|
|
|
If33lG00d, szczerze mówiąc to nie interesuje mnie za bardzo jak to wygląda, że akurat w tej parafii zmieniono proboszcza. to nie moja sprawa. była potrzeba - to biskup dał nowego i tyle ;)
mosiek: 1) która moja wypowiedź sieje zamęt?; 2)czym otumaniam ludzi?; 3)co, z moim wypowiedzi, jest półprawdą?? Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam. |
|
|
|
|
Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam. |
|
|
|
|
do kck: nigdzie z mojej strony nie jest napisane że kościół powstał tylko i wyłącznie dzięki parafianom! napisane jest że kościół wybudował ks. Farion wspólnie z parafianami a to kolosalna różnica i każdy wie o tym co kck napisałeś!
nie rozumiem jednego- skoro ks. Farion jest takim wspaniałym kapłanem to wytłumacz mi (bo podejrzewam że jesteś ks.) dlaczego parafianie nie mają wiedzieć o przyczynach przeniesienia naszego proboszcza do innej parafii?czy uważasz że dziś moje posty by istniały na tym forum gdyby wierni wiedzieli o tym? pewnie nie! skoro tak sobie radzi co widać każdego dnia to dlaczego np. nie szukać więcej takich ludzi skoro kościół porównujesz do dobrze prosperującej firmy! szef (bp.)dąży do usprawniania firmy (parafii) i szkoli nowych niedoświadczonych! racjonalne byłoby doszkolenie nowego w dobrze prosperującej parafii i wysłanie go po kilku m-cach na nową placówkę! i jeszcze jedno - osiągniecie wyższego stopnia w hierarhii kościoła w Rytwanach nie jest możliwe? dlaczego? bardzo prosze o wytłumaczenie! |
|
|
|
|
kck pisz z jednego nicka
dowcip na koniec co grozi w polsce za pedofilie ? przeniesienie do innej parafii :] poddaje sie :p idzcie lody krecic ]:-> |
|
|
|
|
CYTAT mosiek: 1) która moja wypowiedź sieje zamęt?; 2)czym otumaniam ludzi?; 3)co, z moim wypowiedzi, jest półprawdą? Mnie się o to nie pytaj ,przyjedzie do mnie kolega za dwa miesiące to zapytam ale On zawsze wie co mówi. |
|
|
|
|
Do If33lG00d: Jestem tu poraz pierwszy i piszę z oryginalnego nicka. Nie wiesz co oznacza KCK, to skrót miejscowości w której mieszkam.
Do parafianki: Parafia nie zostala porownana do firmy, tylko istota hierarchii. Wczytuj sie dobrze i dokladnie. Parafia Rytwiany to mala parafia, w Rudnikach ks Farion będzie mógł się równiez wykazac umiejetnoscia zarzadzania ludzmi (pod soba bedzie mial wikarych oraz ksiezy emerytow). Jesli tu pozytywnie sprawdzone beda jego kompetencje zostanie ponownie przeniesiony, ale znowu do wiekszej parafii. Na temat budowy Kościoła nie chcę dyskutowac, bo wszyscy wiedzą jakie to kolosalne składki parafianie dawali na Kościół. Nie osądzam, tylko twierdzę. może z tych składek byłaby podmurówka budynku, co najwyżej kilka cegieł w górę. I jeszcze jedna odpowiedź: nie jestem księdzem, pracuję w jednej z korporacji w KCK. Gdybys kiedykolwiek pracowala w dużej firmie, to zrozumiałabyś takie pojęcia jak: awans, mobilnośc, delegacja, roszada stanowisk. A ty upierasz się jednego - ze wszyscy powinni tylko tłumaczyc sie. tak już nie ma, decyzja to decyzja. Biskup codziennie podejmuje decyzje ważące dla niektórych parafii i uważasz, że powinien za każdym razem przyjeżdżac do parafian i tłumaczyc sie. Zapewne biskup przy jakiejs okazji odwiedzi Rytwiany to wtedy skieruj do Niego to pytanie. Zaraz pozostali obrzucą mnie jakąś sympatią do kleru. Nie, po prostu znam realia. Dalibyście już spokój i ks Farionowi i ks Sikorze. Czas pokaze. A narazie to parafianie Rytwian muszą pokazac swoja elokwencję wobec nowego proboszcza. |
|
|
|
|
ehhh sam sie karam :]
jak to jedyny nick to sora ;] fajnie ze wreszcie porownales zgromadzonko do duzej firmy :] nie zapominaj o lizodupstwie, kures....e, wyscigu szczurow i innych przymiotach korporacji jak zdecydowales sie napisac, prosze napisz mi jakie decyzje podejmuje biskup i co moze byc dla niego wazniejsze od spotkania z ludzmi ? w diecezji sandomierskiej jest 242 parafie liczac ze w kazdej zmienialiby proboszcza co 10 lat nie co 15 jak w rytwianach 1 biskup mialby wyjazd co 15 dni :] jako ze mamy 3 szlachetnych wiec wypada 8 wyjazdow w roku na leb ^^ to jest duzo ? kpisz czlowieku ;] |
|
|
|
|
nie wziąłeś pod uwagę jedynie tego że ci wszyscy ludzie którzy wg ciebie dawali tak "wielkie datki" na kościół pracowali ciężko na tej budowie! napewno słyszałeś kiedykolwiek na mszy o wdowie która ofiarowała wszystko co miała! mam nadzieję ze nie jesteś materialistą ale nie oceniaj ludzi po tym ile mają w kieszeni! a terminy nie są mi obce!
pogratulować wiedzy na temat parafii! |
|
|
|
|
dobrze po moherze mu :p
|
|
|
|
|
The best of dkny:
"nie zajmuj się źdźbłem w oku(kakaowym?) księdza tylko belką w swoim" "proboszcz nie może nie chciec odejśc, bo to wbrew świętemu posłuszeństwu " "biskup dał nowego i tyle" "Rzym (watykan) orzekł, sprawa zakończona." Jak wyglądałby Jezus Gdyby żył w naszych czasach Czy chodziłby w sandałach Czy raczej w adidasach Czy piłby coca-colę I korzystał z komputera Czy miałby długie włosy I paszport Izraela Na każde pytanie oczekujesz odpowiedzi Chcesz gotowych recept, oczekujesz nadziei A co zrobisz, gdy rozkaz zabrzmi groźnie Czy będziesz protestował czy podawał gwoździe Jak nauczałby Jezus Gdyby żył w naszych czasach Czy prowadziłby odczyty Na śródmiejskich placach Czy miałby program w radiu Albo show w telewizji Czy chciałby iść do wojsa Czy ufałby policji Jaki rodzaj śmierci Jezusowi by zadano Czy umarłby na krześle Czy też by go rozstrzelano Jaki symbol męczeństwa Swojego zbawcy Na złotych łańcuszkach Nosiliby wyznawcy Sprawdźcie sami czy działalność dzisiejszego kościoła katolickiego można określić jako sektę http://archi(...)ekte.htm Antyklerykał czy ateista to określenie, nie wyzwisko Homo res sacra homini /Człowiek człowiekowi świętością/ |
|
|
|
|
Do KCK: Wyróżnienie owszem zostało przyznane tylko pytanie komu?
Wg.ludzi z Rytwian to otrzymał je ks. Sikora, przychodzi na gotowe ma tutaj wszystko, na plebanii i w kościele naprawdę niczego nie brakuje, a nasz ksiądz z tego co wiadomo musi sobie poszukać mieszkania do wynajęcia w Rudniku, bo nie ma gdzie przewieść swoich rzeczy i to jest awans!!!! Społeczność Rytwiańska jeszcze nigdy nie byla tak jednogłośna i tak solidarna jak teraz to chyba o czymś świadczy prawda!!!!!! |
|
|
|
|
CYTAT Społeczność Rytwiańska jeszcze nigdy nie byla tak jednogłośna i tak solidarna jak teraz to chyba o czymś świadczy prawda!!!!!! Rozumiem że każdy wypowiada się we własnym imieniu a pani wypowiada się w imieniu Społeczności Rytwiańskiej jak mniemam. Kogo pani reprezentuje Radio Maryja czy oburzone jednostki "moherowych beretów". |
|
|
|
|
Dlaczego ją tak atakujecie ? Parafianka wypowiada swoje zdanie, ludzie nie godzą się aby przyszedł ksiądz który z tego co się czyta, ma bujną przeszłość.
|
|
|
|
|
Tak czytam sobie Wasze komentarz i muszę przyznać, że i jedni i drudzy mają rację. Prawda jest taka, że dzisaj ks.S... jutro jakiś inny będzie na tapecie a my niczego i tak nie zmienimy.
Więc może warto zakończyć te spory? No ale zrobicie jak będziecie uważali za słuszne. ... *** J o L k A *** ... |
|
|
|
|
DrSör Pisząc o społeczności miałam na myśli to ,że ludzie nie zgadzają się na odejście dotychczasowego proboszcza. Odnosząc to do mocherowych beretów czy Radia Maryja posunąłeś się troszeczkę za daleko, ponieważ jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
|
|
|
|
|
do parafianki: Proszę nie rozsiewac nieprawdy, że ks Farion w Rudniku nie ma gdzie mieszkac. Jest to żywe podburzanie ludzi. Jeśli się nie wie, nie rozpisuje się na ten temat.Zamartwiasz się parafianko niepotrzebnie. Ks Farion jest zadowolony a ludzie w Rudniku maja Go przyjąc godnie i istnie po "królewsku".
W naturze ludzi z rytwian jest właśnie to coś,co nazywa się zawiścia a nie solidarnością. Parafia w Rudniku czeka na nowego księdza. Jeszcze raz proszę parafiankę o nie rozsiewanie nieprawdy. Najpierw takie twierdzenia trzeba zaczerpnąc u źródła. |
|
|
|
|
CYTAT do parafianki: Proszę nie rozsiewac nieprawdy, że ks Farion w Rudniku nie ma gdzie mieszkac. Jest to żywe podburzanie ludzi. Jeśli się nie wie, nie rozpisuje się na ten temat.Zamartwiasz się parafianko niepotrzebnie. Ks Farion jest zadowolony a ludzie w Rudniku maja Go przyjąc godnie i istnie po \"królewsku\". W naturze ludzi z rytwian jest właśnie to coś,co nazywa się zawiścia a nie solidarnością. Parafia w Rudniku czeka na nowego księdza. Jeszcze raz proszę parafiankę o nie rozsiewanie nieprawdy. Najpierw takie twierdzenia trzeba zaczerpnąc u źródła. Dobrze Pan mowisz Jest od dawien dawna przyjęta zasada, że jeśli jest zmiana proboszcza to stary powinien mu ustąpić miejsce zamieszkania. A stary proboszcz ma zawsze do wyboru takie warianty mieszkaniowe jak: zostać w ostatniej parafii; iść do domu księży emerytów; wrócić do parafii rodzinnej. Ja osobiście znam wielu księży, którzy wrócili do parafii rodzinnych i wynajmują sobie mieszkania albo też odziedziczyli domostwo po rodzicach. W Rudniku nad Sanem jest taki ksiądz co mieszka w domu po rodzicach. Odrazu odpowiem na pytanie z czego się ksiądz emeryt ma utrzymać? No jak to z czego?! Z EMERYTURY! Przecież pracował przez lata w szkole i za to otrzymywał pobory, co roku rozliczał się z fiskusem więc emerytura należy się mu jak psu buda. A jaka ta emerytura będzie wysoka to już nie nasze zmartwienie. Jedno co wiem to ludzie utrzymują siebie i rodzine czasami za 1000 zł miesięcznie. Gdzie jest mąż, żona i dwójka dzieci. Jak tacy mają wyżyć?! Nie martwimy się o takich ludzi to i o księdza się nie martwmy. Poradzi sobie. Jesli był dobry dla parafian to z głodu mu nie pozwolą umrzeć. Najwyżej ksiądz będzie PKS albo PKP jeździł bo paliwo drogie i utrzymanie auta też :] Bóg mi wybaczy to jego zawód |
|
|
|
|
kck kolejny wyslannik czarnych panow ktory odpowiada tylko na to co chce :] smutno mi
Stoi chłop na polu i wpatruje się w dal. Podchodzi do niego ksiądz i zagaduje: - Na co tak patrzycie? - A, wypatruję, gdzie to dobrze żyć. - Jak mówią "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma" - chciał zażartować ksiądz. - A dlatego i patrzę, gdzie was nie ma... Późny wieczór. Do drzwi łomoczą ksiądz z ministrantem. - Otwierać!!! Mamy nakaz kolędy! |
|
|
|
|
do kck: Wiadomo,że szykujecie powitanie nowego proboszcza, zwłaszcza jeżeli przychodzi bardzo dobry proboszcz o wielkich zasługach, ciekawe czy ludzie w Rudniku szykowali by się tak na powitanie proboszcza gdyby miał nim być ks. Sikora, odpowiedz kck!!!!
|
|
|
|
|
parafianka a co Ty się tak o tego księdza kłócisz? Masakra!!!
Bóg mi wybaczy to jego zawód |
|
|
|
|
do samo_ZLO
może się zakochała w tym, który odchodzi i jej żal ... *** J o L k A *** ... |
|
|
|
|
Jeżeli ksiądz zrobił dużo dla parafi, ma dobry kontakt z ludzmi i ludzie dowiadują sie ze dostał wize do innej parafi, a w zamian dostaną księdza który ma "ciekawą przeszłość" to wiadomo ze tamta parafia na tym nie zyska.
|
|
|
|
|
CYTAT Jeżeli ksiądz zrobił dużo dla parafi, ma dobry kontakt z ludzmi i ludzie dowiadują sie ze dostał wize do innej parafi, a w zamian dostaną księdza który ma \"ciekawą przeszłość\" to wiadomo ze tamta parafia na tym nie zyska. Masz tutaj świętą racje i zgadzam się z Tobą w 100%, ale z drugiej strony księża ślubują posłuszeństwo biskupowi i to co on uchwali jest dla nich święte. Nie ma ze boli. Trzeba iść tam gdzie on pośle. Taka ich służba. Wiedział na co się pisze idąc na księdza Bóg mi wybaczy to jego zawód |
|
|
|
|
bezrobotna, nie posuwaj się za daleko w swoich poglądach, zresztą sami tam w Rudniku zobaczycie, że to jest naprawdę wartościowy człowiek!!!!!!
|
|
|
|
|
parafianka, nie oburzaj się za bardzo ;) po prostu upór z jakim drążysz ten temat pozwala ludziom na wyciąganie dziwnych wniosków. uspokój się już. macie w Rytwianach nowego proboszcza - dobrze jest i trzeba się cieszyc.
Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam. |
|
|
|
|
a ja mam wrazenie że parafianke wiaze jakis romans z tym ksiedzem skoro tak płacze za nim... ale ze staszowa do rudnika jezdza autobusy wiec jaki problem mozna ksiedza zawsze odwiedzic :d zobaczyc jak mu sie iedzie w nowym miejscu ..
|
|