Posty: 209
Dołączył: 29 Sie 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Pozwoliłem sobie założyć ten temat ponieważ wiem że wielu/e z nas ma czasami problem z pomysłem na gotowanie, pieczenie. Więc może dzielmy się z innymi naszymi odkryciami czy sprawdzonymi przepisamiI nie koniecznie ze świąteczną nutą
I może zacznę ... Karp zapiekany w śmietanie Składniki: po średniej wielkości filecie karpiowym na osobę - około 80 dag dwie solidne garści grzybów - pieczarek albo kurek mrożonych, albo rydzów, albo jakichkolwiek dwie średniej wielkości cebule czubata łyżka masła dwie łyżki oliwy szklanka tłustej, kwaśnej śmietany sól pieprz garść drobniutko posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Potrawa z bardziej tych efektownych i jeszcze prostszych w wykonaniu. Tchnąca duchem Wigilii i jeśli z grzybów leśnych, tchnąca powiewem ciepłych dni.... Ale najpierw trzeba rybę potraktować sokiem z cytryny, filety myję, dokładnie suszę, skrapiam sokiem z cytryny. Odkładam na bok. Teraz cebula i grzyby. Cebulę obieram i kroję na raczej dużą kostkę. Jeśli mam pieczarki, obieram je i kroję na połówki [pieczarki są znacznie smaczniejsze, jeśli są w dużych kawałkach], jeśli zaś mrożone grzyby [wspaniałe są kurki i rydze] nic z nimi nie robię. Na oliwie podsmażam cebulę - smażę ja do lekkiego zeszklenia, następnie dodaję grzyby i na silnym ogniu smażę przez kilka minut do całkowitego odparowania soku. Wtedy dodaję masło i smażę jeszcze dwie, trzy minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich cały wspaniały smak i aromat. Teraz czas już na rybę. Usuwam z niej sok z cytryny, solę i pieprzę delikatnie i smażę przez dwie, trzy minuty na silnie rozgrzanej oliwie. Jeśli filety są ze skórą - pamiętajcie, by rybę wpierw kłaść na patelnie skórą! W naczyniu żaroodpornym układam filety, na nie układam grzyby z cebulą i wstawiam na 20 minut przed kolacją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach pieczenia, kiedy ryba w środku już doskonała, a grzyby lekko spalone z wierchu, na potrawę wylewam śmietanę, wstawiam na pozostałe 5 minut do piekarnika! Ta śmietana, w tym momencie, to cale clou dania. Po wyjęciu z piekarnika rybę posypuję pietruszką! Uwierzcie mi, nic z niej nie zostanie. Smacznego |
|
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
|
|
Posty: 1228
Dołączył: 2 Sty 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
To co to za pietruszka, ktora sprawia, ze ryba znika?? Przepis ciekawy, przy najblizszej okazji go przetestuje.
Ja polecam inne podejscie do zwyklych kotletow z kurczaka. Przygotowuje sie piers kurczaka do smazenia - tak jak kto lubi. Panierka i smazonko - jak kto lubi i umie Caly wic polega na tym, zeby te kotlety jak nieco ostygna wsadzic do garnka, w ktorym mamy bulion drobiowy i sporo cebulki (mozna rzoszerzyc game warzyw o to kto co lubi). Dusimy calosc na wolnym ogniu od 90-120 minut (jak ktos niecierpliwy to moze ten czas oczywiscie skrocic). Po tym czasie serwujemy z ziemniaczkami opiekanymi i dowolna surowka Polecam, palce lizac. Immortal - All Shall Fall |
|
Posty: 139
Dołączył: 28 Kwie 2008r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Hmm..jak smacznie sie zrobilo..chyba sprobuje tego karpika
|
|
Posty: 561
Dołączył: 28 Lis 2007r. Skąd: Miasto-Widmo Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
To ja podam przepis na herbatkę po marynarsku. Gotujemy równo odmierzoną ilość 2 litrów wody w czajniku metalowym (nie aluminiowym!). Przygotowujemy sześć torebek markowej herbaty, najlepiej Lipton, ale może być inna, byle nie jakaś minutka etc. Kiedy woda w czajniku zaczyna się gotować bierzemy torebki z herbatką nad dzióbek czajnika i trzymamy nad parą dokładnie 30 sekund - nie mniej ale i nie więcej. Następnie torebki wsadzamy do szklanego dzbanka, do którego wcześniej wlewamy dokładnie dwie łyżeczki (małe) soku z żurawiny (może być aronia), bierzemy wrzątek (czajnik), zalewamy herbatę, ale lejemy wodę pomalutku, żeby sok na dnie dzbanka nam się nie wzburzył, i wylewamy całą wodę z czajnika. Dzbanek następnie przykrywamy pokrywką dokładnie na 7 minut. Po tym czasie wyciągamy torebki z herbatą (nie mieszamy, to ważne, zawartości dzbanka), które wyrzucamy. Po około 10ciu minutach, kiedy zawartość dzbanka troszkę wystygnie, bierzemy dzbanek w prawą rękę, podchodzimy do zlewu i wylewamy wszystko w kanał. Następnie dzbanek do samej góry uzupełniamy czystą wódką (ewentualnie może być żołądkowa) i rozlewamy do czystych szklanek. Powiem szczerze, że nie spotkałem żeglarza czy marynarza, który by odmówił napicia się takiej herbatki. Na zdrowie
|
|
Posty: 99
Dołączył: 5 Lip 2007r. Skąd: st wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Dla leniuchów kulinarnych:
/znalazłem-robiłem wielokrotnie/ BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE PIWNYM Skład: 50 dkg białej kiełbasy/surowej/ 0,5 litra piwa 10 dkg cebuli 5 dkg smalcu 2 dkg mąki/łyżka/ maggi,pieprz Kiełbasę włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać piwem, wkroić cebulę i dusić na wolnym ogniu 50-60 min. Z mąki i smalcu zrobić zasmazke , którą pod koniec duszenią połączyć z kiełbasą. Dodać przyprawy, ew.odrobine wody tak aby sos miał właściwą konsystencje. Spożywać można z chlebkiem i masełkiem a nawet z ziemniakami. Jest to doskonałe i proste danie nawet na uroczystosci okolicznosciowe i świąteczne-smakiem zaskakuje najbardziej wybredne podniebienia. Razem potrawy 90 dkg 10 dkg to B.8,4 T. 16,3 W.5,3 1:1,9:0,6 cris-cros |
|
Posty: 209
Dołączył: 29 Sie 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Edzio herbatka rewelacyjna ...palce lizać
|
|
Posty: 867
Dołączył: 23 Lis 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
opiekamy 2 kromki z takiego wiekszego chleba, na jednej topimy sporo zoltego sera, na drugiej kladziemy pomidorek, plastry przysmazonego bekonu, jajko sadzone lisc salaty, takie cus przykrywamy ta kromka z serem, kroimy na pol zoltko sie wylewa my lizemy palce ;]
|
|
Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r. Skąd: sTALOWA wOLA Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
ife-k
la boga co Ty jadasz ??!! Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany |
|
Posty: 867
Dołączył: 23 Lis 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
wiesz jakie dobre ?^^
na cos trzeba umrzec :] mam nadzieje ze cholesterol nie boli ;-) |
|
Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r. Skąd: sTALOWA wOLA Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
umrzyj z milosci ;-) lepiej
znam inna wersje twojego "dania" chleb tzw.turecki przekrojony w poprzek do srodka to samo CUS co u ciebie i do piekarnika na 10-15 min umiem gotowac he he Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany |
|
Posty: 867
Dołączył: 23 Lis 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
to pierwsze mi nie grozi ;]
a to drugie - baba to nawet prosta kanapke potrafi pokomplikowac :] |
|
Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r. Skąd: sTALOWA wOLA Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
ife-k
zakochaj sie ;-)) dodam przepisik coby nie bylo ze nie na temat jestem a przeciez przez zoladek do serca BIALA DAMA przed Wami : Składniki: * 0,5 l śmietanki kremówki * puszka brzoskwiń w syropie * żelatyna (na 1 l wody) * 0,5 kg twarogu 3x mielonego * 17 łyżek cukru * 2 budynie waniliowe lub smietankowe * 1 kostka margaryny (najlepiej Kasi) * 0,5 kostki masła * 15 dag wiórek kokosowych * herbatniki lub biszkopty (na spód ciasta) * 0,75 l mleka Masa serowa: Kremówkę ubić na sztywno, dodać 8 łyżek cukru.Następnie dodać twaróg oraz żelatynę ostudzoną (rozpuszczamy ok 3-4 łyżki w pół szklanki wody), wymieszać lub zmiksowac całość, tak aby składniki dokładnie się z sobą połączyły i pod koniec dodać pokrojone w kawałki owoce. Masa Budyniowa: Ugotować budynie w 0,75 l mleka z 8 łyżkami cukru. Ostudzić następnie utrzeć z kostką margaryny (ucieramy najpierw margarynę i stopniowo dodajemy budyń) Posypka Kokosowa: Na patelni rozpuszczamy pół kostki masła, dodajemy 1 łyżkę cukru i wiórki kokosowe, przyrumieniamy. Kiedy ostygną (a nie mogą być ciepłe ponieważ rozpuszczą mase budyniową!) posypujemy nimi ciasto. Kolejność od spodu: Biszkopty-Masa Serowa-Masa Budyniowa-Posypka Kokosowa Ciasto jest naprawdę przepyszne! przepis pochodzi ze stronki wielkie zarcie Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany |
|
Posty: 21
Dołączył: 29 Gru 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
A jak się robi jajecznik ?
|
|