|
|
|
do parafianka
A o tym to już musi zadecydować większość z Twojego miasta. 100 dni może i nie wygląda najlepiej (bo to długi okres) ale jest w tym jakaś kultura - przyznaj? ... *** J o L k A *** ... |
|
|
|
|
... *** J o L k A *** ... |
|
|
|
|
Kultura owszem jest, zgadzam się.
Ale żeby dać taki duży kredyt zaufania nowemu proboszczowi trzeba mieć do tego jakieś podstawy prawda??? A tutaj to raczej ich nie ma, i co ludzie mają czekać z założonymi rękami aż nowy proboszcz( z całym szacunkiem do jego osoby)zmarnuje to co parafianie zbudowali z poprzednim. jakoś ta osoba która tak chciała inf. o ks. Farionie nic nie napisała o zasługach ks. Sikory ciekawe dlaczego!!!!!!! |
|
|
|
|
do parafianka
Nie mam pojęcie dlaczego ta osoba niczego nie odpisała, może jest w pracy. Pożyjemy zobaczymy. A co do ks.S to nie mamy wielu faktów jedynie opinie ludzi, które mogą być przekoloryzowane. Dlatego warto sprawdzić tego ks. i patrzeć mu na ręce. ... *** J o L k A *** ... |
|
|
|
|
CYTAT O widzę, że ks. Marek Sikora, gdzie się tylko pojawi to towarzyszą temu jakieś malwersacje pieniężne. Ciekawe dlaczego już nie jest w Stalowej tylko w Sandomierzu. Ciekawe co tym razem przeskrobał ? To jest twój własny cytat bezrobotna z pierwszej strony i co już zmieniłaś zdanie i prosisz o szansę dla ks. Sikory |
|
|
|
|
Nie nie zmieniłam.
Podsumowałam jedynie to co mówili inni. Muszę przyznać, że ciekawi mnie fenomen tego ks. bo jakoś tak wszędzie o nim głośno. Kurcze to innych kapłanów już nie ma on jest Bogiem czy co? A jeśli Twój proboszcz jest taki wspaniały to podzial się nim z innymi. Pozwól mu odejść tam gdzie może zdziałać wiele dobrgo. I nie martw się ludzie z Twojej parafii zawsze będą o Nim pamiętali. ... *** J o L k A *** ... |
|
|
|
|
Bezrobotna: oczywiście,że ludzie będą o nim pamiętać, zostawia tutaj
ogrom swojej ciężkiej pracy |
|
|
|
|
Czytam to wszystko i przyznam, ze chce mi sie smiac i plakac jednoczesnie. Uczepiliscie sie tej 'parafianki' jak rzepy do psiego ogona. Wczujcie sie w sytuacje ludzie, choc jak widze macie z tym ogromny problem. Nie smiem mowic o inteligencji, ktorej tu jednoznacznie brak. Poza tym zero zrozumienia. A 'dkny' jakby wszystkie rozumy pozjadal... heh!
|
|
|
|
|
parafianka, aleś ty zacietrzewiona i małostkowa. ciągle powtarzasz to samo o osiągnięciach dotychczasowego proboszcza.. ile można??.. to już jest nudne.
Bezrobotna ma rację, odrobina kultury wymaga, by obdarzyc nowego proboszcza kredytem zaufania i serdeczności. czyżby tam u was pod Staszowem inaczej interpretowano pojęcie "kultura"?? ciekawe.. i w ogóle kim ty jesteś, żeby decydowac w imieniu całej parafii, że 100 dni to za dużo dla nowego proboszcza śmiech na sali Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam. |
|
|
|
|
Pojecie - Kultura w Rytwianach jest dobrze znana!
|
|
|
|
|
no to świetnie! czyli nie będzie żadnego gnoju, wideł ani taczek, które zapowiadała parafianka.
Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam. |
|
|
|
|
To sie okaze 'dkny'! ;-)
|
|
|
|
|
teraz to się okazało tylko to, że jednak twoje pojęcie "kultury" diametralnie rozmija się z moim. bo ja naprawdę rozumiem, że można kogoś nie lubic, nie darzyc sympatią, uważac, że poprzednik był lepszy, ale szacunek należy się każdemu człowiekowi. a jakieś prymitywne gadki o widłach i gnoju, choc może efektownie brzmią, pokazują tylko i wyłącznie poziom ich autora.
|
|
|
|
Sorry, ale czegoś tutaj nie rozumiem...ja też jestem z parafii w Rytwianach i nie wiem dlaczego wszyscy nie zgadzacie się z parafianką? Przecież ona, tak jak i ja mamy prawo do komentowania jednak niesłusznej decyzji ks. Biskupa Stanisława Nitkiewicza. Od niedzieli cała parafia zastanawia się dlaczego to stało się tak szybko? Może to ktoś z czarnych przyczynił się do takiej decyzji Biskupa?
|
|
|
|
|
O proszę, kolejna zagubiona owieczka z Rytwian trafiła tutaj. Czyżby parafianka czuła, że traci grunt pod nogami i potrzebuje sojusznika z parafii ?
|
|
|
|
|
parafianin, bp ma na imię Krzysztof.
decyzja, którą podjął biskup jest decyzją do wykonania, a nie do oceniania jej słuszności Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam. |
|
|
|
|
CYTAT Czytam to wszystko i przyznam, ze chce mi sie smiac i plakac jednoczesnie. Uczepiliscie sie tej 'parafianki' jak rzepy do psiego ogona. Wczujcie sie w sytuacje ludzie, choc jak widze macie z tym ogromny problem. Nie smiem mowic o inteligencji, ktorej tu jednoznacznie brak. Poza tym zero zrozumienia. A 'dkny' jakby wszystkie rozumy pozjadal... heh!Opi jeśli Cię to śmieszy to nie czytaj i nie zawieraj głosu bo przecież Ty zapewne posiadasz więcej inteligencji więc po co zniżasz się do naszego poziomu. do Parafianin biskup to nie Stanisław Nitkiewicz lecz Krzysztof - jeśli chce się o kimś lub o czymś rozmawiać należy trochę poczytać o danej sprawie. ... *** J o L k A *** ... |
|
|
|
|
Sorry, przyznaję rację, pomyliłem się,
|
|
|
|
|
Parafianin - zostaje Ci odpuszczone
A tak swoją dorgą to chyba ktoś powinien zmienić tytuł tej konwersacji z "Frankowski - ile bierze za mszę świetą?" na jakiś inny bo te spory już dotyczą innego księdza tzn. księży. Tak się zastanawiam co ten ks.S w sobie ma, że zawsze jest o nim głośno (pozytywnie lub negatywnie). To chyba tak jak z fenomenem Rydzyka. Wiemy, że wyłudza od emerytów fundusze na Radio a i tak oni go lubią. To chyba paradoks naszych czasów //moderowano - proponuję przeczytać regulamin jeszcze raz - anulka ... *** J o L k A *** ... |
|
|
|
|
po pierwsze, o. Rydzyk od nikogo nie wyłudza pieniędzy.
po drugie, nie tylko emeryci słuchają Radia Maryja. po trzecie, ten wątek już dawno spadł z forum, ale nasza kochana parafianka musiała gdzieś wylac swoje żale.. Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam. |
|
|
|
|
CYTAT Mamy wolność słowa, więc i ja włączę się do dyskusji. Na wstępie powiem, że nie chce nikogo urazić, lecz wypowiedzieć się na temat kościoła i wiary w Boga. Jestem przedstawicielem młodego pokolenia. Moje poglądy na te \"delikatne\" sprawy kształtowałem dość długo. Jestem osobą wierzącą - nie praktykującą. Uważam, że nie trzeba chodzić codziennie do kościoła by kontaktować się z Bogiem, wszak Bóg zawsze nas wysłucha, niezależnie od miejsca. Jak wszyscy wiemy jego miłosierdzie jest tak wielkie, że wogóle nie martwie się i nie przejmuje, że opusczenie mszy świętej to grzech. Staram się żyć uczciwie, nikomu nie przeszkadzać i nie zawadzać, po prostu być dobrym człowiekiem i myślę że zmierzam we właściwym kierunku. W instytucji jaką jest kościół niepodoba mi się wiele rzeczy.. 1. Obłuda na niektórych kazaniach, np: krytykowanie ludzi, że starają się poprawić byt rodziny, kupić ładne mieszkanie czy samochód. Wg księży to zło, to pogoń za pieniądzem itp itd. Wg nich najlepiej by było gdyby była ciemnota, nikt nic nie miał a resztki pensji oddawał na tacę. Nie dziwię im się, że tak dobrze radzą. Wiadomo, jak trwoga to do Boga. Zacofane społeczeństwo, kłopoty finansowe sprawiają, że ludzie lgną do kościoła i szukają ratunku. Jednak chodzi tu o ratunek duchowy, bo kościół to nie instytucja charytatywna, to przedsiębiorstwo.. udowodnić Wam? Gdyby kler był taki wspaniałomyślny to większe parafie w Stalowej Woli mogłyby obniżyć bezrobocie i zatrudnić sprzątaczki za niewielką część pieniędzy z tacy, pogrzebów, ślubów itd. Ale po co?? Lepiej wyczytać na mszy: \" W nastepnym tygodniu o czystość świątyni zadbają mieszkańcy bloku 12,14 przy ulicy ...........\". Zadajcie sobie pytanie czy księża żyją w ubóstwie??. Nic z tych rzeczy! Mają ustalone taryfy jak taksówkarze: msza na pogrzebie i modlitwa przy grobie- 500 PLN lub więcej, wynajęcie kaplicy na msze pogrzebową ponad 100zł. To jeszcze nie koniec! Zobaczą babcinę po 80-ce to jeszcze zaproponują gregoriankę. Do tego mają pewną pracę w szkołach. Więc teraz pytam: Skoro mają pracę to po co biorą jeszcze pieniądze od parafian? Na funkcjonowanie kościoła?? Nie żartujmy.. Pieniądze idą dla księży, na pomniki, nowe kościoły, nowe ołtarze. Gdzie tu ubóstwo?. Zauważyłem nawet takie zjawisko ekonomiczne: im większa bieda tym więcej budują kościołów- czy to normalne???. Do tego dochodzą inne afery, które na bierząco są wykrywane wszak żyjemy w państwie policyjnym. Chodzi np. mi o SB, homosesualizm wsród księży i zakonnic. Kolejnym faktem który odpycha mnie i pewnie innych młodych jest mieszanie się kościoła do polityki zarówno w skali kraju jak i regionu. Nie moze być tak, że przed wyborami kościół Św. Floriana jest cały obklejony Janiną Sagatowską, a na kazaniach grube ryby kościoła mówią o swoich sympatiach politycznych.. SKANDAL!. Nie wstydze się swoich poglądów, nie jestem ateistą, jestem wierzący.. poprostu nie chce się utożsamiać z tą organizacją, która niczym mi nie imponuje, wręcz przeciwnie. Popatrzcie na nagrania ze zjazdów sympatyków Radia Maryja, czy to są chrzescijanie?? Prawdziwy nawet jakby się na niego pluło, nie odpowie agresją... w przeciwieństwie do armii RM , która traktuje dziennikarzy jak psy. No cóż, szkoda tych ludzi, że dali się tak zmanipulować!. szkoda pisac tak dlugich postow nikt z prawie ojcow czy prawie siostr ci nie odpisze bo tego odeprzec sie nie da :] standardowa odpowiedz to zawinil czynnik ludzki :] ale nie nam ich sadzic beda osadzeni w dniu sadu ostatecznego :] jakby zrobic mix zalozen protestantow i katoli byloby si, jakby klecha katolicki mial malzonke moze bylby innym czlowiekiem, moze wiedzailby wreszcie o czym mowi, a tak nie ma pojecia udaje i tyle w nim cnot co np w jajku na twardo ;] |
|
|
|
|
CYTAT po pierwsze, o. Rydzyk od nikogo nie wyłudza pieniędzy. po drugie, nie tylko emeryci słuchają Radia Maryja. po trzecie, ten wątek już dawno spadł z forum, ale nasza kochana parafianka musiała gdzieś wylac swoje żale.. tu mozna dyskutowac cze wyludza pieniadze od ludzi mozna sie przekonywac :] ale papa dyrektor wyludza pieniadze od panstwa to cos co nazywa sie lux veritatis juz dawno powinno stracic status fundacji :] chocby dlatego ze inwestuje wiecej niz moze :] juz dokladnie nie pamietam ale to bylo cos ok 60% papa to przekracza i to ostro, niech zamieni sie w spolke czy co tam bedzie chcial niech zalozy ksiegowosc taka jak trzeba, placi podatki jak trzeba i moze glosic co tam chce ale nie pisz juz bredni ze jest krysztal |
|
|
|
|
do Bezrobotna:
Pozbawianie parafian Ksiedza sluzacego im przez 15 lat, ktory jak juz wiadomo zdzialal za czasu swej poslugi nie malo... mija sie z jakakolwiek logika. Wierni parafianie maja wiec prawo do oburzenia i natychmiastowej obrony. Stad tez moja odezwa Droga - Bezrobotna. |
|
|
|
|
obrony czego??, opi. własnej wygody?? bo u nowego proboszcza trzeba będzie od nowa wyrabiac sobie opinię??
|
|
|
|
do Opi
Napisałeś "macie z tym problem" teraz to chyba również i Twój problem skoro opowiadasz się po jednej ze stron. Chce Ci się "śmiać i płakać" hm to dwa skrajnie różne uczucia co wiecej "wczujcie się w sytuację ludzie, choć jak widzę macie z tym ogromny problem" jak widać Ty pewnie dogłębnie znasz tą sprawę i potrafisz się w nią wczuć mimo, iż targają Tobą dwa skrajne uczucia. ... *** J o L k A *** ... |
|
|
|
|
Przenosiny do Rudnika zalatwili ks Farionowi jego kolesie(wtajemniczeni wiedza o kim mowa).Ks Sikora to przydupas biskupa, ktoremu nalezy sie ciepla posadka.Ciekawe, ze 15 lat temu nikt tego miejsca tak nie cenil.Tylko teraz jak juz jest wszystko zrobione.Na gotowe jest chetnych wielu a szczegolnie leniwych plebanow.
Czlowiek, ktory tak zawziecie broni ks. Sikory to przedstawiciel kleru, bo nie wierze zeby ktos z innej parafii sie tak emocjonalnie angazowal w to co dzieje sie w innej parafii.Czy my z Rytwian angazujemy sie w sprawy parafii Polaniec czy Staszow? Otoz nie. Nie przychodzic do kosciola dopoki nie przywroca ks.Fariona i nie dawac pieniedzy temu nowemu. Biskup tez powinien miec do nas szacunek jesli sam wymaga szacunku do siebie. Nie tracic wiary i nie sluchac, ze nie da sie nic zrobic, bo to nieprawda. Razem mozemy wiele. Mam nadzieje, ze ludzie to co pisza na forum wdroza w zycie i nie zaczna sie miziac do tego nowego przydupasa biskupa. I prosze Was nie polemizujmy z klerem na forum tylko robmy swoje. |
|