, radny SLD itp.” W ostatnim czasie Radny Przytuła, nie rozpoczyna zdania inaczej niż od sformułowania: „Radni PiS…”. Jest to bardzo niebezpieczne zjawisko upolityczniania wszelkich działań w samorządzie. Pragnę przypomnieć, że zawsze byłem daleki od podziałów politycznych w Radzie Miejskiej, stad wielokrotnie podejmowałem wspólne inicjatywy z radnym Dariuszem Przytułą.
7. W całej sprawie nie można pominąć bardzo ważnego wątku dotyczącego samych okoliczności umieszczenia nagrań z komisji w Internecie. Pan Radny Dariusz Przytuła podstępnie uzyskał nagranie z dyktafonu będące materiałem pomocniczym protokolantki z Urzędu Miasta. Samo nagranie jest tylko i wyłącznie materiałem pomocowym do stworzenia protokołu pisanego. Używanie więc nagrań komisji do walki politycznej jest kolejnym dowodem na psucie standardów samorządowych przez radnego Dariusza Przytułę. Niedopuszczalne jest natomiast dokonywanie cięć nagrań i wykonywanie montażu materiału dźwiękowego przez wyrywanie zdań z kontekstu radnych. Zachowanie radnego Przytuły jest natomiast ciosem w wzajemne zaufanie radnych wobec siebie, tak potrzebne do podejmowania ważnych i odpowiedzialnych decyzji. Radny Przytuła atakując radnych w Internecie, sam próbuje dokonać zamachu na obecny kompromis, licząc na skłócenie wewnętrzne radnych. Jestem jednak przekonany, że nawet tak nieetyczne zachowanie ze strony radnego Przytuły wobec koleżanek i kolegów radnych nie wpłynie na podjęcie koniecznych i odpowiedzialnych decyzji.
8. Radny Przytuła oskarża radnych PiS o brak inicjatywy, jednak sam nie wyszedł z tą lub inną inicjatywą, mimo że posiada takie kompetencje jako Przewodniczący Klubu Radnych PO. Radny Przytuła nie podpisał się również pod projektem uchwały, który został przygotowany przez grupę radnych i będzie głosowany na sesji w dniu 11 grudnia. Tylko te dwa fakty pokazują, że radny Przytuła nie podjął inicjatywy, o której brak oskarża radnych PiS.
9. Moją osobistą chęć dialogu z Prezydentem w sprawie przedszkoli prezentuje nagranie z komisji, w którym jasno stwierdzam, że mogę rozmawiać nawet o prywatyzacji, ale jeżeli prezydent podejdzie do sprawy poważnie i merytorycznie. Wyrwanie jednak tego jednego zdania z całości kontekstu mojej wypowiedzi przez radnego Przytułę i próba twierdzenia, że chcę prywatyzacji jest kłamstwem i kolejną manipulacją z jego strony.
10. Dzisiaj na kilka dni przed sesją budżetową jestem przekonany, że radni podejmą decyzję o podwyżce opłat za przedszkola oraz zabezpieczą w budżecie kolejne środki niezbędne do funkcjonowania przedszkoli przez cały 2010 rok. Pragnę również stwierdzić, że próba ataku na radnych PiS, którzy od samego początku wspierali rodziców jest bardzo nieudana i nietrafiona. Rodzice doskonale zdają sobie sprawę, kto w ich sprawie był przyjacielem od samego początku. Nagrania komisji na YouTube, które miały skompromitować radnych PiS, tak naprawdę kompromitują ich autora radnego Dariusza Przytułę, jako osobę, która chciała wykorzystać tę sprawę to walki politycznej.

LUCJUSZ NADBEREŻNY

Zachęcam tylko do merytorycznej dyskusji.

Nie sprzedawaj duszy diabłu - Bóg da Ci za nią więcej! Mała Fatima Rzeszowszczyzny. https://nowiny24.pl/mazury-mala-fatima-rzeszowszczyzny-cuda-dokonuja-sie-tu-do-dzis/ar/5827669
Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 11 Gru 2009r. 09:56  

Nie sprzedawaj duszy diabłu - Bóg da Ci za nią więcej! Mała Fatima Rzeszowszczyzny. https://nowiny24.pl/mazury-mala-fatima-rzeszowszczyzny-cuda-dokonuja-sie-tu-do-dzis/ar/5827669
Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 11 Gru 2009r. 10:27  
Szkoda komentować oświadczenie Lucka,kto choć trochę obserwował zmagania o przedszkola powinien sam wyciągnąć wnioski.Lucjusz młody zaślepiony radny,który zachowuje się jak chorągiewka na wietrze i awanturnik,który szuka taniej sensacji i myśli,że tym sposobem zostanie prezydentem.Nie tędy droga Lucjuszu nie tędy.

Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo, zgodnie z art. 54 Konstytucji RP
Prywatna wiadomość 

~~```
ff
Wysłany: 11 Gru 2009r. 10:44  
Wam PiS-owcom juz dziękujemy. Pokazaliście przez ostatnie lata kadencji Rady Miejskiej co potraficie. Zaczeło sie od Kozielewicza,teraz manipulacje i chęci wejścia kosztem rodziców i dzieci w konflikt z Prezydentem (gra polityczna), a skończycie na...Zobaczymy? Oby nie było już tego ...na i oby więcej Was już Mieszkańcy Stalowej Woli nie wybrali.Dziekujemy; a tego typu oświadczeń już nie czytamy. ( za długie wywody)

~~Jan
ff
Wysłany: 11 Gru 2009r. 12:27  
CYTAT
Wam PiS-owcom juz dziękujemy. Pokazaliście przez ostatnie lata kadencji Rady Miejskiej co potraficie. Zaczeło sie od Kozielewicza,teraz manipulacje i chęci wejścia kosztem rodziców i dzieci w konflikt z Prezydentem (gra polityczna), a skończycie na...Zobaczymy? Oby nie było już tego ...na i oby więcej Was już Mieszkańcy Stalowej Woli nie wybrali.Dziekujemy; a tego typu oświadczeń już nie czytamy. ( za długie wywody)

Byłem w balladzie i zauwazylem jak Przytula z PO sie lansuje przed kamerami a co do ciebie ze masz problem z czytaniem to powiem tylko tyle ze masz cos ze swojego płemieła z PO bo ten klamczuszek na pytanie czy traktat lizbonski za ktorym glosowal jest dla niego zrozumialy i czy go dokladnie przeczytal stwierdzil ze nie bo za dlugi !.

Skoro tacy delikwenci stoja na czele panstwa to ja dziekuje podpisuje sie pod czyms czego nie czytali poprostu szczyt idiotyzmu!!!

~~prawica
ff
Wysłany: 11 Gru 2009r. 13:50  
to pisowski bełkot, kłamliwie napisany i szkoda to czytać, autor chyba j. polski opuszczałumiech

~~ert
ff
Wysłany: 11 Gru 2009r. 16:16  
do jana:

znajdz mi przytułe

Obrazek

~~kit
ff
Wysłany: 11 Gru 2009r. 16:24  
zabawne to zdjęcie..., że się komuś chce takie podpisywanie robić umiech

ale Pan Przytuła był na tym spotkaniu w balladzie , nawet przemawiał miał tyle do powiedzenie... że hej coś w stylu ale was dużo i się cieszę ... umiech

a jego próba politykierstwa na tej sprawie ... no cóż jestem przekonana że rodzice doskonale wiedzą kto gdzie był od samego początku

~~danza
ff
Wysłany: 11 Gru 2009r. 16:45  
Potwierdzam, że pan Przytuła był w Balladzie i wypowiadał się na nim. Nawet sam radny z pewnością nie zaprzeczy.

~~observer
ff
Wysłany: 11 Gru 2009r. 16:47  
MANIPULACJA PLATFORMY

radnym PiSu, radni PO przystawili nóż do gardła i kazali wstrzymać się w sprawie podjęcie inicjatywy uchwałodawczej w sprawie podwyzki przedszkoli, ale z nich sku...

Ci radni PO to rzeczywiście manipulatorzy, a dołączyli do nich Kossak, Grobel Proszowska, Kunysz, Kolasa.

dlaczego radni PO kazali radnym PiS mówić na komisji takie bzdury, teraz powinni się wychłostać!! a radnych PiS w złote ramki oprawić!!

~~gieno
ff
Wysłany: 11 Gru 2009r. 16:50  
Lucjusz Nadbereżny ma tutaj 100% racji bo radny Dariusz Przytuła postanowił wykorzystać tę sprawę politycznie. Od samego początku byłem wśród rodziców którzy protestowali i rozmawiałem i słuchałem wielu radnych i tylko Nadbereżny od samego początku nie owijał w bawełnę poza tym w bardzo kompetentny sposób przedstawiał całość tej sprawy.

i tak jak wyżej komentujący piszą, że mają dość Lucjusz N. - powiem szczerze, że też uważałem go za pieniacza, który nie ma pojęcia o czym mówi - ale dzisiaj po wysłuchaniu jego kilku wystąpień całkowicie zmieniam zdanie. myślę, że w naszym miejskim piekiełku potrzeba właśnie takich ludzi jak ten młody radny.

radnemu Przytule rodzice przedszkoli nie zapomną próby wmieszania ich w politykę i walki między partiami !

~~qwer
ff
Wysłany: 11 Gru 2009r. 16:55  
ile podpisów zebrał pan radny Nadberezny w sprawie odwołania prezydenta Szlęzaka ??

~~torent
ff
Wysłany: 11 Gru 2009r. 18:41  
po spotkaniu w tej balladzie zaczepiłem Nadbereżnego na ulicy i spytałem gdzie mogę się podpisać za odwołaniem prezydent - a on mnie zdziwił bo powiedział, że żadne takie podpisy nie są zbierana i jak sam stwierdził szkoda czasu i energii na referendum - powiedział, że w tym przypadku trzeba po prostu aby wszyscy usiedli do stołu - a jak ktoś chce odwołać prezydenta to będzie mógł zrobić to wyborach samorządowych

~~Rodick
ff
Wysłany: 11 Gru 2009r. 18:43  
Przytuła zawstydził Turbodymomena i nagrał radnych !!! Ani wzrostu ani rozumum.

~~observer
ff
Wysłany: 11 Gru 2009r. 19:16  
radni PiSu nie wierzą własnym słową wypowiedzianym na komisjach i nazwali to manipulacją umiech dobre

a nagranie osiołku pochodzi z biura rady miejskiej

~~Mada
ff
Wysłany: 12 Gru 2009r. 10:17  
Platforma stalowowolska w klamstwach bierze przyklad ze swoich 1 sekretarzy donka,zbycha dosc oszukiwania i obiecanek bez pokrycia sztandar platformy wyprowadzic

~~Herbuś
ff
Wysłany: 12 Gru 2009r. 10:21  
Nadbereżny, wpadłeś w sidła, chciałeś prowadzić krucjatę przeciwko szlęzakowi i przytuła ci przeszkodził

~~riztorante
ff
Wysłany: 12 Gru 2009r. 10:35  
Herbuś Dariusz Przytuła umiech

~~jaaa
ff
Wysłany: 12 Gru 2009r. 10:44  
PO to dno i to wszystko.
Nie zamierzam tłumaczyć i komentować.
Kotulski i Bąkowski czy jakoś mu tam to ludzie którzy nie powinni być Radnymi.
Nadbereżny trzymaj się ;)
Kto od samego początku śledził i uczestniczył w tym wszystkim to swoje wie.
Tyle.

~~Herbuś
ff
Wysłany: 12 Gru 2009r. 10:51  
Poczytajcie sobie dzisiejsze wydanie ECHA DNIA,pani kossak dostała oklaski za prawdę i to oklaski od ludzi których przyprowadził radny nadbereżny z asystentem posła Antoniego Błądka, rafałem Weberem.

Pani kossak tak powiedziała że ci którzy byli za podwyżką i dojściem do kompromisu wzieli na siebie ciężar skierowania pod obrady projektu uchwały na podwyżki opłat za przedszkola. Na posiedzeniu trzech komisji radni Prawa i Sprawiedliwości oraz popierający ich inni radni (przystawki) demonstracyjnie skierowali się do wyjścia co blokowało porozumienie. To dzięki nam uchwała mogła trafić na sesję. I ZA TO PANI KOSSAK DOSRAŁA OKLASKI za prawdę, Panie nadbereżny, siedzi pan i ostatnimi resztkami broni pan KŁOMSTWO

~~dzitka
ff
Wysłany: 12 Gru 2009r. 11:32  
ja sobie obejrzałam wczorajszą sesję na dianie i powiedzcie mi kto to jest ten Przytuła ? młody chłopak a bez kartki trzech zdań nie powie... i nie za bardzo mógł sobie wczoraj poradzić w odpowiedzi na wystąpienie Nadbereżnego

ogólnie oglądając te sesje stwierdzam, że ten młody Nadbereżny bije wszystkich tych radnych na kilka odległości, dlatego też nie dziwie się, że go atakują ze wszystkich stron

mieszkańcy nie są idiotami swoje widzą, a takie politykowanie jak wczoraj ten Przytuła ..."jestem z platformy i się tego nie wstydzę" - myśli ze jak jest z PO to wielki stalowowolski polityk ... ale się porobiło

~~observer
ff
Wysłany: 12 Gru 2009r. 11:35  
Nadbereżny wstydzi się ze jest z PiSu i dlatego wypomian Przytule, że mówi do radnych: Radni PiS umiech CZY ONI SIĘ WSTYDZĄ TEGO CO ROBIĄ ?

akurat to co zrobili powinni się WSTYDZIĆ.

a mówienie z kartki to nie przestępstwo, ja zauważyłem oglądając dianę, że przytuła miał kartkę, ale z niej nie mówił, a kotulskiemu udowodnił, że to ciemna masa

~~stalowek
ff
Wysłany: 12 Gru 2009r. 11:46  
Nie macie wrażenia że osoby w tym temacie:
~observer
~Herbuś
~qwer
vinci
~ert

to dziwnie osoby, które doskonale wiedzą kto siedział w kinie ballada i że nie siedział tam Przytuła ( bo nie siedział tylko stał sciana ), wiedzą co Pan Przytuła myślał... wiedzą czego Pan Przytuła chciał i pragną, czy jego oko zaczepiło o kawałek pomocniczej kartki na sesji rady... naprawdę podziwiam was wszystkich którzy tak wiele wiecie o Przytule...

jak to mówią: nikt nas tak dobrze nie zna - jak my sami ... więc chyba zagadka rozwiązanagood

~~tunis
ff
Wysłany: 12 Gru 2009r. 15:22  
Do wyżej
Dziwisz się??!! Przecież Przytuła musi czymś swoją niewiedzę nadrabiać. I robi to na forum stalowego. Montuje nagrania, dokleja zdjęcia, komentuje pod kilkoma nickami, po prostu forum stalowego uważa za dobre miejsce do prowadzenia swojej kampanii. Forum stalowego uważa za własny folwark.

~~Herbuś
ff
Wysłany: 12 Gru 2009r. 16:51  
Nie płacz Nadbereżny, dziecko duże. Chyba ci sie poje***o albo loczki wyprostowały

~~Henryk
ff
Wysłany: 12 Gru 2009r. 17:11  
Jeżeli faktycznie Herbuś vinci ert observe to Pan Przytuła to to jest dopiero skandal, że używa do kolegi z rady Nadbereżnego słów obraźliwych i myślę, że Tym się powiny zając media: uzywanie przekleństw przez pana Przytułę... to już naprawdę zachowanie nie godne osoby która ma reprezentować również mnie jako mieszkańca Stalowej Woli
wstyd !

1 2 »

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »