|
|
|
dkny: a ty co tak tego Sikory bronisz????
Żeby było jasne to parafianki żaden romans z księdzem nie łączy, a Wy co pozbyliście się Sikory i teraz się cieszycie,że wyląduje w Rytwianach!!!! ale tutaj długo miejsca nie zagrzeje. A autobusem to i owszem dużo ludzi się wybiera do Rudnika w niedzielę na godz. 11 bo tutaj nikt Sikory witać nie chce!!!!!!!! |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
po pierwsze - nie "tego Sikory" tylko ks. Sikory. trochę szacunku, kobieto.
a po drugie: odpowiadam jedynie na niesłuszne oskarżenia, pomówienia i insynuacje. ty natomiast, przyczepiłaś się jak rzep psiego ogona pytania: dlaczego nam zabrali proboszcza? zabrali i kropka. przenieśli. inaczej nie będzie. i najlepiej może przeprowadź się do tego Rudnika. nowy proboszcz będzie miał spokój w parafii. i w ogóle - co to za ton - "pozbyliście się go"??? został przeniesiony. po prostu. Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam. |
|
|
|
|
Do dkny: gdyby tu chodziło tylko o mnie to byłaby pestka ale tutaj chodzi o większość która jest ( już tak powiem żeby było grzecznie)bardzo negatywnie nastawiana do ks. Sikory (potraktuj to jako eufenizm)
Ja się nie muszę nigdzie wyprowadzić, i żeby było jasne Parafia w Rytwianach na nowego proboszcza nie czeka!!!!!! |
|
|
|
|
to bardzo się cieszę, że zakomunikowałaś tę wiadomośc całej Stalowej Woli i okolicy, choc zupełnie nie wiem po co.
zajmij się jakimiś prawdziwymi problemami, a nie zawracasz głowę ludziom tym, paru osobom nie podoba się nowy proboszcz. mnie się nie podoba nasz premier - i co?? no nie podoba mi się, wcale na niego nie czekałam, uważam, że źle rządzi Polską itd. ale czy to zmienia fakt, że jestem Polakiem?? nie! czy to zmienia fakt, że czuję się związana z naszą Ojczyzną?? nie! więc przestań jojczyc i wypisywac farmazony o swoim niezadowoleniu. 90% Polaków jest z czegoś niezadowolonych i jakoś żyją! Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam. |
|
Dołączył: 28 Sie 2007r. Skąd: z miasta rowerów Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT to bardzo się cieszę, że zakomunikowałaś tę wiadomośc całej Stalowej Woli i okolicy, choc zupełnie nie wiem po co. zajmij się jakimiś prawdziwymi problemami, a nie zawracasz głowę ludziom tym, paru osobom nie podoba się nowy proboszcz. mnie się nie podoba nasz premier - i co?? no nie podoba mi się, wcale na niego nie czekałam, uważam, że źle rządzi Polską itd. ale czy to zmienia fakt, że jestem Polakiem?? nie! czy to zmienia fakt, że czuję się związana z naszą Ojczyzną?? nie! więc przestań jojczyc i wypisywac farmazony o swoim niezadowoleniu. 90% Polaków jest z czegoś niezadowolonych i jakoś żyją! kim jesteś mężczyzną, niewiastą?? a może zniewieściałym mężczyzną?? Errare humanum est. |
|
|
|
|
heh;) no tak. lapsus mały z ferworu pisania. co nie zmienia faktu, że jestem Polką
Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam. |
|
|
|
|
chyba mnie troszkę nie zrozumiałeś, Cinocenty. nie chodzi o to, żeby usiąśc w kąciku i nic nie robic, i cieszyc się ze stagnacji. chodziło mi raczej o to, że ludzi, którzy mają problemy dużo większego kalibru niż niezadowolenie z proboszcza, dają radę i normalnie żyją, nie ograniczając się do wywlekania swoich żali na forum.
skoro pani parafiance, na ten przykład, nie podoba się nowy ksiądz, to niech do niego pójdzie i powie mu: nie podoba mi się ksiądz, ale niech ksiądz zrobi coś, co mnie przekona, że będzie dobrze. i w ten sposób rodzi się współpraca, a jakieś anonimowe zapowiadanie, że na proboszcza nie czekają i że wywiozą go na taczkach. to jest dopiero brak samodzielnego myślenia - opieranie się na czyjejś opinii, bez poparcia tego własnym doświadczeniem. niezły plakat ;) Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam. |
|
Dołączył: 28 Sie 2007r. Skąd: z miasta rowerów Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
a ja i tak wiem, że "sikorka" tak będzie dzióbać "słoninkę", że w ciągu pól roku urobi wszystkich i będą żyli długo i szczęśliwie
Errare humanum est. |
|
|
|
|
i będą żyli długo i szczęśliwie[/cytat]
amen Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam. |
|
|
|
|
dobre jaja wiekszy trol niz ja ;]
|
|
|
|
|
parafianka a Ty chodzisz do kościoła dla BOGA czy dla księdza?! Po za tym nie oburzaj się że tak Cię tutaj ludzie osądzają na forum. Po za tym z tego co przeczytałem to już oceniłaś tego ks. Sikore jako złego plebana. Z tego co znam Pismo Święte i Nowy Testament to jest tam napisane że widzimy drzazge w czyimś oku ale belki w swoim nie ( jakoś tak to idzie ). Nie oceniaj tak kogoś. Nie Ty jesteś od tego. Po za tym jeśli jesteś bez winy to rzuć we mnie kamieniem.
Tak na boku to życze wszystkim studentom udanej sesji :] Bóg mi wybaczy to jego zawód |
|
|
|
|
CYTAT a ja i tak wiem, że \"sikorka\" tak będzie dzióbać \"słoninkę\", że w ciągu pól roku urobi wszystkich i będą żyli długo i szczęśliwie To może odleci stąd do swojego gniazdka w Sandomierzu i dopiero wtedy wszyscy będą żyli długo i szczęśliwie |
|
|
|
|
Droga Parafianko, po co tyle biadolenia, przyjdzie do Waszej parafi nowy ksiądz, nie chcecie go pokarzcie swoje niezadowolenie przez tace. ZERO DATKÓW NA TACE, dajcie te pieniądze dziecku wnukom. Minie jeden miesiąc drugi i biskupi przylecą sami z Wami rozmawiać. Będą chcieli Was udobruchać. Kasa im będzie uciekała.
|
|
|
|
|
Mam pytanie do parafianki
Wymień i omów w punktach najważniejsze dokonania wraz ze stosownymi opisami...Ks.Waldemara Fariona |
|
|
|
|
DrSör : a co ty życiorys ks. Waldemara Fariona piszesz na jego przywitanie w Rudniku nad Sanem.
Ale żebyś czuł się uszczęśliwiony/a to największym osiągnięciem ks. Fariona jest wybudowanie i wykończenie ( kościół ma ogrzewanie podłogowe, co chyba nie jest standardem) kościoła i plebanii , jeżeli dla ciebie to mało to nie wiem co ty chcesz jeszcze ja na Twoje pytanie odpowiedziałam więc teraz odpowiedz ty: wymień osiągnięcia ks. Sikory na jego parafiach ( bo chyba miał kilka, a z tego co mi wiadomo to są rówieśnikami ) więc powinien chyba coś mieć na swoim koncie. |
|
|
|
|
do parafianka
Po pierwsze nie jestem z Rudnika a ze Stalóweczki. Po drugie mamy wolność słowa więc będę pisała to co uznam za słuszne zresztą tak jak i Ty. Po trzecie z tego co widać po postach narazie jesteś jedyną osobą, która z Rytwian zabrała głos i się pieni. Pamiętaj, że za pieniactwo i podrzeganie są odpowiednie paragrafy. Każdy kapłan kradnie jeden widoczniej a drugi bardziej skrycie i to już od czasów biblijnych. A tak na marginesie nie zainteresował Cię fakt, dlaczego przenoszą Twojego proboszcza skoro jest taki wielkoduszny Może nie jest takim ideałem jak Ci się wydaje. Czasem tworzymy sobie wyimaginowany obraz kogoś i nie dostrzegamy jest wad. A jak już tak bardzo interesuje Cię życie i dorobek ks.S to jedź do biskupa albo zadzwoń do ks., który Cię interesuje. ... *** J o L k A *** ... |
|
|
|
|
Mamy wolność słowa, więc i ja włączę się do dyskusji.
Na wstępie powiem, że nie chce nikogo urazić, lecz wypowiedzieć się na temat kościoła i wiary w Boga. Jestem przedstawicielem młodego pokolenia. Moje poglądy na te "delikatne" sprawy kształtowałem dość długo. Jestem osobą wierzącą - nie praktykującą. Uważam, że nie trzeba chodzić codziennie do kościoła by kontaktować się z Bogiem, wszak Bóg zawsze nas wysłucha, niezależnie od miejsca. Jak wszyscy wiemy jego miłosierdzie jest tak wielkie, że wogóle nie martwie się i nie przejmuje, że opusczenie mszy świętej to grzech. Staram się żyć uczciwie, nikomu nie przeszkadzać i nie zawadzać, po prostu być dobrym człowiekiem i myślę że zmierzam we właściwym kierunku. W instytucji jaką jest kościół niepodoba mi się wiele rzeczy.. 1. Obłuda na niektórych kazaniach, np: krytykowanie ludzi, że starają się poprawić byt rodziny, kupić ładne mieszkanie czy samochód. Wg księży to zło, to pogoń za pieniądzem itp itd. Wg nich najlepiej by było gdyby była ciemnota, nikt nic nie miał a resztki pensji oddawał na tacę. Nie dziwię im się, że tak dobrze radzą. Wiadomo, jak trwoga to do Boga. Zacofane społeczeństwo, kłopoty finansowe sprawiają, że ludzie lgną do kościoła i szukają ratunku. Jednak chodzi tu o ratunek duchowy, bo kościół to nie instytucja charytatywna, to przedsiębiorstwo.. udowodnić Wam? Gdyby kler był taki wspaniałomyślny to większe parafie w Stalowej Woli mogłyby obniżyć bezrobocie i zatrudnić sprzątaczki za niewielką część pieniędzy z tacy, pogrzebów, ślubów itd. Ale po co?? Lepiej wyczytać na mszy: " W nastepnym tygodniu o czystość świątyni zadbają mieszkańcy bloku 12,14 przy ulicy ...........". Zadajcie sobie pytanie czy księża żyją w ubóstwie??. Nic z tych rzeczy! Mają ustalone taryfy jak taksówkarze: msza na pogrzebie i modlitwa przy grobie- 500 PLN lub więcej, wynajęcie kaplicy na msze pogrzebową ponad 100zł. To jeszcze nie koniec! Zobaczą babcinę po 80-ce to jeszcze zaproponują gregoriankę. Do tego mają pewną pracę w szkołach. Więc teraz pytam: Skoro mają pracę to po co biorą jeszcze pieniądze od parafian? Na funkcjonowanie kościoła?? Nie żartujmy.. Pieniądze idą dla księży, na pomniki, nowe kościoły, nowe ołtarze. Gdzie tu ubóstwo?. Zauważyłem nawet takie zjawisko ekonomiczne: im większa bieda tym więcej budują kościołów- czy to normalne???. Do tego dochodzą inne afery, które na bierząco są wykrywane wszak żyjemy w państwie policyjnym. Chodzi np. mi o SB, homosesualizm wsród księży i zakonnic. Kolejnym faktem który odpycha mnie i pewnie innych młodych jest mieszanie się kościoła do polityki zarówno w skali kraju jak i regionu. Nie moze być tak, że przed wyborami kościół Św. Floriana jest cały obklejony Janiną Sagatowską, a na kazaniach grube ryby kościoła mówią o swoich sympatiach politycznych.. SKANDAL!. Nie wstydze się swoich poglądów, nie jestem ateistą, jestem wierzący.. poprostu nie chce się utożsamiać z tą organizacją, która niczym mi nie imponuje, wręcz przeciwnie. Popatrzcie na nagrania ze zjazdów sympatyków Radia Maryja, czy to są chrzescijanie?? Prawdziwy nawet jakby się na niego pluło, nie odpowie agresją... w przeciwieństwie do armii RM , która traktuje dziennikarzy jak psy. No cóż, szkoda tych ludzi, że dali się tak zmanipulować!. |
|
|
|
|
do bezrobotna: mam wrażenie ,że ty i DrSör to jest ta sama osoba bo się trochę poplątałaś, mylę się
|
|
|
|
|
NW2010-
|
|
|
|
|
A może Rytwianie (tzn. jedna Rytwienianka jak narazie) napiszą protest i sprowadzą dziennikarzy z TVN-u
(program "Uwaga" z Ryszardem Cebulą na czele) ... *** J o L k A *** ... |
|
|
|
|
do parafianka
Niestey źle myślisz a ja nie zamierzam Ci się tłumaczyć. Pamiętaj tylko, że Wasza parafia nie jest jedyną, którą spotyka coś takiego niesprawiedliwego. Ale prawda jest taka, że nie wiele moga zdziałać zwykli ludzie tacy jak my. Bo biskup i tak postawi na swoim. Szkoda Twoich nerwów - niestety. Ja nikomu nie kibicuje tylko wiem z doswiadczenia, ze taka walka z góry jest skazana na przegraną A jak coś do mnie masz to zapraszam na gg . ... *** J o L k A *** ... |
|
|
|
|
do bezrobotna :
Jak już to Rytwienianka naucz się odmiany bo to nie jest takie trudne A o działaniach podjętych przez ludzi z Rytwian nie będę pisać bo mam wrażenie, że one bardzo szybko dochodzą do samego zainteresowanego ks. Sikory, |
|
|
|
|
ok sorki za odmianę (Rytwienianko) teraz już będę wiedziała
w sumie to i dobrze,że jak piszesz te wiadomości do niego dochodzą lepiej wiedzieć z kim ma się do czynienia ale nie zapominaj też, że przez to w jakiś sposób można zbliżyć się do danych ludzi (ks.S będzie wiedział czego oczekujecie od "nowego" mam tu na myśli dobre prosperowanie parafią po swoim poprzedniku - jeśli wogóle sam zainteresowany wie na czym to polega, jednak bardzo szybko Wasza parafia i wierni mogą to sprawdzić dajcie mu 100 dni tak jak wyborcy rządowi) ... *** J o L k A *** ... |
|
|
|
|
100 dni dla ks. Sikory to jest zdecydowanie za dużo!!!!!!
|
|