|
|
|
oczywiście że w Pana Boga ale powiedz kto ludzią daje siłę wiary jak nie dobry pasterz? przecież to ksiądz jest nauczycielem! czy ktoś z taka opinią (ks. S.....) potrafi nauczać i przybliżać do Boga???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a widzisz. dochodzimy do sedna sprawy, bo trzeba oddzielic opinie od faktów. a fakty są takie, że nie masz pojęcia jakim ks. Sikora będzie proboszczem a jednie opierasz sie na bzdurnych plotach rozprzestrzenianych na forum.
tak się składa, że ks. Sikora był wikarym w mojej parafii i wspominam go jako dobrego kapłana, który miał dobry kontakt z młodzieżą. trochę samodzielnego myślenia i dużo wiary życzę. Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam. |
|
|
|
|
CYTAT parafianka, ty chyba śmieszna jesteś?! bunt przeciw wierze?? bo wam księdza zabrali? to w kogo ty bardziej wierzysz? w Pana Boga czy w tego dotychczasowego proboszcza?? zastanów się co ty mówisz. widzę również, że nie rozumiesz pojęcia \"struktura hierarchiczna\". otóż, wytłumaczę tak, żebyś zrozumiała, oznacza to, że biskup was powierza nowemu proboszczowi, a nie wy sami się powierzacie. jest takie powiedzenie łacińskie: Roma locuta, causa finita, co oznacza: Rzym orzekł, sprawa zakończona. to nie jest bunt przeciwko wierze tylko bunt przeciwko uszczesliwianiu na sila :] jezeli proboszcz nie chce odchodzic, jezeli parafianie chca by zostal a "struktura hierarchiczna" mowi mam was w dupie ch....e glupie to nie dziw sie ze na taki dialog sie ludzie buntuja, takie krzywe akcje to rowniez krecenie lodow :] |
|
|
|
|
wiec sam widzisz ze opinia o księdzu wyszła od ludzi! ty też w tym momencie wyrażasz opinie o ks.S a ja nie zamierzam jej podważać! wiec dlaczego inne fakty maja być nie prawdą? widzisz to ludzie kreują człowieka i to oni szczerze opiszą i nie wierze że nie mieli powodów ażeby oskarżać ks. S o różne nieprzyjemne sprawy!
|
|
|
|
|
CYTAT oczywiście że w Pana Boga ale powiedz kto ludzią daje siłę wiary jak nie dobry pasterz? przecież to ksiądz jest nauczycielem! czy ktoś z taka opinią (ks. S.....) potrafi nauczać i przybliżać do Boga??? Ksiądz X nie potrafi przybliżać do Boga i nie da siły wiary więc się zbuntujemy przeciw wierze ( CYTAT więc dziwnym jest że zabierają Nam dobrego pasterza i narażają całą parafie na bunt przeciw wierze! ). Bardzo biedna jest twoja wiara i jak widać, na pstrym koniu jeździ.
|
|
|
|
|
[/cytat]
to nie jest bunt przeciwko wierze tylko bunt przeciwko uszczesliwianiu na sila :] jezeli proboszcz nie chce odchodzic, jezeli parafianie chca by zostal a \"struktura hierarchiczna\" mowi mam was w dupie ch....e glupie to nie dziw sie ze na taki dialog sie ludzie buntuja, takie krzywe akcje to rowniez krecenie lodow :] [/cytat] proboszcz nie może nie chciec odejśc, bo to wbrew świętemu posłuszeństwu. a powiedz mi, parafianko, dlaczego chętniej dajesz wiarę tym krzywdzącym plotkom, co?? bo są bardziej sensacyjne. dobro i prawda są niemedialne, ale i tak zawsze zwyciężą Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam. |
|
|
|
|
napewno nie dlatego że są bardziej sensacyjne! raczej na tym forum zasiadają osoby które są w jakiś sposób związane z tym tematem i jak narazie tylko ciebie dkny widać jako osobę która jest pozytywnie nastawiona do ks. S !
|
|
|
|
|
więc poczekaj droga parafianko aż nowy proboszcz cokolwiek zrobi. każdemu się należy szansa, czyż nie?? wtedy będziesz go oceniac.
w końcu jesteś katoliczką..?! zatem nie zajmuj się źdźbłem w oku księdza tylko belką w swoim. Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam. |
|
|
|
|
na co mam czekać? na kolejnych zawiedzionych ludzi? widać ze ta szansa ks.S nie raz była dana. poza tym (wyrażam tu swoją opinie) uważam że to zły człowiek! poróżni to parafie a napewno osłabi! wcześniej miałeś rację pisząc że nowy proboszcz jaki by nie był nie osłabi wiary ludzi bo to nie w niego się wierzy ale napewno może dojść do sytuacji że ludzie odwrócą się od kościoła!! a nie od dziś wiadomo że łatwiej jest psuć niż później naprawiać!!
|
|
|
|
|
a ja mam takie wrażenie co do ks. Sikory że w Rytwianch koło Staszowa jak sie nie myle Jego pierwsza msza bedzie wyglądała tak:
Nowy ksiądz był spięty jak prowadził swoją pierwszą mszę w parafii, więc prosił kościelnego żeby mógł do świętej wody dołożyć kilka kropelek wódki, aby się rozluźnić. I tak się stało. Na drugiej mszy zrobił tak samo i czuł się tak dobrze ( a nawet lepiej ) jak na pierwszej mszy, ale gdy wrócił do pokoju znalazł list: DROGI BRACIE -Następnym razem dołóż kropelki wódki do wody, a nie kropelki wody do wódki; -Na początku mówi się "Niech będzie pochwalony", a nie "kurwa mac" -Po drugie, Jezusa ukrzyżowali Żydzi, a nie Indianie, -Po trzecie Kain nie ciągnął kabla, tylko zabił Abla, -Po czwarte po zakończeniu kazania schodzi się z ambony po schodach, a nie zjeżdża po poręczy. -A na koniec mówi się Bóg zapłać a nie Ciao -Krzyż trzeba nazwać po imieniu a nie to "duże t" -Nie wolno na Judasz mówić "ten skurwysyn" -Na krzyżu jest Jezus a nie Che Guevara -Jest 10 przekazań a nie 12; -Jest 12 apostołów a nie 10; -Ci co zgrzeszyli idą do piekła, a nie w pizdu; -Inicjatywa aby ludzie klaskali była imponująca ale tańczyć makarene i robić "pociąg" to przesada; -Opłatki są dla wiernych a nie na deser do wina; -Pamiętaj że msza trwa godzinę, a nie dwie polówki po 45 minut; -Poza tym Maria Magdalena była jawnogrzesznicą a nie kurwą; -Jezusa ukrzyżowali, a nie zajebali -Ten obok w "czerwonej sukni" to nie był transwestyta, to byłem ja, Biskup. -I w końcu Jezus był pasterzem a nie pierdolonym domokrążcą chciałbym to widzieć... |
|
|
|
|
CYTAT proboszcz nie może nie chciec odejśc, bo to wbrew świętemu posłuszeństwu. to lepiej macie jak w wojsku prawie ojcze ^^ pier...c zdanie jak zdanie :] ale uczucia 1794 parafian + proboszcza ?, takie sytuacje zaciskania pasa i przymus rozumiem ale nie w kwestii nawracania ;] byl tam biskup ? powiedzial dlaczego tak a nie inaczej sie stalo ? czy takiemu dostojnikowi za darmo i przyzwoicie zachowac sie nie wypada ? zapewne mial wazniejsze sprawy do zalatwienia niz spotkanie sie z banda wsiuchow ^^ http://www.youtu(...)HoJy3VXI |
|
|
|
|
CYTAT a widzisz. dochodzimy do sedna sprawy, bo trzeba oddzielic opinie od faktów. a fakty są takie, że nie masz pojęcia jakim ks. Sikora będzie proboszczem a jednie opierasz sie na bzdurnych plotach rozprzestrzenianych na forum. tak się składa, że ks. Sikora był wikarym w mojej parafii i wspominam go jako dobrego kapłana, który miał dobry kontakt z młodzieżą. a można by wiedzieć jaka to parafia? |
|
|
|
|
Parafianka... bardzo Cię proszę o odpowiedź : jak to możliwe Rytwiany pod Staszowem... województwo świętokrzyskie, a tu portal stalowemiasto - miasto Stalowa Wola pod Niskiem woj. podkarpackie... a Ty tu piszesz o problemach parafian w Rytwianach ? jak tu trafiłaś spod staszowa akuratnie w temacie ks. MS który od dłuższego czasu jest w Sandomierzu ? ( świętokrzyskie )
dla mnie jest to bardzo dziwne, a wręcz uważam, że nawet nigdy nie byłaś w tych Rytwianach, a jesteś naszym stalowowolskim antyklerykałem który podłuchał wiadomość i uznał, że dobrze to wykorzystać i się podszyć pod Rytwiany... a dla większości tu piszących każdy ksiądz to złodziej - (chyba, że kapucyni to jest spoko bo są luz bluz i rock and roll i dla więkoszości z nich niektóre dogmaty i tradycja to już mało aktualne a dzisiaj trzeba tańczyć na ołtarzu żeby kogoś zainteresować - tzw sztuczna uśmiechnięta chwilowa charyzmatyczna cielesna wiara ) więc dkny wiem, że chcesz niektórych przekonać - ale raczej szkoda czasu, antyklerykalne pieski zawsze będą szczekać i szczekać ...powodzenia |
|
|
|
|
tez prawie ojciec ? ;] to samo kolko ?
|
|
|
|
|
otóż tutaj są zawarte informacje na temat ks. Sikory i stąd moja obecność na waszym forum! ma być proboszczem a ta sprawa narobiła wiele szumu w Rytwianach wiec nie dziw się że tak drążę ten temat! anty-kleryk nie stanowczo!
|
|
|
|
|
parafianka, czy ty w ogóle znasz księdza swojego nowego proboszcza?? jak można mówic o kimś, kogo się nie zna, że jest złym człowiekiem?? jakie ty świadectwo o sobie wydajesz?? kim ty jesteś, żeby takie osądy wydawac? zastanów się kobieto nad sobą, pomyśl trochę - to nie boli.
a w kwestii parafii, niech wystarczy, że w Stalowej Woli. Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam. |
|
|
|
|
po prostu sugeruje się opiniami jakie na ten temat zostały przedstawione!(patrz str.1) napewno czytałeś, a ty dkny jak chcesz bronić tego człowieka to rób coś i spróbuj mnie przekonać że jest inaczej bo sądząc po tym co przedstawiasz to dobrze znasz osobę o której mowa! ode mnie nic nowego nie wypłyneło! a chyba nie ma w tym nic dziwnego że obawę wywojuje osoba o której pisze się w sposób mało sympatyczny na forum!
|
|
|
|
|
ja mam cię przekonywac?? heh, dobre ;) gdybyś choc trochę wysiliła się intelektualnie z łatwością zauważyłabyś, że na tym forum dominują wypowiedzi ludzi, którzy nienawidzą Kościoła i księży. więc skoro, jak sama piszesz, sugerujesz się ich opiniami to niby jak mam cię przekonywac?? śmiech mnie ogarnia. to trzeba samodzielnie myślec i oceniac fakty, a nie sugerowac się wpisami jakichś zawziętych antyklerykałów.
podkreślam jeszcze raz, myślenie nie boli. trzeba zaangażowac trochę szarych komórek, ale warto. Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam. |
|
|
|
|
wiesz to ty jesteś śmieszny i uważasz ze nie jesteś nic w stanie zrobić z tym co tu jest napisane! tak chcesz bronić a nie potrafisz wiec wynika z tego to że pierwsza lepsza osoba która wejdzie na to forum i przeczyta to odniesie takie samo wrażenie jakie ja odnoszę! takich osób są tysiące wiec zauważ ile już ludzi doprowadziłeś do takiej opinii tylko i wyłącznie przez to że nie potrafisz przekonać że jest inaczej!
|
|
|
|
|
dkny nie badz ciulem chcesz by ci odpowiadano odpowiedz i mnie :] ja jescze raz sie pofatyguje wpisalem ks marek sikora w google co sie okazalo
przed peregrynacja CYTAT Bp Andrzej Dzięga powołał Zespół Koordynacyjny, który będzie przygotowywał materiały i przekazywał propozycje. Przewodniczącym został bp Edward Frankowski, sekretarzem ks. Marek Sikora. W ramach Zespołu będą działać:... zgodnie z tym co na stronie przeczytac mozna zespol koordynacyjny dzialal se pieknie przez 3 lata (przygotowania + nawiedzenia w parafiach), panowie mieli sie okazje lepiej poznac :] obraz wybyl z naszej diecezji 12 wrzesnia 2009 roku do lodzi :] ks marek udal sie na zasluzony odpoczynek :] jako ze pomalu sie nudzilo znajomy jako dobremu kumplowi zaoferowal mu robote w swietnie prosperujacej parafii, niedawno pobudowanej oferujacej sporo wiecej niz tradycyjne modly :] prosze obadac http://www.pustelnia.com.pl za jedyne 1220 zlotych mozna spedzic tydzien w ciszy i spokoju, mozna tez wybrac turnus odchudzajacy itd :] reszte sobie dalej dopisac oczywiscie nie wierze w to co wyzej napisalem, bo glowie sie nie miesci by ktos takie jaja odstawial^^ ale powiedz mi moj drogi prawie ojcze dkny czy kosciol nie powinien byc wolny od takich sytuacji ? co maja o takim czyms myslec ludzie ktorzy nic nie wiedza, a maja tylko internet by cokolwiek poweryfikowac ? |
|
|
|
|
Witam wszystkich na tym forum.
Czytam niektóre posty i widzę straszną obłudę. Forumowiczka - parafianka kompletnie nie ma racji, a to co przedstawia nazywa się egoizm. Proszę zapytac ks. Waldemara Fariona, czy on ubolewa nad tym, że otrzymuje pod opiekę parafię w Rudniku. Przychodzi czas, że kazdy chce awansowac, podejmowac nowe wyzwania, rozwijac się, poznawac nowych ludzi itd. Znam księdza Fariona może nie tak dobrze, ale wiem, że jest to ambitny człowiek i na pewno chce coś osiągnąc w hierarchii kościelnej. Nie utrudniajcie Mu tego!!! W pracy też są awanse i każdy daży do osiagnięcia satysfakcji zawodowej. Bynajmniej szef (dyrektor, prezes) nie tłumaczy się całemu zespołowi z podjętej decyzji (osoba zainteresowana jest powiadamiana). To dlaczego biskup (w tym przypadku szef ks. Fariona) miałby tłumaczyc sie społeczeństwu z podjętej decyzji? W Rytwianach ks Waldemar wypełnił swoją misję bardziej niż wzorowo. Pozostaje piękny wybudowany Kościół oraz plebania. Na pewno nie jest to tylko z darów parafian.(jak to twierdzi parafianka) Musiał dużo myślec, żeby ten kościół stanął. Poza tym znam tez naturę ludzi z Rytwian - teraz wychwalają księdza Fariona a wcześniej potrafili Mu tez dokuczyc. Więc proszę jeszcze raz o zastanowienie się nad całą sytuacją. W podziekowaniu za trud i za 15 lat można zafundowac płytę upamiętniającą jego pobyt w parafii. Nowy proboszcz - ks. Marek Sikora też może okazac się człowiekiem i dobrym pasterzem. Trzeba dac mu szanse a nie siedziec na forum i wyczekiwac negatywnych postów na Jego temat. Proszę wszystkich parafian z Rytwian o godziwe przyjęcie nowego księdza, bo to będzie tylko swiadczyc o kulturze osobistej. straszenie widłami, taczkami itp. jest nie na miejscu i bardzo płytkie. Nie macie powodów, żeby tak postępowac. Trochę długi ten post, ale mam nadzieję, że komuś da to coś do przemyslenia i wyciągnięcia odpowiednich wniosków. pozdrawiam. |
|
Dołączył: 28 Sie 2007r. Skąd: z miasta rowerów Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
odpowiedzią na ofensywę anty kościelną na stronie "sm" jest pojawienie się wielu "pasterzy", jak widać, próbujących na siłę za pomocą internetu otumaniać dalej owieczki. niestety nie możecie się "biedacy" pogodzić ze swą coraz gorszą sytuacją
Errare humanum est. |
|
|
|
|
widzisz, mój drogi If33lG00d, niestety nie dysponuję wiedzą, co kierowało biskupem przy podejmowaniu decyzji o mianowaniu nowego proboszcza. i szczerze mówiąc nie bardzo mnie to interesuje. biskup widocznie miał swoje powody, które wpłynęły na jego rozstrzygnięcie.
to, co mnie w tej sprawie najbardziej mierzi to fakt, że ludzie bardziej przywiązują się do swojego księdza niż wierzą w Pana Boga. przecież ksiądz to wysłannik i w jego powołanie wpisane jest to, że idzie z miejsca w miejsce. a teraz jeszcze parafianka (nie wiadomo z której parafii): skoro wierzysz - bez żadnych podstaw w oszczerstwa i ploty forumowe, to cokolwiek nie zostałoby przeze mnie napisane (np. nt pracy księdza twojego proboszcza z młodzieżą) będzie tylko kroplą w tym oszczerczym bagnie. ale kropla drąży kamień nie siłą lecz uporem. Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam. |
|
|
|
|
ale to nie jest odpowiedz ze wiedzy ci brakuje ;] powinno to tak wygladac jak wyglada czy nie ? ty przyjmujesz ze przy tym co czarni robia kieruja sie zawsze dobrem, a ja jestem podejrzliwy chce prostych odpowiedzi, a tu nic nie jest jasne ;] wszystko zalezy od pkt siedzenia, jestem ciety i bede sie czepial ale jak sie nie czepiac skoro nasz bp (msza w konkatedrze na wyprowadzenie tegorocznej pielgrzymki) mowiac o terenie pod kosciol na mlodyniu uzywa sformulowania "ze byl zarezerwowany pod brzozki samosiejki" dla mnie to kpina, wie jeden z 2gim ze praw nie ma do tego zadnych, ale ludzi nie uspokoi tylko dalej swoja mantre klepie, jak mam w takie cos uwierzyc ?
zgadzam sie jak najbardziej ze ludzie sie przywiazuja ze ksiadz moze poszukiwac wyzwan, zbudowal kosciol 1 moze chce 2gi itd ja to wszystko rozumiem ale czy tego nie mozna bylo zalatwic inaczej skoro parafianie sie burza ? nie mogl przyjechac bpe i zorganizowac mszy ze starym i nowym proboszczem ? prawda jest taka ze spotkania z owieczkami ktore daja 2ke co tydzien czy co 2gi na tace ma kolo dupy i nie zachowuje sie tak jak uczyli w katechizmie ;]co jest wazniejszego dla ksiedza niz spotkania z wiernymi ? to nie sa oszczerstwa to jest rozumowanie prostej glowy, promil jest w porzadku i bez sensu jest slepo kazdego nazwiska znajomego bronic |
|
|
|
|
CYTAT dkny widzisz, mój drogi If33lG00d, niestety nie dysponuję wiedzą, co kierowało biskupem przy podejmowaniu decyzji o mianowaniu nowego proboszcza. i szczerze mówiąc nie bardzo mnie to interesuje. biskup widocznie miał swoje powody, które wpłynęły na jego rozstrzygnięcie. to, co mnie w tej sprawie najbardziej mierzi to fakt, że ludzie bardziej przywiązują się do swojego księdza niż wierzą w Pana Boga. przecież ksiądz to wysłannik i w jego powołanie wpisane jest to, że idzie z miejsca w miejsce. a teraz jeszcze parafianka (nie wiadomo z której parafii): skoro wierzysz - bez żadnych podstaw w oszczerstwa i ploty forumowe, to cokolwiek nie zostałoby przeze mnie napisane (np. nt pracy księdza twojego proboszcza z młodzieżą) będzie tylko kroplą w tym oszczerczym bagnie. ale kropla drąży kamień nie siłą lecz uporem. dkny przestań pisać głupoty , to się robi już nie smaczne . Siedzę przed kompem z kumplem który był księdzem ,już go brzuch boli od śmiechu , twierdzi że takiego fanatyka jak Ty dawno nie widział. i co jeszcze dodał zadanie wykonujesz poprawnie ,tj.siejesz zamęt, otumaniasz ludzi, balansujesz na półprawdach.. |
|