|
|
|
Czy osoba od której wynajmuje się mieszkanie może do niego wchodzić "na kontrolę" lub z innych przyczyn podczas nieobecności wynajmującego?
Jak ta sprawa u Was wygląda? Homo res sacra homini /Człowiek człowiekowi świętością/ |
|
|
|
|
Homo res sacra homini /Człowiek człowiekowi świętością/ |
|
|
~~Alicja | |
|
|
Oczywiście,że właściciel może wchodzić do mieszkania podczas Twojej nieobecności.
|
|
|
|
|
|
Powinien o takim fakcie poinformować lub się umówić na wizytę (wizytację) jednakże wiem, że jest inaczej
|
|
~~To ja | |
|
|
Dokładnie to nie jestem pewien czy moze tak zrobic, napewno powinieneś zostać poinformowany przed taką wizytą. Równie dobrze mozesz poinformować ze coś Ci zgineło z mieszkania i co wtedy ? Moim zdaniem nie dopuszczalne jest takie postępowanie gdzie własciciel kontroluje mieszkanie podczas nieobecności osoby która je wynajmuje!
|
|
|
~~dyplomowany pra | |
|
|
Cinkocenty - rozumiem, że pytanie to żart?
|
|
|
|
|
|
Sądząc po odpowiedziach można się domyśleć że nie tylko ja mam wątpliwości w tej kwestii.
Chcę też wiedzieć jak ten temat wygląda u ludzi. Mógł byś chociaż podpowiedzieć że: Powinnością (nie obowiązkiem) wynajmującego jest o takiej wizycie powiadomić najmującego. Można też o sposób wizytacji zawrzeć w umowie. Cwaniaczek z ~~dyplomowany prawnik a pisze bezwartościowe posty :p Homo res sacra homini /Człowiek człowiekowi świętością/ |
|
|
|
|
Hm... nie wiem ile w tym prawdy, ale wydaje mi się, że klucze do wynajmowanego mieszkania powinna mieć tylko osoba, która je wynajmuje... ale w praktyce wiadomo jak to wygląda mało kto podposuje jakąkolwiek umowe nie wspomne o odprowadzaniu podatków
|
|
~~PIR | |
|
|
Nie ma takiego prawa, wynajmując to mieszkanie podpisujesz umowę, wtedy ty jesteś Panem/Panią tego lokalu, właściciel MUSI uprzedzić ze chce zobaczyć mieszkanie lub spotkać się w jakimś celu. Nie może posiadać drugiego kompletu kluczy, przy wynajmie masz pełne prawo do wymiany zamka(wkładu) w drzwiach oczywiście bez naruszenia oryginalnej konstrukcji.
|
|
|
|
|
|
No wlasnie o to cos takiego mi chodzilo.. ze nikt poza osobą zmaieszkująca lokal nie ma prawa posiadac dodatkowego kompletu kluczy
|
|
~~mosiek | |
|
|
CYTAT Czy osoba od której wynajmuje się mieszkanie może do niego wchodzić \"na kontrolę\" lub z innych przyczyn podczas nieobecności wynajmującego? Jak ta sprawa u Was wygląda? Jeżeli właściciel wszedł do mieszkanie które wynajmujesz podczas Twojej nieobecności więc zgłoś na policje że podczas jego wizyty zniknęła ci okrągła sumka 5 tysiów. Ja tak zrobiłem i koleś się troszkę speniał i zmiękła mu rura. Zmień wkładkę do zamka, koszt niewielki a i spokojną głowę będziesz miał |
|
|
~~edi | |
|
|
Ja tez wynajmuje mieszkanie i pierwsza rzecza ktora zrobilem jeszcze przed wprowadzeniem bylo wymienienie zamka, a własciciele jak chca obejrzec mieszkanie musza najpierw zadzwonic i sie umówic na odpowiadajaca mi pore.
Póki wynajmujesz mieszkanie, płacisz czynsz, odstepne i nie organizujesz jakichs imprez badz nie dewastujesz mieszkania wlasciciel nie ma prawa wchodzic po kryjomu do mieszkania. |
|
|
~~Tadeusz | |
|
|
Dziwni są ludzie, którzy udostępniają mieszkanie osobie najmującej i bez uprzedzenia kontrolują! Co ich to obchodzi co mam w mieszkaniu najważniejsze dla Nich to aby opłacali regularnie czynsz, najm i media jeśli tak owe macie TV czy internet. Wynajmowałem z żoną 1 rok mieszkanie i jak wynajmujący chciał np okazania rachunków to szliśmy na spotkanie z tymi osobami przedstawialiśmy rachunki kawa herbatka i do domku. A jak pytaliśmy czy Oni chcą podejść sprawdzić mieszkanie to nie chcieli nawet o tym słyszeć. Po to wynajmujemy aby do niego nie chodzić. Widocznie mieliśmy to szczęście, że tak się nam trafiło miło mieszkać u takich wynajmujących.
|
|
|
~~dyplomowany prw | |
|
|
Cinocenty - nie moim zamiarem było obrażenie Ciebie. Myślałam naiwnie, ze wszyscy znają konstytucyjne prawo do prywatności, bo Konstytucja była w szkole podstawowej. Podaję link do artykułu, który jasno określa problem: http://74.12(...)nk&gl=pl
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
uwierz, że nie wszyscy znaja polskie zawile prawo... powiem wiecej mało kto zna.. wiec jezeli jestes prawnikiem nie wymagaj od innych rzeczy, które dla Ciebie są oczywiste bo uwierz mi w innych dziedzinach jestes tak samo kiepski jak ja z prawa
BTW: z pewnością w podstawowce ktos sie uczy o konstytucyjnym prawie do wlasnosci |
|
|
|
|
~~dyplomowany prw dałeś link do artykułu dot. prawa brytyjskiego
Homo res sacra homini /Człowiek człowiekowi świętością/ |
|
|
|
|
Właśnie widac jaki z niego dyplomowany prawnik
|
|
~~prawnik ten sam | |
|
|
Taki jak z panny piny redaktor. Nie pisałam, że jest to konkretnie ten sam problem i nie podałam podstawy prawnej. Jesteśmy w UE. A czytanie ze zrozumieniem również było w podstawówce. To tyle na ten temat. Szkoda wchodzić na stalowemiasto, jeśli ktoś z zarządu w ten sposób traktuje innych. Panno Pino - konstytucyjne prawo do prywatności a prawo do własności to odrębne rzeczy. Nie byłaś na tej lekcji? Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
Z pewnością prawo do własności, prywatności i wszelkie inne prawa były omawiane w podstawówce jeszcze przed 1 komunią jak chcesz drogi prawniku porozmawiać to napisz na pw są rzeczy, którymi i ja Cie zagne....możemy podyskutować na tematy ścisle.. ciekawe co masz do powiedzenia... a co do czytania ze zrozumieniem to Ty nie widzisz ze podajesz link do sytuacji w UK i zapominasz ze zyjemy w Polsce (dla przykładu za gwałt w Wielkiej Brytani sie dostaje dozywocie a w Polsce moze z 5 lat... i Ty mowisz ze jestesmy w UE... nie rozsmieszaj mnie)
|
|
|
|
|
Nie krzycz na niego, chciał wyjść z twarzą.
|
|
|
|
|
CYTAT Z pewnością prawo do własności, prywatności i wszelkie inne prawa były omawiane w podstawówce jeszcze przed 1 komunią jak chcesz drogi prawniku porozmawiać to napisz na pw są rzeczy, którymi i ja Cie zagne....możemy podyskutować na tematy ścisle.. ciekawe co masz do powiedzenia... a co do czytania ze zrozumieniem to Ty nie widzisz ze podajesz link do sytuacji w UK i zapominasz ze zyjemy w Polsce (dla przykładu za gwałt w Wielkiej Brytani sie dostaje dozywocie a w Polsce moze z 5 lat... i Ty mowisz ze jestesmy w UE... nie rozsmieszaj mnie) Ojjj agresor się włącza jak widzę Pani to troszeczkę wytłumaczy i może co niektóre osoby zrozumieją o co tak naprawdę chodzi w temacie Pozdr |
|
|
|
|
* Klucz do mieszkania
Prawem osobistym każdego człowieka według art. 50 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej jest nienaruszalność mieszkania. Istnieją jednak wyjątki od zasady nienaruszalności mieszkania, w których wejście do cudzego mieszkania jest konieczne. Zwykle wynajmujący przekazuje najemcy klucze do mieszkania w dniu oddania mieszkania w najem. Wynajmujący może mieć dodatkowy komplet kluczy do mieszkania, jednak wtargnięcie do mieszkania pod nieobecność najemcy nie jest dozwolone. W razie awarii wywołującej szkodę lub grożącej bezpośrednio powstaniem szkody najemca jest obowiązany do natychmiastowego udostępnienia lokalu w celu jej usunięcia. Jeżeli najemca jest nieobecny albo odmawia udostępnienia lokalu, wynajmujący ma prawo wejść do lokalu w obecności funkcjonariusza policji lub straży miejskiej, a gdy wymaga to pomocy straży pożarnej, także przy jej udziale. Można w umowie zaznaczyć, najemca zobowiązany jest zawiadomić wynajmującego w formie pisemnej o każdym dodatkowym zestawie kluczy będącym w jego posiadaniu oraz, że wszystkie klucze zostaną zwrócone wynajmującemu. Z doświadczenia radzimy, aby wynajmujący po zakończeniu najmu zawsze wymieniał wkładki bębenkowe do zamków w drzwiach wejściowych. |
|
|
|
|
Polecam lekture przepisow regulujacych najem w Polsce.
Znajdziesz je w Kodeksie Cywilnym w art. 659-692. Jednak pierwsze co bym zrobil to przeczytal umowe, ktora zapewne zawarles z wynajmujacym. Art. 690 stanowi, ze 'Do ochrony praw najemcy do używania lokalu stosuje się odpowiednio przepisy o ochronie własności'. A te z kolei mozesz znalezc w tym samym akcie prawnym w Ksiedze II. Milej lektury. Immortal - All Shall Fall |
|
|
|
|
a moze lepiej kupic mieszkanie a nie wynajmowac , i wtedy nie ma problemu
|
|