NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
«« « ... 7 8 9 10
Frankowski-ile bierze za mszę świętą ?,
ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 23:39  
CYTAT
to idź i zwróc uwagę temu gospodarzowi, że źle zarządza. i wylej mu swoje żale nt. marmurowych ołtarzy i zbędnych tabernakulów.
aha - i daj znac, co Ci gospodarz odpowie.

Dlaczego uwarzasz ze się żale , to są moje i nie tyko spostrzezenia. Nie dam znać co mi gospodarz odpowie, bo tam gdzie chodze widze ze jest dobrym gospodarzem, i nie musze o nic pytać.

Duży kosciół jak i ksiądz w mercu nie przemawia do mnie.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 23:39  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 23:54  
dkny... z całym szacunkiem dla Ciebie i zgodnością z tym co piszesz to nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z faktu, że prowadząc z Twojej strony merytoryczną dyskusję z antyklerykałami i osobami uważającymi się za katolików, wciąż podtrzymujesz na topie kłamliwy temat ws. bp Frankowskiego - bo jest oczywistym, że nigdy żadnych pieniędzy od związków za nabożeństwa nie dostawał...

dziwię się, że nikt ze związków nie reaguje w sytuacji kiedy powstaje taki temat, ale to już ich sprawa...

dkny... gość który pisze że jest katolikiem i neguje tak naprawdę podstawy wiary i nie ma pojęcia o czym pisze oprócz zamiaru wprowadzenia oczywistego zamętu...że niby wielki katol i on ma takie pretensje tutaj wylewać ... to jedyne co można mu polecić to rozmowę z biskupem w tej sprawie lub akt apostazji...Kościół od wieków ma swoje zasady i jeżeli ktoś się z nimi nie zgadza no to dziękuję i do widzenia, a nie anonimowe wyrzucanie swoich żali za złotówkę rzuconą na tacę, przelaną na złote framugi w oknach kościołów...

odwiedzający raz na miesiąc kościół przez przypadek polscy katolicy muszą w końcu wybrać czy wierzą i zgodnie z aktem wiary przyjmują wiarę i tradycję - czy udają przed sąsiadami i mamusiami pobożnisiów od 8 dzwona w pasterkę i rezurekcję...

więc szanowny dkny - piszę z świadomością, że sam odgrzewam z prośbą o katolicki pogrzeb tego tematu...a antyklerykałowie i pasterkowi katolicy niech krzyczą - tak jak krzyczeli 2000 lat temu pod krzyżem tak kolejne tysiąclecia krzyczeć będą umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 23:56  
ehh cos nie moge wyczaic tego fragmentu o ktory mi chodzi, ale nie chce mi sie kolejnej godziny spedzac na szukaniu :] w kazdym razie tam bylo bardziej to widoczne ze nie stawiajcie innym ale nie prosze o to byscie i mnie stawiali :] dlatego sie podpialem pod jagiego

jakby nie bylo masz przypowiesc o rolniku ktory chcial se spichlerze budowac i wiesz jaka odpowiedz dostal, chyba ze nalezy to tak rozumiec ze do kieszeni synu nie bier a zostaw na tacy ;]

poza tym cus takiego jak latwiej wielbladowi wejsc przez ucho igielne niz bogatemu dostac sie do krolestwa niebieskiego, to tez nalezy rozumiec jako zostaw nadwyzke u swojego prowadzacego bysmy mogli dla mnie ladny budynek postawic ?

a ktosik ma calkowita racie :] ale to przyklad z gory idzie ;] watykan zamiast nawolywac do czegostam, woli patrzec na to jak ludzie z glodu umieraja sprzedalby jedna ksiazke i jeden obraz ze swojej kolekcji i wyzywil kilka milionow ludzi przynajmniej przez jakis czas, ale w dupie maja

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Lut 2010r. 00:18  
„Rzekł mu Jezus: Jeśli chcesz być doskonały, idź, sprzedaj, co posiadasz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie, a potem przyjdź i naśladuj mnie.”
Clibat ustanowiono aby majątek kościelny nie został rozproszony drogą dziedziczenia.
Ma on dobre strony: naturalna selekcja debilów cool girl
Czyż nie jest tak że księża lubią wygodę i lgną do mamony jak ćpuny do maku?
Sprzedają Wam Boga, trudno o lepszy towar.

„Sprzedajcie majętności swoje, a dawajcie jałmużnę. Uczyńcie sobie sakwy, które nie niszczeją, skarb niewyczerpany w niebie, gdzie złodziej nie ma przystępu, ani mól nie niszczy. Albowiem gdzie jest skarb wasz, tam będzie i serce wasze.” ŁUK. 12,33-34 (BW)

Homo res sacra homini /Człowiek człowiekowi świętością/
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Lut 2010r. 00:57  
ten cytat nawet lepszy :]

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Lut 2010r. 10:08  
CYTAT

odwiedzający raz na miesiąc kościół przez przypadek polscy katolicy muszą w końcu wybrać czy wierzą i zgodnie z aktem wiary przyjmują wiarę i tradycję - czy udają przed sąsiadami i mamusiami pobożnisiów od 8 dzwona w pasterkę i rezurekcję...

więc szanowny dkny - piszę z świadomością, że sam odgrzewam z prośbą o katolicki pogrzeb tego tematu...a antyklerykałowie i pasterkowi katolicy niech krzyczą - tak jak krzyczeli 2000 lat temu pod krzyżem tak kolejne tysiąclecia krzyczeć będą umiech

Są ludzie którzy sporadycznie odwiedzają koscioł a nie jedna osoba która co niedziele idzie do kościoła, zajmuje ławke pod ołtarzem mogła by brać z nich przykład,jak powinien zyć człowiek w zgodzie z innymi. Uwarzasz się za kogoś lepszego bo co niedziele jesteś na mszy ? A jak wygląda Twoje zycie codzienne - odpowiedz sobie sam.

Ja Ciebie tu nie będe oceniał i Ty nie oceniaj innych.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Lut 2010r. 17:55  
CYTAT
istotą wystroju kościoła jest podkreślenie, że jest on Domem Niepojętego Boga. skoro Bóg jest tak potężny malutki człowiek chce Mu dac to, co ma najlepsze i najpiękniejsze, i najozdobniejsze.

bzdura dariuszukościelny smiech2smiech2smiech2

"Bóg jest miłością" jak to nam niedawno Wojtyła powtarzał, wiec myślę, że Bóg od nas oczekuje wiary i miłości bliźniego. nie potrzeba do tego kościołów i ołtarzy opływających w złocie

CYTAT
tam jest napisane o czynieniu rzeźby i czczeniu istot innych niż Bóg

czy nie ma to odniesienia np do tabernakulum??
a co z całą gromadą świętych, błogosławionych itd ich obrazów relikwii czy czczenie takich rzeczy nie jest obrazą dla Boga??

Errare humanum est.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Lut 2010r. 21:30  
MiastoStalowe -- doskonale zdawałam sobie sprawę, że pisząc na tym temacie, podtrzymuję go ciągle na topie. niemniej uznałam, że trzeba było pokazac, że jest ktoś, kto myśli inaczej niż Ktośik i jemu podobni. to taplanie się w sosie antyklerykalizmu tak mnie czasem śmieszy, że nie potrafię sobie odmówic napisania, co o tym myślę.
tytuł tematu - zgadzam się - zupełnie kłamliwy.

Jägermeister, poczytaj sobie cokolwiek o kulcie świętych, to nie będziesz głupot opowiadał, że to obraza dla Boga. i generalnie - jak o czymś nie masz pojęcia, to się nie wypowiadaj, bo szkoda się na śmiesznośc narażac. umiech

Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Lut 2010r. 21:44  
problem w tym, i masz go chyba ty,
że jedyną świętością jest Bóg
więc jacy oni święci i kto ich ustanowił??????

Errare humanum est.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Lut 2010r. 22:09  
CYTAT
MiastoStalowe -- doskonale zdawałam sobie sprawę, że pisząc na tym temacie, podtrzymuję go ciągle na topie. niemniej uznałam, że trzeba było pokazac, że jest ktoś, kto myśli inaczej niż Ktośik i jemu podobni. to taplanie się w sosie antyklerykalizmu tak mnie czasem śmieszy, że nie potrafię sobie odmówic napisania, co o tym myślę.
tytuł tematu - zgadzam się - zupełnie kłamliwy.

Jägermeister, poczytaj sobie cokolwiek o kulcie świętych, to nie będziesz głupot opowiadał, że to obraza dla Boga. i generalnie - jak o czymś nie masz pojęcia, to się nie wypowiadaj, bo szkoda się na śmiesznośc narażac. umiech

Trafnie to ujołeś - nie porozmawiać, wytłumaczyć tylko POKAZAĆ że jest się lepszym a inny, którzy dokonca niegodzą się z tym co ma (tam)miejsce są poprostu głupkami. Dla mnie wygląda to tak ze jedni ciągną za sznureczki a inni skaczą na nich. Dziwne jest to ze nie potrafisz po ludzku wytłumaczyć tego , do czego jesteś tak mocno przekonany.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Lut 2010r. 23:29  
Piotrek Klatt już dawno wypowiedział się na ten temat ubierając słowa w muzykę jezyk

potluczony

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Lut 2010r. 08:58  
Biskupowi nie zaszkodzicie tym co większoœć z Was tu pisze. Ludzie wiedzš, że mieszka nie lepiej jak wikariusz (nie w żadnych pałacach), i że wspiera ubogich czym tylko może, że z własnej inicjatywy msze za darmo odprawia... nie mówišc już o tym ile dobrego uczynił dla Stalowej Woli. Przez to co tu piszecie krzywdzicie się tylko nawzajem i wcišgacie w to nowych, ale o to wam chyba chodzi.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Lut 2010r. 10:31  
CYTAT
Biskupowi nie zaszkodzicie tym co większoœć z Was tu pisze. Ludzie wiedzš, że mieszka nie lepiej jak wikariusz (nie w żadnych pałacach), i że wspiera ubogich czym tylko może, że z własnej inicjatywy msze za darmo odprawia... nie mówišc już o tym ile dobrego uczynił dla Stalowej Woli. Przez to co tu piszecie krzywdzicie się tylko nawzajem i wcišgacie w to nowych, ale o to wam chyba chodzi.

Ja nie pisałem tu aby kogoś oczerniać itd, chciałem uzyskać odpowiedz na pytanie które zadałem kilka postów wcześniej.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Lut 2010r. 13:43  
CYTAT
Przez to co tu piszecie krzywdzicie się tylko nawzajem i wcišgacie w to nowych, ale o to wam chyba chodzi.

bzdura
Ty zapewne problemy rozwiązujesz udając że ich niema. to co robimy to dialog , nie ślepa miłość jaką propagujesz umiech

Homo res sacra homini /Człowiek człowiekowi świętością/
Prywatna wiadomość 

«« « ... 7 8 9 10

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »