|
|
|
Chciałbym się dowiedzieć, co sądzicie o zaistniałej od kilku ładnych dni sytuacji w naszym mieście. Przecież na chwilę obecną miasto mamy tak zakorkowane, że naprawdę nie da się przejechać bez toczenia się w kolumnie po 2-3 metry, lub stania w długiej kolejce i czekania na zielone. Z tym zielony to też nieźle jest, bo jak już się zaświeci to raptem kilka samochodów da radę przejechać. Po cholerę na światłach zamontowane są kamery mające dawać podgląd na aktualną sytuację i dostosowywać tempo zmiany świateł do aktualnych potrzeb, skoro nie działają zgodnie z ich przeznaczeniem? Czy tak już będzie zawsze, że żeby dojechać do pracy a po drodze przejechać 2 (słownie dwa) skrzyżowania potrzeba na to około 15-stu minut?. Przecież to jakaś paranoja. Kiedy to się zmieni?. Pozdrawiam.
P.S. rower w grudniu odpada;) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zgadzam sie z Panem
po godzinie 15 jest poprostu MEGA KOREK ja mam do przejechania przez 1 skrzyżowanie i poprtosu 15 min jak nie lepiej na to potrzebuje a swiatła na Edukacji, bezkolizyjne w lewo tragednia, 3 razy swiatła na wprost się zmieniły a w lewo dalej nic;/ po co te Kamery z czujnikami zamontowano |
|
|
|
|
te nowe tzw. inteligentne swiatla to totalna pomylka..przez nie sa teraz w stw same korki...one dziala dobrze ale tylko w nocy jak nic z zadnej strony nie jedzie to i owszem wlaczy sie to zielone ale to tez nie zawsze..
|
|
|
|
|
Trzeba być debilem żeby postawić bezkolizyjne światła na edukacji. Wyjazd z parkingu spod sklepów to tragedia. Jestem tam często i przeważnie wyjeżdżam z parkingu na KEN za drugą albo trzecią turą świateł. Po ch.uj robić bezkolizyjne światła na skrzyżowaniu, na którym jest znikoma liczba kolizji w ciągu roku (w porównaniu z innym skrzyżowaniami) Rozumiem bezkolizyjne koło parku, dużego kościoła czy centrum4, ale po kiego ch.uja na KEN ? Zamienił stryjek, ku.rwa mać, siekierkę na kijek.
|
|
|
|
|
Rondo zbudowac i po problemie
|
|
|
|
|
No witam w klubie.. ja stałem tam o godzinie 18 przez 4 kolejki światła zielonego, a ja czerwony ze złości...
Ten kto to zrobił i wymyślił jest totalnym debilem ! Zero myślenia w przód. Trzeba tą sytuację nagłośnić, łatwo takie światła przeprogramować i będą działać jak działały, (przy zlikwidowaniu zielonych bezkolizyjnych strzałek w lewo, bo prawe powinny istnieć.) Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
I tu widzę kolejne potwierdzenie dla mojej tezy " ustawy,decyzje,rozporządzenia stanowią laicy,teoretycy a napewno nnie praktycy" sądzę że to zasadniczy problem.
Po 15.00 odległość 2.75 pokonuje się w 45 minut-tyle zajmuje droga do Tarnobrzega.I w ten sposób nabijamy kabzę koncernom paliwowym. |
|
|
|
|
CYTAT Rondo zbudowac i po problemie Ten pomysł odpada, gdyż każda jezdnia ma po dwa pasy ruchu (nie licząc lewoskrętów). Wiesz co by się działo na takim rondzie? Można od razu wybudować dookoła trybuny i sprzedawać popcorn - widowisko gwarantowane. A teraz pomyślcie, że przez takie rondo ma przejechać kierowca z sąsiedniej miejscowości, nazwy której wymieniać nie będę. Zabiorę Twoją Wypłatę |
|
Dołączył: 24 Maja 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT P.S. rower w grudniu odpada;) zapytam: a dlaczego? w naszym mieście ja korzystam,mąż też i spacerki i rowerek tylko ciepło trzeba się ubrać Homo sum, Humani nihil a me alienum puto. [Człowiekiem jestem i nic, co ludzkie, nie jest mi obce.] |
|
|
|
|
Ogólnie to życie ułatwili i to nie tylko kierowcom, piesi też tam (na edukacji) dłużej stoją w oczekiwaniu na zielone światło.
|
|
|
|
|
Stalowa Wola jest tak małym miastem, że wszędzie można dotrzeć pieszo, nawet do huty. Zamiast denerwować się stojąc w korku, lepiej dla zdrowia ten sam czas poświęcić na spacerek.
PZPR przy obecnej PO to jak uniwersytet obok przedszkola. A miało być tak pięknie..... |
|
|
|
|
Co jak co przyznam racje ze stalowa jest teraz bardziej zakorkowana niż co były zwykle światła. Szlag trafia człowieka ze stoi w korku np przy skręcie w lewo i zanim skręci to światło puści max 4 auta i stop.
Lepiej zajęli by się problemem by od korkować ulice Solidarności Ofiar Katynia i Mickiewicza już nie mowie o zmianie pierwszeństwa ruchu czy rondzie bo to nie wypal ale postawić tam jednego policjanta np od 6.30 do 7.30 oraz od 14.40 do 15.40 i było by bez problemu bo za cholerę czy jadący do huty od Mickiewicza czy Ofiar Katynia nie przepuści pojazdów jadących z Solidarności i trzeba czekać lub ryzykuja wymuszajac pierwszeństwo. Apel do Policji postawcie jednego Policjanta i niech pokieruje ruchem na tym skrzyżowaniu nic nie nie stanie jak postoi godzinkę. ZAPRASZAM GORACO NA MOJA STRONKE WWW.DJKUBUS.KEEP.PL OBSLUGA MUZYCZNA ( WESEL,POPRAWIN,BALóW,STUDNIóWEK,ZABAW I INNYCH IMPREZ) WIECEJ NA STRONIE. |
|
|
|
|
a więc po kolei:
yonash, paniS, Monikap, echelon, echodna, MEWA, djkubus24: nie łaska przejść się pieszo albo popedałować rowerkiem ? spróbujcie to nie boli, nawet w zimie da się chodzić na piechotę czy jechać rowerkiem, po prostu trzeba chcieć, te korki to nie tylko wina świateł ale też i ludzi (między innymi takich jak i wy) którzy nigdzie nie ruszą już szacownej d**py bez samochodu (nawet 500metrów), a potem jest płacz, zgrzytanie zębów i smrodzenie spalinami w w korkach. |
|
|
|
|
ten co to zaprojektowal to mu troszke to nie wyszlo ale co tam kasa poszla i po sprawie stare swiatla byly duzo lepsze a te to........ ????? zreszta Swieta ida to swiatelka zakladaja na dekoracje paranoja drugie inteligetne rozwiazanie na obwodnicy tez swiatelka,czekajmy az je uruchomia i tam tez sobie postoimy czemu nie przeciez czasu jest mnóstwo!!!! a te kamerki to moze tylko na ozdobe pozakladali tak zeby byly bo wszedzie sa to i tu tez niech beda tylko ze w innych miastach to wszystko dziala tak jak trzeba a u nas niestety nie !!!! a moze braklo juz kabelków na te kamerki i sobie tak beda staly!!!! mysle wracaja to tematu obwodnicy ze tam byl byl bardziej praktyczny jakis maly wiadukcik niz swiatelka ale przeciez swieta ida to niech stroja nam miasto
|
|
|
|
|
Nie mogę się zgodzić z opinią że wszystkie światła w Stalowej działają źle - np. pod konkatedrą działają dobrze, tj. zależnie od ruchu. Można się o tym przekonać wchodząc na stronkę Stelli z kamerami on-line: http://tvk.stella.net.pl/?id=live2 Zgadza się, przez długi czas i tam działały źle, co mnie bardzo wkurzało, bo w końcu nie po to inwestowało się w nową sygnalizację żeby w środku nocy, gdy nic nie jeździ, bez sensu stać i czekać aż cały cykl przejdzie. Mam nadzieję że także w sygnalizacji na KEN zostaną wprowadzone stosowne korekty.
|
|
|
|
|
Napiszę krótko i na temat. Światła na KEN przy tzw "edukacji" i obok opla są nowe i nie są jeszcze dobrze "skonfigurowane". Trzeba cierpliwości. Sytuacja powinna się poprawić w okolicach nowego roku najpóźniej do 10 stycznia. Podobna była sytuacja na początku na JPII. Teraz sygnalizacja działa idealnie i bardzo szybko rozładowuje korki.
Wyjatki: -Jak ktoś ciśnie od skrzyżowania do skrzyżowania to wiadomo że będzie musiał w efekcie hamować - działa i w drugą stronę. -Jak ktoś na pomaranczowym nie przygotowuje sie do jazdy i nie rusza stanowczo gdy zapala sie zielone zamiast tego dlubiac w nosie i rozgladajac sie w okolo to nie ma sie co dziwic ze na lewoskrecie czeka sie 15min albo ze sie korki robia. -najzyklejszy pech - tez sie zdaza pozdrawiam. |
|
|
|
|
Stalowiak RST - z całym szacunkiem, ale są takie sytuacje w życiu i rodzinie, że kupując samochód robi się to po to żeby jeździć a nie łaźić piechotą. Więc proszę oszczędź mi takich słów. To po pierwsze. Po drugie to żeby się "poruszać" wolę dla zdrowia pograć 1-2 razy w tygodniu w piłeczkę na sali, zamiast ganiać z rana po naszych chodnikach w mrozie. Dla mojego zdrowia i samopoczucia wychodzi to zdecydowanie lepiej.
Fox-GreyFox - dzięki za info, przyznam się że po cichu na taką odpowiedź własnie liczyłem. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
CYTAT a więc po kolei: yonash, paniS, Monikap, echelon, echodna, MEWA, djkubus24: nie łaska przejść się pieszo albo popedałować rowerkiem ? spróbujcie to nie boli, nawet w zimie da się chodzić na piechotę czy jechać rowerkiem, po prostu trzeba chcieć, te korki to nie tylko wina świateł ale też i ludzi (między innymi takich jak i wy) którzy nigdzie nie ruszą już szacownej d**py bez samochodu (nawet 500metrów), a potem jest płacz, zgrzytanie zębów i smrodzenie spalinami w w korkach. Szkoda że nie wziąłeś pod uwagę tych co nie mogą chodzić ale starają się" normalnie "żyć. Nie każdy jest piękny,młody i zdrowy jak Ty.Pozdrawiam i życzę duużo zdrowia. |
|
|
|
|
stalowiak na rowerze nie musisz uczyć mnie jeździć, bo w ciepłych miesiącach jeżdżę dużo, a piechotką to w skali roku robię pewnie więcej kilometrów niż ty. Samochodem do Stalowej dojeżdżam prawie codziennie z sąsiedniej miejscowości, a nie jeżdżę do pracy rowerem z tego samego powodu (pomijając oszczędność czasu, którego nie mam za wiele, a ma to zasadnicze znaczenie), z którego pies liże sobie jajka - bo mogę .
|
|
|
|
|
stalowiak_RST
Rowerem objeździłem całe młodzieńcze życie, chyba wystarczy co ? Po za tym po to mam samochód aby unikać mrozu i aby szybciej dojechać z punktu A do punktu B - CZAS to pieniądz zrozumcie to wreszcie. Niestety miasto spowalnia rozwój takimi światłami i apeluję do polityków o interwencję w tej sprawie ! Wystarczy aby jeden z drugim czy to dziennikarz czy polityk, przejechał się tam o godzinie 15, 17 z każdej ze stron. Tak to jest w tej stalowej - jest dobrze to trzeba spier...ić Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
Dołączył: 28 Sie 2007r. Skąd: z miasta rowerów Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
a ja mam takie pytanie dlaczego montuje się jakieś dziwne niby kamery zamiast czujników w asfalcie tak jak na zachodzie?
działają bez zarzutu Errare humanum est. |
|
|
|
|
A ja uważam że to stanie w korkach to głównie wina kierowców. Siedzi taki matoł w aucie i patrzy w to czerwone nie pomyśli żeby wrzucić bieg i być gotowym. Czeka aż światło się zmieni i wtedy następuje reakcja jak diesla na mrozie, jedynka i powolutku do przodu. I tak wszyscy po kolei. W ten sposób faktycznie tylko 4 auta zdążą przejechać. Też jeżdżę i obserwuję kierowców i coś mnie trafia jak widzę zmianę na zielone i stoję. Potem światło się zmienia na czerwone a ja podjeżdżam kilka metrów.
Panie i panowie to nie tylko światła. Jak już siedzisz w tym samochodzie to dobrze by było wiedzieć po co i być przygotowanym. "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
CYTAT Siedzi taki matoł w aucie i patrzy w to czerwone nie pomyśli żeby wrzucić bieg i być gotowym. I palić sprzęgło jak się nie potrafi biegu normalnie wrzucić na żółtym . |
|
|
|
|
Kamery są co prawda droższe, ale łatwiej się je instaluje niż pętle indukcyjne, gdzie trzeba ciąć nawierznię. Z tego co słyszałem, w związku z eksploatacją, pętle co jakiś czas trzeba wymieniać. Poza tym plus kamer jest taki, że poprzez cyfrową analizę obrazu (strefy detekcji), wykrywa także jednoślady (a pętle najczęściej nie). Zgodnie z tym co napisał producent, istnieje możliwość podglądu obrazu z każdej kamery 8 godzin wstecz, co mogłoby być pomocne w razie kolizji bądź wypadku. Oczywiście są też i minusy - w przypadku mgły, zwłaszcza bardzo gęstej, mogą pojawić się problemy w funkcjonowaniu takiego systemu. Co ciekawe, na skrzyżowaniu Podskarpowej z Brandwicką przewidziano oba rodzaje detekcji: kamery i sensory magnetyczne.
|
|
|
|
|
CYTAT I palić sprzęgło jak się nie potrafi biegu normalnie wrzucić na żółtym . To niech wrzuci na żółtym, czemu tego nie robią??? "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|